A pikkelysömör egy immunrendszerhez kapcsolható betegség, amely főként a bőrön jelentkezik. Franciaországban több mint kétmillió embert érint ez a bőrprobléma. Az érintettek felénél a pikkelysömör kialakulása a fejbőrön jellemző1. Ha ez Rád is igaz, akkor a megfelelő helyen jársz.

A fejbőrön található pikkelysömör amellett, hogy intenzív viszketést okoz, gyakran látható tünetekkel jár, melyek kellemetlenné tehetik a mindennapokat, hiszen mások megítélése miatt aggódhatunk és ezzel együtt önbizalomhiány is kialakulhat. A fejbőrön található pikkelysömör sokak számára minden nap kihívást jelent, hiszen még egy egyszerű időpontfoglalás a fodrászhoz is megterhelő lehet.

Ismerősnek hangzanak a fentebb említett kellemetlenségek? A jó hír az, hogy nem vagy egyedül. A fellángolások gyakoriságát jelentősen csökkenthetjük például bőrgyógyászok által jóváhagyott ajánlásokkal, amelyeket érdemes betartani. Nézzük meg együtt ezeket a módszereket!

pikkelysömör a fül mögött

A pikkelysömör egy váltakozó és krónikus bőrbetegség, amelyet több kockázati tényező együttes fellépése is kiválthat például a genetikai hajlam, az immunrendszer kóros működése és a környezeti hatások.

Kutatók megállapítása szerint az immunrendszer differenciálódási zavara a bőr regenerációs idejének felgyorsulását okozza. Ennek következtében a bőrsejtek a normális 28-30 nap helyett mindössze 3-7 nap alatt regenerálódnak.

Ez a genetikai rendellenesség gyulladással jár, melynek eredményeként az elhalt sejtek felhalmozódnak a felhám felszínén, és vastag, vörös, pikkelyekkel borított plakkokat képeznek, melyek erős viszketéssel társulnak.

A pikkelysömör az egész testet érintheti (leginkább súrlódásnak kitett területeket), leggyakrabban a könyökön, a térden, a lábakon, a hát alsó részén és a fejbőrön okoz tüneteket.

Vannak viszont olyanok, akiknek csak a fejbőrükön alakul ki pikkelysömör. Ez az állapot bármikor, bármilyen ok nélkül kiújulhat, és ugyanilyen hirtelen el is tűnhet.

pikkelysömör a homlokon és fejbőrön

A fejbőr hámlásának és viszketésének pszichológiai hatása

A pikkelysömörös fejbőr plakkjai feltűnőek, nem túl vonzóak és visszataszítóak lehetnek, amivel nehéz együtt élni. Fontos kiemelni, hogy a pikkelysömör kialakulása nem a higiéniához köthető.

A folyamatos hámlás következtében súlyos viszketéssel járhat, ami hatással van az az alvás- és életminőségre, és a társas kapcsolatokra. Gyakran a stressz lehet a fő kiváltó oka a fellángolásnak.

Rendkívül nehéz ellenállni a viszketésnek. A viszketés helyett viszont próbáld meg az adott területet masszírozni, így 5 perc masszázs is elegendő lehet ahhoz, hogy akár 2 héttel késleltesd a plakkok kiújulását.

Ezért is hangsúlyozzák az orvosok a viszketés elkerülésének fontosságát és hogy nyugodtak maradjunk akkor is, ha nehéz ellenállni a vakarózásnak.

Hajmosás előtt tiszta vízzel vagy speciális viszketéscsillapító spray-vel permetezheted a fejbőrödet, vagy gyengéden masszírozhatod nyugtató krémmel.

Ha többet szeretnél megtudni a fejbőrön jelentkező pikkelysömörről, olvasd el a kifejezetten ezzel a témával foglalkozó cikkünket itt.

idős nő fejbőrének vizsgálata

Ez az állapot nem gyógyítható, de egy kis odafigyeléssel kezelhető! Egy megfelelő, pikkelysömörre kifejlesztett kezelés segíthet csökkenteni a fellángolások gyakoriságát, akár több hónapra vagy évre is.

A plakkok elhelyezkedése változhat. Néha a pikkelysömör teljesen eltűnik a fejbőrről, de mindig fennáll a kiújulás veszélye, ezért különösen oda kell figyelned a bőrödre és fejbőrödre alkalmazott termékek minőségére.

A bőrgyógyászok hatékony kezeléseket és samponokat javasolhatnak a fellángolások idejére. Ezután már csak Rajtad múlik, hogy a patikákban vagy drogériákban kapható célzott termékekkel folytatod tovább a kezelést.

Ha a fejbőrödön kívül más testfelületen is tapasztalsz plakkokat, az orvosod vagy a bőrgyógyászod által ajánlott, személyre szabott kezelést kell követned. Különböző relaxációs technikák is segíthetnek az állapot kezelésében és a vele járó viszketés csökkentésében. Ilyen technika például a meditáció, a szofrológia vagy a jóga.

Beszélj a fejbőröd állapotáról a fodrászoddal.

Hogyan hat a pikkelysömör a hajra?

A pikkelysömör elméletileg nem akadályozza a haj növekedését, még akkor sem, ha az a plakkokba szorul.

Azonban a fejbőr vakarása gyengíti a hajszálakat, ami miatt töredezetté válhat és akár a hajhullás esélye is nő. A vakaródzás sebeket is okozhat, amelyek elfertőződhetnek. Tegyél meg mindent, hogy elkerüld a mindennapokban a súrlódás vagy irritáció minden lehetséges forrását.

Íme öt szokás, amely segít csökkenteni a pikkelysömör negatív hatását az életedre:

Használj gyengéd sampont (gyakori nevén keratoreguráló sampont). Léteznek kifejezetten viszketést csökkentő termékek, melyeket a száraz, érzékeny fejbőrűek számára fejlesztettek ki. Megfelelő samponnal gyakrabban is megmoshatod hajadat.

Hagyd a levegőn megszáradni hajad, vagy állítsd a hajszárítót hideg vagy közepesen meleg levegőre, hogy ne irritálja a fejbőröd. Használj puha hajkefét.

Kerüld a szoros frizurákat, például a copfot, mely húzhatja a fejbőrt. Amennyiben lehetséges, kerüld a sapkák, kalapok viselését. 

Ha rendszeresen fested a hajad, fellángolási időszakban halaszd el a fodrászod látogatását. Használat előtt mindig teszteld a vegyi termékeket és festékeket, hogy megbizonyosodj arról, nem okoznak irritációt (különösen vigyázz az ammónia tartalmú termékekkel).

Ha fodrászhoz mész, bátran vidd magaddal a jól bevált samponod, mert egy új, irritáló termék alkalmazása is kiválthatja a pikkelysömör fellángolását. Beszélj a fodrászoddal a fejbőröd állapotodról, hiszen gyakran találkozhat ezzel a problémával. Javasold, hogy csökkentse a hajszárító hőmérsékletét, és kerülje a hosszan tartó szárítást.

Három dolog, amit a pikkelysömörről tudnod érdemes:

  • A pikkelysömör váltakozó fellángolásokkal, néha hosszabb nyugalmi fázisokkal jár.
  • A betegség genetikai eredetű, de a fellángolásokat külső tényezők váltják ki. Ez azt jelenti, hogy akár a környezet, a stressz, az alkohol, különböző fertőzések, bizonyos gyógyszerek is okozhatják.
  • A pikkelysömör a fejbőrön egyáltalán nem fertőző, de mindig jobb, ha a fodrász időben tud a problémádról.
1 Association France Psoriasis

Lemosást igénylő tisztító

Korpás és hámló fejbőr

D.A.F. szabadalom

Nodé K Shampooing

Nyugtató hatású viszketéscsillapító sampon, amely eltávolítja a hámló plakkokat.

Kinek ajánlott?

Felnőttek

Lemosást igénylő tisztító

Minden hajtípus

NOn-DEtergens szabadalom

Nodé Shampooing fluide

Non-detergens folyékony sampon, ami tiszteletben tartja, védi és tisztítja a hajat.

Kinek ajánlott?

Az egész család számára (kivéve koraszülöttek)