Allez au contenu Allez à la navigation

Atópia Klub

 

A bőrünk a testünk őre

 

Testünk és környezetünk, valamint önmagunk és a többi ember közötti védőpajzsként a bőr megóvja szervezetünket, és segít az érintés megtapasztalásában. Kölcsönhatások és interakciók színhelyéül is szolgál, ezáltal pedig kulcsfontosságú szerepet játszik szervezetünk ellenálló-képességének kialakításában, és számos biológiai, kémiai és pszichológiai funkciót lát el.

 

Milyen hatással van környezetünk a bőrünkre?

 

Életkörülményeink megzavarhatják bőrünk védelmező szerepét. A környezeti tényezők mind olyan fiziológiai reakciókat váltanak ki, amelyek a bőrfelület hatékony védekezőképességét befolyásolják. A tél különösen kíméletlen próba elé állítja bőrünket. A hideg, száraz levegő, a fény hiánya és a szél meggyengíti a felhámot, különösen azokon a területeken (arc, kéz és ajkak), amelyek leginkább ki vannak téve e hatásoknak. Megjelennek a kipirosodott foltok, a bőrirritáció és a száraz bőr valamennyi egyéb tünete. Télen különösen fontos a bőrünk megfelelő ápolása, hiszen a hideg hatására a bőr lipidtartalma nagymértékben csökken, bőrünk elvékonyodik, így védekezőképessége gyengül. Fontos, hogy télen az időszaknak megfelelően – bőrtípusunktól függetlenül – változtassunk testápolási szokásainkon és táplálóbb, gazdagabb textúrájú termékeket használjunk. A száraztól az irritált, atópiás bőrig A krónikus gyulladással és viszketéssel járó, nagyon száraz és irritált bőrt a bőrgyógyászok „atópiás bőrnek”, vagy ekcémának nevezik. A száraz bőr a babákat is érinti, hiszen az atópia örökletes bőrprobléma is lehet. Az atópiás dermatitisz általában 3 hónapos és 5 éves kor között jelenik meg és különösen érzékeny a hidegre. Általában a folyamatosan száraz bőrű gyerekek karján és arcán jelentkezik.

 

 

 

 

 

A száraz bőr csoporton belül számos fokozatot különböztetünk meg:

 

 

  • Száraz bőr: átmeneti diszkomfort érzet, enyhe feszülés és hámlás
  • Nagyon száraz bőr: erős diszkomfort érzés, feszült érzés a bőrön, erős hámlás, bőrrepedezés
  • Pre-atópiás xerosis: durva bőr, irritáció

 

A kiszáradáson túl létezik olyan típusa a bőrszárazságnak, amit külső - klimatikus, környezeti - tényezők okoznak, vagy egyéb, patológiás bőrállapotok (atópikus ekcéma, pikkelysömör, stb.), esetleg általános betegségek (pajzsmirigy betegségek, cukorbetegség vagy táplálkozási hiányosságok) vagy orvosi kezelések okoznak. A csecsemők egészséges bőrfelszínének megőrzése érdekében javasolt a bőrszárazság korai kezelése olyan termékkel, amellyel a bőr védelmi funkcióját megerősítjük és az összetevők gondos megválogatása révén az allergia kockázatát minimalizáljuk. A Bioderma széleskörű megoldást kínál a bőrszárazság megelőzésére és kezelésére minden bőrtípus és korosztály számára annak érdekében, hogy bőrünket ellenállóbbá tegye, annak természetes biológiai folyamatait visszaállítsa.

 

 

 

Mi történik a bőr belsejében?

 

Az atópia bizonyos allergénekkel szembeni túlzott reakció, érintheti a bőrt, a hörgőket és az emésztőrendszert. Az atópiás bőr áteresztőképessége gyengül: a lipidek hiánya miatt többé nem képez megfelelő védőréteget. Az allergének és a baktériumok könnyebben behatolnak, és gyulladásos reakciót idéznek elő. A főleg az arcon és a „gyűrődő” területeken (könyék-, térdhajlat) megjelenő, viszketéssel járó piros foltok állandósulnak. A vakarózás súlyosbítja a gyulladást, ami a betegség újabb és újabb fellángolását eredményezi: az ekcémás fellángolásokat nyugalmi időszakok váltják.
 
A kézfejen nagyon gyakori az ekcéma, becslések szerint a lakosság 10%-a* szenved krónikus kézekcémában.   
 
Az allergiás kontaktekcéma fordul elő leggyakrabban. Kialakulását a különböző anyagok (például króm, nikkel, latex, oldószerek, festékanyagok, színezőanyagok) által kiváltott helyi allergiás reakció okozza. Bizonyos szakmák esetében különösen gyakori, például fodrászoknál, egészségügyi dolgozóknál, karbantartóknál, vagy építkezési munkásoknál.  
 
Az irritatív kontaktekcémát a szélsőséges környezeti viszonyok okozzák: dörzsölés, súrlódás, a hideg és meleg váltakozása, irritatív növények.  
 
Az atópiás dermatitisz a bőrfelület sérülésével és a baktériumok elterjedésével alakul ki.  
 
A diszhidrotikus ekcémát pedig a stressz, az idegeskedés, és a nyár eleji napozás okozza.
*Atlas de dermatologie Professionnelle
 
Az atópiás betegek 90%-a** hordoz staphylococcus aureus baktériumot! Az atópiás bőr különösen érzékeny a nedvességre, úgyhogy az izzadás súlyosbíthatja az ekcémát a vele járó folyadékkibocsátás miatt. A piros foltok pedig máshol is megjelennek, különösen a ráncos, nedves és a baktériumok által kedvelt területeken.
**  Yuumi Nakamura, Jon Oscherwitz, Kemp B. Cease, Susana M. Chan, Raul Muñoz-Planillo, Mizuho Hasegawa –  Nature Oct 30, 2013
 
A Bioderma Atoderm termékcsaládja széleskörű megoldást nyújt a normál, száraz, valamint irritált atópiás bőr tisztítására és ápolására egyaránt. Parabénmentes és hipoallergén termékei a legérzékenyebb bőr ápolására is kiválóak. Különböző textúráinak köszönhetően – gél, krém, olaj, balzsam – mindenki megtalálja a számára legmegfelelőbb készítményt.
 
BIOLÓGIA A BŐRGYÓGYÁSZAT SZOLGÁLATÁBAN
 

 

A bőrgyógyász véleménye

Dr. Isabelle Baratte, az Hospices Civils (Lyon) bőrgyógyásza
 

„A rendelőben gyakran találkozunk olyan gyermekekkel, akik a betegség elején járnak. Alaposan elmagyarázzuk a szülőknek a helyzetet, és elmondjuk, hogyan lehet szinten tartani a betegséget és kezelni az ekcémás fellángolásokat. A mindennapok során ez azt jelenti, hogy a gyermeket 32–33°C-os vízzel fürdessük és gondoskodjunk bőrének megfelelő hidratálásáról, hogy helyreállítsuk annak természetes védekezőképességét. Az ekcémás időszakban, a gyulladás csökkentése érdekében elengedhetetlen a helyileg alkalmazott kortikoszteroid használata, amitől nem szabad megijedni, de azért oda kell rá figyelni. Elegendő, ha betartjuk az előírt kezelést. A legfontosabb, hogy ne vakarózzunk, mert az felsértheti, megvastagíthatja és érdessé teheti a bőrt, valamint előidézheti a bőr felülfertőződését. A bőrápolók és helyileg alkalmazott kortikoszteroidok együttes alkalmazása megszünteti a gyulladást és a vakarózás kényszerét, valamint helyreállítja a bőrfelületet.”

 

Még több információ az atópiás bőrről: https://www.bioderma.hu/a-borod/irritalt-viszketo-atopias-bor