• Laura Janackova, Pszichológus docens., Csehország
  Dr Laura Janackova, Pszichológus - Docens, Csehország.

  Kerüld a stresszt

  Ahogy Dr. Janackova mondja, a legkiemelkedőbb probléma, amely elronthatja a gyerekek mindennapi tevékenységét, a viszkető bőr. Az ekcémás gyerekek általában idegesek, nem tudnak koncentrálni, és ha vakaróznak, a helyzet csak rosszabb lesz. A kellemetlenségek lehetetlenné teszik a nyugalmat és megnehezítik az alvást is. Gyermeked gyakran felébred és sír. Te kimerült leszel. A gyermeked megnyugtatásával töltött hosszú órák és a tehetetlenség érzése túlzott pszichés terhelést eredményez, ami magas stresszel jár. A szülők leggyakoribb reakciója az önsajnálat vagy az agresszióval járó fokozott feszültség. Több álmatlan éjszaka után az anyák hibáztathatják magukat és kételkedhetnek önmagukban. Ez az a pillanat, amikor a gyermek apjának vagy más közeli barátoknak a segítségére van szükség.

  Dr Laura Janackova, Pszichológus - Docens, Csehország.
 • Katarina Vitkova, Pszichológus, Szlovákia
  Katarina Vitkova, Pszichológus - Szlovákia.

  Pihenés a családdal

  Gyermekednek éreznie kell, hogy mindketten törődtök az érzelmeivel, és mindent megtesznek azért, hogy jobban érezze magát. Katarína Vitkova pszichológus azt javasolja pácienseinek, hogy szánjanak időt a közös pihenésre. 'Jó, ha megtanítjuk a gyerekeknek, hogyan kell pihenni. A tudatos relaxáció során el tudják képzelni, hogyan múlik el a lelkiállapotukkal és a stresszel kapcsolatos feszültségük, aggodalmaik, fájdalmaik és viszketésük. A gyerekek számára elég a rövid relaxáció (három-öt perc), és nem kell olyan mélyre menniük, mint a felnőtteknek.

  Katarina Vitkova, Pszichológus - Szlovákia.

Jó, ha megtanítjuk a gyerekeknek, hogyan kell pihenni. A tudatos relaxáció során el tudják képzelni, hogyan múlik el a lelkiállapotukkal és a stresszel kapcsolatos feszültségük, aggodalmaik, fájdalmaik és viszketésük.

 

Hogyan tudsz ellazulni?

"A legjobb, ha a gyerekekkel együtt relaxálunk. Nyugodt légkört lehet teremteni nyugtató zenével vagy illóesszenciával. A gyerekeket olyan szavakkal irányítjuk, amelyeket előre elkészítettünk vagy valahol máshol megtanultunk. A cél az, hogy a gyerekek a légzésükre és a testrészeikre koncentráljanak. A gyerekeknek bármilyen testhelyzet megfelel. Hagyjuk, hogy ők válasszák ki a legkényelmesebbet."

 

Kimondani azokat a szavakat, amelyek a legtöbbet segítenek...

"Most egy varázslatos, pihentető idő érkezett el. Lefekszünk, és a testünk békés. Csak a hasunk és a mellkasunk mozog a lélegzetünkkel együtt. Ha nem adunk egyértelmű utasításokat, előfordulhat, hogy visszatartják a lélegzetüket. Lélegezzünk hangosan, hogy hallják. Túlozzuk el a légzést, hogy segítsük őket a mély légzésben. Az interneten találhatunk relaxáló, terápiás vagy gyógyító meséket. Vagy csak használd a fantáziádat. A végén "ébreszd fel" őket egy nyugtató hanggal vagy egy lágy hangszerrel, például egy triangulummal. Hagyd, hogy kifejezzék érzéseiket és tapasztalataikat. A gyerekeknek erre nagy szükségük van."

A legfontosabb tudnivalók

 • Ne engedj a bűntudatnak, és ne hibáztasd magad.
 • Szánj időt magadra, hogy a középpontban maradj. Aludj egyet a gyermekeddel, ha rosszul aludtál az elmúlt éjszaka.
 • Mutasd meg gyermekednek, hogy törődsz a problémájával.
 • Kezeld a feszültséget relaxációval vagy sporttal.
 • Ne habozz pszichológus vagy családterapeuta segítségét kérni.