Míg az érzékeny bőr jelenléte korábban marginális volt, lassan, de biztosan elterjedt a világban. Jó ideig alábecsülték, mivel az, hogy kinek, hol kezdődik az érzékenység nyilvánvalóan szubjektív. És mégis a kényelmetlenség érzése jogos és túlmutat a feszülő, bizsergő, égő vagy viszkető bőrön.

Ezeket a jeleket számos tényező kiválthatja, amelyeknek normál esetben nincs hatásuk a bőrre, ameddig az egyensúly fel nem borul és a bőr nem terhelődik túl irritáló anyagokkal. Egy kutatás szerint a nők 60-70%-a és a férfiak 50-60%-a szenved az érzékeny bőr érzésétől.

 

Skin barrier role
 • Dr. Sandy Skotnicki, Bőrgyógyász - Kanada.

  Bárkinek lehet érzékeny vagy kipirosodásra hajlamos bőre, de a jelenség gyakoribb azoknál a nőknél és pácienseknél, akiknek előzőleg már előfordult atópia/ekcéma, roseacea vagy más formája a száraz bőrnek.

  Dr. Sandy Skotnicki, Bőrgyógyász - Kanada.

A bőr a legnagyobb szervünk, természetes védőréteg köztünk és a világ között. Azonban sajnos nem áthatolhatatlan. Éppen ellenkezőleg, többféle mechanizmus is történik bőrszinten: vízvesztés, faggyú termelődés, hámlás. A bőr áteresztő képessége teszi lehetővé a bőrápolók hatékonyságát is.

Alapvetően bőrünk úgy van tervezve, hogy ellenálljon a környezetből érkező irritáló anyagoknak. Vajon miért reagál túlzottan az érzékeny bőr ezekre? Először is mert a bőr védőrétege nem tudja teljesíteni a feladatát. Születésünk óta a bőrünk az első védelmi vonal, amely megvéd minket a külső fenyegetésektől. Nap, mint nap a bőrünkön és különösen az arcunkon bizonyos szennyeződések rakódnak le. A modern környezet változásának hatására a bőrünk belső biológiai védelmi rendszerei elgyengülhetnek. Manapság a bőr ökoszisztémájának sokkal nehezebb megtartani a természetes egyensúlyát.

 

 

Néhány kozmetikum olyan összetevőket tartalmaz, amelyek hosszútávon károsak bőrünk egészségére. Ebbe beletartoznak az ásványi olajok és szilikonok, amelyek eltelítik a pórusokat, és a bőr már nem képes megfelelően "lélegezni". Fontos, hogy mind a smink, mind a bőrápolás során figyelemmel kísérjük az összetevőket. A smink eltávolítása minden este kötelező, ha az alkalmazott módszer tiszteletben tartja a bőr egyensúlyát.

A smink hatása az érzékeny bőrre

A légszennyezés egy igazi közegészségügyi probléma, amelyet az Egészségügyi Világszervezet is felismert. Beltérben és a szabadban is a levegő tele van szennyező anyagokkal, amelyek megtalálhatók a bőrben és a hajban: por, finom és nagyon finom részecskék (kipufogógáz, fűtési égéstermék, cigarettafüst ...), nehézfémek (ólom, higany, arzén ...), gáznemű szennyező anyagok (ózon, nitrogén-dioxid, szén-monoxid ...), illékony szerves vegyületek (műanyagból, szőnyegből, festékből, bútorokból ...), nem is beszélve a pollenről,
amely potenciálisan erősen allergén. Mindezek a láthatatlan ellenségek közvetlen hatással vannak a bőrünkre is.

A légszennyezés hatása az érzékeny bőrre

Azok az anyagok, amelyek a bőr saját anyagcseréjéből származnak: izzadság, elhalt hámsejtek, faggyú. Ezek a tényezők megváltoztathatják a bőr normális biológiai működését. Ezért is elengedhetetlen a bőr megfelelő tisztítása.

Belső tényezők megváltoztathatják a bőr működését

Összetétele helyenként változó. Összességében a csapvíz tele van baktériumokkal, kálcium lerakodásokkal és más maradványokkal, amelyek potenciálisan irritálhatják az epidermiszt/bőrszövetet. Ezért bőrirritációt válthatnak ki, különösen, ha a bőr védő rétege legyengült. Ezt figyelembe kell venni, amikor arctisztítót választunk érzékeny arcbőrünkhöz.

A csapvíz hatása az érzékeny bőrre

A Covid 19 járvány hozadéka volt egy új, irritáló tényező a bőr számára. A maszk viselése természetesen elengedhetetlen, hogy megvédjük magunkat és másokat a fertőzéstől. De gyakran új bőrproblémákat okozhat. A “maskne” kifejezés olyan pattanásokra utal, amelyek a maszk viselése miatt keletkeztek és az arc alsó felén jelentkeznek. Az érzékeny bőrű emberek más hatásokat is észlelhetnek: irritáció, bőrpír, viszketés, szúrás és néha még ekcéma fellángolása is. Az arcmosás itt is kritikus fontosságú a bőr egészségének helyreállításában, fenntartásában.

Bőrirritáció a maszkviselés hatására
 • Dr Michèle Sayag, allergológus

  Dr. Michèle Sayag, Allergológus - BIODERMA.

  A maszk viselése a bőr elzáródását és hámlását eredményezi, ami fokozza a maszk súrlódása okozta bőrirritációt. Forró és nedves környezetet teremt, amely kedvez a faggyútermelésnek és a pattanások vagy gyulladásos elváltozások megjelenésének.

  Dr. Michèle Sayag, Allergológus - BIODERMA.

Az érzékeny bőr ördögi köre

A különböző agresszív tényezők szabad gyököket generálnak, amelyek állandó oxidatív stresszt okoznak, és elnyomják a bőr saját védekező képességét. Ez az oxidatív stressz aztán káros részecskéket generál, amelyek a bőr barrier változásáért felelősek. Megjelenik a bőrpír, az irritáció, a szúrás és viszketés, a gyulladás minden jele, ami tovább növeli az oxidatív stresszt. Így zárul az ördögi kör, amely súlyosbítja a bőrirritációt és az érzékeny bőr minden jellemző tünetét.

Higiénia az érzékeny bőrnek

A napi arctisztítás a legjobb módja annak, hogy elkerüljük a smink, külső környezeti szennyezések és a bőrünk természetes működéséből fakadó szennyeződések felhalmozódását. Előbbiek hatására az érzékeny bőr reagálni fog.

A bőr védőrétegének hatékonysága nagyban függ egy precíz nappali-éjszakai arctisztítási rutintól.

 • Reggel tísztítsuk meg a bőrt az éjszaka folyamán a test által termelt és lerakódott szennyeződésektől.
 • Éjjel szabadítsuk meg a bőrt a nap folyamán felhalmozódott szennyeződésektől: smink, külső környezeti szennyeződések és magában a bőrben keletkező szennyeződések.

A bőrtisztítása az első ápoló lépés - és egyben a leglényegesebb is. Fontos, hogy érzékeny bőrre való tisztítót válasszunk, például egy tisztító micellás vizet.

BIODERMA termékfotó, Sensibio H2O 500ml, micellás víz érzékeny bőrre

Lemosást nem igénylő tisztító

Érzékeny bőr Normál bőr

Micellás technológia

Sensibio H2O

Tisztító és nyugtató hatású arc- és sminklemosó micellás víz, érzékeny bőrre.

Kinek ajánlott?

Felnőttek, Tinik

Mindennapi bőrápolás

Érzékeny és érzékennyé vált bőr

Defensive Technológia

Sensibio Defensive

Nyugtató hatású krém, mely megerősíti az érzékeny és érzékennyé vált bőr védelmét a mindennapi irritáló faktorokkal szemben.

Kinek ajánlott?

Felnőttek, Tinik

Lemosást igénylő tisztító

Érzékeny bőr

D.A.F. szabadalom

Sensibio Gel moussant

Micellás tisztító gél, mely tiszteletben tartja a bőr érzékenységét.

Kinek ajánlott?

Felnőttek, Tinik

Mindennapi bőrápolás

Érzékeny bőr

Toleridine™ szabadalom

Sensibio Eye

Hidratáló, nyugtató kezelés a duzzadt szemkörnyék ápolására

Kinek ajánlott?

Felnőttek, Tinik