Damaged skin - Bruises - Knocks - Bumps

A sérülés másként néz ki attól függően, hogy mennyire volt durva az ütés, vagy a test mely részét érte. Kozmetikai és sebészeti eljárások szintén okozhatnak bőrsérüléseket.

3 féle bőrelváltozás

 

1/ Véraláfutás

Az ecchymosis (véraláfutás) akkor fordul elő, ha a bőrben lévő kis vérerek egy behatás következtében elpattannak. A környező szövetekben felgyülemlik a vér és a vörösvérsejtek, és látható színes foltokat alakítanak ki a bőr felszínén. Ez a sérülés gyakran érintésre fájdalmas; minél erősebb az ütés, annál fájdalmasabb. A véraláfutás színe idővel, ahogy a vörösvérsejtekben lévő hemoglobin felszívódik a bőrben, megváltozik. Az véraláfutás kezdetben vörös, után feketévé, kékké, végül pedig zölddé válik. A hajszálerek gyógyulási folyamata végén sárga/barna színt ölt, és ezt a színt egy-két hétig megtartja. Ez azonban hosszabb idő is lehet, ha a sérülés nagy területű. A különböző színek a bőrben felhalmozódott hemoglobin lebomlásának különböző szakaszainak felelnek meg. 

 

2/ Ödéma

Az ödéma – más néven duzzanat – akkor fordul elő, amikor a bőr egy behatás helyén feldagad. Egy ütést követően gyorsan megjelenhet. Az okozza, hogy a vérplazma szétáramlik a környező szövetekbe. A plazma egy folyadék, amelyben a vörösvérsejtek keringenek a véredények belsejében.

 

3/ Hematóma

A hematóma (vérömleny) az ecchymosis (véraláfutás) és az ödéma (duzzanat) ötvözete. Az első teendő kompresszió és jég alkalmazása az érintett területen, vagy a gyógyulás célzott hatóanyagokkal történő felgyorsítása, majd – szükség esetén – orvos felkeresése.

MIT TEGYEK?

NAPI TANÁCSOK

Óvd a sérült területet az orvos utasításai szerint, aki gyulladáscsökkentőket is felírhat. Ha orvossal nem konzultálsz, az ödéma csökkenésének elősegítéséhez mindig használhatsz jeget, amit azonban soha ne tegyél közvetlenül a bőrfelületre. Zúzódásokra, ütésekre és duzzanatokra speciális készítmények szintén alkalmazhatóak, vagy megelőzésként például egy kozmetikai beavatkozás előtt. Vannak, akik ezeket a sötét karikákra használják, mert vérbőségcsökkentő és véraláfutás elleni összetevőket tartalmaznak.

 

ARCTISZTÍTÁS 

A sérült területet kíméletesen le kell mosni, aztán pedig szükség esetén fertőtleníteni.

 

BŐRÁPOLÁS

A speciálisan zúzódásokra, ütésekre és duzzanatokra készült krémek használata a gyógyulás felgyorsítására és az ödéma csökkentésére javasolt. Ezek olyan hatóanyagokat tartalmaznak mint a gyulladáscsökkentő és ödéma elleni tulajdonságokkal rendelkező árnika, valamint a nyugtató, fájdalomcsökkentő összetevők. Ezeket a krémeket azonnal elkezdheted használni és érdemes addig alkalmazni, amíg a bőr elváltozásai eltűnnek.