#Maszkne az új akne

Millióan vagyunk világszerte, akik mindennap maszkot viselünk, hogy megakadályozzuk a Covid-19 terjedését. Ez jó dolog, és ezt abszolút folytatnunk kell.

Azonban a maszk hosszútávú viselésnek vannak következményei, amit talán mindannyian tapasztaltunk bőrünkön. Az irritáció mellett a műtéti vagy szövetmaszk viselésének mellékhatásai közé tartoznak az arc alsó felén megjelenő bőrhibák. Az egészségügyi dolgozók közelről ismerik ezt a problémát - és most mindannyian tapasztalhatjuk, olyan mértékben, hogy egy új szót találtak ki a maszk viseléséből eredő pattanások leírására: maszkne.

Ha pattanásokra vagy hajlamos, akkor sajnos különösen érint ez a probléma. A maszkne azonban nem csak a Te esetedben jelentkezik. Még azok közül is vannak érintettek, akik szinte sosem küzdenek bőrhibákkal. 

Maskné woman checking acne under her mask
 • Dr Michèle Sayag, allergológus
  Michèle Sayag, Allergist - BIODERMA.

  Még a bőrgyógyászok között sem teljes az egyetértés a maszk szerepéről a pattanások kiváltásában vagy azok súlyosbításában. A tudományos közösség többnyire egyetért abban, hogy a maszk viselésének eredményeként bőrpír és irritáció, néha viszketés is jelentkezik. Egy 2006-os szingapúri tanulmány megvizsgálta az egészségügyi dolgozók körében a maszk hosszú ideig tartó viselésének mellékhatásait. Megállapították, hogy a pattanások voltak a leggyakrabban tapasztalt bőrön megjelenő mellékhatások. A tanulmány szerzői a mitesszerek és gyulladt pattanások kialakulását is a maszkviselés következményének tulajdonították

  Michèle Sayag, Allergist - BIODERMA.

sebium_maskne_acne-women

Hogyan néz ki a maszkne? 2020 májusa után Kínában és Olaszországban számos tanulmány tette lehetővé a maszk viselése következtében jelentkező bőrhibák pontos leírását.

Többségében az állon és szimmetrikusan az állkapocs mentén jelentkezett akne, papula, pustula vagy éppen microcomedo. Jellemző tünet, amelyet nem szabad összekeverni más bőrproblémákkal, amelyeket a maszk viselése is okozhat.

sebium_maskne-women-checking-acne-mirror
 • A szőrtüszőgyulladással: A szőrtüsző begyulladása pattanásra hasonlít. A borotvák, különösen az elektromos fajták használata kiváltó tényező lehet férfiaknál, de nőknél is jelentkezhet 50 éves kor után.
 • Az ekcémával: A maszk irritációt és kontakt ekcémát válthat ki, fájdalmas vörös, viszkető területek megjelenését okozva.
 • Seborrheás dermatitisz: A maszk súlyosbíthatja a zsíros, korpával borított vörös területeket, amelyek jellemzőek erre a betegségre. Ennek oka a faggyútermelés fokozódása és a bőr pH-jának megváltozása.

Ahogy a maszkne kialakulására, úgy nagyobb a kockázat a seborrhoás dermatitisz súlyosbodására is zsíros bőr esetén. Általánosságban elmondható, hogy a maszkne olyan bőrtípust érint, amely alapvetően hajlamos az aknéra. A maszk viselése súlyosbíthat más bőrgyógyászati problémákat is, például a rosaceát vagy a seborrhoeás dermatitiszt.

 

5 hatás, amit a maszk okozhat a bőrön

Világszerte számos tudományos szakértő elemezte, hogy mi történik a bőrrel, ha azt naponta több órán át maszk borítja. A bőrelváltozások attól függenek, hogy milyen hosszan viseljük maszkot.

 • Nedves bőrfelszín
 • A faggyútermelés növekszik
 • A bőr pH-értéke növekszik
 • A bőr hőmérséklete emelkedik
 • Dörzsölés okozta irritációk kialakulása

Mindez tökéletes körülmény az új bőrhibák kialakulásához! Az egészségünk védelme révén a maszkok negatív hatással vannak a bőrünkre nézve, mivel nem jut elegendő levegőhöz, ugyanis el van zárva a szövet vagy a sebészeti papíranyag alatt. Ebben a zárt és párás környezetben a bőr zsírosodik, gyarapodnak a mitesszerek, és ha baktériumok tapadnak meg rajta, akkor kialakulnak a bőrhibák.


A Maszkne megjelenése nagy valószínűséggel azzal magyarázható, hogy a maszk szövete szorosan a bőrre tapad, elzárva ezáltal azokat a területeket, ahol számos faggyúmirigy van, például az orr és az áll területein. A bőr meleg és nedves környezetben hajlamos a pattanások kialakulására.

Michèle Sayag, Allergologus

sebium_maskne-women-working-with-mask

A Maszkne első körben a sérülékeny bőrt érinti: az érzékeny, reaktív, gyakran irritált, különösen pattanásos bőrt.

Ha nincsenek különösebb bőrproblémáid, a maszkne kisebb veszélyt jelent, de előfordulhat. Észreveheted, hogy a bőröd zsírosabb és több mitesszered vagy apró pattanásod van, amelyek korábban nem voltak. Mindez attól függ, hogy mennyi ideig viseled a maszkot naponta.

Okozhat-e a maszk pattanást? Egy kínai tanulmány kimutatta, hogy jelentősen megnőtt a pattanások száma azoknál az embereknél, akik több mint két hónapon keresztül minden nap több mint négy órán át viselnek maszkot. A faggyútermelés akár 10% -kal is növekedhet maszkviselés mellett.

sebium_maskne_img1-hygiene-women-mirror

A higiéniára történő odafigyelés és a bőrrel való törődés azok, amelyek megelőzik és kezelik a maszkne jelenségét. Ne habozz megváltoztatni bőrápolási rutinodat jól megválasztott maszkne termékekre, mielőtt a bőrproblémák megjelennének.

Reggel és este használj gyengéd, mégis hatékony lemosót. A micellás víz, vagy éppen habzó gél használata a bőrhöz hasonló pH értékkel rendelkezik így kíméletesen tisztítja azt. A micellás víz lehetővé teszi a maszk alatt a nap folyamán felhalmozódott szennyeződések eltávolítását, tiszteletben tartva a bőr barrierjét és természetes egyensúlyát. Válassz olyat, amely nem igényel öblítést, és kifejezetten zsíros bőrre lett kifejlesztve.

Jó tudni

A maszk viselésétől azt érezheted, hogy a szennyezések még inkább felhalmozódnak a maszk takarta bőrödön. Úgy érezheted, hogy a természetes módon kilélegzett CO2-t blokkolja a maszk. A micellás víz nemcsak az izzadtságot és a faggyúfelesleget, hanem a különböző szennyeződéseket is eltávolítja.

Maszkne bőrápolási rutin

A maszkne megelőzése és kezelése érdekében fontos megtalálni az egyensúlyt, és olyan terméket választani, amely hidratálja a bőrt annak érdekében, hogy megóvja barrier funkcióját, ugyanakkor a bőrhibák kialakulását is megakadályozza. A bőrproblémákkal rendelkező bőr is szenvedhet az irritációtól. A napi arcápoló krémnek nyugtatónak és egyben hidratálónak is kell lennie, nem túl gazdagnak és főleg nem komedogénnek. Mindez hozzájárul a bőrhibák kialakulásának megelőzéséhez.

picto_article_maskne_sebium_-wash-your-hands

1. Moss kezet rendszeresen (igen, még mindig!) és alaposan, mielőtt megérintenéd az arcodat.

 

picto_article_maskne_sebium_2-mask

2. Naponta legalább egyszer mosd át a szövetmaszkot gyengéd mosószerrel, és alaposan öblítsd le. Ha eldobható maszkot használsz rendszeresen (négy óránként) cseréld azt.

picto_article_maskne_sebium_3-let-your-skin-breathe

3. Hagyd, hogy bőröd maszk nélkül lélegezzen, ha egyedül vagy egy szobában, vagy az autódban.

picto_article_maskne_sebium_4-leave-your-blemishes-alone

4. Ne nyomogasd a pattanásokat! Lehet, hogy a maszk elrejti, de ha heg alakul ki az a pandémia után látható lesz.

 

picto_article_maskne_sebium_5-moisturise

5. Legalább 30 perccel vigyél fel hidratáló krémet a maszk felvétele előtt, hogy legyen ideje behatolnia a bőrödbe.

 

Melyik típusú maszk jobb a maszkne elkerülése érdekében? A szövet vagy az eldobható?

Nehéz megmondani, hogy melyik típusú maszk jobb a maszkne elkerülésére. Sok múlik a szövet típusán, puhaságán, és azon, hogy mennyire légáteresztő az anyag. Nincs egy konkrét javaslat. Teszteld a különböző típusú szövetmaszkokat, és hasonlítsd össze őket az egyszer használatos maszkokkal, hogy kiderüljön, melyik a megfelelőbb számodra. Ne habozz több napon át tesztelni egyes maszkokat, hogy értékeld mind a kényelmi, mind a bőrödre gyakorolt hatását.