A pikkelysömör egy immunrendszerhez kapcsolható betegség, amely főként a bőrön jelentkezik. Franciaországban több mint kétmillió ember szenved ebben az állapotbanEzeknek az embereknek a felénél a pikkelysömör kialakulása általában a fejbőrön jellemző1. Ha ez Rád is igaz, akkor a megfelelő helyen jársz.

A fejbőrön található pikkelysömör amellett, hogy intenzív viszketést okoz, gyakran látható tünetekkel jár, melyek kellemetlenné tehetik a mindennapokat, hiszen mások megítélése miatt aggódhatunk és ezzel együtt önbizalomhiány is kialakulhat. A fejbőrön található pikkelysömör sokak számára minden nap kihívást jelent, hiszen még egy egyszerű időpont foglalás a fodrászhoz is megterhelő lehet.

Ismerősnek hangzanak a fentebb említett kellemetlenségek? A jó hír az, hogy nem vagy egyedül. A fellángolások gyakoriságát jelentősen csökkenthetjük például bőrgyógyászok által jóváhagyott ajánlásokkal, amelyet érdemes betartani. Nézzük meg együtt ezeket a módszereket.

pikkelysömör a fül mögött

A pikkelysömör egy váltakozó és krónikus bőrbetegség, amelyet több kockázati tényező együttes fellépése is kiválthat például a genetikai hajlam, az immunrendszer működése és a környezeti hatások.

Kutatók megállapítása szerint az immunrendszer differenciálódási zavara a bőr regenerációs idejének felgyorsulását okozza. Ennek következtében a bőrsejtek a normális 28-30 nap helyett mindössze 3-7 nap alatt regenerálódnak.

Ez a genetikai rendellenesség gyulladással jár, melynek eredményeként az elhalt sejtek felhalmozódnak a felhám felszínén, és vastag, vörös, pikkelyekkel borított plakkokat képeznek, melyek erős viszketéssel járnak.

A pikkelysömör az egész testet érintheti (leginkább súrlódásnak kitett területeket), leggyakrabban a könyökön, a térden, a lábakon, a hát alsó részén és a fejbőrön fordul elő.

Vannak viszont olyanok, akiknek csak a fejbőrükön alakul ki pikkelysömör. Ez az állapot bármikor, bármilyen ok nélkül kiújulhat, és ugyanilyen hirtelen el is tűnhet.

pikkelysömör a homlokon és fejbőrön

A fejbőr hámlásának és viszketésének pszichológiai hatása

A pikkelysömörös fejbőr plakkjai feltűnőek, nem túl vonzóak és visszataszítóak lehetnek, amivel nehéz ezzel együtt élni, mivel a pikkelysömör kialakulása nem a higiéniához köthető.

A folyamatos hámlás miatt látható csomók alakulhatnak ki és ezek súlyos viszketést hagyhatnak maguk után, megzavarják az életminőséget, a társas kapcsolatokat, az alvást stb. Gyakran a stressz lehet a fő kiváltó oka a fellángolásnak.

Rendkívül nehéz ellenállni a viszketésnek. A viszketés helyett viszont próbáld meg az adott területet masszírozni, így 5 perc masszázs is elegendő lehet ahhoz, hogy akár 2 héttel lelassítsd a plakkok kiújulását.

Ezért is hangsúlyozzák az orvosok a viszketés elkerülésének fontosságát és hogy nyugodtak maradjunk akkor is, ha nehéz ellenállni a vakaródzásnak.

Hajmosás előtt friss vízzel vagy speciális viszketéscsillapító spray-vel permetezheted a fejbőrödet, vagy gyengéden masszírozhatod nyugtató krémmel.

Ha többet szeretnél megtudni a fejbőrön jelentkező pikkelysömörről, olvasd el a kifejezetten ezzel a témával foglalkozó cikkünket itt.

idős nő fejbőrének vizsgálata

Ez az állapot nem gyógyítható, de egy kis odafigyeléssel kezelhető! Egy megfelelő, pikkelysömörre kifejlesztett kezelés segíthet csökkenteni a fellángolások gyakoriságát, akár több hónapra vagy évre is.

A plakkok elhelyezkedése változhat. Néha a pikkelysömör teljesen eltűnik a fejbőrről, de mindig fennáll a kiújulás veszélye, ezért különösen oda kell figyelned a bőrödre és fejbőrödre alkalmazott termékek minőségére.

A bőrgyógyász hatékony kezeléseket és samponokat tud felírni a fellángolások idejére. Ezután már csak Rajtad múlik, hogy a patikákban vagy drogériákban kapható célzott termékekkel folytatod tovább kezelést.

Ha a fejbőrödön kívül más helyeken is tapasztalsz plakkokat, az orvosod vagy a bőrgyógyászod által ajánlott, személyre szabott kezelést kell követned. Különböző relaxációs technikák is segíthetnek az állapot kezelésében és a vele járó viszketés csökkentésében. Ilyen technika például a meditáció, a szofrológia vagy a jóga.

Beszélj a fejbőröd állapotáról a fodrászoddal.

Hogyan hat a pikkelysömör a hajra?

A pikkelysömör elméletileg nem akadályozza a haj növekedését, még akkor sem, ha az a plakkokba szorul.

Azonban a fejbőr vakarása, gyengíti a hajszálakat, ami miatt könnyebben törik és esetleg kihullik. Ráadásul a vakaródzás sebeket is okozhat, amelyek elfertőződhetnek. Tegyél meg mindent, hogy elkerüld a mindennapokban a súrlódás vagy irritáció minden lehetséges forrását.

Íme öt szokás, amely segít csökkenteni a pikkelysömör negatív hatását az életedre:

Használj gyengéd sampont (gyakori nevén keratoreguráló  sampont). Léteznek kifejezetten viszketést csökkentő termékek, melyeket a száraz, érzékeny fejbőrűek számára fejlesztettek ki. Megfelelő samponnal gyakrabban is hajat moshatsz.

Hagyd a levegőn megszáradni hajad, vagy állítsd a hajszárítót hideg vagy közepesen meleg levegőre, hogy ne irritálja a fejbőröd. Használj puha hajkefét.

Kerüld a szoros frizurákat, például a copfot, mely húzhatja a fejbőrt, illetve a sapkákat.

Ha rendszeresen fested a hajad, fellángolási időszakban halaszd el a fodrászatot. Használat előtt mindig teszteld a vegyi termékeket és festékeket, hogy megbizonyosodj arról, hogy nem okoznak irritációt (különösen vigyázz az ammóniával).

Ha fodrászhoz mész, bátran vidd magaddal a jól bevált samponod, mert egy új, irritáló termék alkalmazása is kiválthatja a pikkelysömör fellángolását. Beszélj a fodrászoddal a fejbőröd állapotodról, hiszen gyakran találkoznak ezzel a problémával. Javasold, hogy csökkentsék a hajszárító hőmérsékletét, és kerüljék a hosszan tartó hajszárítást.

Három dolog, amit a pikkelysömörről érdemes tudni:

 • A pikkelysömör váltakozó fellángolásokkal, néha hosszabb szünetekkel jár.
 • A betegség genetikai eredetű, de a fellángolásokat különböző, külső tényezők váltják ki. Ez azt jelenti, hogy akár a környezet, a stressz, az alkohol, különböző fertőzések, bizonyos gyógyszerek is okozhatják.
 • A pikkelysömör a fejbőrön egyáltalán nem fertőző, de mindig jobb, ha a fodrász időben tud a problémádról.
 
1
Association France Psoriasis

 • Lemosást igénylő tisztító

  Korpás és hámló fejbőr

  D.A.F. szabadalom

  Nodé K Shampooing

  Nyugtató hatású viszketéscsillapító sampon, amely eltávolítja a hámló plakkokat.

  Kinek ajánlott?

  Felnőttek

 • Lemosást igénylő tisztító

  Minden hajtípus

  NOn-DEtergens elv

  Nodé Shampooing fluide

  Non-detergens folyékony sampon, ami tiszteletben tartja, védi és tisztítja a hajat.

  Kinek ajánlott?

  Az egész család számára (kivéve koraszülöttek)