Sötét foltok hiperpigmentáció

A fiatalos és egészségtől kicsattanó arcbőr csakis sima és egységes megjelenésű lehet. Hatalmas ajándék, ha valaki ilyen arcbőrrel rendelkezik. Azonban az idő minden akaratunk ellenére rányomja pecsétjét a bőrünkre – hiába állítjuk, hogy a foltok szaporodása bölcsességünk elmélyülésével egyenesen arányos.

A bőrgyógyászok lokalizált hiperpigmentációnak nevezik az arcbőrön megjelenő sötét foltokat. Számtalan tényező kiválthatja őket: a szennyezett légkör, a túlzott napsugárzás, az idő múlása, a várandósság, az akne utáni hegesedés, a hormonális egyensúly felborulása vagy a genetikai hajlam.

Azonban a foltok elsődleges kiváltó oka minden esetben a rendellenes melanintermelés, ugyanis a melanin felel a bőrön megjelenő sötétebb foltokért.

A melanin fontos szerepet játszik a bőrszín meghatározásában, legyen szó fehér vagy rózsaszín, olívazöld vagy sötétbarna árnyalatokról. A Nap UV-sugarai kimagaslóan erős hatást gyakorolnak a melanintermelésre. Napozás közben a bőrünk mélyére hatolva egy négylépcsős folyamaton keresztül a felszínre küldik a melanint – ezt nevezzük melanogenesisnek, vagyis melaninképződésnek.

Először az UV-sugarak, és különösképpen az UVB-sugarak behatolnak az epidermiszbe, ahol stimulálni kezdik a tirozinázt és annak mediátorjait. A tirozináz a melanintermelésért leginkább felelős enzim, amely a melanocita nevű sejtekben fordul elő. Ezt követően a melanint átveszik a keratinociták, amelyek a bőrfelszínre szállítják. A melanintartalmú sejtek „befestik” a bőr legfelső rétegét. A normál sejtmegújulás közben fokozatosan megszabadulunk tőlük.

Tehát a melaninnak köszönhetjük a nyári barnaságot. Egy pár hónapig mindannyian egészséges, egyenletesen ragyogó bőrrel büszkélkedünk.

Azonban előfordul, hogy néhány melanocita nem áll le a termeléssel, és folyamatosan nagy mennyiségű melanint állít elő. A rendellenesen nagy mennyiségű melanin pedig nem egyenletesen oszlik el a bőrön, hanem sötét foltokba, elszórt hiperpigmentációkba tömörül.

A hiperpigmentáció senkit nem kímél. Bőrtípustól függően különböző formákat és méreteket ölt, és nőket és férfiakat, időseket és fiatalokat egyaránt megcéloz, teljesen mindegy, hogy kinek mi a faji hovatartozása.

1. Melazma

A melazma vagy kloazma – gyakoribb nevén „terhességi maszk” – általában a nemzőképes nők bőrén jelentkezik, leggyakrabban a várandósságot követően. Ezek szimmetrikus foltok, amelyek körvonala egyenetlen, de határozott, és maszkként terülnek el az arc és a nyak napsütötte felületein. Az elszíneződés leginkább napozás közben vagy azt követően a legélénkebb, és valós problémát okoz, hogy sokáig nem múlik el – gyakran éveken át megmarad.

A melazma megjelenésének különféle okai lehetnek, beleértve a genetikai hátteret, az ultraviola sugárzást és a látható fényt, a várandósság vagy terápia alatti női hormonokat, bizonyos endokrin betegségeket (pajzsmirigy- vagy petefészek-rendellenesség stb.) és néhány gyógyszert (pl. epilepszia ellen).

Melazma

2. Gyulladás utáni hiperpigmentáció

Röviden csak PIH; ebben az esetben a hiperpigmentáció kontúrvonala nem túl erőteljes, inkább egyenetlen, és bőrelváltozások vagy bőrirritációk következtében jelenik meg.

A PIH kiváltó oka számtalan: lehet az egy átlagos sérülés, égés, rovarcsípés, de bőrgyógyászati eljárások, pl. lézeres kezelés vagy dermabrázió után is megjelenhet. Bőrfertőzés vagy gyulladásos bőrkiütés, mint pl. akne, kontakt ekcéma vagy atópiás dermatitis után is kialakulhat. A túlzottan agresszív kozmetikai szerek vagy a kémiai hámlasztás által előidézett intolerancia is eredményezheti a PIH megjelenését.

 A PIH életkortól és bőrtípustól függetlenül férfiakat és nőket egyaránt érint, mindazonáltal sötétebb árnyalatú bőrön gyakrabban előfordulhat, és súlyosabb problémát jelenthet.

- Az afroamerikaiak körében a PIH a második leggyakrabban előforduló panasz, amiért bőrgyógyászhoz fordulnak

- Az akne által előidézett PIH miatt az afroamerikaiak 65%-a, a latin-amerikaiak 53%-a, míg az ázsiaiak 47%-a fordul bőrgyógyászhoz

bioderma-your-skin_pigmentbio_c-concentrate_woman_face

3. Napfoltok

Tudományos nevük lentigines solares, gyakran viszont csak napfoltoknak vagy öregségi foltoknak nevezzük őket. Ezek a hiperpigmentációs foltok a napfény érte területeken, pl. a kézfejen, a vállon, a mellkason, az arcon és a karon fordulnak elő. Ahogy idősödünk, egyre nagyobbak lesznek, és a számuk is megnő.

Eredetük a környezettel függ össze (a szeplőkkel ellentétben, amelyek előfordulása genetikai), és a fiatalkorban elszenvedett napégést, illetve a túlzásba vitt napon való tartózkodást okolhatjuk miattuk.

  • A kaukázusiak és az ázsiaiak 90%-át érintik
  • 50 év felett gyakoriak
Sötét foltok a testen

4. A dörzsölődés és az érzékeny területek

A hiperpigmentáció azokon a területeken is előfordulhat, ahol a dörzsölődés, a gyantázás és a különböző ruhaneműk elszíneződéshez vezethetnek. Ilyen pl. a könyök, a térd, a hónalj és a bikinivonal. A bőr és a szövetek mechanikus súrlódása hiperpigmentációt okoz, és ezt a mindennapi folytonos rutinmozdulatok csak még súlyosabbá teszik.

A hiperpigmentáció általában krónikus és tartós. Úgy védekezhetünk ellene a legjobban, ha árnyékban maradunk, és valamilyen fényvédő készítményt használunk. Az elszíneződések csökkentésére számos bőrgyógyászati kezelés létezik.

bioderma-your-skin_pigmentbio_c-concentrate_woman_arms

Higiénia és bőrápolás

Hiperpigmentált bőr

Pigmentbio termékcsalád

Melazma, hiperpigmentáció, lentigó vagy időskori foltok... Hogyan tudsz megszabadulni tőlük, akkor is ha érzékeny a bőröd?   

A Bioderma megoldása: Pigmentbio, egy termékcsalád, speciálisan a hiperpigmentált bőr kezelésére - akár az arc bőrén, akár a testen. Teljes program a bőr világosításának elősegítése érdekében, a tisztítástól az ápolásig. Világosító tisztítók, C-Vitamin szérum, világosító nappali vagy éjszakai ápolók: válaszd ki a számodra megfelelő rutint!