Allez au contenu Allez à la navigation

Atópiás dermatitisz: megelőzés és kiváltó tényezők

Gyakorlati tanácsok az ekcéma kiújulásának csökkentésére

A három legfontosabb tanács

Bőrgyógyász
Dr. Magali Bourrel-Bouttaz Franciaországból

Az atópiás ekcéma kiújulása sosem egy véletlenszerű esemény. A krízissel mindig le lehet küzdeni, de az is fontos, hogy felismerjük azokat a mindennapi helyzeteket, amelyek kiválthatják a kiújulást. Dr. Bourrel-Bouttaz egy egyszerű összehasonlítással él: „Ha ég a ház, vízzel oltjuk el. Ha két hét múlva ismét lángra kap, megint vizet locsolunk rá. Ezt egészen addig folytatjuk, amíg meg nem értjük, hogy mi okozza a tüzet.” Az alábbi magyarázat felvázolja a különböző kiváltó tényezőket, a kiújulások okát, a kockázati tényezők csökkentésének módját, illetve hogy hogyan tudjuk a kríziseket minél ritkábbá tenni.

Öt hasznos reflex az atópiás bőrrel szemben

Higiénia: tiszta és megóvott bőr

Kerüljük az intenzív tisztítást, a radírozást, az áztatást és az izzadást... az atópiás bőr alulműködik, és nem teljesíti megfelelően védelmi szerepét, így áteresztőbb, mint a normál bőr, és a környezeti allergéneket is könnyebben beengedi. Bármi, ami a bőr barriert károsíthatja, ekcémát is kiválthat: az erős tisztítás, az áztatás vagy a hosszú kádfürdő...

1. A bőrre és hajra érdemes szappanmentes hidratáló tisztítót használni, vagy mélyhidratáló tisztító olajat, amely tiszteletben tartja a bőr 5,5-ös fiziológiai pH-értékét. A víz ne legyen melegebb 34 °C-nál.

2. Gyengéden szárítsuk meg a bőrt egy tiszta, puha pamuttörölközővel, dörzsölés helyett paskolással.

3. Az izzadságot a lehető leggyorsabban töröljük le. Az izzadság irritáló pH-szintje az atópiás bőrt 100%-ban súlyosbítja.

4. Alkalmazzunk bőrápoló készítményt szisztematikusan (hidratáló krém), reggel és este az egész arcon és testen. A krémet bőven vigyük fel a bőrre, és minden pillanatot használjuk ki arra, hogy gyengéden és játékosan töltsük az időt a babával.

Dr. Bourrel-Bouttaz tanácsai: mit tegyünk, és mit ne

picto_do_118x118.png

 • Naponta fürdessünk szappanmentes és illatanyagmentes bőrtisztító készítménnyel.
 • Az évszaknak megfelelő bőrápolót alkalmazzunk – télen például balzsamot, nyáron pedig krémet a gyermek egész testén, és ne csak az ekcémás területeken.
picto_dont_118x118.png

 • Ne fürdessünk naponta többször, és ne használjunk túl meleg vizet vagy szappant.
 • Ne használjuk kereskedelmi forgalomban lévő nedves törlőkendőt.
 • Ne várjunk a hidratálással addig, amíg a viszketés meg nem jelenik.

Táplálkozás: hasznos receptek

Bár a táplálkozás nem közvetlen kiváltó oka az atópiás dermatitisznek (gyakori nevén atópiás ekcéma), a gyerekorvosok mégis javasolják néhány alapelv betartását.

1. Körültekintően vezessük be a szilárd ételek fogyasztását – ennek jelenlegi ajánlott ideje 4-6 hónapos kor.

2. Érdemes olyan étrendet követni, amely a válogatott zsírok segítségével veszi fel a harcot a gyulladásokkal: nyers vaj, nem főzött, friss tejszín, hidegen sajtolt olívaolaj főzéshez, hidegen sajtolt kanolaolaj öntetekhez.

3. Limitáljuk a cukorbevitelt, ami savasabbá teszi az izzadságot: kerüljük a reggeli müzlit, a sütik és édességek nassolását, a cukorkákat és az üdítőitalokat...

Dr. Bourrel-Bouttaz tanácsai: mit tegyünk, és mit ne

picto_do_118x118.png

 • Kövessünk kiegyensúlyozott, szezonális étrendet.
 • Ha a gyermek antibiotikumokat szed vagy gasztroenteritisszel küzd, adjunk neki kiegészítő pre- és probiotikumokat.
picto_dont_118x118.png

 • Kerüljük a magas ásványianyag-tartalmú vizek és az üdítőitalok napi szintű fogyasztását.
 • Ne fogyasszunk túl sok iparilag előállított élelmiszert.

Környezet: kívül és belül

A gyermek bőre, a közvetlen érintkezési felület a teste és a külvilág között, nagyon érzékeny a környezeti hatásokra. Mivel a bőrbarrier nem működik hatékonyan, és mivel az atópiás bőr áteresztőbb, beengedi a levegőben lévő részecskéket, és hevesen reagál mindenféle stresszhatásra.

Otthon

Küzdj a por és a poratkák ellen, amelyek főként a matracokban, párnákban és tollpaplanokban bújnak meg, valamint a függönyökben és szőnyegekben... sőt, még a gyermek plüssállataiban is! Tipp: A poratkák ki nem állhatják a hideget. Minden nap szellőztesd ki a hálószobát, kivéve a pollenszezonban, tartsd a fűtést alacsony fokozaton, és rendszeresen mosd ki a plüssállatokat. Kerüld az otthoni illatosítókat, valamint a rongyszőnyegeket, mivel ezek kémiai anyagokat bocsátanak ki.

Ruházat

„Fontos felismerni, hogy a bőr és a ruházat érintkezése az ekcéma egyik fő kiváltó oka” – hangsúlyozza Dr. Bourrel-Bouttaz.

 • Ne öltöztessük a gyermeket túlságosan melegen, mivel az izzadság súlyosbítja az ekcémát és a viszketést.
 • Válasszunk természetes anyagból (pamut) készült, puha ruhákat. Ne vásároljunk gyapjút, mivel az túlságosan irritálja a bőrt.
 • A biztonság kedvéért érdemes kipróbálni a fehér, ipari színezőfesték nélkül készült ruhákat.
 • Legyünk óvatosak az elasztikus ruhákkal, a dörzsölődő címkékkel és a túl szoros ruhákkal kapcsolatban.
 • Szükség esetén kifordítva adjuk fel a trikót a babára, hogy a varratok ne dörzsölődjenek a bőrre.
 • Használat előtt minden új ruhát mossunk ki.

Mosás

 • Használjunk folyékony mosószert és alapos öblítést. Ne töltsük túl a mosógépet.
 • Az öblítő ugyan kiegészítő termék, valójában kevésbé irritálóvá teheti a ruhát. Teszteljük, hogy érdemes-e használni vagy sem, és hogy melyik a legjobb termék a gyermek számára.
 • A ruhaszárító szintén puhítja a ruhákat.

Klíma a különböző évszakokban

A hideg a gyermek legnagyobb ellensége! Ügyeljünk rá, hogy a tél során alaposan hidratáljuk a gyermek bőrét. Dr. Magali Bourrel-Boutaz szerint „az atópiás bőr az esetek 90%-ában javulást mutat a nap hatására”. Ugyanakkor arról se feledkezzünk meg, hogy a három éven aluli gyermekek számára nem ajánlott a közvetlen napfény. Nagyobb gyerekkel élvezhetjük a délelőtti vagy a késő délutáni napsütést 50+ SPF faktorú naptejjel.

Dr. Bourrel-Bouttaz tanácsai: mit tegyünk, és mit ne

picto_do_118x118.png

 • Használjunk vízpermetet a gyermek arcán a pollennel való érintkezés csökkentésére.
 • Sűrűn porszívózzuk ki a lakást.
picto_dont_118x118.png

 • A pollenszezon alatt ne szárítsuk a ruhákat a szabadban.
 • A gyerekszobába lehetőség szerint ne helyezzünk el függönyt vagy szőnyeget.

Viszketés és irritáció: a stressz hatása

„Az atópiás bőrű gyermek nem feltétlenül érzékenyebb, mint az átlag gyerekek. A stresszhormonok ugyanúgy terjednek a bőrön keresztül, mint bárkinél, akár atópiás a bőre, akár nem. Ugyanakkor ha nem kezeljük megfelelően a gyereket, vagy folyamatosan azt közvetítjük felé, hogy ideges, csökken az ellenállóképessége, és fogékonyabb lesz a stresszre” – mondja Dr. Bourrel-Bouttaz.

Az atópiás baba a krónikus kellemetlen érzés hatására az átlagnál többet sír, akár éjszaka is, hogy kifejezze az irritáltságot. A folyamatos megpróbáltatás és az alvási nehézségek szorongást is kelthetnek a gyermekben, így megnyugtatásra és biztonságérzetre van szüksége. Valószínűleg a szülő is zaklatott és kimerült, mivel a helyzet következményei az egész családra kihatnak!

A megfelelő attitűd

 • Tarts ki a stressz ellenére is... Mindent megteszel annak érdekében, hogy megnyugtasd a babát, és hogy a családi élet minél szokványosabb maradjon. És igazad is van! Erőfeszítéseiddel a lehető legjobb módon segítesz a gyermeknek átvészelni ezt a nehéz időszakot. Sőt, arra is megtanítod, hogy az élete későbbi szakaszaiban hogyan kezelje a kedvezőtlen helyzeteket. Csak így tovább! Vannak a környezetedben támogatók, akik készek segíteni.
 • Teremts gyengéden biztató légkört. A stressz összeköttetésben van az immunrendszerrel, és egyes kutatások szerint2 a stressz hozzájárulhat az ekcéma kialakulásához. „Ez azonban még nem feltétlenül jelenti azt, hogy az ekcéma pszichoszomatikus betegség. Ugyanakkor előfordulhat, hogy ördögi kör alakul ki a stressz és az immunitás között” – figyelmeztet Dr. Bourrel-Bouttaz3. A masszázs, amely a napi hidratáló kezelés alkalmazására is ideális, valamint a közvetlen bőrkontaktus két remek módszer a baba megnyugtatására és a kötelék gyengéd kialakítására. Ebből sosem lehet sok!

Dr. Bourrel-Bouttaz tanácsai: mit tegyünk, és mit ne

picto_dont_118x118.png

 • Ne az ekcéma legyen a gyermek életének központjában.
picto_do_118x118.png

 • A tanító magatartással csökkentheted a nehézségek súlyát.
 • Kezdeményezz beszélgetést a gyermek életének egyéb területeiről: iskola, barátok stb.

Sport: milyen óvintézkedéseket tegyünk?

Az atópiás bőrű gyerekek estében a sport különösen hasznos a szociális kapcsolatok kialakítása és a fejlődés serkentése szempontjából. Emellett a sport eltereli a gyermek gondolatait a problémákról, és csökkenti a stresszt. Sport közben a gyermek megfeledkezik a bőrproblémáiról és a viszketésről.

A három legfontosabb tanács

1. Az izzadságot gyorsan el kell távolítani zuhanyzással és azt követően hidratáló krémet kell használni. Fontos, hogy a gyermek csak a saját bőrápoló termékeit használja, mert a bőre mást nem fog tolerálni.

2. A sportruházatok nagy része olyan szintetikus vagy technikai anyagokból készül, amelyek irritálhatják a bőrt. Az első használat előtt, majd minden egyes használat után mossuk ki. A ruha felvétele előtt alkalmazzunk bőrápoló krémet, amely védőrétegként funkcionálva megelőzi az irritációt.

3. Az atópiás bőrű gyermekek igenis úszhatnak. Az ekcéma nem fertőző! Használjunk úszószemüveget és szilikon úszósapkát. Medencébe ugrás előtt használjunk hidratáló krémet, hogy védjük a bőrt a túl meleg víztől és a klór irritáló hatásától.

Emlékeztető

A fő kiváltó tényezők:

 • A bőr nem megfelelő hidratálása
 • Vakarózás
 • Dörzsölődés (ruházat, törölköző)
 • Meleg víz
 • Szappan, illatosított termékek
 • Izzadás
 • Szennyezett levegő, por, pollen
 • Emésztési problémák (hasmenés, fogzás, antibiotikus kezelések, rossz táplálkozás)
 • Stressz

1 Seeing Eczema Differently – Dr. Magali Bourrel-Bouttaz – Ovadia Editions 2016

2 T. SAGE – Atopic Dermatitis Attachment Structure. 317p – Practicing Thesis; Clinical Psychology, Université de Bourgogne, Dijon - November 2011

3 Is Eczema really all in Your Head? – Dr Magali Bourrel-Bouttaz – Ovadia Editions 2017

Kiegészítő cikkek

Atópiás dermatitisz: Magyarázatok és tanácsok Decouvrir
Szakértői tanácsok Decouvrir