Hogyan ismerjük fel az atópiás dermatitiszt?

Gyermekének arcán és karján a bőre nagyon száraz (orvosi értelemben xerosis néven ismert), gyakran pikkelyes (száraz bőr, amely lehámlik), és néha vörös foltok jelennek meg? Gyakran vakarózik, kényelmetlenül érzi magát, esetleg problémái vannak az elalvással? Elképzelhető, hogy atópiás dermatitiszben (atópiás ekcémában) szenved. Konzultáljon orvosával, aki kialakítja a megfelelő terápiát.

Jelek amikre érdemes odafigyelni:

  • A bőrviszketés okozta vakarózás az atópiás ekcéma vezető tünete.
  • Leggyakrabban a bőrbetegség 3 hónap körüli csecsemőknél jelentkezik. Piros ekcémás foltok jelennek meg először az arcán, karjain, lábain és a fejbőrén.
  • Ahogy a gyermek növekszik a foltok egyre gyakrabban megjelennek a hajlatok környékén, a nyak, térdhajlat, könyök, majd a száj körül és a kéz területén.

Article - Eczema Accalmie

Fellángolások

  • A bőrön foltok jelennek meg, amik kezdetben rózsaszínűek, majd egyre vörösebbé válnak.
  • A gyulladt bőr viszketni kezd, ha vakarjuk a gyulladás súlyosbodik és fokozottabban viszket, ami növeli a fertőzés kockázatát.
  • Időnként a foltok folyadékot választanak ki. A terület később fel is duzzadhat, ödéma alakulhat ki. Ebben a szakaszban, valamint vakarózáskor a legnagyobb a bakteriális fertőzés esélye.
  • A vakarózás apró sebeket eredményez, ami tovább rontja a helyzetet.
Article - Eczema Skin

Nyugalmi időszak

  • Gyulladáscsökkentő kezelések (helyi kortikoszteroidok) gyógyítják a bőrt és elhalványítják a foltokat, de a bőr továbbra is száraz.
  • A viszketés az ekcémás foltok nélkül is fennállhat. A bőr továbbra is gyulladt. A bőrt naponta hidratálni kell megfelelő emolliens készítményekkel.
  • Pár hét elteltével újabb fellángolásos szakaszba ér a bőr, anélkül, hogy tudnánk az okát. Nyugalmi és fellángolási szakaszok váltják egymást, azonban megfelelő hidratáció lehetővé teszi a fellángolási fázisok kitolását.

Nagyon viszket…

Az ekcéma az általa okozott diszkomfortérzet és viszketés miatt jelentős hatással van az életminőségre. Különösen intenzív lehet, akár elviselhetetlen is. Megértőnek kell lennie, amikor gyermeke bosszús, vagy morcos, amikor nem tud aludni, vagy koncentrálni az iskolában.  A gyermek számára nehezebb kontrollálni a vakarózást, akkor is, ha tudja, hogy az egy ördögi kört indít el. Szerencsére rendelkezésre állnak olyan megoldások, melyek segítenek gyermekének és megnyugtatják viszketését.

Article - Child Atopic Schema 1

1. A bőr nagyon száraz, víz- és lipidhiányos.
> Hidratálásra van szüksége.


2. A bőr rosszul látja el barrier (védő) szerepét. A külső réteg a legáteresztőbb.
> A bőrt meg kell védeni azoktól a kisebb traumáktól, amelyek károsíthatják azt. Ilyen például az állandó vakarózás, vagy a túl agresszív tisztítók használata.

Article - Child Atopic Schema 2

3. A bőr beengedi az allergéneket (külső faktorok, por, poratka, …) és egyre érzékenyebbé válik, ami az immunrendszer fokozott reakcióját váltja ki.
> Lehetetlen az összes allergént eliminálni, de kontroll alatt tarthatjuk a súlyosbító tényezőket.


4. Gyermeke bőre megvédi önmagát a fellángolásoktól, a gyulladás kialakulásával.

> A helyileg alkalmazandó kortikoszteroidok ebben a szakaszban indokoltak a gyulladás csillapítására.

 

Az okok: honnan származik az atópiás dermatitisz?

Örökletes tényező…

Kedvező genetikai környezet, ahol az atópiás dermatitisz kialakulhat. Az atópiás betegségekre fogékony családok érzékenyebbek a környezeti allergénekre. Annak az esélye, hogy a gyermek atópiás dermatitisben szenvedjen 30%, ha az egyik szülő érintett és 70% abban az esetben, ha mindkettő2.

 

A környezet szerepe

A genetikai háttér tehát szerepet játszik a kialakulásában, de önmagában nem magyarázza az utóbbi 40 évben gyarapodó betegek számát. Egyesek a modern társadalomban tapasztalható túlzott higiéniát okolják, különösen azokban a városokban, ahol a gyermekek már nem jutnak korai allergén-expozícióhoz. Túlzott higiénia, rosszul szellőztetett lakás, túl jó szigetelés, cigarettafüst, környezetszennyezés… mind hatással vannak immunrendszerünkre.

Jó hír, hogy a 15 év feletti felnőttek mindössze 4%-a szenved atópiás dermatitiszben5. Az esetek döntő többségében a betegség gyermekkorban eltűnik.  

NEM: Látható, de nem fertőző. Ez egy fontos információ, amit el kell magyaráznia gyermekének, barátainak és azok szüleinek…

Bioderma - bőr szakértő

NINCSENEK: Mindaddig, ameddig az ekcéma fellángolását megfelelően kezelik és minden nap hidratálják a bőrt. A fő kockázat a fertőzés.

Bioderma - bőr szakértő

NEM: Nem szükséges. Az allergia és az immunrendszer vizsgálata nem fogja új megvilágításba helyezni az ekcéma fellángolását, kivéve, ha a megfelelően alkalmazott helyi kezelések kudarcot vallottak. Néhány orvos javaslata szerint érdemes más atópiás kórképek, például asztma, vagy ételallergia feltérképezése.

Bioderma - bőr szakértő

NEM: De nagyon nehéz vele együtt élni. Három kategóriát határoztak meg az atópiás dermatitisz értékelésére: enyhe, közepes és súlyos, az intenzitás, a tünetek típusa és az életminőségre kifejtett hatás alapján.

Szakemberek véleménye szerint3, az atópiás gyermekek életminősége összehasonlítható azzal amikor egy gyermek asztmás, vagy cukorbeteg. Az orvosok 96%-a szerint4, az atópiás dermatitisz befolyásolja a gyermek és szerettei életminőségét… Forduljon bőrgyógyászhoz vagy gyermekorvoshoz, hogy választ és segítséget kapjon minden kérdésére.

Bioderma - bőr szakértő
1 Biedermann T, Skabytska Y, Kaesler S, Volz T. Regulation of T-Cell Immunity in Atopic Dermatitis by Microbes: The Yin and the Yang of Cutaneous Inflammation. Front. Immunol 2015; 6: 353
2 Atopic Dermatitis – S.A. Büchner, Swiss Medical Forum n°19, May 2001
3 Atopic Dermatitis – John Libbey Eurotext – December 2017
4 Guillet G, Cambazard F. ATOPIA Study: European epidemiological dermo-paediatric survey, overview of results: The influence of environment, lifestyle and type of treatment for dry skin with an atopic tendency among newborns, infants and children. TAP January 2006 – 10th Practical Paediatrics Congress Paris.
5 Wollenberg A, Oranje A, Deleuran M et al. ETFAD/EADV Eczema Task Force 2015 Position Paper on Diagnosis and Treatment of Atopic Dermatitis in Adult and Paediatric Patients. / Eur Acad Dermatol Venereol 2016; 30: 729-47