Skin with Redness and Visible Vessels

A bőrpírt és a látható ereket az arc vénás rendszerének nem megfelelő működése okozza. A bőrpír – amely melegségérzettel járhat – lehet ideiglenes vagy hosszantartó.

Bizonyos tényezők súlyosbítják a problémát:

  • A drasztikus hőmérséklet-váltakozás (hideg-meleg).
  • A csípős, fűszeres ételek, az alkohol stb.

Legtöbbször a rosacea és a kuperózis – amely a rosacea egy fajtája – vezet az arcbőr kipirosodásához és a vérerek láthatóvá válásához, ám vannak más kiváltó okok is. Bizonyos, a vérerek tágulását okozó bőrgyógyászati betegségek elősegítik a kuperózis és a bőrpír kialakulását, és akár alapbetegségek fennállására is utalhatnak, amit feltétlenül ki kell vizsgálni. Emellett vannak olyan gyógyszerek, amelyek az arc ereinek kitágulásához vezetnek vagy súlyosbítják a már fennálló értágulatot. Kérdés, kétség esetén minden estben érdemes bőrgyógyászhoz fordulni.

A kuperózis a felszíni bőrrétegben lévő, apró vérerek kitágulását jelenti. A hajszálértágulat orvosi szóval telangiectasia.

A felszíni vérerek által létrehozott hálózatot „kapilláris rendszernek” nevezzük, amely pirosas, lineáris csíkokat húz az arcon. A hálózat paraméterei az adott személy bőrtípusától, az állapot előrehaladottságától, a belső és külső környezeti hőmérséklettől és a hőmérséklet változásaitól függően változhatnak. A vérerek többé-kevésbé szélesek, a színük az élénkpirostól kezdve a lilán át egészen a kékig terjedhet.

Elhelyezkedésük változhat, ám általában viszonylag szimmetrikus. A betegség egyes esetekben csak az orrcimpát érinti, ám a legtöbbször az arccsontra és az orcára is kiterjed. Előfordulhat olyan is, hogy a teljes arc érintett.
Ha a faágszerűen elterülő, kitágult hajszálerek szabad szemmel alig láthatók, és a bőr ki van pirosodva, akkor bőrpírról beszélünk.
Ezt az állapotot eritro-kuperózisnak nevezzük.

Woman looking at her skin in the mirror

Előfordulhat, hogy pók-angioma kíséri a kuperózist. Ez egy olyan, csillag alakú érelváltozás, amelynek piros közepe többé-kevésbé kiemelkedik a bőr síkjából.

A legtöbb esetben a kuperózis nem utal alapbetegség fennállására; lassan, fokozatosan alakul ki. 

A rosacea egy fajtája. Kialakulása előtt hőérzet jelentkezhet a bőrön. A rosacea egyéb tünetei a bőrpír és a vörös papulák (apró foltok) vagy pusztulák. Az alkoholfogyasztás nem okoz kuperózist és rosaceát.

Nő, hajjal a szélben
  • Kialakulásában szerepet játszanak az időjárási viszonyok, ugyanis a szabadtéri munka vagy szabadidős tevékenység közbeni rossz időnek, napfénynek és hőmérséklet-váltakozásnak való kitettség a betegség kialakulásához vezethet
  • Az alkoholfogyasztás nem okoz kuperózist és rosaceát.

Kit érint a kuperózis?

A világos, vékony bőrűek gyakrabban érintettek. 

 

Miről ismerhető fel a rosaceás bőr?

A rosacea egy gyakori bőrgyógyászati betegség, amely csak az arcot, azon belül is főleg az orrot, az orcát, a homlokot és az állat érinti. Ritkább esetben a szem is érintett lehet (ocularis rosacea).

A rosacea nem azonos az aknéval, ezért igyekszünk kerülni az „acne rosacea” kifejezést. A betegség gyakran komoly pszichés hatást gyakorol a betegre, mivel látható elváltozást okoz a bőrön, amelyről sokszor tévesen azt feltételezik, hogy krónikus alkoholizmus eredménye.

 

Három különböző típus, három különböző tünetfajta

1.lépés

1/ A vaszkuláris típus: bőrpír és kuperózis

Az arc bőre kipirosodik, amelyhez kuperózis (pici, kitágult vérerek az orcán és az orron, más néven hajszálértágulat) is társulhat. A bőrpírt olykor érrendszeri kipirosodás fellángolással, vagy forró hullámérzet kísérheti az arcon, amely általában gyorsan elmúlik.

2.Lépés

2/  A papulopusztuláris típus

A bőrpírt aknéra hasonlító pattanásosság kíséri (vörös foltok és pusztulák, de komedók nincsenek) továbbra is kizárólag az arcon.

3.Lépés

3/ A hipertrófiás típus

Ez a típus sokkal ritkább, mint a többi, jellemzője az orr megnagyobbodása, és szinte kizárólag férfiaknál fordul elő. Rhinophymának is nevezik, és a közhiedelemmel ellentétben az alkoholfogyasztásnak nincs szerepe a kialakulásában. A felsorolt tünetek gyakran mindennapos kellemetlenséget okoznak és az életminőség romlásához vezetnek.

Mi okozza a rosaceát?

Adult

Genetikai tényezők

az észak-európai területekről származó, világos bőrű nők kifejezetten érintettek

Sun

Külső környezeti tényezők

az UV-sugaraknak és a hőmérséklet változásának való kitettség (bizonyos foglalkozásokan dolgozók érintettebbek)

Piktogram stressz

Stimulánsok

(alkohol, fűszerek) központi szerepet játszanak a rosacea kialakulásában;

Testtájak

Arc ereinek rendellenes

működése a bőrpír fő okozója

 Immunitás

Egy apró élősködő

a demodex folliculorum – amely főleg a bőrön telepszik meg – vélhetően szintén komoly szerepet játszik. Ebben az esetben gyulladásos reakciót vált ki.

Kit érint a rosacea?

A rosacea háromszor gyakrabban fordul elő nőknél, mint férfiaknál; a legérintettebbek a világos bőrűek.
A tünetek gyakran 30 éves kor körül jelennek meg, ám a betegség 50 éves kor körül tetőzik.
A rosacea gyakran az érzékeny bőrűeket érinti.

Fordulj bőrgyógyászhoz, aki felállítja a diagnózist, és megállapítja, hogy kuperózis, rosacea vagy más bőrbetegséged van-e.

dermatologist skin consultation

A preventív kezelés lényege, hogy korlátozzuk a kiváltó tényezőknek, például a hőmérséklet változásának és az UV-sugárzásnak való kitettséget, valamint a forró italok, fűszeres ételek, a kávé és az alkohol fogyasztását. Bár az alkohol nem játszik szerepet a betegség kialakulásában, felerősítheti a tüneteket.

Az orvosok bőrpír esetén azt javasolják, hogy a pirosság megjelenésétől számított első néhány percben vegyünk a szánkba egy jégkockát, és hagyjuk elolvadni.

Bioderma - Woman protecting from the sun

Előfordulhat, hogy az orvos az alábbi gyógyszeres kezeléseket írja elő:

  • Helyileg alkalmazandó metronidazol gél, krém vagy vegyület.
  • Papulopusztuláris vagy ocularis rosacea esetén szájon át alkalmazandó antibiotikum (tetraciklin), három hónapos kúra keretében.

Azonban ezek a kezelések nem szüntetik meg a rosaceát, mivel azt pattanásosság kíséri, amely folyamatos helyi kezelést kíván.
A bőrpír kezelése nem egyszerű, ám a lézeres kezelés kifejezetten előnyös lehet, különösen a pulzáló festéklézer, a Nd:Yag és a KTP lézer. A vascularis lézerek különféle típusait alább ismertetjük.

Woman taking medication

A kuperózis javasolt kezelési módja a lézer, amely jelentősen megváltoztatta a betegség kezelésének módját. Ezek a lézeres kezelések kifejezetten a vérereket és a vörösvérsejtben lévő hemoglobint célozzák. Az érelváltozások kezelésére többféle lézer is létezik: KTP lézer (amely főleg a faágszerűen elterülő hajszálerekre hat), Nd:YAG lézer és pulzáló festéklézer (amely ugyancsak a bőrpírre és a pók-angiomára hat).

Woman having skin therapy

A bőrgyógyászati-kozmetikai kezelések minden rosaceás és kuperózisos bőr esetében hasznosak, ugyanis hidratálnak, nyugtatóan hatnak, nincs elzáró hatásuk és alkalmazhatók érzékeny bőr esetén. Még jobb, ha vaszkuloprotektív hatásuk is van. A kezelések mellett fontos, hogy megfelelő arctisztító termékeket alkalmazzunk és korlátozzuk bőrünk csapvízzel való érintkezését.

Érdemes a fényvédelemről is gondoskodni. Egyes esetekben segíthetnek a bőrpírt elfedő krémek (ezek zöld pigmenteket tartalmaznak, amelyek semlegesítik a kipirosodást.)

Bioderma - woman applying cream on the face