Sensitive or Intolerant Skin

Az érzékeny és intoleráns bőr a normál bőrhöz képest hevesebben reagál a külső hatásokra, azaz hiper-reaktív. Előfordulhat szúró érzet, melegségérzet, maró érzet és (ritkábban) viszketés, amelyek gyakran váltakozva jelentkeznek. 

Ezek a kellemetlen tünetek olykor bőrpírrel társulnak, és bizonyos ingerek – amelyek normál esetben nem váltanak ki irritációt – tovább fokozhatják őket.
 

A kiváltó tényezők az alábbiak lehetnek:

Sun

Fizikai

UV-sugárzás, meleg vagy hideg időjárás, szél, hőmérséklet-váltakozás, dörzsölés stb.

Pills

Kémiai

kozmetikumok, szappan, víz, a férfiaknál a borotválkozás stb.

Piktogram stressz

Pszichés

stressz, érzelmek stb

Naptár

Hormonális

menstruációs ciklus stb.

Étel

Belső tényezők

fűszeres ételek stb.

Tehát az érzékeny és intoleráns bőr olyan ingerekre reagál, amelyekre más bőrtípusok nem. A bőr túlérzékenységét az alacsonyabb irritációs küszöb okozza: minél alacsonyabb ez a küszöb, annál érzékenyebb a bőr.

Az érzékeny bőr ideiglenesen, adott körülmények között mutat reakciót, míg az intoleráns bőr szinte folyamatosan reagál, és csaknem nulla toleranciával rendelkezik. 

Your Skin - Sensibio

Az irritációs küszöb csökkenésében, és ezáltal a megnövekedett érzékenység kialakulásában két fő tényező játszik szerepet.

  1. Először is az érzékeny és intoleráns bőr epidermiszének védőrétege megsérül, ami ahhoz vezet, hogy a bőr kiszárad, és a potenciálisan irritatív anyagok a bőrbe jutnak.
  2. Emellett az érzékeny bőrben vélhetően túl sok gyulladást serkentő citokin (a bőrsejtek által kiválasztott anyag) választódik ki, valamint a felszíni idegvégződéseken keresztül felszabadulnak bizonyos neurotranszmitterek. Ezek olyan rendellenes kiválasztási folyamatok, amelyek kellemetlen érzeteket keltenek. Az érzékeny és intoleráns bőrben emellett túl sok szabadgyök termelődik.

Mother and daughter sitting and together

A bőrérzékenység a felnőtt népesség harmadát érinti, így gyakori jelenségnek számít. 

Az érintettek 60%-a nő és 40%-a férfi. A genetikai és az öröklött hajlam szerepet játszik abban, hogy egyesek bőre érzékenyebb másokénál. Főleg a világos bőrűek érintettek, ám a bőrszín alapvetően nem határozza meg, hogy kialakul-e érzékenység. Az állapot általában javul a korral. 
 

A bőrérzékenység olykor olyan, arcon megjelenő bőrbetegségekkel is társul, mint a rosacea, az ekcéma vagy a seborrhoeás dermatitis. 
Ha az érintett személy nem igyekszik kerülni a hagyományosan kiváltó tényezőket, az a jelenség kialakulásához és az állapot romlásához vezethet.

Woman looking at her skin in the mirror

A bőrérzékenységnek pszichológiai hatása is van, ugyanis zavart okozhat az érintett személy mindennapi életében. Ezenkívül megnehezíti a bőrgyógyászati problémák kezelését, mivel a helyileg alkalmazott kezelések általában irritációt váltanak ki.

Fordulj bőrgyógyászhoz, aki azonosítani tudja az érzékenységet kiváltó vagy súlyosbító tényezőket, és megfelelő tanáccsal tud szolgálni.
A szakember vizsgálatokat fog végezni, hogy kiderüljön, rosacea, ekcéma vagy seborrhoeás dermatitis okozza-e a bőr túlérzékenységét, ezek ugyanis speciális kezelést igényelnek.

dermatologist skin consultation

Kerüld a heves reakciót kiváltó tényezőket:

  • Ne tedd ki bőröd a hidegnek.
  • Ne használj irritációt okozó készítményeket és kozmetikai termékeket (például erős bőrtisztító szereket, bőrradírt, nem a bőrtípusának megfelelő krémeket stb.).
  • A férfiak kerüljék a nem a bőrtípusuknak megfelelő termékeket és szánjanak elég időt a borotválkozásra (a szőrnek legalább három percig meleg vízzel kell érintkeznie ahhoz, hogy megpuhuljon)
  • Gondoskodj róla, hogy a napsugárzás ne tehessen kárt a bőrödben, ez ugyanis súlyosbítja az érzékenységet (használj jó minőségű fényvédő terméket).
Cold - Smiling Woman

Korlátozott számú bőrnyugtató kozmetikai terméket használj.
Arcod érzékeny bőrre való, bőrnyugtató arctisztító termékkel tisztítsd, amely lehetőleg nem igényel lemosást, valamint illatanyag-, tartósítószer- és felületaktív anyag-mentes.
Arcod rendkívül óvatosan töröld szárazra! Ne dörzsöld, csak gyengéden itasd fel róla a felesleges vizet.

Woman cleaning her face

Naponta egyszer-kétszer használj érzékeny bőrre való (illatanyag-, tartósítószer-, felületaktív anyag-mentes) kozmetikumot, amely nem vált ki bőrirritációt.
Hetente egyszer-kétszer alkalmazz intenzíven hidratáló készítményt (pl.: arcmaszkot).
A sminktermékeket körültekintően válaszd ki, és lehetőleg csak korlátozott alkalommal használd.

Bioderma - woman applying cream on the face