Nő, hajjal a szélben

Akár átmeneti vagy maradandó kipirosodás, akár rosácea (másnéven couperosis) áll fenn, egyes érzékeny bőrtípusokat jobban megviselnek bizonyos körülmények. A hőség és az UV-sugárzás olyan tényezők, amelyek elősegítik az értágulatot.

Napsugárzás hatására a kipirosodásért felelős, apró vérerek kitágulnak és láthatóbbá válnak; különösen a vékony és világos bőrűek esetén, akik hajlamosabbak a kipirosodásra. Az ilyen bőrtípussal rendelkezőknek súlyos bőrpír megelőzésésére kifejlesztett fényvédővédő krémekre van szükségük.

Hogyan reagál a problémás bőr a napsugárzásra?

A Nap az aknéra hajlamos tinédzserek és felnőttek nagy ellensége lehet. Elsőre úgy tűnik, mintha a Nap csodával határos módon javítaná a bőrt, hiszen leszárítja a pattanásokat. Ám a bőr barnulási folyamata valójában vékonyítja a felhámot, ami fokozatosan eltömíti a pórusokat. Ez megnehezíti a faggyú szabad áramlását (amely az aknéra hajlamos bőrben eleve vastagabb rétegű).

Amíg a barnulás el nem halványul, semmit sem lehet észrevenni. Utána viszont a hetekig eltömődött pórusokból pattanások keletkeznek, hiszen a vastagabb faggyú nem tud szabadon áramlani.

Ez a napozás után kialakuló bőrproblémák klasszikus bumeránghatása. A problémás bőrűek számára fontos, hogy olyan speciális, olajos bőrápolókkal óvják magukat a Nap ellen, amelyek folyékonyabbá teszik a faggyút és kiegyenlítik a bőr szerkezetét, ezáltal megakadályozzák a fent említett állapot kialakulását. Ezek a készítmények gyorsan felszívódnak és olykor színezett változatban is kaphatóak. Bőrmattító hatással rendelkeznek és megóvnak a nyaralás utáni kellemetlen meglepetésektől.

Az érzékeny, intoleráns vagy allergiás bőr természeténél fogva szélsőségesen reagál a környezetére. A napsugárzás ezen bőrtípusok esetén tehát határozottan kerülendő, fényvédő termékek használata pedig kifejezetten ajánlott. A legjobb megoldás megtalálása érdekében azonban fontos különbséget tenni az egyes problémák között.

Your skin - child protected under the sun
Don't

A fényérzékeny bőrt ne tegyük ki közvetlen napsugárzásnak! Ezt az állapotot a születéstől kezdődően jelen lévő betegségek vagy a később kialakult hiperérzékenységek okozzák. Bizonyos orvosi kezelések szintén kiválthatnak átmeneti napérzékenységet. Ahhoz, hogy biztosítsuk a bőrünk UVB és UVA sugárzás elleni teljes védelmét és csökkentsük a napsugárzás hatására fellépő súlyos gyulladási reakciókat, magas faktorú (SPF 50+/UVA 50) fényvédő készítmények használata szükséges.

Mineral

Egyesek bőrén allergiás reakciót válthatnak ki a napozókrémekben található, hagyományos, kémiai szűrők. Ezen ritka esetekben a Nap elleni védelmet ásványi anyag formulák biztosítják, amelyeket úgy fejlesztettek ki, hogy többé ne fehérítsék a bőrt.

Naptár

A napozást követő első napokban gyakran napallergiát tapasztalunk. Ilyenkor többnyire csupán ártalmatlan nyári napkiütésről van szó. Ez egy olyan napsugárzás következtében kialakult bőrtünet, amely leginkább a fiatal nőket érinti (az esetek 80%-ában*) és magától eltűnik, amikor a bőr barnulni kezd.

Ahogy a neve is mutatja, nem túl komoly betegségről van szó, de a tünetei hatással lehetnek az életminőségünkre. Tünetei közé tartozhat a bőrpír, a pattanások megjelenése és az erősen viszkető érzés. A legjobb stratégia az, ha olyan fényvédőt használunk, amely széles spektrumú anti-UVB összetétellel védi bőrünket a leégéstől és anti-UVA alkotórészekkel blokkolja az allergiás reakciókat okozó sugarakat. Fontos, hogy meglegyen az 1:1 SPF/IP UVA arány. (Ez azt jelenti, hogy egyenlő védelmet biztosít az UVB és UVA sugarak ellen, ezáltal csökkentve az allergia-okozta kellemetlenségeket).

*Ann Dermato Venereol, 2007

Ha sebészeti vagy kozmetikai beavatkozáson esetél át, vagy ha egyéb olyan sérülésed van, amelyet napsütés érhet, de a gyógyulási folyamat még nem fejeződött be, akkor nagyobb a hiperpigmentáció kialakulásának kockázata.

A gyógyulási folyamat 8-12 hónapig, vagy akár tovább is eltarthat. Amennyiben a sérülés nem gyógyult meg teljesen, a heg barnás színűre változhat és végleg megmaradhat. Ez a kockázat nemcsak nyáron, hanem az év bármely időszakában fennáll. Az UVA sugarak mindenhol, minden évszakban jelen vannak; áthatolnak a felhőkön és az ablakokon is. Ezért elengedhetetlen, hogy a sérült vagy pattanásos bőrrel rendelkezők fényvédőt használjanak minden olyan sérült bőrfelületen, amelyet napsugárzás érhet. 

A kor és az évek során felhalmozódó napsugárzás következményeként pigmentfoltok jelenthetnek meg a bőrön, különösen a napsugárzásnak leginkább kitett területeken: a dekoltázson, a háton, a kezeken és az arcon.

A pigmentfoltok megjelenése a melanin-elosztás működési zavarához köthető. Minden napsugárzásnak kitett perc súlyosbíthatja ezt az állapotot. Azok, akiknek pattanásos a bőre, úgy előzhetik meg a hiperpigmentációt, ha konkrétan a melanin-termelődés szabályozására kifejlesztett fényvédő készítményt használnak. 

Back of a woman under the sun

Franciaországban hét emberből közel egynek van ajakherpesze*. A stressz és a fáradtság mellett a napsugárzás is olyan tényező, amely ezt kiválthatja. Vannak olyan fényvédőkkel ellátott ajakírek, amelyeket kifejezetten arra fejlesztettek ki, hogy megelőzzék a nyári ajakherpesz kialakulását és védjék az ajkak érzékeny bőrét a Nap káros hatásaitól.

*J Am Acad Dermatol. 2006
Bioderma - Woman protecting from the sun
 • Dr Michèle Sayag, allergológus
  Dr Michèle Sayag, Allergológus.

  Mely fényvédelmi módszer a legmegfelelőbb kisbabák esetében?

  Amennyiben megoldható, a legjobb, ha a kisbaba 18 hónapos koráig egyáltalán nincs kitéve közvetlen napsugárzásnak. Ha azonban ezt nem lehet elkerülni, akkor a káros UVA sugarak elleni védelem érdekében elkerülhetetlen egy magas faktorszámú (SPF50+) fényvédő készítményt alkalmazni. A kisgyermekek 3 éves koráig ásványi szűrőkkel ellátott fényvédő készítményeket javasolt használni (nem kémiai szűrőkkel ellátottat).

  Dr Michèle Sayag, Allergológus.

Először is, tartsuk a gyermekeket árnyékban, illetve öltöztessük őket olyan ruhába, amely védelmet nyújt az erős napsugárzással szemben!

Bioderma - care for family skin

A legjobb, ha nem engedjük ki őket a Napraa kisbabákat pedig 3 hónapos korukig TILOS közvetlen napsugárzásnak kitenni. A gyermekek bőre vékony és gyenge, alacsonyabb ellenállóképességgel rendelkeznek az UV sugarakkal szemben; így könnyebben leégnek és napszúrást kapnak. Az orvosok gyakran hívják fel a figyelmünket arra, hogy a gyermekkori napszúrás nagyon súlyos szövődményekkel járhat a későbbiekben. A felelősségteljes szülőknek az alábbi egyszerű, elengedhetetlen szabályokat kell betartaniuk gyermekeik védelmének érdekében.

 • Ügyeljünk rá, hogy gyermekek minél kevesebb időt töltsenek a napon, különösen délelőtt 11 és délután 4 óra között. Ám, ha mégis arra kerülne sor, hogy a napon tartózkodnak, akkor olyan ruhát adjunk rájuk, amely megvédi őket a napsugárzástól: kalapot, napszemüveget, hosszú ujjú felsőt, lehetőleg sötét színben;
 • Használjanak magas faktorú (SPF 50+) napozókrémet vagy más olyan fényvédő készítményt, amelyet kifejezetten gyermekek számára fejlesztettek ki és két óránként kell használni. Ne feledkezzünk meg róla, hogy minden pancsolás és ledörzsölődés után, például miután a homokban játszottak vagy megtörölköztek, újra be kell kenni őket;
 • A nap során gyakran adjanak nekik vizet, hogy hidratáltak maradjanak.

NAPOZÁSI TIPPEK EGYEDI BŐRTÍPUSSAL RENDELKEZŐKNEK

 1. Még ha csak bizonyos bőrfelületeid érzékenyek is a napsugárzásra, mint például az arcod, akkor se feledkezz meg a tested többi felületének védelméről sem és mindig tartsd be az alapvető fényvédelmi prevenciós intézkedéseket, amelyekről itt olvashatsz.
 2. A napsugárzás ideje alatt ne felejtsd el hidratálni bőröd és továbbra is használd rendszeresen a szokásos bőrápolási termékeidet, hacsak az orvosod mást nem javasolt. Fényérzékenységet is kiváltható gyógykezelések esetén különösen fontos, hogy konzultálj orvosoddal.