Allez au contenu Allez à la navigation

Problémás és gyermekbőr fényvédelme

Ismerje meg jobban bőrét, hogy megőrizze egészségét

Share

A Nap szempontjából nem vagyunk mindannyian egyformák. Az egyéni fototípusokon kívül fontos tudni, hogy sok bőrtípus különös érzékenységet mutat, ha napsugárzás éri. A kipirosodott, problémás, allergiás vagy heges, sérült és gyermeki bőr számára a napsütés talán még nagyobb veszélyt tartogat, mint másoknak.

Összefoglaló
  1. Milyen hatással van a nap a vörös, foltos bőrre?
  2. Hogyan reagálnak a bőrhibák a napsugárzásra?
  3. Mire kell figyelni érzékeny, intoleráns vagy allergiás bőr esetén?
  4. Milyen veszély fenyegeti a heges, sérült bőrt?
  5. A Nap és a foltos bőr
  6. A labiális fertőzések esete
  7. Mi a megfelelő rutin, ha a gyerekek a napon tartózkodnak?

Milyen hatással van a nap a vörös, foltos bőrre?

A pontszerű vagy kiterjedt vörös foltok, a rosaceás bőr és néhány érzékeny bőrtípus érzékenyen reagál bizonyos körülmények között. A meleg és az UV sugárzás azon faktorok közé taroznak,  amik elősegítik az értágulatok kialakulását, és ezek okozzák a bőrpírt és a foltokat, amik egyre láthatóbbá válnak, különösen a világos bőrűek esetében. Az ilyen bőrtípusnál különösen figyelni kell rá, hogy a megfelelő, speciális krémekkel védjék magukat a súlyosbodó foltosodástól. 

Hogyan reagálnak a bőrhibák a napsugárzásra?

A nap fals barátja az aknésodásra hajlamos bőrnek, kamasz-és felnőttkorban egyaránt. Először úgy tűnik, csodával határos módon javul a bőr állapota és leszáradnak a pattanások. Mindazonáltal a barnulás csupán megvastagítja az epidermiszt, amelyben így fokozatosan eltömődnek a pórusok. Ez méginkább megnehezíti a faggyú kiürülését (ami amúgy is nehezen ürül a megvastagodott állapotú, aknés bőr esetén). A bőr visszavilágosodásáig semmi sem látszik, akkor azonban a hetekre eltömődött pórusok és faggyúdugók begyulladnak és pattanásokká alakulnak. Ez a napozás utáni bőrhibák klasszikus esete. Ilyenkor a bőrt óvni kell a közvetlen napsütéstől speciális, zsíros bőr számára kifejlesztett krémekkel, ami fellazítja a faggyú állagát és elsimítja a bőr textúráját, hogy a faggyú megfelelő ürülése végbemehessen. Ezek a szerek egy egységes, nem zsíros érzést, sokszor akár színezett, matt bőrt hagynak maguk után, ami segít elkerülni a nyaralás utáni kellemetlen meglepetéseket.

Mire kell figyelni érzékeny, intoleráns vagy allergiás bőr esetén?

Meghatározás szerint az érzékeny, intoleráns vagy allergiás bőr túlzóan reagál a környezetére. A közvetlen napsugárzásnak való kitettség ezért erősen ellenjavallt, és ajánlott egy erős fotoprotektív termék, fényvédő alkalmazása. A különböző problémákat viszont azonosítani kell, hogy a megfelelő kezelést válasszuk:

A fotoszenzibilis (fényérzékeny) bőr esetén tilos napozni. Ez igaz a veleszületett, és a később szerzett érzékenység esetén is. Arról is szót kell ejteni, hogy bizonyos gyógyszeres kezelés is okozhat átmeneti fényérzékenységet. Az SPF 50+ faktorú fényvédő krémek használata kötelező anti-UVB és anti-UVA hatással, hogy csökkentsék a súlyos gyulladásos reakciókat, amit a napsugárzás okozhat. Néhány bőr allergiás a klasszikus kémiai szűrőkre, amiket a fényvédő krémek néha tartalmaznak. Ebben az esetben, ami szerencsére elég ritka, a hagyományos fényvédő szereket másik, ásványi anyagokat tartalmazó termékekre kell cserélni, amik az utóbbi időkben már jelentős változáson mentek keresztül, és amik nem fehérítik úgy a bőrt, mint régen. Végül pedig van az a fajta napallergia, amit a napozás első napjaiban tapasztalunk. Ez a nyári napallergia a nők kb. 80 %-át érinti, és a barnulás kezdetekor általában spontán eltűnik. Ahogy a neve is jelzi, ez nem egy súlyos betegség, de a tünetek a különböző életminőségek alapján változók lehetnek. Megfigyelhető enyhe bőrpír, pattanások megjelenése vagy súlyos viszketés. A kezelés lényege, hogy a bőr védve legyen egy magas anti-UVB tartalmú fényvédő krémmel a napégések ellen, valamint fontos, hogy anti-UVA hatással is bírjon az allergia ellen. Egy 1-es SPF/IP UVA hányados ezesetben elengedhetetlen (avagy egyszerre és ugyanannyira kell védenie az UVB és UVA sugárzás ellen, hogy megkímélje a bőrt az allergiás tünetektől).

Milyen veszély fenyegeti a heges, sérült bőrt?

Ha esztétikai vagy sebészeti beavatkozáson esett át, esetleg balesetet szenvedett egy ruhával nem fedett területen, akkor fenáll a hiperpigmentáció veszélye a hegesedés ideje alatt, ami akár 8-12 hónapig is eltarthat. A heg ilyenkor bebarnul, és az elszíneződés tartós lehet. A veszély nem csak nyáron, de minden évszakban fennáll. Az UVA sugárzás mindig jelen van, az üvegen és a felhőkön is keresztül jut. A heges, sérült bőr számára tehát speciális védelemet kell találni, megcélozva a sérült, napsugárzásnak kitett bőrfelületet. 

A Nap és a foltos bőr

Az öregedés és a túlzott napozás hatására a bőr gyakran hajlamos a foltosodásra, különösen a sugárzásnak kitett felületeken, mint például a nyak, a hát, a kéz és az arc. Ezek a foltok összefüggenek a melanin eloszlásának diszfunkciójával. A mindennapi napsugárzás hajlamos erősíteni a jelenséget. A foltos bőr hiperpigmentációja megelőzhető a megfelelő fényvédő krémekkel, amik a melaninszabályozásra lettek kifejlesztve.

A labiális fertőzések esete

Az ajakherpesz problémája nagyon sok ember érint. A napsugárzásnak való kitettség az egyik kiváltó ok, de ilyen ok lehet például a stressz vagy a fáradtság. Ma már léteznek speicális napvédő ajakírek, amiket a száj fertőzéseinek megelőzésére fejlesztettek ki, ugyanakkor fényvédő hatással is bírnak az érzékeny területeken.

Mi a megfelelő rutin, ha a gyerekek a napon tartózkodnak?

Az elsődleges feladat, hogy a gyermek árnyékban legyen, és a megfelelő öltözetben! Mindenképpen kerülni kell, hogy a gyermek közvetlen napsütésnek legyen kitéve, különösen 3 éves kor alatt, amikor SOSEM mehet napra a baba. A gyermekek bőre vékonyabb, és sérülékenyebb, mint a felnőtteké, ezért az UV sugárzástól is jobban kell védeni őket: hiszen könnyebben leégnek, és hőgutát is könnyebben kaphatnak. A gyermekkorban történt leégéseknek súlyos következményük lehet felnőttkorban.  A szülők ezért kötelesek a legalapvetőbb szabályokat betartani. Délelőtt 11 és délután 16 óra között szándékosan sose vigyék a gyermeket napra.

  • A gyermek mindig legyen megfelelő öltözékben: hosszú ujjú pólóban, lehetőleg világos színű ruhában, sapkában, napszemüvegben.
  • Minden 2 órában magas fényvédőfaktorú krémmel (SPF 50+) vagy kifejezetten gyermekek számára készített krémmel kenjék be a gyermek testét. Minden esetben ismételjék meg a krém felvitelét, ha a gyermek kijön a vízből, homokozóból, vagy törölközés után...
  • A gyermek konstans itatása is létszükség, itassanak vele vizet, hogy rehidratálják.