Viszket a fejbőröd? Ezt különböző állapotok, például ekcéma is okozhatja. Ez az cikk segít megtalálni a viszketés kiváltó okát és a legjobb megoldást a problémádra.

Legyünk őszinték: gyakran vegyes érzéseket vált ki, ha azt látjuk, hogy valakinek viszket a fejbőre. Valószínűleg a gyermekkori tetűfertőzés fájdalmas emlékei váltják ki ezt a reakciót.

A viszkető fejbőr azonban gyakori, és több oka is lehet. A leggyakoribbak közé tartoznak a következők:

 • Száraz fejbőr
 • Száraz vagy zsíros korpa, amely hámlik vagy felhalmozódik a fejbőrön
 • Kérges foltok a fejbőrön
 • Atópiás vagy ekcémás foltok
 • Allergia
 • Seborrheás dermatitis
 • Pikkelysömör

Minden esetben ugyanaz a célunk: minél gyorsabban megszabadulni a viszketéstől! Nézzük meg, hogyan lehet azonosítani a tényleges okot, hogy megfelelően kezelhessük.

Néhány látható jel is utalhat arra, hogy mi okozza a fejbőr viszketését.

Ez a leggyakoribb ok. A fejbőröd száraz és viszket, mert hiányzik belőle a faggyú. A bőröd apró fehér pelyhekben hámlik, amelyek a ruháidra hullanak.

Ha túl kemény termékeket használsz, fejbőröd túlszáríthatod és felboríthatod egyensúlyát. A legtöbb sampon és kozmetikai termék csak ront a helyzeten. Ehelyett válassz gyengéd, a fejbőrt védő termékeket, például bőrgyógyászok által ajánlott, kifejezetten korpásodás elleni samponokat.

Érdemes a hajszárító vagy hajformázók használatát elhagyni vagy lecsökkenteni, mert a magas hőfok károsítja a hajadat és a fejbőrödet.

Észrevetted már a fejeden a pikkelyekkel borított plakkokat? Száraz vagy zsíros korpád van, amely fehér vagy sárga színű? Egyes korpák nagyon ragadósak, és a fejbőrödhöz tapadnak. Más pelyhek a legkisebb mozdulatra is lehullanak. Egy dolog azonban állandó: a fejbőröd nagyon viszket!

Számos bőrbetegség magyarázhatja ezeket a tüneteket.

 

Néha nehéz megkülönböztetni a seborrheás dermatitist a pikkelysömörtől, mert a tünetek nagyon hasonlóak lehetnek.

Szeretnél többet megtudni az állapotodról? Csak egy orvos tud megbízható diagnózist felállítani és a leghatékonyabb kezeléshez irányítani. Addig is azonban nyugtató, viszketéscsillapító készítmény alkalmazását ajánljuk az irritált területekre.

Az olyan parazitákat, mint például a tetvek, szabad szemmel nehéz észrevenni, de különösen iskoláskorú gyermekeknél gyakran előforduló probléma.

A tetvek gombostűfej nagyságúak és szinte láthatatlanok a világos vagy szőke hajon. Petéiket nittnek nevezzük. Fehér színűek, és könnyen észrevehetők a barna és fekete hajon.

A rüh egy mikroszkopikus atka, mely egy ritkább parazitafajta és szabad szemmel sem látható.

Az érzékeny fejbőrön sok más tényező is kiválthatja a viszketést.

 

A nem megfelelő hajtermékek, az ismétlődő színezés és szőkítés, a stressz és a különféle szennyeződések szintén lehetséges kiváltó okok.

Kérd orvosod segítségét a kiváltó tényezők azonosításában.

viszkető fejbőr-haj

Korpás és viszkető fejbőröd van? Tanuld meg, hogyan különböztesd meg az egyszerű korpásodást az olyan bőrbetegségektől, mint a seborrheás dermatitis, az ekcéma és a pikkelysömör, amelyek mind nagyon hasonló tünetekkel rendelkeznek.

Mindhárom esetben a pelyhek úgynevezett plakkokká tapadnak össze, amelyek viszketést okozhatnak. Nézzük meg közelebbről ezeket a bőrbetegségeket.

 

A seborrheás dermatitist a Malassezia furfur, egy mikroszkopikus gomba elszaporodása okozza, amely természetes módon fordul elő a bőrön.

Amikor azonban a gomba túlzottan elszaporodik a fejbőrön, nagy, olajos hámlású plakkok és pikkelyek alakulnak ki. Ezek a seborrheás dermatitis tünetei. Ennél az állapotnál a fejbőr viszketése inkább időszakos, mint folyamatos. A fejbőr hosszan tartó nyugtatásához speciális sampon használata ajánlott.

A fejbőrön lévő ekcéma erős viszketést okozhat. Hajlamosabb lehetsz az ekcémára, ha atópiás, száraz a bőröd. Az ekcéma következtében a bőr védelmi szerepe is legyengül.

Ezért jelenhetnek meg ekcémás foltok a test különböző területein, így a fejbőrön is. Ezek a vörös foltok vékony fehér pelyhekkel párosulnak, amelyek a vállakra hullanak.

Bizonyos esetekben egyes termékek elegendőek ahhoz, hogy kontakt ekcémát váltsanak ki. Legyél óvatos az olajos samponokkal, a nem megfelelő hajápolási termékekkel vagy a hajformázó termékekkel, például a festékekkel, kezelésekkel stb.

A harmadik bőrbetegség a pikkelysömör, melyet a felszínen felhalmozódó bőrsejtek és a bőr felgyorsult regenerálódása okoz. Emelkedett, vörös szélű, fehéres, száraz pikkelyekkel borított plakkok jelennek meg. Ezt a gyulladásos bőrbetegséget genetikai tényezők okozzák, de a fellángolást számos más tényező is kiválthatja. A viszketés gyakran intenzív, de mindig van mód az enyhítésre.

Az első dolog, amit tennünk kell, hogy abbahagyjuk a vakaródzást, még ha ez nehéznek is tűnhet! A viszketés csak súlyosbítja a problémát, és bőrirritációt okozhat, amely később elfertőződhet.

A legfontosabb dolog, amit tehetsz, hogy gyengéden kezeled a fejbőrödet olyan termékekkel, amelyek nem károsítják a bőrt.

Ha atópiás ekcémában, seborrheás dermatitiszben vagy pikkelysömörben szenvedsz, orvosod felírhat olyan kezelést, amely csillapítja a fellángolásokat. A felsorolt bőrbetegségek fellángolásokban, időszakosan jelentkeznek és váltakoznak.

Ezekben az időszakokban a fejbőr még érzékeny, és a gyógyszertárban vásárolt speciális, kíméletes, nem irritáló samponok segíthetnek csökkenteni a fellángolások és a viszketés gyakoriságát.

viszkető fejbőr-haj

Ritkábban moss hajat. Heti egy-három alkalom is elegendő, a hajtípustól vagy a környezetedtől függően. Mosásnál figyelj arra, hogy gyengéd, kímélő sampont használj.

Dörzsölés nélkül, gyengéd törléssel, törölközővel szárítsd meg a hajad. Hajszárító használatánál figyelj arra, hogy hideg, vagy közepesen meleg levegőt állíts be rajta.

Még jobb megoldás, ha természetes módon hagyod megszáradni hajad. A hajszárító hője szárazabbá teheti a fejbőrt, ami még több irritációhoz vezet

Hagyd a fejbőröd lélegezni, kerüld a sapkákat és a szoros frizurákat.

Gyengéden masszírozd meg a fejbőrt, ha nagyon viszket. Az irritáció és viszketés csillapítására speciális maszkot is alkalmazhatsz.

 • Lemosást igénylő tisztító

  Korpás és hámló fejbőr

  DSactiv™ szabadalom

  Nodé DS+ Shampooing

  Sampon, amely a súlyos és tartós korpa okaira hat. 6 hetes kiújulásgátló hatás

  Kinek ajánlott?

  Felnőttek, Tinik

 • Lemosást igénylő tisztító

  Minden hajtípus

  NOn-DEtergens elv

  Nodé Shampooing fluide

  Non-detergens folyékony sampon, ami tiszteletben tartja, védi és tisztítja a hajat.

  Kinek ajánlott?

  Az egész család számára (kivéve koraszülöttek)