• Dr. Magali Bourrel-Bouttaz, bőrgyógyász - (Franciaország, Chambéry).
  Dr Magali Bourrel-Bouttaz, Bőrgyógyász - Franciaország.

  Az atópiás ekcéma fellángolása soha nem véletlenszerű. Mindig legyőzhető, de fontos felismerni a mindennapi élet azon helyzeteit is, amelyek erősítik a fellángolást. Dr. Bourrel-Bouttaz egy egyszerű hasonlattal élve, úgy véli: „Ha tűz van a házában, eloltja vízzel. Ha két héttel később újra tűz üt ki, akkor ismét eloltja. És addig így fog tenni, amíg meg nem érti, mi okozza a tüzet." Az előbbi példához kapcsolódva, fedezze fel a kiváltó okokat, értse meg, miért keletkeznek a fellángolások, és csökkentse a kockázati tényezők számát.

  Dr Magali Bourrel-Bouttaz, Bőrgyógyász - Franciaország.

Nem ajánlott az erős tisztítás, súrolás, irritáció, vízben ázás, izzadás és hosszú fürdőzés. Az atópiás bőr barrierje, vagyis védőgátja áteresztőbb, mint a normál bőré, így átengedi a környezeti allergéneket. Bármi, ami ronthatja a bőr barrier szerepét, kiválthatja az ekcéma fellángolását: 

 1. Bőr és haj esetében használjon szappanmentes hidratáló lemosót vagy mélyen hidratáló tisztító olajat, amely tiszteletben tartja a bőr fiziológiás pH-ját (5,5). A víz nem lehet melegebb 34 ° C-nál.
 2. Száraz és puha pamut törülközővel óvatosan szárítsa meg a bőrt.
 3. A verejtékezést a lehető leggyorsabban távolítsa el. pH értéke irritálja az atópiás bőrt.
 4. Alkalmazzon emollienst (hidratáló krémet) reggel és este az arc és a test egész területén. Tegye ezeket a pillanatokat feledhetetlenné gyermeke számára.
Bőröd - Kisbaba, anya

Do
 • Vegyen egy öt perces zuhanyt vagy fürdőt, nyáron minden nap, télen pedig hetente kétszer, szappan- és parfümmentes lemosóval.
 • Alkalmazzon az évszaknak megfelelő emollienst, például télen balzsamot, nyáron gél-krémet, azokon a napokon is, amikor nem fürdette gyermekét. Használja az egész testén, ne csak az ekcémás foltokon.
Ne
 • Ne zuhanyozzon naponta többször! Kerülje a forró vizet, valamint a szappanokat!
 • Használjon gyógyszertárban kapható, minőségi termékeket.
 • Ne várja meg, amíg a folt nedvedzeni kezd!

Bár a diéta nem az atópiás dermatitis (gyakrabban atópiás ekcéma) elsőszámú kezelése, a gyermekorvosok ennek ellenére ajánlanak néhány alapelvet.

 1. Legyen körültekintő, amikor szilárd ételekkel bővíti gyermeke étrendjét, amelyet jelenleg négy és hat hónapos kor között ajánlanak.
 2. Jobb olyan étrendet követni, amely a kiválasztott zsíroknak köszönhetően küzd a gyulladás ellen: nyers vaj, főzetlen friss tejszín, főzéshez hidegen sajtolt olívaolaj, fűszerezéshez hidegen sajtolt repceolaj.
 3. Korlátozza a cukorbevitelt, mert savasabbá teszi a verejtékezést: reggeli gabonafélék, harapnivalók, édességek, üdítők...
Bioderma - Baby food

Do
 • Fogyasszon kiegyensúlyozott és szezonális étrendet.
 • Ha gyermeke antibiotikum kúrán van, vagy gyomor-bélgyulladásban szenved szedjen pre- és probiotikumokat.
Ne

 

 • Ne legyen a mindennapok része a magas ásványi anyag tartalmú víz és üdítő.
 • Ne fogyasszon túl sok félkész ételt.

3/ Környezet: kívül és belül

A gyermeke bőre a teste és a külvilág közötti közvetlen kapcsolódási pontként nagyon érzékeny a környezetére. Mivel a barrier funkciója nem megfelelő, bőre áteresztőbb, beengedi a levegő összes részecskéjét, és erőteljesen reagál mindenféle stresszre.

Öltözködés

"Fontos felismerni, hogy a bőrt kidörzsölő ruházat az ekcéma egyik fő kiváltója" - hangsúlyozza Dr. Bourrel-Bouttaz.

 • Ne öltöztesse gyermekét túl melegen, mivel a verejtékezés súlyosbítja az ekcémát és a viszketést.
 • Válasszon puha pamutruhát. A gyapjú például kifejezetten irritáló.
 • Kipróbálhatja akár a fehér ruhát is ipari festék nélkül, hogy biztonságban lehessen.
 • Vigyázzon az elasztikus anyagokkal, az esetenként dörzsölő címkékkel és a túl szoros ruházattal.
 • Ha szükséges, fordítsa ki az aláöltözetet, hogy a címke ne irritálja a gyermek bőrét.
 • Használat előtt minden új ruhát mosson ki.

 

Mosás

 • Használjon folyékony mosószereket és alaposan öblítse ki. Ne terhelje túl a mosógépet.
 • Tesztelje le milyen öblítő megfelelő gyermeke számára.
 • A ruhaszárító használata puhábbá teszi a ruhát.
Clean clothes

Időjárás

A hideg a gyermeke legnagyobb ellensége! Ügyeljen arra, hogy egész télen megfelelően hidratálja gyermeke bőrét. Dr. Magali Bourrel-Boutaz1 szerint az atópiás bőr 90%-ban javul a napon. De ne felejtsük el, hogy a napozás három év alatti gyermekek számára nem ajánlott. Nagyobb gyermekek élvezhetik a napsütést, azonban vigyázzunk rá, hogy ez reggel és késő délután történjen SPF 50+ fényvédővel.  

Do
 • Ügyeljen arra, hogy gyermeke arca minél kevesebb pollennel érintkezzen. 
 • Rendszeresen porszívózzon otthon.
Ne
 • A pollenszezonban ne szárítsa a szabadban a ruhaneműit.
 • Ne díszítse a szobáját függönyökkel vagy szőnyeggel.

4/ Viszketés és irritáció: a stressz hatása

 

Az atópiás bőrű gyermek nem feltétlenül érzékenyebb, mint a többi. A stresszhormonok mindenkinél ugyanúgy terjednek a bőrön, akár atópiás, akár nem. Ha azonban nem nyújt gyermekének megfelelő kezelést, akkor csökken az ellenállóképessége és fokozottabban reagál a stresszre - magyarázza Dr. Bourrel-Bouttaz.

Az állandó diszkomfortérzet miatt az atópiás csecsemő a szokásosnál gyakrabban sír, beleértve az éjszakát is. A folyamatos megpróbáltatások és alvási nehézségek szintén szorongást okozhatnak gyermeke számára. Szüksége van rá, hogy megnyugtassa és biztonságban érezhesse magát. Valószínű, hogy Ön is zavart és fáradt lesz, köszönhetően annak a helyzetnek, amelynek következményeit az egész család érzi!

Az elfogadáshoz vezető út

A stressz ellenére tartson ki! Keményen dolgozik azon, hogy gyermeke megnyugodjon és a családi életüket minél megfelelőbbé tegye. És jól teszi! Hatalmas erőfeszítései a lehető legjobb módon segítik gyermekét abban, hogy átvészelje ezt a nehéz időszakot. Még jobb, ha megtanítja neki, hogyan kell magabiztosan szembenézni másfajta nehézségekkel az élet későbbi szakaszaiban. Tartson ki! Vannak a környezetében, akik segítenek.

 

Hozzon létre megnyugtató környezetet. A stressz és az immunitás összefüggenek, és az előbbi bizonyos tanulmányok szerint hatással van az ekcéma kialakulására2. - Ez nem feltétlenül pszichoszomatikus betegség, de egy ördögi kör kialakulhat a stressz és az immunitás között "- figyelmeztet Dr. Bourrel-Bouttaz3. A mindennapos hidratáló kezelésekhez ideális masszázsok és az érintések a gyermeket megnyugtatják és a kapcsolatukat erősítik. Ezt nem lehet eltúlozni!

Do
 • Tanítsa meg a gyermeket játékos módon kezelni a nehézségeket!
 • Beszéljen a gyermek életének más aspektusairól: például iskola, barátok…
Ne
 • Ne az ekcéma legyen az élete középpontjában!

Az atópiás bőrű gyermekek számára a sport különösen előnyös a társas kapcsolatok fejlesztése szempontjából. A sport is eltereli a gyermekek figyelmét gondjaikról és csökkenti a stresszt. Játék közben gyermeke megfeledkezik bőrproblémáiról és a viszketésről.

 

Három alapvető tanács

 1. Sportolás után érdemes azonnal lezuhanyozni, majd hidratálni a bőrt. Fontos, hogy gyermeke nem használhatja más kozmetikumait, csak a sajátját, mivel a bőre lehet, hogy nem tolerálja azokat.
 2. Sok sportruházat irritáló és szintetikus anyagokból készül. Használat előtt és minden egyes hordás után mossa ki. Vigyen fel egy bőrpuhító krémet, mielőtt gyermeke felveszi a ruhákat, hogy barrierként működjenek és megakadályozzák az irritációt.
 3. Az atópiás bőrű gyermekek is úszhatnak! Az ekcéma nem fertőző! Használjon úszószemüveget és szilikon fürdősapkát. Használjon hidratáló krémet, mielőtt a medencébe ugrana, hogy megvédje a túl meleg víztől és a klór irritáló hatásaitól.
Your Skin - Young Child Sport

Fontos megjegyezni

A fő kiváltó tényezők:

 • Nem megfelelő mennyiségű emolliens használat
 • Vakarózás
 • Dörzsölés (ruha, törölköző)
 • Forró víz
 • Szappan, illatosított termékek
 • Izzadás
 • Szennyezett levegő, pollen
 • Emésztési problémák (hasmenés, fogzás, antibiotikum kezelés, egyoldalú diéta
 • Stressz
1 Seeing Eczema Differently – Dr Magali Bourrel-Bouttaz – Ovadia Editions 2016
2 T. SAGE – Atopic Dermatitis Attachment Structure. 317p – Practicing Thesis; Clinical Psychology, Université de Bourgogne, Dijon - November 2011
3 Is Eczema really all in Your Head? – Dr Magali Bourrel-Bouttaz – Ovadia Editions 2017

 

Tisztítás & Ápolás

Normál, száraz, irritált és atópiás bőr

Atoderm termékcsalád


A száraz bőrt a szorító, feszülő érzés és a rugalmasság hiánya jellemzi, amelyet néha viszkető és száraz foltok megjelenése kísér.
Az Atoderm termékcsalád kifejlesztése révén, a BIODERMA egy egyedülálló megoldással állt elő a nagyon száraz és atópiás bőr helyreállítására. Bőrgyógyászati formuláinak hála, az Atoderm biológiailag és tartósan állítja helyre a nedvességet és lipideket nélkülöző bőr természetes hidrolipid rétegét. Mondj búcsút a feszülő, viszkető bőrnek!