Allez au contenu Allez à la navigation

A szülő nyugalma elengedhetetlen az atópiás gyermek számára

Bőrgyógyász, a Wakamatsucho Pszichológiai és Bőrgyógyászati Klinika orvosigazgatója
Dr. Yuko Higaki Tokióból (Japán)

Az egészségügyi dolgozók tudják, hogy atópiás bőrrel küzdő gyermekek gondozása kimerítő lehet a szülők számára, és próbára teszi a pszichés ellenállóképességet is. Dr. Higaki csaknem 20 éve foglalkozik atópiás bőrrel küzdő betegekkel, és ebből a tapasztalatából merítve osztja meg kipróbált tanácsait.

Szakítsunk időt magunkra

Amikor atópiás dermatitisszel küzdő gyermekeket és a szüleiket fogadom a klinikán, feltűnik, hogy a szülők általában stresszesek, és olykor bűntudattal küzdenek, amiért nem tudják megfelelően kezelni gyermekük betegségét. Ilyen esetekben általában azt javaslom, hogy igekezzenek időt szakítani magukra, a gyermek nélkül. Lehet az öt perc, amíg a gyermek alszik; olvashatnak, hallgathatják a kedvenc zenéjüket, beszélgethetnek a barátaikkal, vagy éppen csak relaxálhatnak. A cél az, hogy feloldást találjanak a napi stressz alól, és kikapcsolódjanak. A szülők mentális jólléte elengedhetetlen a beteg gyerekek kezelése szempontjából. A gyerekek fogékonyak a szülői stresszre és szorongásra. Ha a szülők stresszesek, ők is azzá válnak - mondja Dr. Higaki.

A szülők mentális jólléte elengedhetetlen a beteg gyerekek kezelése szempontjából.

Pozitív hozzáállás

Fontos, hogy szülőként megtartsuk biztató, magabiztos hozzáállásunkat. D. Higaki azt is mondja, hogy „gyakran javaslom, hogy a szülők inkább a javulásra koncentráljanak, és ne a fennmaradó tünetekre, amelyeket még kezelni kell. Konkrétan el szoktam magyarázni, hogyan járultak hozzá a gyermek tüneteinek javulásához, mint például: „a bőrápoló krémnek köszönhetően, amelyet naponta alkalmazott, a gyerek jelentősen kevesebbet vakarózik”! A cél az, hogy a szülő magabiztosan tegye a dolgát, és a gyerek tüneteihez „sikerélményt” társítson. Úgy is szoktam erősíteni a szülők önbizalmát, hogy például azt mondom, hogy „lenyűgöző, hogy mennyire odafigyel a kezelésre, amikor három gyerekről kell gondoskodnia”! Ha biztosítom őket arról, hogy jól teszik a dolgukat, és értékelem az erőfeszítéseiket, a szülők magabiztosabbak lesznek. Egyébként is bárkinek megkönnyebülést jelent, ha érzi, hogy valaki megérti a helyzetét.
Boldogan veszem tudomásul, ha egy velem töltött konzultáció után az atópiás dermatitiszes gyerekek szülei kevésbé stresszesek, és magabiztosabbak azzal kapcsolatban, amit a betegség ellen tesznek. Megpróbálom felszabadítani őket az alól a megrögzött hit alól, hogy nem hibázhatnak, és mindenben tökéletesnek kell lenniük.”
Egy szívmelengető nézőpont...

Gyakran javaslom, hogy a szülők inkább a javulásra koncentráljanak, és ne a fennmaradó tünetekre, amelyeket még kezelni kell.

Dr. Higaki három tanácsa

1. Ne legyünk maximalisták, és őrizzük meg a nyugalmunkat.

2. Kezeljük a gyereket olyan normálisan, amennyire csak lehet. Érintsük meg a gyerek bőrét. A fizikai kontaktus nagyon fontos. Erre a legalkalmasabb időpont az lehet, amikor a bőrápoló krémet alkalmazzuk.

3. Ahelyett, hogy csak rászólnánk, hogy ne vakarózz, kérdezzük meg tőle, hogy szeretné-e hűsíteni a bőrét?

Emlékeztető

  • Érdemes növelni a gyermekünkkel kapcsolatos sikerélményeink számát.
  • Ne kételkedj. Mindent megteszel a gyermeked egészségéért.
  • Helyezd a kezed a gyermek bőrére, és masszírozd hidratáló krémmel.

Kiegészítő cikkek

A gyermekkori atópiás dermatitis kezelésének megfelelő megközelítése Decouvrir
Szakértői tanácsok Decouvrir