Dehydrated skin

A vízhiányos bőr elveszti ragyogását, és intenzív, tartós feszülésérzet jellemzi.

Tisztálkodás után a bőr viszketni és hámlani kezd. A dehidratáció egy olyan átmeneti állapot, amely nem feltétlenül vonható összefüggésbe a száraz bőrtípussal. Ez azt jelenti, hogy például zsíros bőrtípus esetében is előfordulhat, hogy a bőr vízhiányos állapotba kerül.

Mitől szárad ki a bőrünk?

Woman drinking water
 • A levegőhöz hasonlóan a víz is elengedhetetlen az élethez.

 

 • Egy felnőtt testsúlyának 65%-a víz.

 

 • Egy 70 kg súlyú ember testsúlyából 49 kg víz, melynek 15%-a a bőrben koncentrálódik.

 

 • A víz kulcsfontosságú szerepet tölt be a bőrben. A bőrben tárolt vizet különböző szerveink hasznosítják. Ezenkívül a bőr megkönnyíti a víz útját a külső környezet felé: miközben a víz az irhából a bőrfelszínre vándorol, diffúzió révén impregnálja a különböző rétegeket.

 

 • Ezt a vízáramlást transzepidermális vízvesztésnek (TEWL) nevezzük. A bőr szarurétegének (a felhám külső rétegének) felületét egy természetes hidrolipid réteg védi, ami meggátolja a víz elpárolgását.

 

 • Ha ez a fiziológiai védőréteg megsérül, a TEWL folyamat felgyorsul, és a bőr kiszárad. A víz nem tud az irhából a felhám felé áramolni, ezért a hidrolipid réteg sem tudja megfelelően ellátni a feladatát.

A bőr kiszáradása több okra is vezethető vissza

Hideg
Környezeti tényezők Hideg, téli időjárás, szél, légszennyezés, UV sugárzás stb.
Dohányzás
Külső tényezők Dohányzás és alkoholfogyasztás
Piktogram stressz
Érzelmi tényezők Stressz vagy fáradtság
Tabletták
Gyógyszeres kezelések Pattanás elleni vagy koleszterinszint-csökkentő gyógyszerek
Essential oils
Agresszív összetevőket tartalmazó kozmetikumok Faggyútermelés csökkentő és szárító hatású kozmetikai termékek, mosószerek

A bőr nagyon érzékenyen reagál a vízhiányra, ezért víztartalmának fenntartásáról az ún. hidroregulációs mechanizmus gondoskodik.

1) Hidroreguláció

A bőr 70%-a víz. Ennek mintegy 75%-a az irha mélyén található, ahol fontos szerepet tölt be a bőr ellenállóképességének megtartásában.

A felhám hidratálásáról 2 tényező gondoskodik:

 • a rögzített statikus víz,
 • és a keringő dinamikus víz.

Ezen két vizes komponens egyensúlyáról, illetve a bőr fizikai és funkcionális integritásáról hidroreguláció gondoskodik. A hidroreguláció folyamatának három kiemelt tényezője a Természetes Hidratáló Faktorok (NMF), a szaruréteg lipidjei, és az aquaporinok

Water drops

2) A Természetes Hidratáló Faktorok, a hidroreguláció tényezői (NMF)

A természetes hidratáló faktorok képesek megkötni a vizet a szarurétegben, ezért is hívják őket nedvesítőszereknek. A legismertebb természetes hidratáló faktor az urea (karbamid) és a tejsav.


A kozmetikumokban használt egyéb anyagok, például a glicerin és a xilitol is ugyanilyen hatásúak.

 

A bőr védekező funkciója és a nedvességtartalom

A szaruréteget ún. interkorneocita lipidek által „megszilárdított”, sejtmagot nem tartalmazó sejtek alkotják.
A szaruréteg sértetlenségéért és barrier funkciójának betöltéséért az ilyen lipidek megfelelő mennyisége és minősége felel. Ha kevés interkorneocita lipid van a bőrben, vagy állapotuk romlik, a bőr sértetlensége már nem biztosított. Ez felerősíti az izzadás, vagyis a transzepidermális vízvesztés (TWL) folyamatát (a testben található víz folyamatos, kismértékű természetes elpárolgása). Mivel a jól hidratált bőr képes megtartani a benne lévő vizet, ezért annyira fontos az interkorneocita lipidek szerepe.

Mik azok az aquaporinok?

Az aquaporinok azok a csatornák, melyeken keresztül a víz kering a felhámban. Ezeket a fehérjéket a keratinociták (a felhám folyamatosan osztódó sejtjei) termelik és membránjukban tárolva biztosítják a vízmolekulák keresztüláramlását. Ez az áramlás elengedhetetlen a bőr számára. A felhámot nem szövik át az erek. A sejtek életbenmaradásához szükséges elemek (ásványi anyagok, vitaminok, tápanyagok stb.), melyeket a vér szállít az irhába, az aquaporinok segítségével jutnak el a bőr felületi rétegeibe. Az aquaporinok nélkül a felhám nem tudna „táplálékhoz jutni”.

 

Hogyan lehet megkülönböztetni a száraz és a vízhiányos bőrt?

A dehidratáció egy átmeneti bőrállapot, melyet a megfelelő hidratáló készítmények alkalmazásával helyre lehet állítani.

Ez a vizet nem tároló felhám felszíni rétegének megváltozását jelenti. A hidratáció hiánya meggátolja a bőr védelmi funkcióját, és kellemetlen tünetekkel jár.

A száraz vagy nagyon száraz bőr bőr egy adott, vízben és lipidekben is szegény bőrtípusra jellemző tartós állapot.

Kit érint ez a probléma?

Bizonyos körülmények hatására és egyes évszakok során bármely bőrtípus vízhiányossá válhat.

A bőrgyógyász meghatározza a bőrtípust, és segít a vízhiány lehetséges okainak feltárásában: munkahelyi környezet megváltozása, uszodahasználat, agresszív szappan vagy tusfürdő használata, egy közelmúltbeli betegség, gyógyszeres kezelés (koleszterinszint-csökkentő gyógyszer stb.).

Amennyiben a vízhiány oka beazonosítható, azt mielőbb meg kell szüntetni.

dermatologist skin consultation

 • Habár a vízhiányos bőr elsődleges oka a víz nem megfelelő áramlása a bőrben, a megfelelő hidratáció érdekében elengedhetetlen a napi legalább 1,5 liter vízfogyasztás (ha az orvos másképp nem rendeli). 
 • Ügyelj az egészséges otthoni környezet kialakítására, kerüld a túlfűtött és erősen légkondícionált helyiségeket, mert ezek felgyorsítják a párolgást. Emellett kiemelten fontos agresszív hatóanyagoktól mentes tisztító- és bőrápoló készítményeket választani. 
 • Használj újrahidratáló hatású, detergens mentes, és szükség esetén extra olajokkal gazdagított termékeket (a szárazság helyétől és súlyosságától függően: bőrápoló tej, krém, balzsam, kenőcs vagy olaj formájában).

 

A cél a víz bőrből való párolgásának csökkentése, a felhámban elegendő mennyiségű víz fenntartása és a sérült bőr barrier helyrehozása.

Woman doing sport

A test és az arc bőrének tisztására használj pH-semleges termékeket, melyek nem tartalmaznak agresszív felületaktív anyagokat. Ilyen termék például a szappanmentes lemosó vagy a bőrpuhító hatású tisztító balzsam.

Woman washing her face with water

Naponta kétszer, tisztálkodás után használj hidratáló és bőrpuhító hatású termékeket, hogy a bőr védekező képessége helyreálljon, és a kellemetlen, feszülő érzés enyhüljön. 

Védd bőröd a szélsőséges hidegtől és az UV sugárzástól egyaránt. Úszás után is hidratáld a bőröd, hogy ellensúlyozza a klór szárító hatását.

Bioderma - woman applying cream on the face