Allez au contenu Allez à la navigation

Irritált, viszkető, atópiás bőr

Ismerje meg jobban bőrét, hogy megőrizze egészségét

Share

A nagyon száraz, irritált, viszkető bőr az atópiás bőr jelei. Ez a bőrbetegség, amely már a gyermekkor korai szakában jelentkezik egy valódi járványnak számít és az egyik leggyakoribb probléma, amivel a bőrgyógyászokat felkeresik. Az utóbbi 30 évben az atópiás dermasztitiszes esetek száma megduplázódott, sőt megtriplázódott a nyugati országokban*. A felismerés és megértés hiánya miatt, az atópiás bőr sok gyermeknek és szüleiknek okoz gondot az életben. Azonban az újabb tudományos innovációk előrelépést jelentenek a betegség megértésében, és a terápiás séma pontos szabályozása is már gyermekkortól lehetséges.

Összefoglaló
  1. Hogyan ismerjük fel az atópiás bőrt?
  2. Mi okozza az atópiás bőr kialakulását?
  3. Az atópiás bőr kialakulásának fázisai
  4. Kit érinthet?

Hogyan ismerjük fel az atópiás bőrt?

Az atópiás dermatitisz egy gyulladásos bőrbetegség, amelyet a viszketés mellett a nagyon száraz bőr és a  gyakran kis hólyagocskákkal borított piros foltok jellemeznek. Az atópiás dermatitisz, ami egy jóindulatú és nem fertőző krónikus betegség, az ekcémából fejlődik ki: ezek az akut fázisok nagy hatással vannak az életminőségre, és nagyon gyakran okoznak álmatlanságot. Idővel, az atópia megnyilvánulhat más allergiákban is, mint például az asztma, rhinitis vagy allergiás kötőhártya-gyulladás. Ennek szövődményei a bakteriális vagy vírusos felülfertőződés (herpesz). A molluscum contagiosum (uszodaszemölcs), ami egy vírusos eredetû bőrbetegség is megjelenik az atópiás bőrfelületen.

Mi okozza az atópiás bőr kialakulását?

A rendkívül száraz bőrnek sérül a barrier funkciója és már nem tudja betölteni a szerepét, hogy megvédje a bőrt a külső hatásoktól és allergénektől. De a száraz bőr nem válik atópiás bőrré. Az atópia a kedvezőtlen genetikai háttér jelenlétében fejlődik ki. Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy ha az egyik szülőnek atópiás bőre van, 30% a valószínűsége annak, hogy a gyermeke is hasonló jellegű bőrrel rendelkezik**. Ha mindkét szülő érintett, a valószínűség 70%-ra nő **. A genetikai tényezőkön kívül az atópiás bőr a féktelen immunrendszerrel is összefüggésben áll, ami ha ily módon működik, gyulladáshoz vezet.  A barrier funkcióját vesztett bőr áteresztőképessége (permeabilitása) nő, ennek következtében átengedi az allergéneket (poratka, állati szőr, pollen, stb.), és bizonyos baktériumokat is (Staphylococcus aureus) amik gyulladásos reakciókat okozhatnak. Néhány élelmiszerallergén, úgy mint a tehéntej vagy a tojás is kiválthat reakciókat az emésztőrendszerben ami ekcémát okozhat. Egyéb tényezők, mint például a vegyi anyagok alkalmazása a bőrön, a meleg vagy az izzadtság is vezethetnek irritációhoz és egyben ekcémához is. Azonban az esetek túlnyomó többségében az atópiás gyermeknél nem jellemző az ételallergia. Az ételallergia inkább emésztőszervi vagy bőrbetegségi tünetek formájában, és testsúly/testmagasság görbék változásában jelentkezik.

Az atópiás bőr kialakulásának fázisai

  • Első fázis
Az atópiás dermatitisz általában a babák két és három hónapos korában piros foltokkal kezdődik, amik először az arcon, a kezeken majd később a könyök és a térd környékén jelentkeznek. A betegség 1 vagy 2 év alatt fejlődik ki. Ez idő alatt többször eltűnnek jelei, de újra jelentkeznek.  A bőr tartósan száraz marad, amely viszketést, álmatlanságot okoz és rontja az életminőséget.
 
  • Második fázis
Néhány év elteltével, egyes gyermekeknél kialakulhat az atópia egy másik formában, úgymint nátha és/vagy allergiás asztma. Ez az úgynevezett "atópiás menetelés", ami gyakran összefügg a vakarózással és a bőrön a Staphylococcus aureus baktérium elterjedésével.
 
Így, annak érdekében, hogy megelőzzük az előfordulását és  súlyosbodását, a tudományos közösség ma már felhívja a figyelmet ezen betegség korai kezelésére már a születéstől fogva, még akkor is ha az atópiás bőr jelei még nem jelentek meg de az újszülöttek genetikailag hajlamosak (atópiás szülők, atópiás testvérek) a betegség kifejlődésére. 

Kit érinthet?

Az érintettek különleges genetikai (allergiás, atópiás) háttérrel rendelkeznek, amely szintén jelentkezhet asztma, allergiás nátha, allergiás kötőhártya-gyulladás és ételallergia formájában. Általában a 3 hónap és 5 év közötti csecsemők és a gyermekek azok akik leginkább érintettek. Az esetek 80 % -ában a betegség már az első év betöltése előtt eléri a csúcspontját, de az atópiás bőr később is fennállhat egészen felnőttkorig.