Allez au contenu Allez à la navigation

Szükséges az allergiavizsgálat atópiás dermatitis esetén?

Allergológus
Dr. Michèle Sayag Franciaországból

„Az atópiás dermatitisszel (AD) küzdő betegek esetében nem szükséges az allergiavizsgálat; nem szükséges sem a betegség diagnózisa, sem a beteg hatékony kezelése szempontjából. Ugyanakkor előfordulhat, hogy egyes esetekben mégis indokolt az alkalmazása, például amikor felmerül a lehetősége annak, hogy allergiás tényezők súlyosbítják az ekcémát.” Dr. Sayag felvázolja a különböző teszteket, és hogy mikor érdemes alkalmazni azokat.

Az atópiás dermatitisszel küzdő betegek esetében nem szükséges az allergiavizsgálat.

Milyen típusai vannak az allergiateszteknek?

Az adott helyzettől függően négyféle teszt alkalmazható. Dr. Sayag az alábbiakban mindegyikre vonatkozóan leírja a tesztelés folyamatát és a teszt vizsgálati célját.

1) Prick bőrteszt: kis mennyiségű allergént visznek fel az alkar bőrére, majd egy kis lándzsával megszúrják a bőrt, és bejuttatják az allergént a bőrbe. Ez a teszt az azonnali allergiás reakciókat vizsgálja: az eredmény 15–20 percen belül válik láthatóvá. A felduzzadt, piros pukli (hólyag) pozitív eredményre utal. A levegő útján terjedő allergéneket (amelyek jelen vannak a légkörben, pl. poratka, állatszőr, pollen, penész) vagy az élelmiszerallergiákat (tehéntej, tojásfehérje, mogyoró, földimogyoró, hal, csonthéjas gyümölcsök stb.) tesztelik ilyen módon.

2) Az immunglobulin E (IgE) mérése a vérben: ez az ellenanyag bizonyos légzőszervi és ételallergiákra adott válaszként termelődik.

3) Orális ételteszt: ezt csakis kórházban végzik (biztonsági okokból), és abból áll, hogy fokozatosan egyre nagyobb dózisban adják be a betegnek az allergiás reakciót vélhetően kiváltó ételt. Az ételallergiák hitelessége csak ilyen módon állapítható meg biztosan.

4) Epikután vizsgálat: kontaktallergia gyanúja esetén végzik. Ezek a tesztek a késleltetett allergiás reakciókat mutatják ki. Elsőként az európai szabványsorozatot tesztelik, amelyet az International Contact Dermatitis Research Group (ICDRG) határozott meg: ez azt a körülbelül 30 allergént foglalja magában, amelyek a leggyakrabban felelősek a kontaktallergiáért (fémek, pl. nikkel, parfümök, tartósítószerek, gyógyszerek, kozmetikai összetevők, mint pl. a perui balzsam vagy a lanolin), majd ezt követően szükség esetén célzott vizsgálatokat végeznek. A tesztet kötés alatt végzik körülbelül 48–72 órán keresztül. Ha apró ekcémás tünetek jelennek meg, a vizsgálat pozitívnak számít, az eredmények leolvasására pedig a 48–72 óra elteltével kerül sor. Egy nemrégiben végzett kutatásból (2018) kiderül, hogy az atópiás gyerekek körében a leggyakoribb problémás allergén a nikkel, a metilkloroizotiazolinon és a kokamidopropil-betain. Előfordulhat, hogy a nikkelallergiát a gyermek fülének kilyukasztása váltja ki.

Dr. Sayag szerint az eredményeket érdemes körültekintően kiértékelni. „A pozitív teszteredmény arra utal, hogy az egyén érzékeny egy adott allergénre, ami még nem feltétlenül jelent valódi allergiát. A pozitív eredmény klinikai relevanciáját minden esetben ellenőrizni kell. Amennyiben egy pozitív tesztet relevánsnak ítélnek, az adott allergén elkerülésével várható némi javulás a bőr állapotában. A bőrállapot javulásának mértéke azonban a klinikai jelektől és az allergén típusától függően eltérő lehet.”

A pozitív teszteredmény arra utal, hogy az egyén érzékeny egy adott allergénre, ami még nem feltétlenül jelent valódi allergiát

Mely esetekben javallott az allergia feltárása?

Dr. Sayag hangsúlyozza, hogy nem szükséges minden atópiás gyerek esetében allergiavizsgálatot végezni. Az alábbiakban részletezi azt a három esetet, amelyekben azonban érdemes allergiatesztet alkalmazni.

1) Amikor az atópiás ekcéma tünetei nem javulnak, vagy a gyulladáscsökkentővel alkalmazott megfelelő helyi kezelés ellenére akár súlyosbodnak
2) Amikor az atópiás ekcémával küzdő gyermek nem gyarapodik (szaggatott vagy hanyatló percentilis görbe)
3) Amikor az ekcémát az alábbi egyéb tünetek kísérik:

  • ételallergiára utaló jelek (elfogyasztott étel vagy bőrrel való érintkezés)
  • légzőszervi (asztma, rhinitis) vagy emésztőszervi (hányás, hasmenés) tünetek
  • kontaktallergiára utaló jelek (főként az ajkakon, kézfejen, lábfejen, arcon)

Emlékeztető

  • Atópiás dermatitis esetén nincs szükség szisztematikus allergiavizsgálatra. A vizsgálat csak bizonyos konkrét esetekben indokolt.
  • A teljes allergiavizsgálat akár négy különböző tesztből is állhat.
  • A pozitív teszteredmény arra utal, hogy az egyén érzékeny egy bizonyos allergénre, de ez még nem feltétlenül jelent allergiát.

Hivatkozások

Consensus Conference – Caring for atopic dermatitis in a child. Ann Dermatol Venereol 2005, 132: 82-91

F. RANCÉ, What is the utility in complementary exams to diagnose and care for atopic dermatitis? mt pédiatrie 2007, 10: 69-80

J. ROBERT, Living better with allergies in children. Odile Jacob, 2012

OZCEKER D, HASALK F, DILEK F, SIPAHI S, YUCEL E, GULER N, TAMAY Z, Contact sensitization in children with atopic dermatitis. Allergol Immunopathol 2018 Sep 4: S0301-0546(18)30100-9

Kiegészítő cikkek

A gyermekkori atópiás dermatitis kezelésének megfelelő megközelítése Decouvrir
Szakértői tanácsok Decouvrir