Dehydrated skin

A vízhiányos bőr elveszti ragyogását, és erős, tartós feszülésérzet jellemzi. Tisztítás után a bőr viszketni és hámlani kezd.

Ez egy olyan, átmeneti állapot, amely nem feltétlenül vezethető vissza a száraz bőrtípusra. Ez azt jelenti, hogy zsíros bőrtípus esetében is előfordulhat, hogy a bőr vízhiányos állapotba kerül.

Mitől szárad ki a bőrünk?

Woman drinking water
 • A levegőhöz hasonlóan a víz is elengedhetetlen az élethez.
 •  Egy felnőtt testsúlyának 65%-a víz.
 • Egy 70 kg súlyú ember testsúlyából 49 kg víz, melynek 15%-a a bőrben koncentrálódik. 
 • A víz kulcsfontosságú szerepet töltbe a bőrben. A bőrben tárolt vizet más szervek is hasznosítják. A bőr megkönnyíti a víz útját a külső környezet felé: miközben a víz az irhából a felszínre vándorol, diffúzió révén impregnálja a különböző rétegeket.
 • Ezt a vízáramlást transzepidermális vízvesztésnek (TEWL) nevezzük. A bőr szarurétegének (a felhám külső rétegének) felületét egy természetes hidrolipid réteg védi, ami gátolja a víz elpárolgását
 • Ha ez a fiziológiai védőréteg megsérül, a TEWL folyamata felgyorsul, és a bőr kiszárad. A víz nem tud az irhából a felhám felé áramolni, ezért a hidrolipid réteg sem tudja megfelelően ellátni a feladatát.

A bőr kiszáradása számtalan okra vezethető vissza

Cold
Környezeti tényezők mint például hideg, téli időjárás, szél, légszennyezés, UV sugárzás stb
Smoking
Külső tényezők például dohányzás és alkoholfogyasztás
Stress
Érzelmi tényezők stressz vagy fáradtság
Pills
Egyes gyógyszeres kezelések éldául pattanás elleni vagy koleszterinszint-csökkentő gyógyszerek
Essential oils
Túl agresszív zsírtalanító és szárító hatású kozmetikai termékek, mosószerek

A bőr nagyon érzékenyen reagál a vízhiányra, ezért víztartalmának fenntartásáról az ún. hidroregulációs mechanizmus gondoskodik.


1) Hidroreguláció

A bőr 70%-a víz. Ennek mintegy 75%-a az irha mélyén található, ahol fontos szerepet tölt be a bőr ellenállóképességének megtartásában.

A felhám hidratálásáról két elem gondoskodik:

 • a statikus,
 • és a dinamikusan keringő víz.

A hidroreguláció tartja fenn a két vizes komponens egyensúlyát, és gondoskodik a bőr fizikai és funkcionális integritásáról. A hidroreguláció három kiemelt tényező függvénye: a Természetes Hidratáló Faktorok (NMF: Natural Moisurizing Factors), a szaruréteg lipidjei, és az aquaporinok.

Water drops

2) A Természetes Hidratáló Faktorok, a hidroreguláció tényezői (NMF)


A természetes hidratáló faktorok képesek megkötni a vizet a szarurétegben, ezért is hívják őket nedvesítőszereknek. A legismertebb természetes hidratáló faktor az urea (karbamid) és a tejsav.

A kozmetikumokban használt egyéb anyagok, például a glicerin és a xilitol is ugyanilyen hatású.

 

A bőr védekező funkciója és a nedvességtartalom

A szaruréteget ún. interkorneocita lipidek által „megszilárdított”, sejtmagot nem tartalmazó sejtek alkotják. A szaruréteg sértetlenségéért és „védő” funkciójának betöltéséért az ilyen lipidek megfelelő mennyisége és minősége felel. Ha kevés interkorneocita lipid van a bőrben, vagy állapotuk romlik, a bőr sértetlensége már nem biztosított. Ez felerősíti a izzadás, vagyis a transzepidermális vízvesztés (TWL) folyamatát (a testben található víz folyamatos, kismértékű természetes elpárolgása). Mivel a jól hidratált bőr képes megtartani a benne lévő vizet, ezért annyira fontos az interkorneocita lipidek szerepe.
 

Mik azok az aquaporinok?

Az aquaporinok azok a csatornák, melyeken keresztül a víz kering a felhámban. Ezeket a fehérjéket a keratinociták (a felhám folyamatosan osztódó sejtjei) termelik és membránjukban tárolva biztosítják a vízmolekulák keresztüláramlását. Ez az áramlás elengedhetetlen a bőr számára. A felhámot nem szövik át az erek. A sejtek életbenmaradásához szükséges elemek (ásványi anyagok, vitaminok, tápanyagok stb.), melyeket a vér szállít az irhába, az aquaporinok segítségével jutnak el a bőr felületi rétegeibe. Az aquaporinok nélkül a felhám nem tudna „táplálékhoz jutni”

 

Hogyan lehet megkülönböztetni a száraz és a vízhiányos bőrt?

A vízhiányos bőr olyan átmeneti állapot, melyet megfelelő termékekkel vissza lehet fordítani.

Ez a vizet nem tároló felhám felszíni rétegének megváltozását jelenti. A hidratálás hiánya gátolja a bőr védelmi funkcióját, és kellemetlenséget is okoz. 

A száraz vagy nagyon száraz bőr egy adott, vízben és lipidekben is szegény bőrtípusra jellemző tartós állapot.

 

Kit érint ez a probléma?

Bizonyos körülmények és egyes évszakok során bármely bőrtípus vízhiányossá válhat.

A bőrgyógyász meghatározza a bőrtípust, és segít a vízhiány lehetséges okainak feltárásában: munkahelyi környezet megváltozása, uszodahasználat, agresszív szappan vagy tusfürdő használata, egy közelmúltbeli betegség, gyógyszeres kezelés (koleszterinszint-csökkentő gyógyszer stb.).

Ha a vízhiány oka beazonosítható, azt mielőbb meg kell szüntetni.

Doctor with patient - Prescription
 • Habár a vízhiányos bőr elsődleges oka a víz nem megfelelő áramlása a bőrben, elengedhetetlen a napi legalább 1,5 liter vízfogyasztás (ha az orvos másképp nem rendeli). 
 • Ügyeljen az egészséges otthoni környezet kialakítására, kerülje a túlfűtött és erősen légkondícionált helyiségeket, mert ezek felgyorsítják a párolgást. Emellett kiemelten fontos agresszív hatóanyagoktól mentes tisztító- és bőrápoló készítményeket választani. 
 • Használj újrahidratáló hatású, detergens mentes, és szükség esetén extra olajakkal gazdagított termékeket (a szárazság helyétől és súlyosságától függően: bőrápoló tej, krém, balzsam, kenőcs vagy olaj formájában).

Ezek a termékek csökkentik a párolgást és elengedő mennyiségű vizet tartanak a felhámban, valamint helyreállítják a bőr védekező képességét is.

Woman doing sport

A test és az arc bőrének tisztására használj agresszív felületaktív anyagoktól mentes, pH-semleges terméket, például szappanmentes lemosót vagy bőrpuhító hatású tisztító balzsamot.

Woman washing her face with water

Naponta kétszer, tisztálkodás után használj hidratáló és bőrpuhító hatású termékeket, hogy a bőr védekező képessége helyreálljon, és a húzódó érzés enyhüljön. 

Védd bőröd a szélsőséges hidegtől és UV sugárzástól egyaránt. Úszás után is hidratáld a bőröd, hogy ellensúlyozza a klór szárító hatását.

Bioderma - woman applying cream on the face