Serdülő- és felnőttkorban a pattanások nagy hatást gyakorolnak az érzelmi egyensúlyunkra.

A mai világban, ahol a külsőségeknek nagy szerep jut, jelentősen megnehezítheti a hétköznapjainkat, ha azt érezzük, hogy megbámulnak az utcán a bőrtökéletlenségeink miatt. Ez az önbizalmunkra és az önbecsülésünkre is negatív hatást gyakorolhat.

Egy tanulmány szerint 10-ből 8 serdülő úgy gondolja, hogy "a külső megjelenés meghatározhatja a későbbi élet sikerességét1.

 • A kamaszkori bőrproblémák befolyásolhatják a személyiségfejlődés és szocializáció alakulását, ám talán egy kicsit megnyugtató a tény, hogy a serdülők többsége érintett ebben a problémában.
 • A felnőttkorban jelentkező pattanások negatívabb hatással vannak a lelki egyensúlyunkra. A bőrtökéletlenségek miatt más embernek érezzük magunkat, és igazságtalannak tartjuk, hogy miért pont velünk történik ez. Minden reggel aggódva nézünk a tükörbe, és mindent megteszünk annak érdekében, hogy arcbőrünk újra egyenletes és ragyogó legyen. Nem könnyű felnőttként megküzdeni a pattanásokkal.

 

1 IPSOS 2015
Szomorú nő tükörképe

Ha pattanásokkal küzdünk gyakran azt érezhetjuk, hogy mások csak a bőrtökéletlenségeket veszik észre rajtunk és ezért más emberként is tekintenek ránk. A problémás bőr komplexusokhoz és önbizalomhiányhoz vezethet és nehézségeket okozhat a szerelmi életünkben is. Azonban nem szabad hagynunk, hogy ez határozzon meg minket és, hogy ezek a gondolatok átvegyék az uralmat a mentális egészségünk és a lelki egyensúlyunk felett.

Manapság egyre gyakrabban tűnnek fel pattanásos problémákat feldolgozó tartalmak a közösségi médiában. Sok híresség áll ki a #bodypositive mozgalom mellett, amely a testi diszkrimináció és az ebből fakadó szorongás ellen küzd. Sokak a pattanásaikkal együtt is tökéletesen jól érzik magukat. Azonban, ha azt érezzük, hogy Nálunk más a helyzet, a legjobb módja annak, hogy visszaszerezzük a magabiztosságunkat az, hogy kezeljük a problémát. Kérjünk segítséget bőrgyógyásztól vagy a patikában, hogy a számodra megfelelő tisztító és ápoló készítményekkel kezelhessük a pattanásainkat.

man wfilming himself

A pattanásokkal való együttélést azok megfelelő kezelése könnyíti meg leginkább. Ennek különböző módjai vannak, de a célja mindnek ugyanaz: ne hagyjuk, hogy csak a tökéletlenségeink határozzanak meg minket és ne hagyjuk, hogy a pattanások körül forogjon minden gondolatunk.

 • Ne nyomjuk ki a pattanásokat! A pattanások nyomkodása egy ösztönös cselekedet, így próbálunk tenni valamit ellenük, de sajnos ez a legrosszabb megoldás. A pattanások nyomkodása ront a bőr állapotán, valamint hegesedés kockázatát is növeli.
 • Ne teszteljünk mindenféle praktikát a bőrödünkön, amit a barátainktól vagy a nagyszüleinktől hallottunk. Bízzunk a szakemberek tanácsaiban és tartsunk ki bőrápolási rutinunk mellett!
 • Ne tisztítsuk a bőrünket durva szappanokkal, bőrradírral; ezek a tisztító készítmények ugyanis jelentősen gyengítik a bőrt.
Tinédzser hozzáér a pattanásaihoz

 • Alakítsunk ki egy zsíros bőrre szabott tisztítási és ápolási rutint, amelyet minden nap kétszer végezzünk el, még akkor is, ha nem viselünk sminket!
 • A bőrtökéletlenségek elrejtésére használjunk kifinomult sminket. Ügyeljünk arra, hogy ne mitesszerképző és ne okklusszív készítményeket használjunk, melyek eltömítik a pórusokat.
 • A pattanások intenzitásától függetlenül, személyre szabott orvosi kezelésért forduljunk bőrgyógyászhoz. Tisztában kell lenni azzal, hogy a pattanások elleni küzdelem hosszú távú odafigyelést igényel. Előfordulhat az is, hogy a végleges eredmény csak hetek vagy hónapok múlva fog látszódni, viszont amennyiben követjük a bőrgyógyász által előírt rutint, a javulás első jelei gyorsan be fognak következni.
Nő sminket visz fel az aknéra hajlamos bőrére

 • Lemosást igénylő tisztító

  Zsíros, aknéra hajlamos bőr

  D.A.F. szabadalom

  Sébium Gel moussant actif

  Hámlasztó hatású, tisztító, habzó gél

  Kinek ajánlott?

  Felnőttek, Tinik

 • BIODERMA termékfotó, Sebium Sensitive 30ml, kezelés aknés bőrre
 • Mindennapi bőrápolás

  Aknéra hajlamos bőr Érzékeny és meggyengült aknéra hajlamos bőr

  Inflastop™ technológia

  Sébium Sensitive

  Akne kezelés hatására érzékennyé vált bőrre. Nyugtat, hidratál és eltávolítja a pattanásokat.

  Kinek ajánlott?

  Felnőttek, Tinik