Combination to Oily Blemished Skin

A zsíros bőrt általában vastagabb textúra, kitágult pórusok, valamint zsíros és fénylő bőr jellemzi. Ezt a túlzott faggyútermelés okozza, ami kedvez a bőrhibák, például mitesszerek és pattanások megjelenésének.

Kombinált bőr esetén a bőrhibák általában a T-vonalon jelennek meg: a homlokon, az orron és az állon. Előfordul, hogy az arc és a test többi részét normál vagy akár száraz bőr fedi. A kombinált bőr kiegyensúlyozatlan, és könnyen károsodik.

Mi okozza az aknét?

Az akné egy gyulladásos bőrbetegség, amely a pilosebaceous tüszőt érinti. Három, egymással összefüggő tényező felelős az aknéért:  

Too much sebum pore
hyperseborrhoea úlzott keratintermelődés és a baktériumok elszaporodása.
Hyperseborrhoea: a faggyú túlzott termelődése, amit a pubertáskor által kiváltott hormonális aktivitás okoz. A bőr zsírossá és fényessé válik. Ráadásul fennáll a faggyú minőségi rendellenességének kockázata is, ami azt jelenti, hogy a faggyú összetétele ilyen esetben eltér az egészséges faggyúétól. Sűrűbb, és nehezebben ürül ki a tüszőből, ami növeli a mitesszerek kialakulásának veszélyét.
Clogged pore
Túlzott keratintermelődés a bőrsejtek túlzott szaporodása a tüszőcsatorna falán eltömíti a pórusokat, és megakadályozza a faggyú távozását. Emiatt jelennek meg a komedók, az apró bőrhólyagok, amelyek vagy a bőrrel megegyező színűek (zárt komedó vagy mikrociszta), és a bőrt szemcsés kinézetűvé teszik; vagy fekete középponttal rendelkeznek (nyílt komedó), ami a melanin (bőrpigment) jelenlétére utal a komedó felszínén.
Inflamed pore
Baktériumok elszaporodása: a faggyú ideális táptalaj bizonyos baktériumok, különösen a Propionibacterium acnes számára, amely természetes módon jelen van mindenki bőrén, de aknés esetekben elszaporodik a szőrtüszőben, és gyulladást idéz elő. A komedó ekkor fájdalmas, vörös pattanássá válik, amelyet papulának nevezünk (gyulladásos elváltozás).

Milyen különböző bőrproblémák léteznek?

Az akné többféle elváltozásként jelenhet meg, amelyek gyakran túlzott mennyiségű faggyúval járnak (hyperseborrhoea)

Az állapot több évig tart, gyulladásos fellángolásokkal, ameddig a gennyes elváltozások (komedók) fennállnak.

Microcyst
Komedóval összefüggő elváltozások Zárt komedók vagy mikrociszták,
Nyílt komedók vagy mitesszerek és esetenként (5 milliméternél) nagyobb ciszták, amelyeket makrocisztáknak nevezünk.
Papule
Gyulladásos elváltozások Gyulladt elváltozások: papulák, pusztulák és csomók (nodulusok) kialakulása a bőrelváltozás gennyes gyulladása miatt.
Relief scar
Az elváltozásokból visszamaradt sebhelyek Az gyulladás után megjelenő hiperpigmentációs foltok.

Ritka esetekben az akné az anyai androgén hormonok miatt újszülötteket vagy idősebb csecsemőket is érinthet. Alapvetően az akné egy kamaszkori bőrbetegség. Polimorf dermatózis, azaz különböző típusú elváltozások formájában jelenhet meg.
Az akné általában 12-14 éves kor között jelenik meg, a bőr zsírosabb területet érintve, például az arcot, és gyakran – eltérő mértékben – a mellkast és a hátat. Az aknét a pubertáskor alatti hormonális kiválasztás felborulása okozza.

A nők esetében – különösen 30 év felett – az akné leggyakrabban az arc alsóbb részén (állon) és a nyakon jelenik meg. Az akné hagyományos okai mellett sok esetben hormonális tényezők is szerepet kapnak.

Mother and daughter sitting and together

Miben más a nőknél megjelenő akné?

A felnőttkori akné megjelenését a következő tényezők okozzák:

Sun
Nem megfelelő kozmetikumok, napsütés, étrend stb.
Smoking
Dohányzás kedvez a jelenségnek: a dohányosok több mint 41%-a szenved aknétól szemben a nem dohányzók 9%-ával.
Microbiomy
Genetika szintén szerepet játszhat: családi előzmény esetén gyakrabban tapasztaljuk ezt a bőrproblémát felnőtt korban is.
Pills
Egyes gyógyszeres kezelések például a fogamzásgátlók, hormonok és antidepresszánsok pattanásokat és más bőrproblémákat okozhatnak.

Ellentétben a kamaszok bőrével egy felnőtt nő bőre kevésbé seborrhoeás, azaz kevesebb faggyút termel. 

A bőrhibák főként az arc alsó részén (áll, nyak és alsó állkapocs) jelennek meg. Krónikus és visszatérő gyulladásos (pattanások), valamint komedós (mitesszeres) elváltozásokként jelentkeznek. E bőrhibák kijavításához fontos a megfelelő készítmények használata, amelyek nem azonosak a kamaszkori akné esetében alkalmazott készítményekkel.

  Tudtad?

  Problémás bőr:

  • A 25 év feletti nők 50%-a küzd bőrhibákkal. 
  • Ezeknek a nőknek a 40%-a nem szenvedett aknétól kamaszkorban.

  • Kövesd szigorúan a kezelést

  Az akné kezelésére használt készítmények nem hatnak azonnal, már az első alkalmazáskor, ezért türelmesnek kell lenni. Viszont, elég gyors eredményekre számíthatsz, ha minden nap betartod a javasolt napi rutint: aknéra hajlamos bőrre kifejlesztett lemosás + gyógyhatású készítmény alkalmazása reggel és este. Egyéntől és az akne típusától függően általában 4-6 hét után hirtelen javulás tapasztalható.

  • Kerüld a napfényt!

  A napsütés valóban leszáríthatja a pattanásokat, a barnulás pedig segít elrejteni a bőrhibákat, emiatt a bőr tisztábbnak és simábbnak látszik. Később viszont fokozza a bőrhibák (vagy komedók) megjelenését, mivel megvastagítja a szaruréteget, így a sejtek és a faggyú visszamarad a pilosebaceous tüszőben. A komedók emiatt bekövetkezett növekedése óhatatlanul jelentős pattanásos fellángolásokat okozhaz, amint a barnaság lekopik. Ennek a nem kívánt hatásnak és a nyaralás végi kellemetlen meglepetésnek az elkerülése érdekében védd bőröd speciális, SPF 30-as fényvédő termékkel. Válassz zsíros vagy pattanásra hajlamos bőrre kifejlesztett olajmentes spray-ket vagy folyékony textúrákat.

  • Ne nyúlj a pattanásaidhoz!

  Minél többet foglalkozol a pattanásokkal, annál inkább súlyosbíthatod a gyulladást (növelve ezzel a pattanások számát és méretét), és azok annál nagyobb eséllyel válnak pusztulákká (gennyes pattanássokká), ráadásul a sebhelyek megjelenésének kockázata is megnő.

  Woman taking medication

  Mindenképp kerüld az agresszív lemosókat, amelyek felsérthetik a bőrt, vagy megváltoztatják a lipideket a hidrolipid rétegben vagy a szarurétegben. Használhatsz bőrradírt, de csak akkor, ha nem használsz épp olyan gyógyászati készítményt, amelynek általános hámlasztó hatása van. A micellás vizek remekül működnek a zsíros bőr tisztításához.

  Az esti sminkeltávolítás vagy arctisztítás nélkülözhetetlen, akkor is, ha nem viselünk sminket: eltávolítja a porrészecskéket, a szennyeződéseket és mindenféle maradványt, amely a nap során megtelepedik a bőrön.

  Woman with acne-prone skin cleaning her face

  Naponta egyszer-kétszer finoman alkalmazz célzott készítményt a bőrhibákra. Használj olyan dermokozmetikai terméket, amelyet kifejezetten zsíros, problémás bőrre fejlesztettek ki

  •  Amennyiben orvos által felírt gyógyhatású terméket használsz, rendszeresen, az utasításoknak megfelelően alkalmazd
  • Amennyiben olyan helyi vagy szájon át szedhető bőrgyógyászati készítményt használsz, amely szárítja a bőrt, kiegészítő kezelésként naponta használj kombinált vagy zsíros bőrre ajánlott ápoló krémet bőröd és ajkaid hidratálásához. A nem komedogén korrektorok, BB krémek és alapozók a bőrhibák elfedésében is segítenek.
  Woman with acne-prone skin looking in a mirror