Allez au contenu Allez à la navigation

Atópiás dermatitisz: Magyarázatok és szakértői tanácsok

Szülőként fontos, hogy megértsük, mi történik a gyermekünk bőrével. Szakértőink minden fontos információt megosztanak, amely segít ennek krónikus betegségnek a  hatékonyabb kezelésében.
 

Bőrgyógyász
Dr. Stepanka Capkova Csehország

Dr. Capkova összegzése szerint az atópiás ekcéma a leggyakoribb krónikus és gyulladásos gyermekkori bőrbetegség a fejlett országokban. Ez egy hosszú lefolyású vagy visszatérő bőrbetegség, amely főként a csecsemőket, a kisgyermekeket és a fiatalokat érinti.

PhD, bőrgyógyász
Dr. Michaela Duchonova Szlovákia

Dr. Duchonova ezt azzal egészíti ki, hogy a betegség hosszú távon rontja az életminőséget, és az egész családra hatással lehet.

Az atópiás ekcéma a leggyakoribb krónikus és gyulladásos gyermekkori bőrbetegség a fejlett országokban

A bőr hiperérzékenysége

Dr. Capkova magyarázata szerint „az ekcémás betegek bőre és nyálkahártyája genetikailag érzékenyebb bizonyos anyagokra, amelyek természetesen vannak jelen a környezetben. Ezek az anyagok a bőrön, a légúton vagy az emésztőrendszeren keresztül jutnak be a szervezetünkbe. Az ekcémás betegek esetében ezek az anyagok egy „felborult” immunrendszerrel találkoznak, amely ellenséges, heves módon reagál. A bőrük biokémiai folyamatai és a szervezetük idegi reflexív folyamatai némileg eltérő módon mennek végbe. Az atópiás betegek másként reagálnak az élelmiszerekre, bőrük pedig szokatlan, kivételes módon reagál a környezetből érkező rendszeres ingerekre (a szervezetükön belül vagy azon kívül, legyen szó allergénekről vagy nem).”

Az atópiás bőr jellemzői

Dr. Duchonova három jellemzőjét említi az atópiás gyermekek bőrének: száraz bőr, viszkető és gyulladt foltok (pirosodás, hámlás, duzzanat, váladékozó bőr és hegek...). Ezek eredményeként a bőr nem képes megfelelően végrehajtani barrier szerepét (lásd alább).

Együttélés az atópiás ekcémával

A valódi probléma azonban az, hogy a szülő kénytelen a mindennapokban megbirkózni a gyermek atópiás dermatitiszével. Dr. Duchonova szerint „az a legfontosabb, hogy a szülők együttműködjenek az egészségügyi szakemberekkel, kommunikáljanak, és osszák meg tapasztalataikat a mindennapi problémákról, hogy így kordában tartsák az atópiás ekcémát”. Dr. Capkova egyetért ezzel a véleménnyel. Hozzáteszi, hogy „a kezelés nemcsak a gyógyszerek alkalmazásából áll, hanem különböző intézkedések összessége.”

Kezelési stratégia: a négy legfontosabb pont Dr. Capkova szerint

1. Az atópiás ekcéma kezelésének alapja a rendszeres hidratálás bőrápoló krémekkel és kenőcsökkel.

2. „Vészfékek”: A hagyományos, helyileg alkalmazott kortikoszteroidok az akut, kiújult ekcéma tüneteinek kezelésére alkalmasak.

3. A további kríziseket a megfelelő bőrápolással előzhetjük meg, illetve a kiváltó tényezők megfigyelésével és elkerülésével.

4. A betegség hosszú távú lefolyását megelőző ápolással, megfelelő táplálkozással és életmóddal, valamint szisztematikus kezeléssel befolyásolhatjuk.

Nincs „univerzális csodaszer”

Dr. Capkova kifejti, hogy „mivel az atópiás ekcéma genetikai hajlamon alapuló betegség, az orvostudomány jelenlegi állása szerint az arra hajlamos beteg nem tud teljes egészében megszabadulni a betegségtől. A tünetek többsége azonban a kor előrehaladtával magától enyhül vagy megszűnik. Nincs „univerzális csodaszer”. Ugyanakkor a jól tájékozott szülő „kordában tarthatja” az ekcéma lefolyását, ha körültekintően követi a megelőző és kezelő intézkedéseket. Ehhez nagyfokú türelemre van szükség: meg kell figyelni és ki kell zárni az egyes kiváltó és súlyosbító tényezőket, és megfelelő táplálkozást kell biztosítani az atópiás beteg számára. A megfelelő bőrápolás eredménye csak hetek, vagy akár hónapok után válik láthatóvá. Gyakran több kezelést és protokollt is ki kell próbálni, a szülők azonban általában előbb-utóbb megtalálják az „ideális” gyógymódot a gyermek számára, a gyerekorvossal és a bőrgyógyásszal való megfelelő együttműködés útján.”

A szülők általában előbb-utóbb megtalálják az „ideális” gyógymódot a gyermek számára, a gyerekorvossal és a bőrgyógyásszal való megfelelő együttműködés útján.

Emlékeztető

  • Három tünet: nagyon száraz bőr, viszketés, helyi gyulladás.
  • A bőr hiperérzékeny különböző potenciális allergénekre.
  • A hidratálás elengedhetetlenül fontos a bőr barrier funkciójának megőrzésében.
  • Az atópiás ekcéma kordában tartható a megfelelő megelőző intézkedések és gyógymódok alkalmazásával.

Kiegészítő cikkek

Atópiás dermatitisz: megelőzés és kiváltó tényezők. Decouvrir
Szakértői tanácsok: allergiavizsgálat Decouvrir