A hosszas bentlét után végre mindannyian megengedhetjük magunknak, hogy újra elkezdjünk kimenni... és ez boldogságot jelent! Különösen azok számára, akiknek nincs kertjük, teraszuk vagy erkélyük, és nem tudják kiélvezni a nap első meleg sugarait. Fontos tisztában lennünk azzal, hogy annak ellenére, hogy törekszünk bepótolni az elvesztegetett időt, nem jó ötlet elsőre teljes napsütésnek kitenni bőrünket. Miután télen ruha borította, és kora tavasszal is óvva volt a karantén okozta bentlét alatt, bőrünk meglehetősen érzékennyé vált, főleg az UV-sugarakkal szemben. Hogyan tudjuk tehát kihasználni a Nap előnyeit úgy, hogy közben biztonságban tudjuk bőrünket? Íme néhány tanács, hogy hogyan tudod megkönnyíteni bőröd alkalmazkodását a karantént követően.

Hogyan óvd a bőrödet a Nappal szemben?

Fokozatosan oldjuk fel a karantént... még a bőrödnek is

A hivatalos egészségügyi ajánlások megállapításai szerint fokozatosan kell feloldani a korlátozásokat, és biztosítani kell, hogy minden szükséges óvintézkedést megtegyünk az újabb hullám elkerülése érdekében. A bőr számára pontosan ugyanez a stratégia. Ahhoz, hogy egészséges ragyogást kapjon kockázat nélkül, kettő követelménynek kell teljesülnie:

Apránként készítsd fel bőröd a napsütésre aszerint, hogy milyen a bőrtónusod: ha világosabb akkor lassabban kell hozzászoktatnod a napsugarakhoz.

Alkalmazz mindig fényvédőt, amikor napsugárzásnak teszed ki a bőrödet.

  • WHO (Egészségügyi Világszervezet) és WMO (Meteorológiai Világszervezet).

    20 perc napsugárzásnak való kitettség is elég, ahhoz, hogy leégj

    WHO (Egészségügyi Világszervezet) és WMO (Meteorológiai Világszervezet).

Élvezd a Napot, hisz megérdemled, de ne felejtsd el közben védeni bőrödet!

Olyan sokáig vártunk, hogy kószálhassunk a parkban, vidéken piknikezhessünk, vagy kellemesen sétálhassunk egyet az utcán teendőinket intézve... Itt az ideje, hogy kihasználjuk, természetesen a biztonságos távolság megtartása, valamint a saját és gyermekeink bőrének védelme mellett, még akkor is, ha csak 15-30 percre megyünk is ki. Ennyi expozíció elegendő ahhoz, hogy a fehér bőr megégjen. Ne feledd, hogy bőrödnek ebben az évben nem volt alkalma fokozatosan megszokni a napsütést, ezért még fontosabb a fényvédő használata, még akkor is, ha rövid ideig tartózkodsz kint a szabadban. Annak érdekében, hogy biztonságosan élvezd a napsugarakat, ne feledkezz meg a megfelelő védőöltözetről se!

Fokozatosan emeld a napon töltött idődet:


A fehér bőr számára 15 perc ajánlott az első nap, 20 perc a másodikon, 25 perc a harmadikon és így tovább…még akkor is, ha lebarnult a bőröd, kerüld a hosszas napon való tartózkodást!

Használj SPF50+ faktorral ellátott fényvédő terméket (bőrtónusodtól függetlenül) az első szabadban töltött napokban, és győződj meg róla, hogy megfelelő mennyiségben vitted-e fel. Minden tanulmány azt mutatja, hogy a ténylegesen felhasznált krém mennyisége fele annyi, mint a laboratóriumi vizsgálatok során felhasznált mennyiség.

Más szóval, az SPF50+ SPF25-é válik, ha nem visznek fel belőle kellő mennyiséget.

A fényvédőt mindig 15 perccel azelőtt vidd fel, hogy kimennél a szabadba.

Ismételd meg a fényvédő felvitelét 2 óránként.

Kerüld a napon való tartózkodást dél-és délután 4 óra között ugyanis a napsugarak akkor a legerősebbek.

bioderma-Your-skin-looking_great_photoderm-covid

Hogyan tudunk barnulni? 

A barnulás természetes biológiai folyamat, amely alkalmazkodik a környezetünkhöz. Ha a bőrt napsütés éri, több melanin termelődik, ami a szokásosnál sötétebb színűvé teszi a bőrt, és megvastagítja a bőrünk látható rétegét. Ez a két reakció pusztán arra szolgál, hogy megvédje testünket az UV sugaraktól. A barnulás meglehetősen hatékony szűrőt biztosít az UVB-sugarak számára, elkerülve a leégést, de nem nyújt védelmet az UVA és a látható sugarak ellen. Ezért nem csökkenti sem a korai öregedés, sem a bőrrák kockázatát. 

 

Mennyi ideig tart, hogy lebarnuljunk? 

A barnulási folyamat eltart egy ideig. A melanin a bőr mélyebb rétegeiben termelődik, és időbe telik míg a bőr felszínére vándorol. Több napos napozás után a barnulás apránként láthatóvá válik. Az intenzitás a bőr tónusától függ.  A biztonságos barnulás érdekében mindig használj fényvédőt.

A Bioderma Photoderm termékcsaládja a tökéletes partner az első városi napsugárzásnak való kitettségben, minden bőr számára, a normáltól kezdve egészen a speciális ápolást igénylő bőrtípussal rendelkezők számára is.

 

1

Klasszikus fényvédő arcra

Photoderm MAX Aquafluide SPF50+

Nagyon magas fényvédő nappalra, amely optimális UVA-UVB elleni védelmet nyújt a nap káros sugarai ellen.

2

Klasszikus fényvédő arcra

Photoderm MAX Crème SPF50+

Nagyon magas fényvédő nappalra, amely optimális UVA-UVB elleni védelmet nyújt a nap káros sugarai ellen.

3

Klasszikus fényvédő arcra

Photoderm MAX Aquafluide pocket SPF50+

Tökéletesen elfér egy zsebbe vagy táskába. Matt hatást biztosít minden bőrtípus számára.

4

Speciális fényvédő arcra

Photoderm NUDE Touch SPF 50+

Nagyon magas fényvédelem a kombinált, zsíros bőr számára ásványi szűrőkkel. Egységesíti a bőrt és matt hatást biztosít.

5

Speciális fényvédő arcra

Photoderm SPOT AGE SPF 50 +

Antioxidánsokkal megerősített fényvédő a hiperpigmentáció és a napsugárzás által okozott ráncok csökkentésére.

6

Speciális fényvédő arcra

Photoderm M SPF 50 +

Védi a bőrt a kék színtől (látható fénytől), amely felelős a pigmentáció - például a melazma (közismertebb nevén terhességi maszk) kialakulásáért.

Egységesíti a bőrt és elfedi az elszíneződéseket.

Ha túl sok napsütés ér rövid idő alatt anélkül, hogy bármilyen fényvédőt viselnél, nem barnulni fogsz, hanem leégni! A bőröd az égés mélységétől függően elkezd majd hámlani, és időbe telik míg regenerálódik. Ha nem viselsz fényvédőt nem csak a leégés veszélye fenyeget, hanem a bőr idő előtti öregedése és a bőrrák kockázata is.

bioderma-Your-skin-1-popular-beliefs-photoderm-covid

Éppen ellenkezőleg! A felhők alaposan átengedik az UVB és az UVA sugarakat. A korai öregedésért és a bőrrák egyes típusáért felelős UVA sugarak áthaladnak a felhőkön és az ablakokon is. A bőröd így is kivan téve a napsugaraknak, így szükséges védelméről gondoskodnod!

bioderma-Your-skin-2-popular-beliefs-photoderm-covid

Tévedés! Azok a nyomok, amelyek a napsütés után gyorsan megjelennek a szezon elején, az nem más, mint az  UVA-sugarak oxidatív reakciója  a bőr külső rétegeiben jelen lévő melaninban. Ez reakció a szolárium eredményéhez hasonló. Az igazi, védő jellegű barnulás megjelenése több napot vesz igénybe.

bioderma-Your-skin-3-popular-beliefs-photoderm-covid

Egyáltalán nem. Azonnal kezdd el a kúrát szem előtt tartva, hogy ezek a táplálék-kiegészítők stimulálják a melanin termelését, és teljes hatásuk általában körülbelül 2 hét múlva jelentkeznek. Egyáltalán nem védenek a nap káros sugaraitól, így szükséges fényvédő krém használata. Ez a fajta kúra különösen ajánlott akkor, ha jóindulatú polimorf fénykiütésed van (PMLE). Tanulmányok azt mutatják, hogy az ilyen jellegű kúrák valóban fel tudják készíteni a bőrt a napra.

bioderma-Your-skin-4-popular-beliefs-photoderm-covid

Kimehetsz a napra, ha betartasz bizonyos feltételeket, hogy elkerülhesd a PMLE-t. Készítsd már most elő a bőrödet: vegyél speciális fényvédőterméket és barnulásra felkészítő táplálék-kiegészítőket, amelyek béta-karotint tartalmaznak a bőr barnulásának felgyorsítására, valamint antioxidánsokat és vitaminokat a bőr megerősítésére. Fokozatosan tedd ki magadat a napsugaraknak és védd magad magas UVA-védelemmel ellátott fényvédővel, ugyanis különösen az UVA-sugarak felelősek a napallergiáért. Ne feledd, hogy a barnulás védő szerepet játszik a napsugarak által okozott bőrelváltozásokkal szemben.

bioderma-Your-skin-5-popular-beliefs-photoderm-covid

Ez mind hangulat, mind egészség szempontjából nem jó választás! A túl sok expozíció ugyan veszélyes lehet, de a nap mégis elengedhetetlen a D-vitamin szintetizálásához a testünkben. Valójában az orvosok naponta legalább 15 perc napon való tartózkodást javasolnak. A D-vitamin alapvető szerepet játszik az immunrendszer működésében, valamint a kalcium és a foszfor abszorpciójában, hogy erős legyen a csontozatunk. A lakosság nagy részének nincs elegendő D-vitamin a vérében. Tehát az aranyközépút a mérsékelt napon való tartózkodás megfelelő fényvédő használata mellett!

bioderma-Your-skin-6-popular-beliefs-photoderm-covid