Allez au contenu Allez à la navigation

Minden, amit a gyermek atópiás bőréről tudni érdemes

Könnyen úgy érezhetjük, hogy egy járvánnyal állunk szemben... Amint valaki megemlíti az atópiás dermatitiszt (közismertebb nevén atópiás ekcéma), meglepődve tapasztaljuk, hogy hány szülő küzd ezzel a problémával. A fejlett országokban a becslések szerint a gyermekek 10-20%-ánál jelennek meg az atópiás dermatitisz tünetei az életük valameliky szakaszában.1 Bár az okokról még folyik a vita – a modern élelmiszerek, a környezet, esetleg a légszennyezés –, az atópiás ekcémával érintett gyermekek száma egyre csak nő. Ez a krónikus bőrbetegség megnehezíti az egész család mindennapi életét, és gyakran csak felnőttkorra múlik el teljesen (de nem mindig). Ahhoz, hogy megfelelően tudjuk kezelni, először meg kell értenünk a betegséget. Mi történik a gyermek bőrével?

Hogyan ismerjük fel az atópiás dermatitiszt?

A gyermek arcának és karjának bőre nagyon száraz (orvosi szóval élve xerosisos), gyakran hámlik (a száraz bőr lepereg), és olykor piros foltok jelennek meg? Vakarózik, a kellemetlen érzés miatt fészkelődik, gyakran sír, és nehezen alszik el? Előfordulhat, hogy atópiás dermatitiszben (atópiás ekcéma) szenved. A legjobb, ha orvoshoz fordulunk, aki meghatározza a megfelelő kezelést

Jelek, amelyekre érdemes odafigyelni:

 • A viszkető érzés okozta vakarózás az atópiás ekcéma egyik fő tünete.
 • A babáknál a bőrbetegség leggyakrabban három hónapos korban jelenik meg. Először az arcán jelennek meg ekcémás piros foltok, majd a karján, a lábán, a popsiján és a fejbőrén.
 • Ahogy a gyermek nő, a foltok 12 hónap után a hajlatokra (nyak, térdhajlat, könyökhajlat, fül mögötti rész), a száj környékére és a kézfejre húzódnak át.

A betegségnek két ciklikus fázisa van:

photo_accalmie_118x118.jpg

1. Fellángolások

 • Először rózsaszín, majd egyre pirosabb és duzzadtabb foltok jelennek meg a bőrön.
 • A bőr gyulladtsága miatt a foltok egyre jobban viszketnek. Ha a gyermek vakarózik, a gyulladás egyre súlyosabb lesz, ami fokozott viszketést eredményez, és növeli a fertőzés kockázatát.
 • A túlvakart foltok idővel váladékozni kezdenek. Ekkor folyadékkal teli kis hólyagok és kérgek jelennek meg. Előfordulhat, hogy az egész terület felduzzad (ödéma). A bakteriális fertőzés (arany staphylococcus) kockázata ebben a fázisban a legmagasabb. A vakarózási inger is ekkor a legerősebb!
 • A vakarózás kis, fekélyes sebeket okozhat, amelyek tovább komplikálják a helyzetet.
photo_poussee_eczema_118x118.jpg

2. Megnyugvás

 • A gyulladásgátló kezelések (helyileg alkalmazott kortikoszteroidok) helyreállítják a bőrt, és eltüntetik a foltokat, de a bőr továbbra is száraz marad.
 • A viszkető érzés az ekcémás foltok nélkül is megmarad. A bőrben továbbra is jelen van a mikrogyulladás. NAPONTA hidratálni kell különböző bőrápoló készítményekkel.
 • Néhány hét elteltével ismét megjelenik a fellángolás, és sokszor nem tudjuk megállapítani egyértelműen, hogy milyen esemény váltotta ki. A fellángolások és a megnyugvások ciklikusan követik egymást, és megfelelő hidratálással megritkíthatjuk a fellángolások előfordulását.

Nagyon viszket...

Az ekcéma komoly hatással van az életminőségre, mivel a viszketés folyamatos kellemetlen érzést okoz. Különösen intenzív is lehet, sőt akár elviselhetetlen. Megértőnek kell lennünk, amikor a gyermek irritált vagy morcos, ha nem tud aludni, vagy ha az iskolában nem tud koncentrálni. A saját bőrétől szenved ennyire! A gyerekeknek nem könnyű kordában tartani a vakarózást, viszont az csak tovább hajtja a gyulladás és a fertőzés ördögi körét. Vannak azonban megoldások, amelyekkel segíthetünk a gyermekünknek, és megnyugtathatjuk a bőrét

Mi történik a bőrben?

schema1_coupe_peau_118x118.jpg

1. A bőr nagyon száraz, ráadásul vízben és lipidekben is hiányt szenved.
> A bőrt táplálni kell, méghozzá kiterjedt hidratáló kezeléssel.


2. A bőr nem képes megfelelően végrehajtani védelmi szerepét. A külső réteg könnyebben átjárható.
> A bőrt meg kell védeni a kisebb traumáktól, amelyek még tovább károsíthatják, mint például a folytonos vakarás vagy a túl agresszív higiénia.

schema2_coupe_peau_118x118.jpg

3. A bőr beengedi az allergéneket (külső tényezők, például a por vagy a poratkák), és egyre érzékenyebbé válik, ami túlzott és indokolatlan reakciót vált ki az immunrendszerből.
> Az összes allergént lehetetlen kizárni az otthonunkból, az egyéb helyekről nem is beszélve; a súlyosbító tényezőket azonban kontrollálhatjuk.


4. A gyermek szervezete úgy védi magát ezektől az áltámadásoktól, hogy bőrgyulladást vált ki – ez a látható ekcémafolt.
> A helyileg alkalmazott kortikoszteroidok alkalmazása ebben a szakaszban teljesen indokolt a gyulladás enyhítésére.

Az okok: mi okozza az atópiás dermatitiszt?

A hajlam lehet örökletes...

Van egy bizonyos kedvező genetikai környezet, amelyben az atópiás dermatitisz kialakulhat. Az atópiás betegségekre hajlamos családok érzékenyebbek a környezeti allergénekre. 30%-os az esélye annak, hogy egy gyermeknél kialakul az atópiás dermatitisz, ha az egyik szülőnél is fennáll, vagy a múltban előfordult a betegség, és 70%, ha mindkét szülőnél2.

A környezet szerepe

Az örökletesség tehát szerepet játszik, de önmagában nem magyarázza az esetek számának robbanásszerű növekedését az elmúlt 40 évben. Egyesek a modern társadalom túlzott higiéniai szokásait emlegetik, különösen a városokban, ahol a gyerekek manapság már nincsenek kitéve allergéneknek az életük korai szakaszában. Túlzott vízhasználat a bőrön, nem megfelelő szellőzés a lakásokban (poratkák), túl jó szigetelés, cigarettafüst és városi légszennyezés... A nem megfelelően stimulált immunrendszer felborul.

A négy kérdés, amelyet minden szülő feltesz

Az ekcéma fertőző betegség?
NEM: Az ekcéma ugyan látható, de nem adható át másnak. Ezt fontos elmagyarázni a gyermeknek, a barátainak és azok szüleinek.

Lehetnek komplikációk?
NEM: Legalábbis amennyiben az ekcéma fellángolásait megfelelően kezeljük, és a bőrt naponta hidratáljuk. A legfőbb kockázat a felülfertőzés.

Kell-e végeztetni allergiavizsgálatot?
NEM: Nem feltétlenül szükséges. Az allergiák és az immunrendszer vizsgálata nem szolgál új információval az ekcéma fellángolásaival kapcsolatban, kivéve ha a megfelelően végzett helyileg alkalmazott kezelések nem bizonyultak hatásosnak, és ha a gyermek visszamaradt a növekedésben. Egyes orvosok javasolják az allergiatesztet a további, látens atópiás patogének feltárása érdekében, mint például az asztma, vagy ritka esetekben az ételallergiák.

Az atópiás ekcéma súlyos betegség?
NEM: Viszont nehéz vele együtt élni. Három kategóriát határoztak meg az atópiás dermatitisz értékelésére: enyhe, mérsékelt és súlyos, az intenzitástól, a tünetek típusától és az életminőségre kifejtett hatástól függően. A specialisták3 az atópiás gyermek életminőségét az asztmás vagy cukorbeteg gyermekekéhez hasonlónak ítélik. Az orvosok 96%-a szerint4 az atópiás dermatitisz a gyermek és annak családjának életminőségét is meghatározza: kezelés, táplálkozás, életkörülmények, alvás, stressz... Ha tanácsra van szükséged, vagy választ szeretnél kapni a kérdéseidre, fordulj bátran bőrgyógyászhoz vagy gyerekorvoshoz.

A jó hír, hogy a 15 év felettiek csupán 4%-a szenved atópiás dermatitiszben5. Az esetek túlnyomó többségében a betegség a gyermekkor alatt teljesen elmúlik.

1 Biedermann T, Skabytska Y, Kaesler S, Volz T. Regulation of T-Cell Immunity in Atopic Dermatitis by Microbes: The Yin and the Yang of Cutaneous Inflammation. Front. Immunol 2015; 6: 353

2 Atopic Dermatitis – S.A. Büchner, Swiss Medical Forum n°19, May 2001

3 Atopic Dermatitis – John Libbey Eurotext – December 2017

4 Guillet G, Cambazard F. ATOPIA Study: European epidemiological dermo-paediatric survey, overview of results: The influence of environment, lifestyle and type of treatment for dry skin with an atopic tendency among newborns, infants and children. TAP January 2006 – 10th Practical Paediatrics Congress Paris.

5 Wollenberg A, Oranje A, Deleuran M et al. ETFAD/EADV Eczema Task Force 2015 Position Paper on Diagnosis and Treatment of Atopic Dermatitis in Adult and Paediatric Patients. / Eur Acad Dermatol Venereol 2016; 30: 729-47

Ápolási terv

Atópiára hajlamos bőrre

 • 1. 1. Tisztítás

  atoderm_olajtusfurdo_1l.jpeg.jpg

  Atoderm Olajtusfürdő

 • 2. 2. Kezelés

  intensive_baume_500.png

  Atoderm Intensive Balzsam

 • 3. 3. SOS viszketésgátló

  atoderm_spray_sos_200_ml.jpg

  Atoderm SOS Spray

Kiegészítő cikkek

Napi kezelés és ápolás Decouvrir
Szakértői tanácsok Decouvrir