A melazma a hiperpigmentált bőr szimmetrikus eloszlása az arcon. A homályos szélű foltok az arc mindkét oldalán, valamint az orron és az orr alatt, az állon és a homlokon is megjelenhetnek. Évszaktól és a napon töltött időtől függően megerősödnek, majd halványulnak, végül pedig maradandóvá válhatnak.

Kinél alakulhat ki?

A melazma kialakulását számos tényező befolyásolhatja. A hormonok szerepe ismert, de még nem teljesen tisztázott. Gyakran megjelenik fiatal nőknél a terhesség alatt, ezért is nevezhetjük "terhességi maszknak". De az elnevezés ellenére az esetek 80%-a terhesség előtt vagy után következik be. Bizonyos gyógyszerekről ismert, hogy előidézhetik vagy akár genetikai hajlam is lehet.

Bár főként nőknél alakul ki melazma, a férfiakat is érintheti. Nagyobb valószínűséggel fordul elő a sötétebb bőrszínnel rendelkező embereknél, különösen az ázsiai és a spanyolajkú lakosságnál. Náluk általában későbbi életkorban, a 30-as évek közepén alakul ki, szemben a világos bőrűekkel, akiknél valamivel korábban is kialakulhat1.

1Miot, An Bras Dermatol 2009, Passeron, J Eur Acad Dermatol Venereol 2013
Melazma miatt hiperpigmentálódott bőr

Amikor a bőr napsugárzásnak van kitéve, az UV-sugarak stimulálják a tirozináz nevű enzimet. Ez a melanocitáknak nevezett sejtekhez jut el, amelyek a melanin termeléséért felelősek. Az általuk termelt melanin adja a bőr barna színét.

A melazma esetében a melanin felhalmozódik, így jönnek létre a hiperpigmentált területek, amelyek az arc különböző részeit érintik.

Nemrégiben fedezték fel, hogy a látható fény, különösen a kék fény is okozhat pigmentációt. A látható fény rövidebb hullámhosszú (400-500 nm), mint a vörös fény vagy az infravörös fény. Megkerüli a tirozináz enzimet, és közvetlenül serkenti a melanocita aktivitást. Az eredmény kifejezettebb hiperpigmentáció, mint amit az UVB-sugarak váltanak ki – ami tovább is tart, akár három hónapig2.

2Duteil, Pigment Cell Melanoma Res 2014
Fényvédő melazmára
  • Professor Passeron - Bőrgyógyász és a hiperpigmentáció szakértője

    Professor Thierry Passeron, Bőrgyógyász és a hiperpigmentáció szakértője.

    A fényvédő krémek kiválasztásakor, ha csak az SPF-et nézed, az leginkább az UVB sugarak elleni védelmet mutatja. Olyan fényvédőt kell választanod, amely védelmet nyújt az UVA sugárzás ellen is, amely a bőr öregedéséért felelős. A melazmás emberek esetében pedig a nagy energiájú látható fény, a kék és ibolyántúli fény bizonyítottan részben felelős a hiperpigmentációért. Tehát olyan védelemre van szüksége a bőrödnek, amely magában foglalja az UVA, az UVB és különösen a látható fény elleni védelmet.

    Professor Thierry Passeron, Bőrgyógyász és a hiperpigmentáció szakértője.

NAOS márkaként a BIODERMA a bőrt egy ökoszisztéma részének tekinti, ahol a bőr és környezete kölcsönhatásban van egymással. A melazma esetében a BIODERMA Laboratóriuma bőrgyógyászokkal együttműködve fejlesztette ki a Photoderm M új formuláját, amely egyesíti a bőrgyógyászati bőrápolást egy rendkívül hatékony fényvédővel, amely biztosítja a bőr önvédelmi funkcióit. A SUN ACTIVE DEFENSE szabadalom megerősíti a bőr természetes védekezőképességét. Magas koncentrációjú pigmentekkel és glabridin hatóanyaggal kombinálva, a fényvédő a piacon3 elérhető legnagyobb védelmet nyújtja a kék fény ellen. Csökkenti a melazma kiújulását és kiegyenlíti a bőr tónusát, emellett kellemes a használata. A bőr saját védekező mechanizmusai megerősödnek, így biztosítva a bőr tartós egészségét.

3Klinikai vizsgálat a hiperpigmentációt célzó, nagyon magas védelmet nyújtó színezett fényvédők között.
Fényvédő melazmára

A Photoderm M minden egyes összetevőjét kifejezetten a bőr rövid és hosszú távú, napkárosodás elleni védelmében játszott szerepe miatt választottuk ki. Széles spektrumú fényvédőként hat a hiperpigmentáció okaira is, csökkentve a melazmát és annak kiújulását.

Mivel a kék fény felelős a hiperpigmentációért, a Photoderm M a legmagasabb KÉK FÉNY ELLENI VÉDELMI VÉDELEMET nyújtja, ezáltal a melazmát kiváltó okokra hat. A formula magas koncentrációban tartalmaz pigmenteket, amelyek védelmet nyújtanak a kék fény okozta károsodás ellen. Színtől függően a kék fény 61-66%-át blokkolják, ami a legmagasabb arány a fényvédők kínálatában.

Bioderma Patented Innovation

Photoderm M also contain the SUN ACTIVE DEFENSE high technology protection. Four specially selected UVA and UVB filters and a patented biological protection are providing SPF 50+, and also supports skin’s antioxidant defence and immune systems. Your skin is protected from short-term burning, melasma relapsing and longer-term risks of premature ageing and cancer.

SUN ACTIVE DEFENSE szabadalom

Magas pigmenttartalma révén jól fed maszkhatás nélkül. Elérhető világos és arany árnyalatban, így több fototípus is megtalálhatja a megfelelő árnyalatot.

Színezett fényvédő minden fototípusra

A glabridin egy aktív összetevő, amit az édesgyökér kivonatból állítanak elő természetes módon. Tyrosinase enzimet tartalmaz, ami a melanin előállításáért felőles. Ha csökken a száma, akkor csökken a hiperpigmentáció és ennek hatására a melazma is kevésbé lesz jellemző.

Aktív összetevő

Bizonyított eredmények melazmával küzdő pácienseken

A Photoderm M-et a melazma csökkentésében elért hatékonyságán tesztelték, és a fogyasztók a nem ragadós, nem zsíros és kellemes textúrája miatt is kedvelik. Egész nap könnyen viselhető fényvédő, amely segíti a bőrt abban, hogy gondoskodjon önmagáról.

A Photoderm M 3 ponttal csökkenti a Melasma Area Severity Indexet.4

A páciensek 96%-a egyetértett abban, hogy a Photoderm M kontrollálja a melazmát4.

A terméket használó páciensek 90%-a állította, hogy a termékhasználat során csökkent a melazmája.4

A használók 97%-a minden nap jobban érzi magát, köszönhetően a hiperpigmentáció magas szintű fedettségének5.

A használók 93%-a egyetértett abban, hogy a termék egész nap tartós5.

4Klinikai vizsgálat a melazma súlyosbodásának megelőzésére irányuló hatékonyság értékelésére, Brazília 2021.
5Fogyasztói teszt, 106 alany bevonásával, 14 nap alatt, IEC Dél-Afrika, 2021. február.

Kellemes textúra mindennapi használatra

A BIODERMA Laboratóriuma a formulázási szakértelmére támaszkodva olyan fényvédő krémet hozott létre, amelyet kellemes használni és kényelmes viselni. Ha a fényvédő krémet könnyű felvinni, nagyobb valószínűséggel használjuk naponta, ami magasabb fokú védelmet, kevesebb melazmát és tartósan egészséges bőrt biztosít.

A púderes gél-krém textúra könnyű és egyszerűen eloszlatható.

Érzékeny és kombinált vagy zsíros bőrre is alkalmas. 8 órás matt hatást biztosít.

Hő- és nedvességálló. Minden éghajlatra alkalmas.

Nem csípi a szemet

Nem tartalmaz illatanyagot, a jobb tolerálhatóság érdekében

Környezetbarát fényvédők

Tiszteletben tartja az édesvízi és óceáni környezetet

*Klinikai vizsgálat a hiperpigmentációt célzó, nagyon magas védelmet nyújtó színezett fényvédő krémek között, CPCAD, Nizza, 2021.

Speciális fényvédelem

Hiperpigmentált bőr Kék fény által kiváltott hiperpigmentáció

BLUE LIGHT PROTECTION

Photoderm M SPF50+ claire

Megakadályozza a bőrhibák ismételt kialakulását.
Magas fedés és matt hatás

Kinek ajánlott?

Felnőttek, Várandós és szoptatós nők

Speciális fényvédelem

Hiperpigmentált bőr Kék fény által kiváltott hiperpigmentáció Kipirosodásra és irritációra hajlamos hiperreaktív bőr

BLUE LIGHT PROTECTION

Photoderm M SPF50+ dorée

Megakadályozza a bőrhibák ismételt kialakulását.
Magas fedés és matt hatás

Kinek ajánlott?

Felnőttek, Várandós és szoptatós nők