Allez au contenu Allez à la navigation

Száraz és nagyon száraz bőr

Share

Húzódás, a rugalmasság hiánya, bizsergés, hámlás és a "kígyóbőr" effektus... Egy száraz vagy nagyon száraz bőr esete mindig ezekhez hasonló kényelmetlen érzéssel kezdődik az arcon és a test más részein, különösen fürdés, zuhanyzás után. A nem megfelelően táplált bőr nem látja el a természetes, védelmi szerepét. De ha a szárazság egy adott bőrtípushoz kapcsolódik, könnyen összetéveszthető a vízhiányos bőrrel, ami gyakran egy átmeneti állapot, amiről bővebben itt olvashat (link a vízhiányos bőr részhez).

Összefoglaló
  1. Honnan ismerhető fel a száraz vagy nagyon száraz bőr?
  2. Mi okozza a bőr szárazságát?
  3. Hogyan különböztethető meg a száraz bőr a vízhiányos bőrtől?
  4. Kit érinthet ez a probléma?

Honnan ismerhető fel a száraz vagy nagyon száraz bőr?

A száraz bőrt elsősorban érzés után lehet azonosítani. Eleinte a kellemetlen, feszülő, durva felület érződik, ami elmúlik, amint a megfelelő termékkel kezelik. A tüneteket kísérheti viszkető, égő érzés. Az orvos azonban más, objektív szempontok alapján mondja ki a száraz bőrről a diagnózist: tompa megjelenés és specifikus epidermális klinikai tünetek alapján: hámlás, berepedezés, néha gyulladás és rugalmasság. A felületi egyenetlenségek a legfontosabbak a bőr esetében, mert szárazságra utalnak. A száraz bőr jó alapul szolgál az ekcéma megjelenésének, elsősorban scabies (rüh) formájában. Általában a folyamatosan száraz bőrű gyerekek karján és arcán jelenik meg (atópiás dermatitiszként). A száraz bőr csoporton belül számos fokozott különböztetünk meg:

- Száraz bőr: átmeneti diszkomfort érzet, enyhe feszülés és hámlás

- Nagyon száraz bőr: erős diszkomfort érzés, feszült érzés a bőrön, erős hámlás, bőrrepedezés

- Pre-atópiás xerosis: durva és rühes bőr, irritáció

Mi okozza a bőr szárazságát?

Az egészséges bőr természetes védelmet élvez egy hidro-lipid film által, ami nagyrészt vízből és lipidekből (sebum) áll. Vízálló, és a külső agresszív hatásoktól védi a bőrt, valamint megelőzi a vízveszteséget. Amikor a felhám felső rétegében nincs meg a víz-lipid egyensúlya, akkor nem képes már teljes mértékben ellátni a bőr határaként működő feladatát, többé-kevésbé kényelmetlen lesz. A dehidratált bőrrel ellentétben a száraz vagy nagyon száraz bőr egy krónikus állapot, amelynek hátterében genetikai rendellenesség áll. Ez egy ugyanolyan bőrtípus, mint a zsíros, vagy kombinált bőr. De a kiszáradáson túl van olyan típusa a bőrszárazságnak, amit külső - klimatikus, környezeti - tényezők okoznak, vagy egyéb, patológiás bőrállapotok (atópikus ekcéma, pikkelysömör, stb.), esetleg általános betegségek (pajzsmirigy betegségek, cukorbetegség vagy táplálkozási hiányosságok) vagy orvosi kezelések okoznak.

Hogyan különböztethető meg a száraz bőr a vízhiányos bőrtől?

A száraz vagy nagyon száraz besorolás egy bőrtípusra utal. Ez egy állandósult állapot, amit az egész testfelületen érzett feszesség érzése kísér, köszönhetően a bőr védelmi vonala abnormalitásának. Vékony, száraz és vörös bőrfelület, amiből a víz és lipidek is hiányoznak. A dehidratált bőr problémája minden egyéb bőrtípust is érinthet, ez egy visszafordítható és átmeneti állapot, amit a lokalizált húzódás és a vízveszteség jellemez. Kényelmetlen, durva, néha pikkelyes, ahol a bőr csupán csak vízhiánytól szenved. Ha többet szeretne tudni a vízhiányos bőrről, kattintson ide (Link a "vízhiányos bőr" témához).

Kit érinthet ez a probléma?

Néhányan már száraz bőrrel születnek és genetikailag erre vannak kódolva. Azt viszont fontos tudni, hogy az életkortól függően a bőr változik: a bőr szárazabb a gyerekeken (kivéve az újszülötteket, de aztán beáll a vízveszteség állapota), aztán kamaszkorban zsírosabb lesz a bőr, majd később megint száraz lesz (amikor a faggyú-és verejtékmirigyek már kevésbé működnek). A természetes bőröregedés része a felhám elvékonyodása azáltal, hogy a sejtjei kevésbé tudnak megújulni, a szaruréteg viszont megvastagodik.