Allez au contenu Allez à la navigation

Dehidrált bőr

Ismerje meg jobban bőrét, hogy megőrizze egészésgét

Share

Kiszáradás minden bőrtípus (száraz, zsíros, kombinált) esetén előfordulhat.  A következményei többé-kevésbé ismertek, de a vízhiány kellemetlen érzést okoz a fejbőrön és a test egyéb területein, különösen fürdés vagy zuhanyzás után. Habár a tünetek nagyon hasonlóak, nem szabad a dehidratált és a száraz bőrt összekeverni. Ez két különböző bőrprobléma. A linkre kattintva további információhoz juthat a száraz és nagyon száraz bőrtípusról.

Összefoglaló
 1. Melyek a dehidratált bőr legfőbb jellemzői?
 2. Mi okozza a bőr kiszáradását?
 3. Hogyan történik a vízszabályozás a bőrben?
 4. A bőr védelmező szerepe és a víz
 5. Hogyan lehet megkülönböztetni a dehidrált és a száraz bőrt?
 6. Kiket érinthet ez a probléma?

Melyek a dehidratált bőr legfőbb jellemzői?

A bőrszárazság első jele a bőr fényének csökkenése, illetve a kisebb-nagyobb intenzitással jelentkező bőrfeszülés, ami akár állandósulhat is. A bőr húzódik, különösen tisztálkodás után, és akár hámlás is megfigyelhető. Ez egy szokatlan és ideigneles állapot, és nem feltétlenül kötődik a „száraz” bőrtípushoz. Így tehát zsíros bőrtípusúakkal is megeshet, hogy átmenetileg dehidrált lesz bőrük.
 

Mi okozza a bőr kiszáradását?

A víz, csakúgy  mint a levegő, elengedhetetlen az élethez. A felnőtteknél a testtömeg közel 65%-át a víz teszi ki. Egy 70 kg-os ember testében tehát kb. 49 liter víz van, ebből 15 % a bőrben található, ahol a víznek alapvető szerepe van. Tulajdonképpen egy víztároló, amiből egyéb szervek is vizet merítenek, valamint ez segít tartani a kapcsolatot a külvilággal: a víz a dermisz felől a felszín felé diffúzál, átitatva a különböző rétegeket. Ez a folyamat a transzepidermális vízveszteség. A szaruréteg—hidrolipid filmréteg védelme alatt állva—gátolja ezt a párolgási folyamatot. Amennyiben azonban megváltozik ez a fiziológiai gát, a transzepidermális vízveszteség folyamata felgyorsul, előidézve ezzel a bőr kiszáradását. 

A dermiszben jelen lévő víz nem cirkulál tovább, csupán a felhámig, a hidrolipid filmréteg pedig nem tudja betölteni szerepét. Egy sor tényező okozhat kiszáradást: 
 • Környezetei tényezők, mint például a hideg, a tél, a szél, a szennyezetség, az UV sugárzás
 • külső tényezők, mint például a dohány-vagy alkoholfogyasztás
 • emocionális tényezők, mint például a stressz vagy fáradságérzet
 • egyes gyógyszeres kezelések, akné-elleni vagy koleszterin csökkentő gyógyszerek alkalmazása. 
 • a túl agresszív kozmetikai-vagy tisztítószerek alkalmazása, stb.
 

Hogyan történik a vízszabályozás a bőrben?

A bőr felettébb érzékeny mindennemű vízhiányra, ezért is létezik a hidroregulációs mechanizmus. 

1)  Hidroreguláció
A bőr 70%-a víz. Ennek 75%-a dermisz alsó rétegében található, ahol a víz fontos szerepet játszik a bőr ellenálló képességében. A felhám (epidermisz) hidratációja 2 új elemnek köszönhető: a fix, statikus vízkészlet és a keringő, dinamikus vízkészlet. A hidroreguláció lehetővé teszi ennek a két komonensnek egyensúlyát, ami garantálja a bőr fizikai és funkcionális integritását. A hidroreguláció három másik lényeges tényezőt is magában foglal: a Természetes Hidratáló Faktorok (NMF: Natural Moisurizing Factors), a szaruréteg lipidjei, és az aquaporin.
 
2) A hidroreguláció faktorai, a természetes hidratáló faktorok (NMF)
A természetes hidratáló faktorok képesek megkötni a vizet a szaruréteg mélyén, ezért hívják őket nedvesítőszereknek. A legismertebb természetes hidratáló faktor a karbamid és a tejsav. Más, a kozmetikában használt anyag is ugyanezzel a tulajdonsággal rendelkezik. Ilyen például glicerin és a xilitol.
 

A bőr védelmező szerepe és a víz

A szaruréteget olyan sejtek alkotják, amik nem rendelkeznek a lipidek által "megszilárdított" magokkal. Ezeket a sejteket nevezzük interkorneocita lipideknek, melyeknek mennyisége és minősége nagyban befolyásolja a szaruréteg sértetlenségét, így védelmező szerepét is. Ha ezek az interkorneocita lipidek hiányoznak, vagy állapotuk romlik, a sejtek sértetlensége már nem biztosított. Ez aztán felerősítheti a izzadás, avagy a transzepidermális vízveszteség folyamatát (állandó, enyhe és természetes párolgása a testben található víznek). A jól hidratált bőr azonban képes megtartani a benne lévő vizet. Ezért fontos az interkorneocita lipidek jelenléte.

 
Mire szolgálnak az aquaporinok?
Az aquaporinok belső csatornák, melyek segítségével a felhámban cirkulálni képes a víz. Ezeket a fehérjéket a keratinocitok (a felhám sejtjei) termelik és membránjukba helyezve biztosítják a vízmolekulák keresztüljutását. Ez a folyamat elengedhetetlen a bőr számára. A felhámban nem találhatók erek. Minden olyan komponens, ami szükséges a sejtek életbenmaradásához (ásványi anyagok, vitamino,k, tápanyagok, stb.), és amelyeket a vér szállít a szevezetben, az aquaporinok segítségével jutnak a bőr felületi rétegeihez. Aquaporinok nélkül a felhám nem tudna "táplálkozni".
 

Hogyan lehet megkülönböztetni a dehidrált és a száraz bőrt?

A bőr dehidratált állapota átmeneti és visszafordítható a megfelelő kezeléssel. Ebben az álapotban a felhám felső része víz nélkül van. A hidratáció hiánya megzavarja a bőr védelmi funkcióját és kellemetlen érzést okoz. Ezzel szemben a bőr száraz vagy nagyon száraz állapota állandó, egy bizonyos bőrtípusra utal, amely esetén a bőr víz-és lipidhiányban szenved. A linkre kattintva további információhoz juthat a száraz és nagyon száraz bőrtípusról.
 

Kiket érinthet ez a probléma?

Minden bőrtípust érintheti a dehidráció problémája bizonyos körülmények között vagy a különböző évszakokban.