Damaged skin - Scars

The skin insulates and protects the body from the external environment. When the skin is wounded, the body automatically activates a natural biological phenomenon: healing.


It is a complex restorative process during which the body needs to stop the bleeding and protect, cleanse and close the wound. The injured tissue has to be rebuilt to resemble the initial tissue as closely as possible.

Step 1

Stage 1: Priming (lasts two to four days)


First, a blood clot forms to help stop bleeding. Then, very quickly, the body will prepare itself to fight infection and defend itself against microbes and foreign bodies. The damaged tissues are destroyed thanks to special cells that absorb them. The blood capillaries are more permeable and promote the movement of blood plasma and immune cells (e.g. antibodies) to the traumatized region.

Step 2

Stage 2: Repairing (lasts 10 to 15 days)


The small vessels that were injured during the skin trauma will gradually rebuild themselves. The body starts to fill in the lost substance with a new tissue by synthesizing the collagen fibres with fibroblasts.
An epithelium forms on the uppermost layer of the skin. At the same time, the wound will shrink, allowing the edges of the wound to move together until the wound closes completely. Numerous cells and molecules are activated. This stage is important to prevent aesthetic damage, keeping in mind that we do not all heal equally. The darker the skin and the younger we are, the higher the risk of a visible scar. Moreover, healing is less effective on some body parts, including the chest, sternum, back and joints.

Step 3

Stage 3: Maturing (lasts two months to two years)


During this stage collagen and elastin fibres will become denser and grow to structure the skin. The vascular bed will also prepare to return to a "normal" state. As a result, the skin’s resistance will increase, and so will its elasticity, allowing it to be firmer. The healed area remains fragile for two years while the skin is restored to its initial balance.

A bőrelváltozásokat biológiai és klinikai jellemzőik alapján csoportosíthatjuk: mennyi nedvességre/táplálásra és miyen mértékű elzárásra van szükségük.

Mik a bőrelváltozások különböző típusai?

Váladékozó bőrelváltozás: macerációnak kitett seb, amelyet ki kell szárítani egy olyan készítmény alkalmazásával, amely nem zárja le a bőrfelületet, hanem hagyja levegőzni a sebet

 • Pelenkakiütés,
 • Bőrredők macerációja,
 • Bárányhimlő váladékozó kiütésekkel, és
 • Hólyagok

 

Nem váladékozó elváltozások: felületi és mérsékelt elváltozások, amelyeknek nedvességre van szükségük félig záró, szellőzést engedő készítményekkel

 • Sebészeti beavatkozás utáni sebek (pl. varrat);
 • Vágások, karcolások és egyéb mindennapos sérülések a seb beszáradása után;
 • Gyógyulási fázisban lévő bárányhimlő;
 • Kozmetikai beavatkozás utáni sebek (pl. hámlasztás, lézeres kezelés, végleges szőrtelenítés, tetoválás és tetoválás eltávolítás után);
 • Nem váladékozó pelenkakiütés; és
 • Sugárkezelés.

 

Nem váladékozó elváltozások: mérsékelt, illetve jelentős elváltozások, amelyek lipidpótló táplálást igényelnek lezáró, védőréteget képező készítményekkel

 • kirepedezés, száraz foltok, pulpitis stb.;
 • Égési sérülések;
 • Elvakarás; és
 • Lézeres bőrcsiszolás.

Body areas

Először is figyelembe kell venni a heg topográfiai jellemzőit. A test bizonyos területei nem úgy gyógyulnak mint más területek.

Például egy háton vagy mellkason elhelyezkedő seb esetén fennáll annak a kockázata, hogy a seb szélei szétválnak, ami növeli a hipertrófiás vagy keloidos hegképzödés kockázatát.

A térden, illetve a bokán lévő sebek gyógyulása nagyon sok időt igényel. Nagyon fontos, hogy a megfelelő gyógyulás elősegítése érdekében gondosan ellenőrizzük őket és rendszeresen foglalkozzunk velük.

A genetikának szintén nagyon jelentős szerepe van. Mindig korábbi hegekből kindulva kell felmérni a nem megfelelő sebgyógyulás kockázatát. Ne feledjük, hogy a gyógyulási folyamat nem zárul le, miután a heg bezárult.

A gyógyulás hónapokig eltarthat és egyénenként változik.

Hour

Amint a heg bezárult, célszerű több hónapon keresztül néhány óvintézkedést alkalmazni. Elhelyezkedésétől függően vigyázni kell arra, hogy ne tegyük ki túlzott nyomásnak a heget (például ne emeljünk nehéz dolgokat, ha a heg a hátunkon van), mert ez növeli annak a kockázatát, hogy a heg szélei szétválnak, és felnyílik a forradás.

A hegnek amennyire csak lehet, természetes módon kellene fejlődnie, azonban bizonyos készítmények mérsékelhetik a varrasodást, a viszketést és a fájdalmat, ez pedig hatással van a gyógyulás minőségére.

Sun

Végül pedig mindenképpen be kell szereznünk egy maximális fényvédelmet nyújtó, magas faktorszámú készítményt, amelyet rendszeresen kell alkalmaznunk a hosszantartó UV-sugárzás elleni védelem elérése érdekében. Az UV-sugárzásnak kitett sérült bőrfelületen sokkal nagyobb a valószínűsége a hegesedés utáni hiperpigmentációnak. A védelem nem csak nyáron fontos: az UV-sugarak egész évben érnek minket, még a felhőkön, ablakon, szélvédőn és egyéb felületeken keresztül is. A heg hiperpigmentációjának kockázatával általában hat hónapig kell számolni, de akár két évig is fennállhat, amelynek csökkenését csak egy orvos tudja megítélni.

Egyeseknél a gyógyulás általában nehézkes folyamat.

 A hipertrófiás heg egy olyan aktív heg, amely a beavatkozás után 6 héttel-3 hónappal feldagad és bepirosodik, és lassan keloidos heggé alakulhat.

A rendellenes gyógyulásnak vannak olyan esetei, amikor a vérrög mellett a sejtekből és az erekből tovább szivárog a folyadék.
 

A beavatkozás után 3 hónapon belül a heget minden esetben meg kell vizsgáltatni, és ha feldagad vagy bepirosodik, meg kell mutatni egy egészségügyi szakembernek.

Weakened skin

MIT TEGYEK?

NAPI TANÁCSOK

Védd a sérült területet orvosod utasításai szerint. Ha olyan kisebb sérülésről van szó, amely miatt nem mentél orvoshoz, kezdd a seb fertőtlenítésével, azután válassz a sérülés típusának megfelelő készítményt. Kérdés esetén kérd ki gyógyszerész véleményét.

 Ha a sérült területet nappali fény érheti, védd az UV-sugárzástól fényvédő készítmény alkalmazásával addig, amíg a bőrfelület teljesen begyógyul. Ellenkező esetben hiperpigmentáció léphet fel, amely után tartós heg maradhat a bőrön.

ARCTISZTÍTÁS 

Fontos, hogy minden sebet megtisztítsunk és fertőtlenítsünk, mielőtt valamilyen készítménnyel kezeljük.

BŐRÁPOLÁS

A bőrelváltozások fent említett három fő típusa különböző kezelési módokat igényel, amelyek a bőr helyreállítását elősegítő környezetet hoznak létre és kielégítik az olyan speciális igényeket, mint a szárítás, hidratálás, táplálás stb. Nyugtató hatóanyagokat tartalmazó bőrregeneráló készítményeket válassz a helyreállítási fázisban gyakran jelentkező diszkomfort és viszkető érzés mérséklésére. Antibakteriális hatóanyagokra is szükség van a baktériumok elszaporodásának megakadályozására. Minden ilyen készítmény kisebb sérülések kezelésére javasolt, az orvos által előírt kezelés befejezése után. 

Ezek a készítmények biztosítják az optimális helyreállítási folyamatot.