A napi hidratálásnak száraz és atópiás bőr esetén szokássá kell válnia; ez napról napra fontosabb, hiszen bőrünk az idő múlásával csak szárazabb lesz. A kisgyermekes szülőknek ezért nagyon fontos korán megtanítaniuk gyermekük számára a bőr hidratálását, hiszen ez értékes lesz számukra egész életük során.

 

Az irritáció elkerülése érdekében hidratálja bőrét

Mindenki bőre más és különbözőképpen reagál, azonban minden száraz és atópiás bőrben van valami közös: lipid- és nedvességhiány, ami bőrirritációhoz vezethet. A megfelelő hidratálás fontos a bőr helyreállításához és megnyugtatásához.

 

 • Dr. Magali Bourrel-Bouttaz, bőrgyógyász - (Franciaország, Chambéry).
  Dr Magali Bourrel-Bouttaz , Bőrgyógyász - (Chambéry, Franciaország).

  Az atópiás bőr nem nyújt megfelelő védelmet, átjárható a külső környezet számára. A bőr ezért egy olyan falhoz hasonlítható, amelynek téglái megfelelőek, de a téglák közötti cement fehérje- és lipidhiány miatt rossz minőségű.

  Dr Magali Bourrel-Bouttaz , Bőrgyógyász - (Chambéry, Franciaország).

Ennek eredményeként olyan bőrsejtek alakulnak ki, amelyekből hiányzik a kohézió. A bőr már nem áthatolhatatlan a külső tényezőkkel (allergének, baktériumok, szennyezés, beleértve a dohányt stb.) szemben és a transzepidermális vízveszteség nő.

Az immunrendszert stimulálhatják azok az allergének és irritáló anyagok is, amelyek a száraz vagy atópiás bőr „lyukain” keresztül jutnak be és kiválthatják az atópiás ekcéma fellángolását, amelyet nehéz kezelni1.

A láncreakció megállításához az okokat kell kezelnünk és nem a következményeket célozni: hidratáljon, hidratáljon, hidratáljon!

pollution

water

Életkortól függetlenül a száraz vagy atópiás bőr aggodalomra ad okot, és igazi rémálommá válhat. A csecsemők, gyermekek és felnőttek bőr- és pszichológiai tüneteket tapasztalnak a száraz vagy atópiás bőrrel kapcsolatban (bőrpír, viszketés, ekcémafoltok, stb.). Dr. Magali Bourrel-Bouttaz hangsúlyozza, hogy ennek a betegségnek a hatását nem szabad lebecsülni, még a kisgyermekek esetében sem: helytelen az a gondolat, hogy a csecsemők túl fiatalok ahhoz, hogy kezelni tudják őket.

Az, hogy az atópiás tünetek az esetek 75% -ában spontán eltűnnek, még nem jelenti azt, hogy ne kellene kezelni őket. Kiemelkedően fontos, az  50 évnél idősebb emberek esetében, akiknek a bőre még szárazabb.

 • Dr. Magali Bourrel-Bouttaz, bőrgyógyász - (Franciaország, Chambéry).
  Dr Magali Bourrel-Bouttaz , Bőrgyógyász - (Chambéry, Franciaország).

  Három éves kortól a gyermekeknél kirajzolódik identitásuk zavara az atópiás ekcéma miatt. Ez a helyzet természetesen korrigálható, de minél nagyobb kárt okoz az önértékelésükben, annál tovább tart a gyógyulás. Ez azt jelenti, hogy a tüneteket a lehető leghamarabb kezelni kell.

   

  Dr Magali Bourrel-Bouttaz , Bőrgyógyász - (Chambéry, Franciaország).

A bőr hidratálása nem varázslat: ez egyszerű tudomány.

A bőr tiszteletben tartásához és védelméhez egyszerű, következetes napi tisztítási és ápolási rutin szükséges.

Egy gyengéd tisztító és egy védő hidratáló krém a szövetségesei lesznek a bőre védelmében és megnyugtatásában. Ez a győztes duó hidratálja és nyugtatja a bőrt..

picto - atoderm

Gyengéd, szappanmentes tisztító

A szappan feladata, hogy eltávolítsa a zsíros anyagokat a bőréből, legyenek azok természetesek vagy külső eredetűek. Száraz és atópiás bőr esetén ezt a lipidvédelmet meg kell őrizni az irritáció csökkentése érdekében3. Ezért soha ne használjon szappant, még akkor sem, ha organikus vagy természetes. Ehelyett gyengéd szappanmentes tisztítószert, például olajos tusfürdőt kell választania, amely kíméletesen távolítja el a nem szükséges lipideket3 és csökkenti a vízvesztést4.

picto - atoderm

További hidratáló termék

Az emolliensek hidratálják az epidermiszt, miközben csökkentik a bőr vízveszteségét3,4. Hatóanyagaik hozzájárulnak a bőr természetes lipidszintézisének újraaktiválásához. A barrier funkció így átalakul. Fiziológiai tulajdonságai ismét aktívak: védelmet nyújt a külső tényezők ellen és csökkenti a transzepidermális vízvesztést3,4.

old hands

Az 50 év felettiek bőre gyakran száraz, érdes és hámlik. Néha berepedezik és intenzív viszketéssel jár. Ez az állapot xerosis senilis néven ismert, amely az időskori bőrszárazságot jelenti. Ez a szárazság természetes és az évek múlásával fokozatosan romlik.

Amint az első tünetek megjelennek, fontos egy megelőző és hidratáló rutin kialakítása az érett bőr ápolására. Ne hagyd, hogy bőröd megkeserítse az életed. Készíts napi „jóllét” rutint, és válaszd ki a legjobbat a bőrödnek:

 1. gyengéd szappanmentes tisztítószer
 2. hidratáló.
 • Dr. Magali Bourrel-Bouttaz, bőrgyógyász - (Franciaország, Chambéry).
  Dr Magali Bourrel-Bouttaz , Bőrgyógyász - (Chambéry, Franciaország).

  50 éves kor felett ne használj szappant, vagy olyan tisztítót ami tovább szárítja a bőrödet. A bőr szárazságának kezelésére nagyobb mennyiségű hidratálót szükséges használni. Az omega-3 és -6 zsírsavakat tartalmazó étrend-kiegészítők szintén hasznosak, és támogathatják az egészséges bőrt.

  Dr Magali Bourrel-Bouttaz , Bőrgyógyász - (Chambéry, Franciaország).

Ne ess kétségbe, ha száraz, vagy atópiás a bőröd. Egy jól kialakított bőrápolási rutin a kezdetektől egész életén keresztül segíthet visszaszerezni az irányítást a száraz vagy atópiás bőr felett. Szappanmentes tisztítóval óvatosan tisztítsd meg bőrét, hogy elkerüld az irritációt, majd megfelelő mennyiségű hidratálóval védd meg.

Szeresd bőröd!

 

 

Forrás:
1. La dermatite atopique, Dr Delphine Staumont, https://dermato-info.fr/fr/les-maladies-de-la-peau/éducation-therapeutique-et-dermatite-atopique
2. Prise en charge de la dermatite atopique de l’enfant, Conférence de consensus, texte long. Ann Dermatol Venereol 2005 ;132 :1S19-33
3. Oszukowska M et al. Role of primary and secondary prevention in atopic dermatitis. Postepy Deramtol Alergol 2015;32(6):409-420
4. Waldman A et al. Atopic dermatitis. Pediatr Rev 2018;39(4):180-193
5. Abels C and Angelova-Fisher I. Skin care products: age-appropriate cosmetics. Curr Probl dermatol 2018;54:173-182

Tisztítás & Ápolás

Normál, száraz, irritált és atópiás bőr

Atoderm termékcsalád


A száraz bőrt a szorító, feszülő érzés és a rugalmasság hiánya jellemzi, amelyet néha viszkető és száraz foltok megjelenése kísér.
Az Atoderm termékcsalád kifejlesztése révén, a BIODERMA egy egyedülálló megoldással állt elő a nagyon száraz és atópiás bőr helyreállítására. Bőrgyógyászati formuláinak hála, az Atoderm biológiailag és tartósan állítja helyre a nedvességet és lipideket nélkülöző bőr természetes hidrolipid rétegét. Mondj búcsút a feszülő, viszkető bőrnek!