Dry skin

A száraz bőrt elsősorban érzés alapján tudjuk azonosítani. A száraz, egyenetlen bőrt feszülő diszkomfort-érzés jellemzi, melyet gyakran égető és viszkető érzékeny foltok megjelenése kísér. A megfelelő bőrápoló készítmény alkalmazásával sokak szerint enyhíthetőek a bőrszárazság kellemetlen tünetei.


Az orvosok azonban olyan objektív kritériumok alapján diagnosztizálják a száraz bőrtípust (azaz a xerosist), mint a fakó bőrszín, a hámlás specifikus klinikai epidermális jelei, a bőrrepedezés, illetve olykor a bőrgyulladás és a rugalmasságvesztés. A bőrfelület egyenetlenségei száraz bőr esetén jobban láthatóak.


A száraz bőr kedvező környezetet biztosít az ekcéma kialakulásához, különösen a pityriasis alba (száraz foltok) számára. Az ekcéma általában a szisztematikusan száraz bőrű gyermekek arcán és karján jelenik meg (az atópiás dermatitis részeként).


A száraz bőrtípuson belül több fokozatot is megkülönböztetünk:

Dry skin
Átmenetileg száraz bőr kellemetlen, enyhe feszülő érzéssel járó, enyhén hámló bőr
Dry skin
Nagyon száraz bőr kellemetlen diszkomfort, illetve húzódó érzéssel járó, intenzíven hámló és berepedezett bőr
Scratching - Eczema
Pre-atópiás xerosis egyenetlen, száraz bőr (száraz foltok) és enyhe irritáció

Az egészséges bőr természetes védelméről egy nagyrészt vízből és lipidekből (sebum) álló hidrolipid filmréteg gondoskodik.


Ez az áthatolhatatlan réteg védi a bőrt a külső stresszfaktoroktól és csökkenti a vízveszteséget. Ha az epidermisz felső rétegében felborul a víz és a lipid egyensúlya, akkor már nem tudja hatékonyan ellátni a bőr barrier funkcióját, és a fent említett kellemetlen tünetek különböző intenzitással jelentkezhetnek a bőrön.


A vízhiányos bőrrel ellentétben a száraz vagy nagyon száraz bőr egy genetikai rendellenesség által okozott krónikus állapot.


Ez ugyan olyan bőrtípus, mit például zsíros, vagy a kombinált bőr stb.


A genetikai hajlam mellett további tényezők kiváltják a bőrszárazságot:

Water drops
Szennyeződés
külső környezeti tényezők időjárási viszonyok
Microbiomy
bőrbetegségek vagy általános megbetegedések atópiás ekcéma, pikkelysömör, stb.
pajzsmirigy rendellenességek, cukorbetegség, tápanyaghiány stb.
Tabletták
gyógyszeres kezelések

Dry to Very Dry skin

1 / Száraz vagy nagyon száraz bőr

A száraz vagy nagyon száraz bőr egy bőrtípus, azaz egy állandó bőrállapot, mely a bőr barrier meggyengülésének következtében alakul ki, és az egész testen jelentkező feszülő érzés jellemez.

A bőr elvékonyodott, száraz, kipirosodott, illetve víz- és lipidhiányos.

Dehydrated skin

2 / Vízhiányos bőr

A dehidratáció bármely bőrtípus esetén előfordulhat. Ez egy helyrehozható, átmeneti bőrállapot, mely a vízhiány miatt kialakult feszülő érzéssel jár. A vízhiányos, feszülő, olykor hámló bőr hidratálásra szorul. További információ a vízhiányos bőrről itt található.

Skin changes with age

Sok ember genetikailag öröklődően száraz bőrrel születik. Emellett fontos tudni, hogy a bőr az életkor előrehaladtával együtt folyamatosan változik: gyermekkorban szárazabb (kivéve újszülöttek esetében, a vízhiány azonban ebben a korban jelentősebb), serdülő korban zsírosabb, majd felnőtt korban ismét száraz (ugyanis idővel a faggyú- és a verejtékmirigyek működőképessége csökken).


A bőr természetes öregedése során az epidermisz elvékonyodik (mert a sejtek megújulási sebessége csökken), és a szaruréteg vastagabbá válik.

Tartós diszkomfort-érzés esetén fordulj bőrgyógyászhoz, hogy szakértelmével megállapítsa, hogy a bőröd száraz vagy dehidratált.

Hirtelen kialakult bőrszárazság esetén meg kell vizsgálni az azt kiváltó tényezőt:

  • A környezet megváltozásának (új környezetben végzett munka, bőrszárazságot okozó tevékenységek-például úszás, agresszív szappan vagy tusfürdő használata sportolást követően) hatására kialakult bőrszárazság.
  • Belső megbetegedés vagy gyógyszeres kezelés (koleszterinszint-csökkentő gyógyszer stb.) hatására kialakult bőrszárazság.

Amennyiben a bőrszárazságot egy konkrét tényező okozza, a lehetőségekhez mérten, minél hamarabb érdemes kiiktatni azt.

Bioderma - dermatological expert

A diszkomfort-érzésen felül a bőrszárazság lehetővé teszi az irritáló, vagy allergén szerek bejutását a bőrbe. Emellett elősegíti az olyan bőrtünetek megjelenését, mint például az ekcéma vagy a pikkelysömör.

  1. Ezért kell rendszeresen hidratálnunk bőrünket és gondoskodnunk a folyamatos vízbevitelről.
  2. Az első lépés a megfelelő napi  folyadékbevitelre való odafigyelés. Próbálj meg naponta 1,5 liter fogyasztani. (Kivéve akkor, ha a kezelőorvosod máshogy rendelkezik erről.)
  3. A száraz bőr megfelelő ápolásához elengedhetetlen, hogy gondosan megválogatott, nem-agresszív bőrápoló készítményeket alkalmazzunk. Alkalmazz tápláló, non-detergens és szükség esetén újrahidratáló tisztító termékeket (a bőrszárazság elhelyezkedésétől és intenzitásától függően bőrápoló tej, krém, balzsam, kenőcs és olajos készítmények formájában). A cél a víz bőrből történő párolgásának csökkentése, hogy ezáltal az epidermiszben megfelelő mennyiségű víz maradjon és a károsodott bőr barrier regenerálódjon.

Ne fűtsd túl otthonod és szellőztess gyakran!

Woman drinking water

Naponta egyszer vagy kétszer tisztítsd meg az arcodat gyengéd (a bőr barriert nem károsító) tiszítóval.

Itasd fel a nedvességet gyengéden, dörzsölés nélkül.

Woman washing her face with water

Ne feledkezz meg a bőrod megfelelő termékekkel történő táplálásáról! Miután megtisztítottad a bőrödet, minden reggel és este alkalmazz gyengéd, bőrpuhító, hidratáló krémet a feszülő diszkomfort-érzés enyhítése és a bőr külső stressztől való védelme érdekében.

Woman applying cream