Allez au contenu Allez à la navigation

Óvja bőrét a hideg ellen: Atoderm
#SKINBODYGUARD
Óvja bőrét, és a lehető legjobb körülmények között vészelje át a telet a BIODERMA szakértőinek segítségével!
Fussa át az alábbi pontokat, hogy valamennyi témát megismerje!
  1. November
  2. December
  3. Január
  4. Február
 
epizód 6
Üdvözöljük Lappföldön... extrém körülmények között!

A finnországi Lappföld fővárosa, Rovaniemi egészen pontosan az északi sarkkörön található. Ebbe a városba érkezett meg a Rosemont család (lásd: 4. epizód): a hőmérő -10°C-ot mutat, mindent hó borít, és sugárzó napfény ragyogja be az északi vidéket, ameddig a szem ellát...

Ez az a hófedte csodaország, amelyről gyermekként álmodoztunk, a varázslatos, havas és jeges táj, ahol a Télapó és rénszarvasai élnek.

Mi történik a bőr belsejében?

Az érkezés az egész családot valóságos sokként érte, még ha a szárazföldi száraz hideg nem is annyira dermesztő, mint gondolnánk. Kivéve persze, ha a sarki szél közbe nem avatkozik! Didergés, a jeges szél érzete az arcon... mindenki hamar belátta, hogy mennyire fontos a bőr minden négyzetcentiméterét megóvni.

Itt még inkább, mint máshol: a napsütés hiánya télen hatással van a szervezet „biológiai órájára”. A nappalok és éjszakák váltakozásától függő bioritmusunk irányítja a bőr működését is: szabályozza a hőmérsékletet, az izzadást, a faggyútermelést és a sejtek regenerációját...

A bőrgyógyász véleménye
Dr Isabelle Baratte, a Hospice Civils (Lyon) bőrgyógyásza

„Száraz levegő és nagy hideg esetén sokat kell inni, hogy csökkentsük a dehidratáltságot (lásd 1. epizód). A jó állapotban lévő bőr természetesen jobban reagál a hidegre, mint a száraz bőr, amelynél a víz párolgása problémássá válhat. Ezenkívül, hogy ne fagyjunk át, érdemes valódi védőréteggel óvni a bőrt, különösen akkor, ha szélsőséges az időjárás. Azokon a területeken, ahol nem tudunk ruhákkal védekezni, egy nagyon gazdag ápoló krém is megfelelő védelmet jelenthet a hideggel szemben. Végezetül pedig figyelni kell a bőr színét, hiszen az remek vészjelző. Ha a szabadban vagyunk, gyakran előfordul, hogy a szélsőségek hatására a bőr elfehéredik, mert a vér visszahúzódik, hogy inkább a létfontosságú szerveket lássa el. Amikor viszont bemegyünk valahová, a bőr hirtelen kipirosodik, mert a vérkeringés helyreáll!"

Termékajánlónk

Bőrnyugtató balzsam a nagyon száraz és irritált, atópiás és érzékeny bőrre

ArcTest

Új illat

Regeneráló krém a száraz és kirepedezett kezek és a körmök mindennapos ápolására

Kezek

Télen a bőr érzékenyebb és sérülékenyebb, ami azt jelenti, hogy a bőrgyulladások aránya 10%-kal nő* az ősszel mért adatokhoz képest. Téli szárazság esetén a hidratáló termék használata csökkenti ezt az arányt.
 

*Kikushi, K., Kobayashi, H., Hirao, T., Ito, A., Takahashi, H., & Tagami, H., (2002). Improvement of mild inflammatory changes of the facial skin induced by winter environment with daily applications of a moisturizing cream. A half-side test of biophysical skin parameters, cytokine expression pattern and the formation of cornified envelope. Dermatology (Basel, Switzerland), 207(3), 269-275.

Ne feledje!

Hosszú vagy rövid? Sokat számít, hogy mennyi ideig teszi ki bőrét a nagy hidegnek! Óriási a különbség a között, hogy valaki öt percet gyalogol a városban a metróhoz, vagy egész nap a szabadban dolgozik... Nagyon elővigyázatosnak kell lenni, ha sok időt töltünk a szabadban, alaposan fel kell készülni (lásd: 2. epizód), és különösen vigyázni kell a szélsőségekkel. Oda kell figyelni a gyerekekre, amikor a parkban vagy a hegyekben játszanak, és észre sem veszik, hogy mennyire hideg van!

Az atópiás betegek (lásd: 5. epizód) 90%-a** hordoz staphylococcus aureus baktériumot! Az atópiás bőr különösen érzékeny a nedvességre, úgyhogy az izzadás súlyosbíthatja az ekcémát a vele járó folyadékkibocsátás miatt. A piros foltok pedig máshol is megjelennek, különösen a ráncos, nedves és a baktériumok által kedvelt területeken.

** Yuumi Nakamura, Jon Oscherwitz, Kemp B. Cease, Susana M. Chan, Raul Muñoz-Planillo, Mizuho Hasegawa –  Nature Oct 30, 2013

Felmérés

Ön szerint bőre érzékeny a hidegre?

Tippek és praktikus tanácsok

Mindannyian átéltünk már néhány hideg telet: ismerjük az erőteljes fájdalmat az ujjakban és a fülekben, ahogy felmelegednek, miután a hidegben teljesen lefagytak.
 

A fájdalom a vérkeringés jelentős értágulással járó helyreállásából fakad. Ha el akarja kerülni, hidratálja kezét egy jó krémmel, vegyen fel kesztyűt, és masszírozza finoman a bőrt, hogy felgyorsítsa a felmelegedést.
 

Amit mindenképpen kerülni kell: ne tegye meleg víz alá a kezét, mert a termikus sokk jelentősen meggyengíti a kis véredények falát.

 

 
LEGKÖZELEBBI TÉMÁNK

A bőr sportja