Woman with hair in the wind

Akár átmeneti vagy maradandó kipirosodás, akár rosácea vagy másnéven couperosis áll fenn, egyes érzékeny bőrtípusokat jobban megviselnek bizonyos körülmények. A hőség és az UV-sugárzás olyan tényezők, amelyek elősegítik az értágulatot.

Napsugárzás hatására a kipirosodásért felelős, apró vérerek kitágulnak és láthatóbbá válnak; különösen a vékony és világos bőrűek esetén, akik hajlamosabbak a kipirosodásra. Az ilyen bőrtípussal rendelkezőknek súlyos bőrpír megelőzésésére kifejlesztett fényvédővédő krémekre van szükségük.

Hogyan reagálnak az egyes bőrelváltozások a napsugárzásra?

A Nap az aknéra hajlamos tizenévesek és felnőttek nagy ellensége lehet. Elsőre úgy tűnik, mintha csodával határos módon javítaná a bőrt, hiszen leszárítja a pattanásokat. Ám a barnulás valójában vékonyítja a felhámot, ami fokozatosan eltömíti a pórusokat. Ez megnehezíti a faggyú szabad áramlását (amely az aknéra hajlamos bőrben eleve vastagabb rétegű).

Amíg a barnulás el nem halványul, semmit sem lehet észrevenni. Utána viszont a pórusok pattanásokat képeznek, hiszen hetekre eltömődtek és a vastagabb faggyúréteg nem tud szabadon áramlani.

Ez a napozás utáni bőrelváltozások klasszikus bumeránghatása. A különféle bőrelváltozásokkal élők számára fontos, hogy speciális, olajos bőrápolókkal védekezzenek a Nap ellen, amelyek folyékonyabbá teszik a faggyút és kiegyenlítik a bőr szerkezetét, ezáltal megakadályozzák a fenti állapot kialakulását. Ezek a készítmények gyorsan felszívódnak és olykor színezett változatban is kaphatóak. Bőrmattító hatással rendelkeznek és megóvnak a nyaralás utáni kellemetlen meglepetésektől.

Az érzékeny, intoleráns vagy allergiás bőr természeténél fogva szélsőségesen reagál a környezetére. A napsugárzás tehát határozottan kerülendő. Nagyon ajánljuk, hogy az ilyen bőrtípussal rendelkezők használjanak valamilyen fényvédő terméket. A legjobb megoldás megtalálása érdekében azonban fontos különbséget tenni az egyes problémák között.

Your skin - child protected under the sun
Don't

A fényérzékeny bőrt ne tegyük ki közvetlen napsugárzásnak! Ezt az állapotot születéstől kezdve jelen lévő betegségek vagy később kialakult hiperérzékenységek okozzák. Egyes orvosi kezelések szintén kiválthatnak átmeneti napérzékenységet. Magas faktorú napozókrémek (SPF 50+/UVA 50) használata szükséges ahhoz, hogy biztosítsuk a bőrünk UVB és UVA sugárzás elleni teljes védelmét és csökkentsük a napsugárzás hatására fellépő súlyos gyulladási reakciókat.

Mineral

Egyesek bőre allergiás a napozókrémekben használt, hagyományos, kémiai szűrőkre. Ezen ritka esetekben a Nap elleni védelmet ásványi anyag formulák biztosítják, amelyeket úgy fejlesztettek ki, hogy többé ne fehérítsék a bőrt.

Calendar

égül, gyakran tapasztalunk napallergiát a napsugárzást követő első napokban. Többnyire csak ártalmatlan nyári fénykiütésről van szó, olyan tünetről, amely leginkább a fiatal nőket érinti (az esetek 80%-ában*) és magától eltűnik, amikor a bőr barnulni kezd.

Ahogy a neve is mutatja, nem túl komoly betegség, de a tünetei hatással lehetnek az életminőségünkre. Tünetei közé tartozhat a bőrpír, a pattanások megjelenése és az erősen viszkető érzés. A legjobb stratégia az, ha olyan napozókrémet használunk, amely széles spektrumú anti-UVB összetétellel védi bőrünket a leégéstől és anti-UVA alkotórészekkel blokkolja az allergiás reakciókat okozó sugarakat. Fontos, hogy meglegyen az 1:1 SPF/IP UVA arány. (Ez azt jelenti, hogy egyenlő védelmet biztosít az UVB és UVA sugarak ellen, ezáltal csökkentve az allergia-okozta kellemetlenségeket).

*Ann Dermato Venereol, 2007

Ha sebészeti vagy kozmetikai beavatkozáson esetél át, vagy ha olyan sérülésed van, amelyet napsütés érhet, de a gyógyulási folyamat még nem fejeződött be, akkor nagyobb a hiperpigmentáció kockázata.

Ez 8-12 hónapig, de akár tovább is eltarthat. Amennyiben nem gyógyult meg teljesen, a heg barnás színűre változhat és végleg megmaradhat. Ez a kockázat nemcsak nyáron, hanem az év bármely időszakában fennáll. Az UVA sugarak mindenhol, minden évszakban jelen vannak; áthatolnak a felhőkön és az ablakokon is. Éppen ezért a sérült vagy foltos bőrfelülettel rendelkezők használjanak fényvédőkrémet minden olyan sérült bőrfelületen, amelyet fény érhet. 

A kor és a halmozódó napsugárzás következményeként foltok jelenthetnek meg a bőrön, különösen a napsugárzásnak leginkább kitett helyeken, mint a dekoltázson, a háton, a kézen és az arcon.

A foltok megjelenése a melanin-elosztás működési zavarához köthető. Minden további napsugárzás súlyosbíthatja ezt az állapotot. Azok, akiknek foltos a bőre, úgy előzhetik meg a hiperpigmentációt, ha konkrétan a melanin-termelődés szabályozására kifejlesztett napozókrémet használnak. 

Back of a woman under the sun

A franciáknál hét emberből közel egynek van ajakherpesze*. A stressz és a fáradtság mellett a napsugárzás is olyan tényező, amely kiválthatja. Vannak olyan napvédő ajakírek, amelyeket kifejezetten arra fejlesztettek ki, hogy megelőzzék a nyári ajakherpesz kialakulását és védjék az ajkak érzékeny bőrét a Nap hatásaitól.

*J Am Acad Dermatol. 2006
Bioderma - Woman protecting from the sun
 • Dr Michèle Sayag, allergologist
  Dr Michèle Sayag, Allergológus.

  Melyik fényvédő a legmegfelelőbb a baba számára? 

  Egészen tizennyolc hónapos korig azt javasoljuk, hogy ne tegye ki közvetlen napfénynek gyermekét. Ha azonban ezt nem lehet elkerülni, akkor olyan SPF 50+ készítményt kell használnia, amely megfelelő védelmet nyújt az UVA-sugarak ellen. 3 éves korig ásványi szűrős fényvédő termékeket javasolt használni (nem kémiai szűrőkkel ellátottat).

  Dr Michèle Sayag, Allergológus.

Először is, tartsuk a gyermekeket árnyékban és olyan ruhát adjunk rájuk, amely megvédi őket a napsugárzástól!

Your Skin - A dad with his son

A legjobb, ha nem engedjük ki őket a Napra; valójában a három hónap alatti gyermekeket SOSEM szabadna kitenni napsugárzásnak. A gyermekek bőre vékony és gyenge. Kevesebb UV sugár elleni védelemmel rendelkeznek; így könnyebben leégnek és napszúrást kapnak. Az orvosok gyakran hívják fel a figyelmünket arra, hogy a gyermekkori napszúrás nagyon súlyos szövődményekkel járhat a későbbiekben. A felelősségteljes szülőknek az alábbi egyszerű, elengedhetetlen szabályokat kell betartaniuk.

 • Szándékosan sose tegyék ki őket napsugárzásnak, különösen délelőtt 11 és délután 4 óra között; Olyan ruhát adjanak rájuk, amely megvédi őket a napsugárzástól: kalapot, napszemüveget, hosszú ujjú felsőt, lehetőleg sötét színben;
 • Használjanak magas faktorú (SPF 50+) napozókrémet vagy olyan terméket, amelyet kifejezetten gyermekek számára fejlesztettek ki és kétóránként kell használni. Ne felejtsék el újra bekenni őket minden úszás, valamint minden ledörzsölődés után, például miután a homokban játszottak vagy megtörölköztek;
 • A nap során gyakran adjanak nekik vizet, hogy hidratáltak maradjanak.

NAPOZÁSI TIPPEK EGYEDI BŐRTÍPUSSAL RENDELKEZŐKNEK

 1. Még ha csak bizonyos bőrfelületeid érzékenyek is a napsugárzásra, mint például az arcod, ne feledd a tested többi felületének védelmét sem és mindig tartsd be az alapvető fényvédelmi prevenciós intézkedéseket, amelyekről itt olvashatsz.
 2. A napsugárzás ideje alatt ne felejtsd el hidratálni bőröd és továbbra is használd rendszeresen a szokásos bőrápolási termékeidet, hacsak az orvosod mást nem javasolt. Fényérzékenységet is kiváltható gyógykezelések esetén különösen fontos, hogy konzultálj orvosoddal.