Miért olyan fontos a kézmosás?

Mint köztudott, a kezünk az egyik legfőbb szennyeződési forrás. Ezért javasolja az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a rendszeres kézmosást és az alkohol alapú kézfertőtlenítők használatát, ha nincs lehetőségünk vízzel történő kézmosásra. Kevesebb, mint egy év alatt szokásaink megváltoztak az új koronavírus megjelenésével, és mindannyian elfogadtuk ezt az alapvető higiéniai szabályt, hogy segítsünk a járvány terjedésének leküzdésében.

Higiéniai óvintézkedés mindenkinek

A kézhigiénia figyelemre méltó fejlődést ért el, ami pozitív hatással van mindenki egészségére. A COVID-19 járvány kezdete óta végzett vizsgálatok adatai önmagukért beszélnek.

a tanulmány résztvevői minden hazatérés alkalmával kezet mosnak, szemben a járvány előtti 67% -kal1

a lehető leggyakrabban kezet mosnak, szemben a járvány előtti 38%-kal1

Az egészségügyi dolgozók is rendszeresebben mosnak kezet, mint korábban2

1DOĞAN, Mehmet és Muhammet Bayraktar. "A COVID-19 népegészségügyi szempontból: Törökországban hozott intézkedések és az intézkedések betartása a lakosság körében." Iráni Közegészségügyi Közlöny 49 (2020): 67-75.
2Kiely, L. F., et al. "Irritatív kontakt dermatitisz az egészségügyi dolgozók körében a COVID -19 járvány következtében: keresztmetszeti tanulmány." Klinikai és kísérleti bőrgyógyászat (2020)

Tisztázzuk. A szappannal vagy fertőtlenítő géllel végzett kézmosás fontosabb, mint valaha, hogy megvédjen minket és szeretteinket. Ezek a termékek hatékony "biocid" hatással rendelkeznek, amely megöli a vírusokat, baktériumokat és élesztőgombákat. A kézfertőtlenítő bizonyítottan hatékony módszer a COVID-19 megakadályozásában, ha épp nem tudsz szappannal kezet mosni. Napjainkban mindenkinek ott lapul a zsebében vagy táskájában a kézfertőtlenítő, hogy mindig kéznél legyen. Ahogy telnek a hónapok, egyértelmű, hogy az ismételt kézmosásnak negatív hatásai vannak bőrünkre nézve: kiszáradás, irritáció, viszketés, égő érzés vagy akár kontakt ekcéma. A tünetek változatosak, és szélsőséges esetekben ha a bőrünk sérül, akár a fertőzés kockázatát eredményezik. Mind a felnőttek, mind a gyermekek érintettek, azonban a száraz vagy atópiás bőrrel rendelkezők nagyobb kockázatnak vannak kitéve.

Sérült, érzékeny kézbőr
A COVID19 hatására a népesség többsége tapasztalta a száraz bőr érzését
Társadalom A megkérdezettek 84%-a tapasztalta bőre kiszáradását, viszketését, sérülését vagy irritációját.
A COVID19 hatására az egészségügyi dolgozók bőrgyógyászati problémákat tapasztaltak
Egészségügyi dolgozók Az egészségügyi szakemberek 97%-a tapasztalt bőrgyógyászati problémákat az alkohol alapú kézfertőtlenítők rendszeres használatával kapcsolatosan, 86%-uk pedig dermatitiszben is szenvedett.

Miért károsíthatja az ismételt kézmosás a bőrt?

Miért van néha az a benyomásunk, hogy a kézfertőtlenítő égeti a bőrt?
Miért érezzük úgy, hogy a bőrünk egyre jobban feszül minden egyes használat után?
Miért csökken a tolerancia ezzel az alapvető higiéniával szemben?

A szappan és a kézfertőtlenítő gél bőrre gyakorolt negatív hatásai a fertőtlenítő tulajdonságaikhoz kapcsolódnak. A vírusok elleni pozitív hatásuk mellett, a bőrre sajnos negatív hatással vannak.

Miért hatékony a kézfertőtlenítő a vírusok megállításában? Az antibakteriális kézfertőtlenítők virucid ereje abban rejlik, hogy képesek elpusztítani a vírusokat beburkoló lipidmembránokat.

Mi is a probléma? Bőrünk is nagy mennyiségben tartalmaz lipideket. A hidroalkoholos gélek és az alkohol alapú kézfertőtlenítők intenzív használata károsítja a lipideket, amelyek védőréteget képeznek a bőr felületén. A lipidek károsodásával a bőr törékenyebbé válik. A lipidek (zsírok) nélkül a bőr kiszáradhat és érzékenyebbé válhat a korábban felsorolt kellemetlen körülményekre.

 

Gyengíti a bőr barrier funkcióját

Bőrünket úgy tervezték, hogy beburkoljon és megvédjen minket a külső irritációkkal szemben. Azonban ha egy külső tényező megzavarja természetes egyensúlyát, a bőr már nem tudja megfelelően ellátni ezt a védő szerepet. Pontosan ez az, amit az alkohol-alapú kézfertőtlenítők is tesznek. Azáltal, hogy megvédenek minket a szennyeződéstől, károsítják a bőr integritását és elpusztítják az értékes lipideket.

 • Sejtközi cementként működik, amely segít fenntartani a kohéziót a bőrsejtek között - akárcsak a cement egy téglaépületben (sárga szín)
 • Hidrolipid filmréteget képez, amely zsírokat és verejtéket tartalmaz, amely eltakarja és védi a bőr felületét (zöld színben)

A sejtközi cement és hidrolipid filmréteg lehetővé teszi a bőr számára, hogy ellássa barrier funkcióját:

 1. Megakadályozza az allergének, a szennyezések és más külső toxikus elemek bejutását a bőrbe
 2. Megelőzi a túlzott vízveszteséget a barrier funkció fenntartása érdekében

A hidroalkoholos gélek rendszeres használata vagy a kézmosás feloldja a bőr lipidjeit. A barrier funkció tehát már nem hatékony, a vízveszteség nő, és a bőr felfedi a száraz, nagyon száraz és törékeny bőrre jellemző tüneteket – az irritációtól a viszketésig, égő érzésig, repedezéseken át egészen annak felhasadásáig. 

Hidrolipid filmréteg és a kézbőr

Hogyan tudjuk összeegyeztetni a higiéniát és a kézápolást?

Olvass tovább: Bioderma Kétfázisú kézfertőtlenítő és kézápoló a NAOS-tól: újdonság a kézápolásban

Az egészségügyi hatóságok közzétették a higiéniai lépéseket, amelyeket követni kell a kéz tisztítása során. Először is, gyengéd, a bőr felületét nem károsító szappant érdemes használnod, és próbáld meg kerülni a nagyon forró vizet. Kézmosás után ügyelj arra, hogy kezedet gyengéden töröld meg. Folyékony kézfertőtlenítő választása esetén ügyelj arra, hogy a készítmény legalább 60%-os alkohol tartalmú legyen. Hidratáló terméket is érdemes alkalmaznod miután hidroalkoholos géllel fertőtlenítettél, vagy kezet mostál. Csak egy emolliens, azaz hidratáló termék az, amely képes puhítani a bőrt, és visszaállítani az elveszett lipideket.

A gyakorlati életben ezt a szokást sokunknak nehéz kivitelezni, különösen az egészségügyi szakemberek számára, akik többször is kezet mosnak. Nincs elegendő idő és megfelelő hidratáló termék ami ezt biztosítani tudná. Az egészség és a biztonság fontosabb, mint a száraz bőr.

Ezzel a sürgős, világszintű problémával szemben kellett a Naosnak megoldást találnia. Mivel a barrier védelme egyre fontosabb, a NAOS és annak dermatológiai laboratóriuma, a BIODERMA létrehozta az első lipoalkoholos kétfázisú oldatot, amely egyetlen lépésben fertőtleníti a kezeket és visszaállítja a bőr lipidtartalmát. A Bioderma Kétfázisú kézfertőtlenítő és kézápoló egy új rutinlépés, ami ötvözi egészségünk és bőrünk védelmét.

NAOS Care first

Veszélyes. Tartsa be a használati óvintézkedéseket. Biocid termékek esetén fokozottan figyeljen a biztonságos használatra. Használat előtt mindig olvassa el figyelmesen a címkét és a termékinformációkat.

 • Nem leöblítendő kézfertőtlenítő

  Meggyengült bőr Minden bőrtípusra Száraz vagy nagyon száraz bőr

  Biphase Kétfázisú kézfertőtlenítő és kézápoló

  Az első kettős hatású bőrbarrier védő kézfertőtlenítő. Elpusztítja a vírusokat, miközben védi a bőr lipideit.

  Kinek ajánlott?

  Az egész család számára (3 éves kortól)

 • BIODERMA termékfotó, Sensibio H2O 500ml, micellás víz érzékeny bőrre
 • Lemosást nem igénylő tisztító

  Érzékeny bőr Normál bőr

  Micellás technológia

  Sensibio H2O

  Tisztító és nyugtató hatású arc- és sminklemosó micellás víz, érzékeny bőrre.

  Kinek ajánlott?

  Felnőttek, Tinik

 • BIODERMA termékfotó, Atoderm Olajtusfürdő 1L, tusfürdő olaj száraz bőrre
 • Lemosást igénylő tisztító

  Nagyon száraz, irritált, atópiára hajlamos érzékeny bőr

  Skin barrier therapy™ szabadalom

  Atoderm Huile de douche

  Tápláló olajtusfürdő, 24 órás hidratáló hatást és azonnali komfortérzetet biztosít.

  Kinek ajánlott?

  Az egész család számára (kivéve koraszülöttek)

 • BIODERMA termékfotó, Cicabio Krém 40ml, sebkezelő krém irritált bőrre
 • Alkalmi célzott bőrápolás

  Irritált, sérült bőr

  Antalgicine™ technológia

  Cicabio Crème

  Regeneráló és nyugtató krém.

  Kinek ajánlott?

  Az egész család számára (kivéve koraszülöttek)