Az UVB és UVA sugarak alkotják földi légkörünket. Az UVB-sugarak a teljes spektrum mindössze 5%-át teszik ki, és a bőrfelszín közelében maradnak. Az UVA-sugarak alkotják a spektrum fennmaradó 95%-át, és mélyebbre hatolnak a bőrünkbe, messze a felszín alá. Elnyeljük őket, akár napos, akár felhős az idő, akár a szabadban vagyunk, akár egy napernyő alatt vagy egy ablak mellett. Az UVA-sugárzás minden egyes nap éri bőrünket.

Amikor az UVB-sugarak a bőrünket érik, rövid távú és látható hatást tudnak kifejteni, és a bőrünk károsodása a legtöbbször enyhe. Leéghetünk a napon, majd hámlik a bőrünk. Az UVA-sugarak viszont hosszú távú, nem azonnal látható hatásokat okozhatnak - és a károsodás sokkal nagyobb lehet. Az UVA-sugarak oxidatív stresszt idéznek elő bőrünk felszíne alatt. Ez elváltozásokat okozhat a bőrsejtek DNS-ében. Az elváltozások idő előtti öregedéshez és a bőrrák kockázatához vezethetnek.

Napsugarak hatása

Az UVB-sugarak fontos szerepet játszanak a bőr önvédelmi mechanizmusaiban, amikor a napnak van kitéve. Ahogy a bőr kipirosodik, ez egy jelzés a bőr számára, hogy bekapcsolja saját biológiai védekező rendszerét:

A bőr melanint termel, amely barnaságot ad, és védelmet nyújt az égés ellen.

A felhám megvastagszik, hogy megvédje a belső rétegeket.

Számos belső folyamat indul el az oxidatív stressz csökkentése, a DNS-elváltozások javítása és az immunrendszer válaszreakciójának létrehozása érdekében, hogy eltávolítsa a veszélyeztetett sejteket.

Más szóval, a bőr az UVB sugarakra adott reakciója az, ahogyan védekezik az UVA sugarak sokkal súlyosabb hatásaival szemben.

Napégés

A magas SPF szám nem elég a teljes védelemhez

Sokáig azt hittük, hogy a magas fényvédő faktor (SPF) elegendő védelmet nyújt a nap ellen. Az SPF azonban csak az UVB védelemre vonatkozik.

Csakhogy... az UVB sugarak a napsugárzásnak csupán 5%-át teszik ki. A fényvédő krémek ezen sugarak 98%-át blokkolják. Ez azt jelenti, hogy az UVB-sugarak 2%-a éri el a bőrt. Másrészt a napozás 95%-át az UVA sugarak teszik ki, és a napvédő krémek ezek 11-15%-át engedik a bőrre jutni.

Nem csak ez, de amikor a napvédő krémek blokkolják az összes UVB-sugarat, megakadályozzák, hogy a bőr megkapja a jelet, hogy megvédje magát. Ezáltal a bőr hajlamos a további napozás okozta hosszú távú károsodásra.

  • Professor Sergio Schalka, Bőrgyógyász és fényvédelmi szakértő, Brazília.

    Amikor a fényvédő krémeket először kifejlesztették, a leégés elleni védelemre tervezték őket, ami azt jelenti, hogy az UVB sugárzás ellen védtek. Annak ellenére, hogy ma már ismerjük az UVA bőrre gyakorolt hatásait, még mindig magasabb fokú UVB védelmet nyújtanak, mint UVA védelmet.

    Professor Sergio Schalka, Bőrgyógyász és fényvédelmi szakértő, Brazília.

Tehát a fényvédőnek UVA védelmet is kell nyújtania... Mi a helyzet a piacon kapható hagyományos fényvédőkkel? A hagyományos fényvédők kétféleképpen biztosítják ezt a védelmet:

Európában ezt a címkén egy kör alakú "UVA" felirat jelzi. Ahhoz, hogy ezt a szimbólumot használni lehessen, az UVA védelemnek az európai előírásoknak megfelelően legalább az UVB védelem egyharmadával kell megegyeznie. Ez azt jelenti, hogy az UVA sugarak elleni védelem nem optimális, és ez egyensúlytalanságot teremt az UVB és az UVA sugarak védelme között.

Jellemzően a többi hagyományos fényvédő krémnél, amely magasabb UVA indexet akar elérni, nagyszámú szűrőt tartalmaz magasabb koncentrációban, hogy hatékonyan blokkolni tudja az UVA sugarakat. A magasabb számú összetevő miatt a bőr túlterhelődik, és nagyobb a kockázata annak is, hogy a bőr irritálódik a fényvédő krémtől. Ami azt jelenti, hogy nem fogod használni, és ez a legrosszabb megoldás az összes közül.

Összefoglalva, a közel teljes UVB-védelemmel rendelkező fényvédők rövid távú védelmet nyújtanak - nincs leégés - anélkül, hogy figyelembe vennék a szükséges hosszú távú védelmet - a korai öregedés és a bőrrák kockázatának megelőzését. Ez egyensúlyhiányt okoz a bőr védelmi mechanizmusaiban. Az egyensúly fenntartása a bőr ökoszisztémájának minden részében fontos a hosszú távú egészség szempontjából.

 

Ráadásul egy olyan fényvédő, amelyet csak a szükséges összetevőkből és a megfelelő dózisban állítottak össze, nagyobb valószínűséggel tolerálható a bőr számára, így kellemesebbé teszi a szükség szerinti gyakori használatot.

Fényvédő UVA védelemmel

Graphic representation of the Sun Active Defense formula used in Bioderma's photoderm products

NAOS márkaként a BIODERMA Laboratóriuma a bőrt egy ökoszisztéma részének tekinti, amely állandó kölcsönhatásban van a környezetével. Ezt az ökoszisztémát számos belső és külső tényező befolyásolhatja. A Bioderma a bőr természetes biológiájából inspirálódva, hogy megőrizze és helyreállítsa az ökoszisztéma egyensúlyát, a bőr igényeire reagál, miközben erősíti saját védelmi mechanizmusait is. Ezáltal a bőr képes tartósan megőrizni saját egészségét.

A Bioderma szorosan együttműködött a bőrgyógyászokkal a csúcstechnológiás fényvédő SUN ACTIVE DEFENSE megalkotásában. Kevesebb szűrőt kombinálva a fejlett szabadalmaztatott biológiai védelemmel, UVB blokkot és megerősített UVA pajzsot nyújt, valamint erősíti a bőr antioxidáns védelmét és immunrendszerét.

SZIGORÚAN ÖSSZEVÁLOGATOTT SZŰRŐK KOMBINÁCIÓJA

Ahelyett, hogy túlterhelné a bőrt a szűrők sokszorosításával, a BIODERMA Laboratóriuma  az Európai Unió által engedélyezett 32 szűrő közül csak nyolccal dolgozik. Ezeket a szűrőket kifejezetten azért választottuk ki, mert:

  • Tisztelik a szervezetet, és nem endokrin károsítók.
  • Tiszteletben tartják a bőrt. A NAOS exkluzív tanulmánya szerint nem minősülnek sem irritálónak, sem szennyezőnek.
  • Tisztelik a bolygót, mivel nem mérgezőek és nem bioakkumulatívak.
  • A vízi ökoszisztémákra mért környezeti hatásuk a legalacsonyabb.

 

ANTIOXIDÁNS ÉS IMMUNRENDSZER-VÉDELEM

A szűrőket kiegészíti egy szabadalmaztatott módszer, amely a bőr biológiája által inspirált antioxidáns és immunrendszeri védelmet biztosít. Az UV-expozícióból eredő károkat korlátozza, segít megelőzni a korai öregedést és a bőrrák kialakulását.

A SUN ACTIVE DEFENSE a BIODERMA összes Photoderm termékének összetételében szerepel, és a termékcsalád négy pillérének egyike. A Photoderm tehát az első olyan fényvédő termékcsalád, amely stimulálja a bőr természetes védekező mechanizmusait, és megakadályozza a bőr sejtváltozásait valamint az oxidatív stresszt.

+26% védelem az oxidatív stressz ellen1

+24% bőr immunvédelme1

Azáltal, hogy a bőr ökoszisztémájának minden részét egyensúlyban tartja és stimulálja a bőr saját biológiai védekező mechanizmusait, a Photoderm fokozza a bőr saját védelmét és csökkenti a bőrrák kialakulásának kockázatát.

11Klinikai vizsgálat 10 alanyon, II. és III. fototípuson, napozás közben. Több biomarker értékelése a szűrők és az ectoin + mannit antioxidáns és immunszuppresszív védelemre gyakorolt kiegészítő hatásának értékelésére. Lengyelország, 2021.

Jó, ha tudod

A Photoderm termékcsalád nagyon magas szintű védelmet nyújt a bőr számára, mind az UVA, mind az UVB sugarak ellen. Mivel a bőr kevesebb sugarat nyel el, kevesebb oxidatív stressz éri a felhám mélyebb rétegeit. A bőrsejtek DNS-e ezért jobban védve van az elváltozások kialakulásától. A bőrsejtek immunválasza pedig megmarad.

Válassz a bőrgyógyászati fényvédő termékek széles választékából, amelyek a család minden tagjára szabottak, a legfiatalabbaktól az idősebbekig, és olyan különböző igényekre, mint az érzékeny bőr, az aknéra hajlamos bőr, a bőrpír vagy hiperpigmentáció.

Klasszikus és barnulást elősegítő fényvédelem

Érzékeny bőr Normál baba és gyermekbőr Orvosi kezelés során meggyengült bőr

SUN ACTIVE DEFENSE SZABADALOM

Photoderm Lait ULTRA SPF50+

Nagyon magas védelem, UVA-sugarak elleni megerősített hatékonysággal.

Kinek ajánlott?

Az egész család számára (12 hónapos kortól)

Speciális fényvédelem

Hiperpigmentált bőr Kipirosodásra és irritációra hajlamos hiperreaktív bőr Kék fény által kiváltott hiperpigmentáció

BLUE LIGHT PROTECTION

Photoderm M SPF50+ dorée

Megakadályozza a bőrhibák ismételt kialakulását.
Magas fedés és matt hatás

Kinek ajánlott?

Felnőttek, Várandós és szoptatós nők

Klasszikus és barnulást elősegítő fényvédelem

Kombinált, zsíros bőr Kémiai szűrőkre allergiás bőrre

SUN ACTIVE DEFENSE

Photoderm NUDE Touch MINERAL SPF50+ claire

Természetes hatású ásványi fényvédő.

Kinek ajánlott?

Felnőttek, Tinik

Klasszikus és barnulást elősegítő fényvédelem

Érzékeny bőr Napsugárzás után

SUN ACTIVE DEFENSE SZABADALOM

Photoderm Crème SPF50+

8 órás hidratáló fényvédelem könnyű textúrával.

Kinek ajánlott?

Felnőttek, Tinik