Allez au contenu Allez à la navigation

Kombinált, zsíros, problémás bőr

ISMERJE MEG JOBBAN BŐRÉT, HOGY MEGŐRIZZE EGÉSZSÉGÉT

Share

A kombinált és zsíros bőr problémája a faggyú (szébum) mennyiségéből és minőségéből fakad, ami miatt ez a bőrtípus erőteljesen ki van téve a pattanásodásnak és a bőrhibáknak. A bőrhibákat természetesen más is okozhatja, például az ekcéma, ami nehezebbé teszi a bőr kezelését. Végeredményben a pattanás, amit serdülőkorban a fiatalok 80%-a tapasztal, felnőtt férfiakat és nőket is érinthet, és speciális formában is jelentkezhet. Pszichológiai hatása rendkívül fontos, és a felelősségteljes magatartás pedig elengedhetetlen, hiszen a legtöbb pattanás eltűnik a megfelelő kezelés hatására.

Összefoglaló
 1. Honnan ismerhető fel a kombinált, zsíros, problémás bőr?
 2. Mi okozza a pattanásokat?
 3. Kit érinthet a probléma?
 4. Mik az akné jellemzői felnőtt nők esetében?

Honnan ismerhető fel a kombinált, zsíros, problémás bőr?

A zsíros bőrre általában a megvastagodott felület jellemző, a kitágult pórusok, valamint a zsíros és fényes bőrfelület. Ez a felesleges faggyúnak köszönhető, ami többé-kevésbé rendszeresen, bőrhibák formájában jelenik meg, pattanás vagy mitesszerként. A kombinált bőr esetében a bőrhibák szinte mindig az arc közepén, a homlokon, az orron és az állon jelennek meg, amit összefoglaló néven "T-zónának" nevezünk. Az arc és a bőr többi része pedig normál vagy száraz is lehet. A kombinált bőr nagyon labilis és könnyen irritálódik.

Mi okozza a pattanásokat?

A pattanás a faggyúmirigy gyulladásos betegsége. Három összetartozó faktor okozza:

 • A túlzott faggyútermelés, a hiperkeratinizáció és a baktériumok elszaporodása.
 • A túlzott faggyútermelés: ez a faggyútúltermelés a serdülőkorban elinduló hormonális aktivitás eredménye. A bőr zsírossá és csillogóvá válik. Annak is megvan a veszélye, ha a faggyú összetétele megváltozik és már nem olyan, mint az egészséges faggyú. Megvastagodik, a tüszőből is nehezebben áramlik ki, ami ismét megemeli a komedók kialakulásának esélyét.
 • A hiperkeratinizáció: a sejtek túlzott mértékű burjánzása a follikuláris csatorna belső felén, ami egy valódi duzzanathoz vezet, ami megakadályozza a faggyú kifelé távozását. Következésképpen komedók, vagy kis duzzanatok jelenhetnek meg akár a bőrfelszín alatt (zárt komedók és mikrociszták), vagy a bőr felszínén (nyílt komedók-mitesszerek és melaninek).
 • A baktériumok elszaporodása: a faggyú ideális táptalaj bizonyos baktériumok, különösen a propionibacteium aknék számára, ami mindenkiben megtalálható, de a pattanásoknál a faggyúmirigyben megsokasodik és ezáltal gyulladást okoz. A komedóból így fájdalmas pattanás lesz, amit papulának hívunk (gyulladásos elváltozás).

Kit érinthet a probléma?

Elég ritkán, de előfordulhat, hogy az akné újszülötteken is jelen van (köszönhetően az anyai androgén hormonoknak), esetleg idősebb gyerekeken is. Leggyakrabban a serdülők bőrproblémája az akné. Ez egy polimorf aspektus, ami a különböző elváltozások gyűjtőfogalma. A pattanásosodás 12-14 éves korban támad a legerősebben, általában a bőr legzsírosabb részein: az arcon, a mellkason és a háton. Legfőbb oka a korra jellemző hormonális ingadozás. Nőknél 30 éves kor után általában az arc alsó részén, az állon és a nyakon figyelhető meg pattanásosodás. Ennek legtöbbször szintén hormonális oka van.

Mik az akné jellemzői felnőtt nők esetében?

A felnőttkori akné kialakulásának legfőbb okai:

 • A nem megfelelő kozmetikum használata, a napozás, a táplálkozás. A dohány is elősegíti ezt a jelenséget: a dohányosok 41%-a érintett a felnőttkori akné problémájában, míg a nemdohányzók csupán 9%-a szenved ettől.
 • Genetikai okai is lehetnek. Amennyiben a felmenők között előfordult ilyen probléma, szinte biztosra lehet venni, hogy a felnőttkori akné elő fog jönni.
 • Mindezek mellett egyéb, gyógyszerekhez köthető oka is lehet ennek: bizonyos fogamzásgátlók, hormongyógyszerek és anti-depresszánsok is okozhatnak pattanásosodást és egyéb bőrhibákat. A serdülők bőrével ellentétben a felnőtt nők bőre sokkal kevésbé van kitéve a túlzott faggyútermelésnek. A bőrhibák nagy része ennyi idős korban inkább az arc alsó felére korlátozódik (áll és állkapocs, valamint nyak) és általában gyulladásos formában jelenik meg (pattanás) vagy remanens (mitesszer) formában. Ahhoz, hogy ez a bőrprobléma megoldható legyen, fontos, hogy minden esetben a bőrtípusnak megfelelő kezelést kapja a páciens, ami különbözhet a serdülők számára előírt kezeléstől.