Allez au contenu Allez à la navigation

Napi kezelés és ápolás

Nehéz nyugodtnak és higgadtnak maradni, amikor az ekcéma újra és újra felüti a fejét. A gyerek sokat sír, és nem alszik eleget – ráadásul Te sem! Még a testvérek is kénytelenek elszenvedni az atópiás ekcéma következményeit, mivel azok az egész család életét felbolygatják. A szülők számára azonban a legnehezebb kihívás azt látni, hogy a pici mennyit szenved egy olyan krónikus betegségtől, amely folyamatosan kiújul. A rendszeres orvosi vizsgálat elengedhetetlen a kiújuláskor alkalmazandó hatásos kezelés megállapításához. Vannak azonban további módjai is annak, hogy segíts a picinek, és nyugodtabbá tedd a mindennapjait.

Folyamatos kezelés atópiás bőrre: hidratálás, hidratálás, hidratálás!

Az atópiás ekcéma minden esetére jellemző a száraz bőr és a károsodott bőr barrier problémája. A száraz bőr napi táplálása elengedhetetlen a hidrolipid védőréteg megerősítéséhez. Ez az egyszerű lépés a kiújulásokat is megritkíthatja. A veszélyeztetett babák esetében fontos, hogy születés után azonnal elkezdjük a bőrápoló krémek használatát, és ezt egészen addig folytassuk, amíg a tünetek biztosan meg nem szűnnek – akár egészen serdülőkorig! Érdemes kifejezetten atópiás bőrre fejlesztett készítményt választani.

A kellően hidratált atópiás bőr előnyei:

 • Az ekcéma kiújulásának megelőzése
 • A betegség evolúciójának lelassítása a bőr egyensúlyának javításával
 • A tünetek kezelése a viszketés csökkentésével

Az ekcéma kiújulásának kezelése: harc a gyulladással

Amikor a gyermek ekcémája kiújul, a helyi gyulladáscsökkentő kezelés (helyileg alkalmazott kortikoszteroidok) továbbra is a legalkalmasabb a bőr gyors megnyugtatására, a viszketés csökkentésére és a fertőzés elkerülésére. Az orvos által felírt készítmény mindig kizárólag az érintett területen alkalmazandó, naponta egyszer, amíg a pirosság el nem múlik. A helyileg alkalmazott kortikoszteroidok felvitt mennyisége automatikusan csökken a kezelés előrehaladtával, ahogy a foltok egyre kisebbek lesznek. Mindig érdemes követni az orvos ajánlásait.

4 tipp a kenőcs profi alkalmazására:

1. Moss kezet, mielőtt a kenőccsel bekened a baba bőrét.

2. Ne spórolj. A gyermek két könyökére és térdére szükséges megfelelő krémmennyiség nagyjából egy felnőtt ujjpercének felel meg. Gyengéden és lassan masszírozd be a bőrbe, hogy a teljes mennyiség felszívódjon.

3. Bőrápoló krém naponta kétszer: a hidratáló krémet vagy balzsamot reggel és este alkalmazd, és ne csak a kritikus területeken, hanem az egész testen, még akkor is, ha nem volt fürdetés.

4. Gyulladáscsökkentő kezelés naponta egyszer: a bőrápoló krém alkalmazásával egy időben, és csak az ekcémás foltokon, amíg el nem tűnnek. Mindig kövesd az orvos utasításait.

Tanulj meg jól vakarni

Az eszeveszett vakarás csak súlyosbítja a gyulladást és a viszketést. Ugyanakkor van megoldás az intenzív viszketés enyhítésére. Érdemes kipróbálni az alábbi öt tippet:

picto_froid_118x118.png

Hűsítsd a viszkető területet: Helyezz tiszta ruhába csomagolt jégkockákat a foltokra.

picto_sos_118x118.png

Spriccelj Bioderma Atoderm SOS Spray-t a viszkető bőr megnyugtatásához. A spray újszülötteknek is ajánlott.

untitled-1.png

Megálljt parancsolhatsz a viszketésnek úgy is, hogy a viszkető területeket sima felületű, hideg kavicsokkal masszírozod, vagy bármilyen más sima tárggyal, hogy minimalizáld a bőrkárosodást.

picto_roulette_grattage_118x118.png

Használj fából készült viszketésgátló vagy masszázsgörgőt a viszkető területen.

picto_doudou_118x118.png

Vond el a figyelmét a kedvenc játékával, viccelődéssel vagy grimaszolással, hogy ne a viszketésen járjon az esze!
 

Ápolási terv

Atópiára hajlamos bőrre

 • 1. 1. Tisztítás

  atoderm_olajtusfurdo_1l.jpeg.jpg

  Atoderm Olajtusfürdő

 • 2. 2. Kezelés

  intensive_baume_500.png

  Atoderm Intensive Balzsam

 • 3. 3. SOS viszketésgátló

  atoderm_spray_sos_200_ml.jpg

  Atoderm SOS Spray

Kiegészítő cikkek

Minden, amit a gyermek atópiás bőréről tudni érdemes Decouvrir
Szakértői tanácsok Decouvrir