Nő, hajjal a szélben

Akár átmeneti, akár tartós bőrpírről, rosaceáról vagy couperosisról van szó, az érzékeny bőr bizonyos típusai bizonyos körülmények között könnyen túlreagálnak. A hő és az UV-sugárzás két olyan tényező, amely elősegíti az értágulást.

Amikor a napnak van kitéve, a bőrpírt okozó kis erek kitágulnak és láthatóbbá válnak, különösen a világos, vékony bőrű embereknél, akik leginkább hajlamosak a bőrpírre. Az ilyen bőrtípusú embereknek kifejezetten a bőrpír súlyosbodásának megelőzésére kifejlesztett krémekkel kell védekezniük.

Hogyan reagál a pattanásos, aknés bőr a napsugárzásra?

A nap a pattanásos bőrű tizenévesek és felnőttek ellensége lehet. Eleinte úgy tűnik, hogy csodával határos módon javítja a bőrt azáltal, hogy kiszárítja a pattanásokat. De a barnulás valójában megvastagítja a felhámot, ami fokozatosan elzárja a pórusokat. Ez megnehezíti a faggyú (amely a pattanásos bőrben sűrűbb) szabad áramlását.

Semmit sem veszel észre, amíg a barnaság el nem halványul. Ekkor, a pórusok pattanásokat termelnek, mert hetek óta eltömődtek, és mert a sűrűbb faggyú nem tud szabadon áramlani.

Ez a klasszikus napozás utáni bőrhiba kiújulás. A bőrhibákkal küzdő embereknek speciális zsíros bőrre javasolt bőrápoló krémekkel kell védekezniük a nap ellen, amelyek folyékonyabbá teszik a faggyút és kisimítják a bőr textúráját, hogy megelőzzék ezt az állapotot. Ezek nem zsírosítanak, és néha színezett változatban is kaphatók. Úgy vannak összeállítva, hogy mattítsák az arcbőrt, és segítsenek elkerülni a kellemetlen meglepetéseket, amikor hazatérsz a nyaralásból.

Definíció szerint az érzékeny, intoleráns vagy allergiás bőr fokozottan reagál a környezetére. A napozás tehát erősen ellenjavallott. Az ilyen bőrtípusú embereknek erősen ajánlott fényvédő készítményt alkalmazniuk. Fontos azonban különbséget tenni a problémák között, hogy megtaláljuk a legjobb megoldást.

Your skin - Gyermek fényvédelme
Ne

A fényérzékeny bőrt nem szabad a napnak kitenni. Ezt bizonyos, születéstől fogva jelenlévő betegségek vagy az élet során később szerzett túlérzékenységek okozzák. Bizonyos orvosi kezelések is kiválthatnak átmeneti napérzékenységet. Az UVB- és UVA-sugarak elleni teljes körű védelem érdekében és a napsugárzás által kiváltható súlyos gyulladásos reakciók korlátozására magas védelmet nyújtó napkrémeket kell használni.

Ásványi anyag

Néhány ember bőre allergiás a napkrémekben használt hagyományos kémiai szűrőkre. Ezekben a ritka esetekben a fényvédelmet az ásványi formulák biztosítják, amelyeket jelentősen továbbfejlesztettek, így már nem teszik fehérré a bőrt.

Naptár

Végezetül, gyakran tapasztalunk napallergiát az expozíció első napjaiban. Ez gyakran jóindulatú nyári fénykiütés, egy olyan állapot, amely főként fiatal nőket érint (az esetek 80%-ában*), és magától megszűnik, amikor a bőr barnulni kezd.

Ahogy a neve is mutatja, nem súlyos betegség, de tünetei befolyásolhatják az életminőséget. Tünetei a bőrpír, a pattanások és az erős viszkető érzés. A legjobb stratégia a bőr védelme olyan fényvédővel, amely széles spektrumú UVB-ellenes vegyületeket tartalmaz a leégés megelőzésére, valamint anti-UVA összetevőket az allergiás reakciókat kiváltó sugarak blokkolására. Itt fontos az 1:1 SPF/IP UVA arány. (Ez azt jelenti, hogy az UVB és az UVA sugarak ellen egyenlő védelmet nyújt, hogy csökkentse az allergiából eredő kellemetlenségeket). *Ann Dermato Venereol, 2007

Ha sebészeti vagy kozmetikai beavatkozáson vagy sérülésen esett át olyan területen, amely ki lehet téve a napnak, akkor nagyobb a kockázata a hiperpigmentációnak, ha a gyógyulási folyamat nem fejeződött be.

Ez a folyamat nyolc-tizenkét hónapig vagy tovább is eltarthat. Ha nem gyógyul be teljesen, a folt barnás színűvé és maradandóvá válhat. Ennek nyáron, valamint egész évben fennáll a kockázata. Az UVA-sugarak mindenhol, minden évszakban jelen vannak; átjutnak a felhőkön és az ablakokon. Ezért a sérült bőrrel vagy foltokkal rendelkező embereknek olyan fényvédő terméket kell választaniuk, amelyet speciálisan erre a bőrproblémára fejlesztettek.

A kor előrehaladtával és a halmozott napozással a bőrön foltok jelennek meg, különösen az olyan védtelen területeken, mint a dekoltázs, a hát, a kéz és az arc.

Ezek a foltok a melanin eloszlásának zavarával függenek össze. Bármilyen újabb napsugárzás fokozhatja az állapotot. A bőrükön foltokkal küzdő emberek megelőzhetik a hiperpigmentációt, ha kifejezetten a melanintermelés szabályozására kifejlesztett fényvédő terméket használnak. 

Napnak kitett női hát

Majdnem minden hetedik franciának van ajakherpesze*. A napozás az egyik kiváltó tényező, a stresszel és a fáradtsággal együtt. Léteznek kifejezetten a nyári ajakfekély megelőzésére kifejlesztett szájápolók, amelyek megvédik az ajkak érzékeny bőrét a napsugárzás hatásaitól.

*J Am Acad Dermatol. 2006

Bioderma - Nő, aki kézzel védi az arcát a naptól
 • Dr Michèle Sayag, allergológus
  Dr Michèle Sayag, Allergológus.

  Mi a legjobb fényvédő a baba bőrére?

  Tizennyolc hónapos korig erősen ajánlott a babát távol tartani a napsugárzástól. Ha azonban a napozás nem elkerülhető, akkor olyan SPF 50+-os terméket kell alkalmazni, amely elegendő védelmet nyújt az UVA-sugarak ellen.

  Dr Michèle Sayag, Allergológus.

Először is, tartsuk a gyerekeket árnyékban, és öltöztessük őket védőruhába!

Bioderma - bőrápolás a család számára
 • A legjobb, ha a gyerekeket távol tartjuk a naptól, sőt, a három hónaposnál fiatalabb gyerekeket SOHA nem szabad kitenni a napnak. A gyermekek bőre vékony és törékeny. Kevésbé védekezik az UV-sugarakkal szemben; a leégés és a hőguta gyorsabban bekövetkezik. Az orvosok rendszeresen emlékeztetnek minket arra, hogy a gyermekkori leégésnek nagyon súlyos következményei lehetnek a későbbi életben. A felelős szülőknek néhány egyszerű, alapvető szabályt kell követniük.

 

 • Ne tegyük ki őket szándékosan a napnak, különösen délelőtt 11 és délután 4 óra között; Tegyünk a gyerekekre védőruházatot: kalapot, napszemüveget és hosszú ujjú pólót, lehetőleg sötét színűt;
 • Két óránként alkalmazz magas fényvédőfaktorú SPF 50+ napkrémet vagy kifejezetten gyermekek számára kifejlesztett terméket. Ne feledd, hogy minden úszás után, illetve az olyan dolgoktól, mint a homokban való játék vagy a törölközővel való letörlés miatti dörzsölődés után újra fel kell kenni;
 • A nap folyamán gyakran adj nekik vizet inni.

 

Tippek a különböző bőrtípusok számára a napon

1. Még ha csak bizonyos területek érzékenyek is a napozásra, például az arcod, ne feledd, hogy a tested többi részét is védd, és kövesd a szokásos napvédelmi tippeket, amelyeket itt találsz.

2. Ne felejtsd el hidratálni bőröd a napozás ideje alatt, és továbbra is használd a szokásos bőrápolási termékeket, hacsak orvosod másként nem tanácsolja. Különösen fontos, hogy konzultálj orvosoddal, ha olyan gyógyszert szedsz, amely fényérzékenységet okozhat.