A seborrhea vagy pikkelysömör tüneteit tapasztalod fejbőrödön?

Viszket a fejbőröd? A seborrheás dermatitis is kiválthatja ezt, de nagyon könnyű összetéveszteni a pikkelysömörrel, mivel mindkét állapot hasonló tünetekkel jelentkezik. De honnan lehet tudni, hogy pikkelysömörrel vagy seborreás dermatitissel van dolgunk?

Ahhoz, hogy helyesen felismerd fejbőröd problémáját, javasoljuk, hogy bőrgyógyász véleményét kérd ki először. Addig is, ez a cikk hasznos információkat nyújt a seborrheás dermatitisről és a pikkelysömörről, hogy segítsünk a fejbőröd egészségét megőrizni.

Először is, a seborrheás dermatitis minden bőrtípust érinthet.

A seborreás dermatitist a Malassezia furfur, egy mikroszkopikus gomba elszaporodása okozza, amely természetes módon fordul elő a bőrön. Ez az élesztőgomba a faggyúban szaporodik, és elszaporodhat a fejbőrön, vörös, pikkelyes plakkokat és korpásodást okozva. A pikkelyek/korpák gyakran sűrűek, zsírosak és sárgák. Ezek a tipikus seborrheás dermatitisz-tünetek irritálják a fejbőrt, és rendszeresen kiújuló viszkető érzést okoznak. Add meg fejbőrödnek a hosszan tartó, nyugtató védelmet egy kifejezetten erre a problémára kifejlesztett sampon használatával.

fejbőrön jelentkező seborrheás dermatitis

A pikkelysömör szintén okozhat plakkokat, de más okból.

A pikkelysömör megjelenésének oka a bőrsejtek gyorsított regenerálódása és felhalmozódása a fejbőr felszínén. Ez a vörös plakkok és száraz, fehér pikkelyek megjelenéséhez vezet. Ez különbözteti meg a pikkelysömört a seborrheás dermatitistől, amely vastag, zsíros és sárga pikkelyeket okoz, ahogy azt már említettük.

A fejbőrön megjelenő pikkelysömörrel kapcsolatos további információkért tekintsd meg a kifejezetten ezzel a témával foglalkozó cikkünket itt, az arcon és testen jelentkező pikkelysömörről pedig kattints ide.

pikkelysömör a homlokon és fejbőrön

Higénia és kerülendő élelmiszerek

Életmód és seborrheás dermatitis

A seborrheás dermatitis tüneteinek csökkentése érdekében elengedhetetlen, hogy életmódunkban is változtassunk. Számos külső tényező súlyosbíthatja ezt az állapotot és hatással lehet a bőr általános egészségére:

  • A bőr túlzott kitettsége az UV-sugaraknak
  • Alvás hiánya
  • Nem megfelelő termékek használata
  • Dohányzás
  • Alkoholfogyasztás

 

Javasoljuk továbbá, hogy kerüld a sapkák, kalapok és szoros frizurák viselését, mivel ezek mind fokozhatják az irritációt.

Ha viszket a fejbőröd, óvatosan masszírozd meg, mivel a vakarózás sokat ronthat a tüneteken.

Seborrheás dermatitis esetén kerülendő élelmiszerek

Az ételek is súlyosbíthatják a seborrheás dermatitis tüneteit, ezért egy egészséges, kiegyensúlyozott étrend segíthet csökkenteni a tüneteket. Tehát milyen ételeket kell kerülnöd, ha seborrheás dermatitised van, és mely élelmiszereket részesítsd előnyben?

Kerüld a telített zsírokat, például a tejszínt, illetve a gyorsan felszívódó szénhidrátokat, amelyek például a süteményekben, édességekben találhatóak meg. A feldolgozott élelmiszereket is érdemes elkerülni, mert gyakran nagy mennyiségű sót és/vagy cukrot tartalmaznak.

Másrészt fontos, hogy kiegyensúlyozottan étkezz, azért, hogy szervezetednek minden szükséges vitamint megadj:

  • C-vitamin (citrusfélék, dinnye, karfiol stb.)
  • A-vitamin (vaj, tojás stb.)
  • E-vitamin (olajok, avokádó, mandula stb.)

Az omega-3 és omega-6 zsírsavakat is érdemes beépíteni az étrendbe. Ezek megtalálhatók a zsíros halakban, diófélékben és fehérjékben.

 

seborrheás dermatitis sampon

Fontos, hogy kifejezetten a seborrheás dermatitisre kifejlesztett sampont válassz, hogy ezzel is enyhítsd a kellemetlen tüneteket. Az első lépés a viszketés csökkentése az irritáció és a fertőzés megelőzése érdekében. Ez a fő ok, amiért elengedhetetlen egy speciális sampon használata.

 A seborrheás dermatitis fellángolásokban jelentkezik, amelyek ismétlődő időszakokkal váltakoznak. A nyugalmi időszakokban a fejbőr sérülékeny lehet, ezért fontos, hogy olyan kíméletes sampont használjunk, amely nem távolítja el a lipideket. Ez csökkenteni fogja a fellángolások és a viszketés gyakoriságát.

A fellángolások idején javasoljuk, hogy speciális, seborrheás dermatitisre kifejlesztett sampont használj, három hétig, hetente legalább három alkalommal.

1. lépés: Habosítsd fel a sampont és finoman masszírozd be a fejbőrödbe

2. lépés: Öblítsd le a fejbőröd

3. lépés: Alkalmazd újra

4. lépés: Hagyd 5 percig hatni

5. lépés: Alaposan öblítsd le

 

 

Javasoljuk, hogy hajmosás után törölközővel óvatosan szárítsd meg a hajad. Kerüld a dörzsölést vagy a súrlódást, amely irritálhatja a fejbőröd. A legjobb, ha levegőn hagyod megszáradni a hajad, mert a hajszárító is kiszáríthatja a bőröd

Quizz

951 respondants

Question 0 of 0

1. A seborreás dermatitis a bőrsejtek felgyorsult regenerációja miatt alakulhat ki?
Igen, ez a bőrsejtek gyorsabb regenerálódásának köszönhető.

False

Hamis, a seborrheás dermatitist a Malassezia furfur, egy mikroszkopikus gomba elszaporodása okozza, amely természetes módon fordul elő a bőrön. Vörös, pikkelyes plakkokat és korpásodást okoz. A pikkelyek/korpák gyakran sűrűek, zsírosak és sárgák, viszkető érzéssel párosulnak.

Nem, a seborrheás dermatitisnek nem ez az oka.

True Nem, a seborrheás dermatitisnek nem ez az oka.

Szép munka! A seborrheás dermatitist a Malassezia furfur, egy mikroszkopikus gomba elszaporodása okozza, amely természetes módon fordul elő a bőrön. Vörös, pikkelyes plakkokat és korpásodást okoz. A pikkelyek/korpák gyakran sűrűek, zsírosak és sárgák, viszkető érzéssel párosulnak.  Ez a pikkelysömör, amelyet a bőrsejtek felgyorsult regenerálódása okoz.

A pikkelysömör vörös plakkokhoz és száraz, fehér pikkelyekhez vezet.

A forró zuhany és a hajszárító jót tesz a seborrheás dermatitiszes fejbőrnek?
A forró zuhany és a hajszárító egészséges a seborrheás dermatitisben szenvedő fejbőr számára.

False

Hamis, pillanatnyilag enyhítheti a viszketést, de később súlyosbíthatja a tüneteket.

 

A forró zuhany és a hajszárító nem egészséges a seborrheás dermatitisben szenvedő fejbőr számára.

True A forró zuhany és a hajszárító nem egészséges a seborrheás dermatitisben szenvedő fejbőr számára.

Igaz, pillanatnyilag enyhítheti a viszketést, de később súlyosbíthatja a tüneteket.

. Fontos-e, hogy speciális sampont használjunk a seborrheás dermatitis tüneteinek csökkentése érdekében?
Ez hozzájárul a tünetek csökkentéséhez.

True Ez hozzájárul a tünetek csökkentéséhez.

Szép munka! A normál samponok irritálóak lehetnek és súlyosbíthatják a seborrheás dermatitis által okozott kellemetlenségeket. A fellángolások idején javasoljuk egy speciális, seborrheás dermatitisre kifejlesztett sampon használatát. Ezekben az időszakokban a legjobb, ha legalább három hétig, hetente háromszor ezzel a samponnal mosunk hajat.

Ez nem fontos a tünetek csökkentése érdekében.

False

Hamis, a normál samponok irritálóak lehetnek és súlyosbíthatják a seborrheás dermatitis által okozott kellemetlenségeket. A fellángolások idején javasoljuk egy speciális, seborrheás dermatitisre kifejlesztett sampon használatát. Ezekben az időszakokban a legjobb, ha legalább három hétig, hetente háromszor ezzel a samponnal mosunk hajat.

Az étrend befolyásolhatja a seborrheás dermatitis tüneteit.
Igaz, az étrend nagyban befolyásolhatja a seborrheás dermatitis tüneteit.

True Igaz, az étrend nagyban befolyásolhatja a seborrheás dermatitis tüneteit.

Szép munka! Javasoljuk, hogy kerüld a telített zsírokat, mint például a tejszínt és a gyorsan felszívódó szénhidrátokat, amelyek a süteményekben, édességekben találhatóak. A feldolgozott élelmiszereket érdemes kerülni hiszen nagy mennyiségű sót és/vagy cukrot tartalmazhatnak.

 

Hamis, az étrend nem befolyásolhatja a seborrheás dermatitis tüneteit.

False

Hamis. Javasoljuk, hogy kerüld a telített zsírokat, mint például a tejszínt és a gyorsan felszívódó szénhidrátokat, amelyek a süteményekben, édességekben találhatóak. A feldolgozott élelmiszereket érdemes kerülni hiszen nagy mennyiségű sót és/vagy cukrot tartalmazhatnak.

Lemosást igénylő tisztító

Korpás és hámló fejbőr

DSactiv™ szabadalom

Nodé DS+ Shampooing

Sampon, amely a súlyos és tartós korpa okaira hat. 6 hetes kiújulásgátló hatás

Kinek ajánlott?

Felnőttek, Tinik

Lemosást igénylő tisztító

Minden hajtípus

NOn-DEtergens szabadalom

Nodé Shampooing fluide

Non-detergens folyékony sampon, ami tiszteletben tartja, védi és tisztítja a hajat.

Kinek ajánlott?

Az egész család számára (kivéve koraszülöttek)

Mindennapi bőrápolás

Kipirosodásra és hámlásra hajlamos érzékeny bőr

D.A.F. szabadalom

Sensibio DS+ Crème

Nyugtató, bőrápoló irritált, kipirosodott és hámló bőrre.

Kinek ajánlott?

Felnőttek, Tinik

BIODERMA termékfotó, Sebium Gel moussant 500ml, habzó gél zsíros bőrre

Lemosást igénylő tisztító

Kombinált, zsíros bőr

D.A.F. szabadalom

Sébium Gel moussant

Gyengéden tisztító gél, amely gátolja a kifényesedést és a bőrproblémák kialakulását.

Kinek ajánlott?

Felnőttek, Tinik