Allez au contenu Allez Ă  la navigation

KombinĂĄlt, zsĂ­ros, problĂ©mĂĄs bƑr

ISMERJE MEG JOBBAN BƐRÉT, HOGY MEGƐRIZZE EGÉSZSÉGÉT

Share

A kombinĂĄlt Ă©s zsĂ­ros bƑr problĂ©mĂĄja a faggyĂș (szĂ©bum) mennyisĂ©gĂ©bƑl Ă©s minƑsĂ©gĂ©bƑl fakad, ami miatt ez a bƑrtĂ­pus erƑteljesen ki van tĂ©ve a pattanĂĄsodĂĄsnak Ă©s a bƑrhibĂĄknak. A bƑrhibĂĄkat termĂ©szetesen mĂĄs is okozhatja, pĂ©ldĂĄul az ekcĂ©ma, ami nehezebbĂ© teszi a bƑr kezelĂ©sĂ©t. VĂ©geredmĂ©nyben a pattanĂĄs, amit serdĂŒlƑkorban a fiatalok 80%-a tapasztal, felnƑtt fĂ©rfiakat Ă©s nƑket is Ă©rinthet, Ă©s speciĂĄlis formĂĄban is jelentkezhet. PszicholĂłgiai hatĂĄsa rendkĂ­vĂŒl fontos, Ă©s a felelƑssĂ©gteljes magatartĂĄs pedig elengedhetetlen, hiszen a legtöbb pattanĂĄs eltƱnik a megfelelƑ kezelĂ©s hatĂĄsĂĄra.

Summary
 1. Honnan ismerhetƑ fel a kombinĂĄlt, zsĂ­ros, problĂ©mĂĄs bƑr?
 2. Mi okozza a pattanĂĄsokat?
 3. Kit érinthet a probléma?
 4. Mik az aknĂ© jellemzƑi felnƑtt nƑk esetĂ©ben?

Honnan ismerhetƑ fel a kombinĂĄlt, zsĂ­ros, problĂ©mĂĄs bƑr?

A zsĂ­ros bƑrre ĂĄltalĂĄban a megvastagodott felĂŒlet jellemzƑ, a kitĂĄgult pĂłrusok, valamint a zsĂ­ros Ă©s fĂ©nyes bƑrfelĂŒlet. Ez a felesleges faggyĂșnak köszönhetƑ, ami többĂ©-kevĂ©sbĂ© rendszeresen, bƑrhibĂĄk formĂĄjĂĄban jelenik meg, pattanĂĄs vagy mitesszerkĂ©nt. A kombinĂĄlt bƑr esetĂ©ben a bƑrhibĂĄk szinte mindig az arc közepĂ©n, a homlokon, az orron Ă©s az ĂĄllon jelennek meg, amit összefoglalĂł nĂ©ven "T-zĂłnĂĄnak" nevezĂŒnk. Az arc Ă©s a bƑr többi rĂ©sze pedig normĂĄl vagy szĂĄraz is lehet. A kombinĂĄlt bƑr nagyon labilis Ă©s könnyen irritĂĄlĂłdik.

Mi okozza a pattanĂĄsokat?

A pattanĂĄs a faggyĂșmirigy gyulladĂĄsos betegsĂ©ge. HĂĄrom összetartozĂł faktor okozza:

 • A tĂșlzott faggyĂștermelĂ©s, a hiperkeratinizĂĄciĂł Ă©s a baktĂ©riumok elszaporodĂĄsa.
 • A tĂșlzott faggyĂștermelĂ©s: ez a faggyĂștĂșltermelĂ©s a serdĂŒlƑkorban elindulĂł hormonĂĄlis aktivitĂĄs eredmĂ©nye. A bƑr zsĂ­rossĂĄ Ă©s csillogĂłvĂĄ vĂĄlik. Annak is megvan a veszĂ©lye, ha a faggyĂș összetĂ©tele megvĂĄltozik Ă©s mĂĄr nem olyan, mint az egĂ©szsĂ©ges faggyĂș. Megvastagodik, a tĂŒszƑbƑl is nehezebben ĂĄramlik ki, ami ismĂ©t megemeli a komedĂłk kialakulĂĄsĂĄnak esĂ©lyĂ©t.
 • A hiperkeratinizĂĄciĂł: a sejtek tĂșlzott mĂ©rtĂ©kƱ burjĂĄnzĂĄsa a follikulĂĄris csatorna belsƑ felĂ©n, ami egy valĂłdi duzzanathoz vezet, ami megakadĂĄlyozza a faggyĂș kifelĂ© tĂĄvozĂĄsĂĄt. KövetkezĂ©skĂ©ppen komedĂłk, vagy kis duzzanatok jelenhetnek meg akĂĄr a bƑrfelszĂ­n alatt (zĂĄrt komedĂłk Ă©s mikrocisztĂĄk), vagy a bƑr felszĂ­nĂ©n (nyĂ­lt komedĂłk-mitesszerek Ă©s melaninek).
 • A baktĂ©riumok elszaporodĂĄsa: a faggyĂș ideĂĄlis tĂĄptalaj bizonyos baktĂ©riumok, kĂŒlönösen a propionibacteium aknĂ©k szĂĄmĂĄra, ami mindenkiben megtalĂĄlhatĂł, de a pattanĂĄsoknĂĄl a faggyĂșmirigyben megsokasodik Ă©s ezĂĄltal gyulladĂĄst okoz. A komedĂłbĂłl Ă­gy fĂĄjdalmas pattanĂĄs lesz, amit papulĂĄnak hĂ­vunk (gyulladĂĄsos elvĂĄltozĂĄs).

Kit érinthet a probléma?

ElĂ©g ritkĂĄn, de elƑfordulhat, hogy az aknĂ© ĂșjszĂŒlötteken is jelen van (köszönhetƑen az anyai androgĂ©n hormonoknak), esetleg idƑsebb gyerekeken is. Leggyakrabban a serdĂŒlƑk bƑrproblĂ©mĂĄja az aknĂ©. Ez egy polimorf aspektus, ami a kĂŒlönbözƑ elvĂĄltozĂĄsok gyƱjtƑfogalma. A pattanĂĄsosodĂĄs 12-14 Ă©ves korban tĂĄmad a legerƑsebben, ĂĄltalĂĄban a bƑr legzsĂ­rosabb rĂ©szein: az arcon, a mellkason Ă©s a hĂĄton. LegfƑbb oka a korra jellemzƑ hormonĂĄlis ingadozĂĄs. NƑknĂ©l 30 Ă©ves kor utĂĄn ĂĄltalĂĄban az arc alsĂł rĂ©szĂ©n, az ĂĄllon Ă©s a nyakon figyelhetƑ meg pattanĂĄsosodĂĄs. Ennek legtöbbször szintĂ©n hormonĂĄlis oka van.

Mik az aknĂ© jellemzƑi felnƑtt nƑk esetĂ©ben?

A felnƑttkori aknĂ© kialakulĂĄsĂĄnak legfƑbb okai:

 • A nem megfelelƑ kozmetikum hasznĂĄlata, a napozĂĄs, a tĂĄplĂĄlkozĂĄs. A dohĂĄny is elƑsegĂ­ti ezt a jelensĂ©get: a dohĂĄnyosok 41%-a Ă©rintett a felnƑttkori aknĂ© problĂ©mĂĄjĂĄban, mĂ­g a nemdohĂĄnyzĂłk csupĂĄn 9%-a szenved ettƑl.
 • Genetikai okai is lehetnek. Amennyiben a felmenƑk között elƑfordult ilyen problĂ©ma, szinte biztosra lehet venni, hogy a felnƑttkori aknĂ© elƑ fog jönni.
 • Mindezek mellett egyĂ©b, gyĂłgyszerekhez köthetƑ oka is lehet ennek: bizonyos fogamzĂĄsgĂĄtlĂłk, hormongyĂłgyszerek Ă©s anti-depresszĂĄnsok is okozhatnak pattanĂĄsosodĂĄst Ă©s egyĂ©b bƑrhibĂĄkat. A serdĂŒlƑk bƑrĂ©vel ellentĂ©tben a felnƑtt nƑk bƑre sokkal kevĂ©sbĂ© van kitĂ©ve a tĂșlzott faggyĂștermelĂ©snek. A bƑrhibĂĄk nagy rĂ©sze ennyi idƑs korban inkĂĄbb az arc alsĂł felĂ©re korlĂĄtozĂłdik (ĂĄll Ă©s ĂĄllkapocs, valamint nyak) Ă©s ĂĄltalĂĄban gyulladĂĄsos formĂĄban jelenik meg (pattanĂĄs) vagy remanens (mitesszer) formĂĄban. Ahhoz, hogy ez a bƑrproblĂ©ma megoldhatĂł legyen, fontos, hogy minden esetben a bƑrtĂ­pusnak megfelelƑ kezelĂ©st kapja a pĂĄciens, ami kĂŒlönbözhet a serdĂŒlƑk szĂĄmĂĄra elƑírt kezelĂ©stƑl.