Effective cleansing that respects skin balance

Az első és feltétlenül szükséges lépés a bőrápolási rutin során az arcod megtisztítása. Ezzel eltávolítjuk az összes lehetséges szennyező anyagot a bőrünkről, amelyek hozzájárulnak az érzékenységhez. Ez azért szükséges, hogy a krém vagy ápoló termék, amit ezután alkalmazunk maximálisan ki tudja fejteni a hatását. Valójában a tisztító és ápoló termékek együtt dolgoznak, mint egy duó: a krém sokkal hatékonyabb lesz, ha a megfelelően megtisztított bőrünkre alkalmazzuk

A megfelelő tisztítás nagyon fontos, tiszteletben kell tartani a bőr egyensúlyát, különösen a barrier funkció megőrzése érdekében. Ez akkor különösen igaz, ha érzékeny a bőrünk.

A barrier funkció azt jelenti, hogy a bőr képes megfelelőenlezárva maradni ahhoz, hogy ellenálljon az irritáló anyagok behatolásának, és megakadályozza a belső víz elpárolgását.

Érzékeny bőr esetén a barrier funkció gyakran hiányos. Ennek ellenére fontos szerepet játszik, mivel ez az, ami szabályozza, hogy mi hatol be és hagyja el a bőrt.

Ezért olyan tisztító terméket kell választanunk érzékeny bőrünkhöz, amely megvédi a bőr egyensúlyát, ezáltal hozzájárul a barrier funkció hatékonyságához.

 

 

A barrier funkció megértése

A bőr barrier funkciójának elképzelésekor az epidermiszt gyakran hasonlítják egy téglafalhoz. A bőrsejtek képviselik a különböző téglákat, és elegendő lipidnek kell lennie ahhoz, hogy mint a cement összetartsa őket. A bőr mikrobiom (az összes mikroorganizmus, amely természetesen jelen van a bőrön) segít megőrizni ennek a falnak az egészséges állapotát, illetve a pH értékét 4 és 6 között.

 • Dr Sandy Skotnicki, Bőrgyógyász - Kanada.

  A tisztítók megváltoztathatják a bőr barrier funkciójának működését és a mikrobiom állapotát, amely érzékenyítheti a bőrt. Ezért fontos odafigyelni az arctisztító termékek megfelelő összetételére.

  Dr Sandy Skotnicki, Bőrgyógyász - Kanada.

A nem megfelelő tisztítás kockázatai az érzékeny bőrre

A víz önmagában nem képes eltávolítani a bőrön felhalmozódó szennyeződéseket, különösen azokat, amelyek zsírosak vagy zsíros eredetűek. Ez az oka annak, hogy az arctisztítók felületaktív anyagokat tartalmaznak, amelyek segítenek megtisztítani a bőrt és képesek eltávolítani a bőrön lévő szennyeződéseket és maradványokat.

 

 • Sokféle higiéniai termék létezik, mint például szappan, habzó gél, tisztító olaj, micellás víz, stb.
 • A felületaktív anyagokat általában a tisztító hatásuk alapján osztályozzák, ami azt jelenti, hogy, hogyan képesek eltávolítani a bőrön felgyülemlett szennyeződéseket. A durva felületaktív anyagok károsítják a bőr barrier funkcióját, mivel elpusztítják a bőr lipidjeit, amelyek elengedhetetlenek a bőr egészséges egyensúlyának fenntartásához.

Ha az érzékeny bőrödre nem gyengéd lemosót használsz, bőröd előbb utóbb reagálni fog. Valószínűleg már tapasztaltál bizsergő, szúró, feszítő érzést, bőrpírt, amelyek az érzékeny bőr fő tünetei. A rosszul megválasztott arctisztító készítmény súlyosbíthatja a bőr érzékenységét, és állandósítja a gyulladás ördögi körét.

 

 

 • Dr Michèle Sayag, allergológus

  Dr Michèle Sayag, Allergológus - BIODERMA.

  A felületaktív anyagok széles skálája létezik, és néhány közülük nem megfelelő vagy túl durva lehet bőrünknek. Használat közben a felületaktív anyag kölcsönhatásba lép a bőr saját összetevőivel, és ha rosszul választják meg, ronthatja a bőr hidrolipidikus rétegét és barrier funkcióját. A túl sok tisztítás ugyanolyan rossz, mint a nem elegendő.

  Dr Michèle Sayag, Allergológus - BIODERMA.

A Covid-19 világjárvány világszerte újra az élet központi részévé tette a tisztálkodás fontosságát, hiszen ez a legegyszerűbb higiéniai módszer a fertőzés elleni küzdelemben. A kézmosáson túl az arctisztítás is megérdemli a régi szokások felfrissítését, különösen ezekben az időkben, amikor hosszú ideig maszkot kell viselni. A probléma az, hogy gyakran az érzékeny bőr nem tolerálja jól az arctisztítókat. Gyengéd és magas toleranciájú arctisztítóra van szüksége, olyanra, ami parfümmentes, és lehetőleg nem igényel öblítést. Amely képes eltávolítani a szennyeződéseket, amelyek irritálhatja a bőrt. Illetve tiszteletben tartja a bőr pH-ját, hogy megőrizze a mikrobiom egészségét. A fő feladatunk tehát az, hogy a bőr védőrétegét mindig minden körülmények között megóvjuk. Az arctisztítók alapvető szerepe az, hogy megvédjék a bőr védőrétegét, az egészséges bőr alapját.

 

 • Dr Sandy Skotnicki, Bőrgyógyász - Canada.

  Amikor a páciensnek nincs egyéb bőrproblémájuk, egyre inkább azt gyanítjuk, hogy a mai higiéniai szokások, különösen a napi szappannal vagy más durva tisztítószerrel történő mosakodás gátolják bőrünk barrier funkcióit, így sebezhetővé és érzékennyé válhatna a környezeti feltételekre.

  Tanácsom a tisztító termék kiválasztásához érzékeny bőrűek számára:

  • Győződj meg róla, hogy a bőrödhöz hasonló pH-val van kialakítva
  • Gyengéd felületaktív anyagot tartalmaz
  • Nem tartalmaz parfümöt
  • Minimális összetevőkel készül, mindezt az optimális dózisban
  • Nem tartalmaz durva felületaktív anyagokat, mint a szulfátok
  • Parfüm allergizálhatja a bőrt.

  Dr Sandy Skotnicki, Bőrgyógyász - Canada.

A bőr önmagában egy ökoszisztéma, egyfajta dinamikus csereplatform, amely hozzájárul az életfunkciókhoz, és saját belső biológiai órával rendelkezik. Éjjel és nappal a bőrnek nem pontosan ugyanaz a szerepe, ami befolyásolja a tisztító rutint.

A bőr felkészül arra, hogy a nap folyamán védő szerepet játsszon a környezet ellen. Ahhoz, hogy ezt hatékonyan teljesíthesse, meg kell tisztítani és eltávolítani az éjszaka felhalmozódott szennyeződéseket, abban a pillanatban, amikor a sejtaktivitás a legintenzívebb. A bőr ellenállóbbá válik, és felkészül arra, hogy krémet és ápolást kapjon.

Arctisztítás reggel

A nap folyamán felgyülemlett összes szennyeződés eltávolítása érdekében a bőr aktiválja megújulási, méregtelenítő és regeneráló funkcióit. Áteresztőbbé válik, és ezért törékeny, ha külső agresszív tényezőkkel szembesül, amelyek könnyebben behatolhatnak. Ezért olyan fontos, hogy megtisztítsd az arcodat lefekvés előtt.

 

Arctisztítás alvás előtt

Ha feszülő érzést tapasztalsz, miután megtisztítottad az arcodat, akkor a termék, amit használsz valószínűleg nem működik a számodra.

Reggel és éjszaka legalább az arcot tisztítsuk meg, de az életmódodtól és az igényeidtől függően (sport, éghajlat, tevékenységek...) gyakrabban is elvégezhető. Az irritáció minden lehetséges tényezőjét, mint például a sós víz, a fényvédő, az izzadás, a smink... a lehető leggyorsabban el kell távolítani.

BIODERMA termékfotó, Sensibio H2O 500ml, micellás víz érzékeny bőrre

Lemosást nem igénylő tisztító

Érzékeny bőr Normál bőr

Micellás technológia

Sensibio H2O

Tisztító és nyugtató hatású arc- és sminklemosó micellás víz, érzékeny bőrre.

Kinek ajánlott?

Felnőttek, Tinik

Lemosást igénylő tisztító

Érzékeny bőr

D.A.F. szabadalom

Sensibio Gel moussant

Micellás tisztító gél, mely tiszteletben tartja a bőr érzékenységét.

Kinek ajánlott?

Felnőttek, Tinik

Mindennapi bőrápolás

Érzékeny és érzékennyé vált bőr

Defensive Technológia

Sensibio Defensive

Nyugtató hatású krém, mely megerősíti az érzékeny és érzékennyé vált bőr védelmét a mindennapi irritáló faktorokkal szemben.

Kinek ajánlott?

Felnőttek, Tinik

Mindennapi bőrápolás

Érzékeny bőr

Toleridine™ szabadalom

Sensibio Eye

Hidratáló, nyugtató kezelés a duzzadt szemkörnyék ápolására

Kinek ajánlott?

Felnőttek, Tinik