Ismerjük meg az aknés tüneteket 

 

Mielőtt megvizsgálnánk, hogyan alakulnak ki a pattanások és maradványtüneteik és mit tehetünk, hogy megszabaduljunk tőlük, foglaljuk össze, mi az akne és hogyan alakul ki. 

Mi okozza az aknét?

Az akne egy gyakori bőrbetegség, amelyet a túl sok faggyú (hyperseborrhoea) és a rossz minőségű faggyú (dysseborrhea) okoz. Ahogy a bőr megvastagodik, a faggyú eltömődik a felszín alatt, ami komedók kialakulásához vezet. Az aknéért felelős baktérium, a Propionibacterium acnes a felgyülemlett faggyúban fejlődik ki. Amikor ezt a gyulladásos stádiumot elérjük, zárt komedók képződnek, ami fájdalmas vörös foltokat eredményez.
A különböző fokú elváltozások elsősorban az arcon, a mellkason és a háton jelennek meg – a mitesszerektől a mélyen gyulladt cisztákig.

Discover more Fedezd fel az akne kialakulásának további okait!

Miben különböznek az aknés tünetek és hegek?

Az aknés tünetek átmenetileg színeződnek el és természetesen módon eltűnnek, bár ez több hónapig is eltarthat. Az aknés hegek maradandó bőrkárosodást jelentenek, és kezelés nélkül nem tűnnek el.

 • Isabelle Baratte, bőrgyógyász

  A pattanások vörös foltok, amelyek maradandó nyomok nélkül eltűnnek, kivéve, ha napsugárzásnak vannak kitéve, ebben az esetben elszíneződhetnek. Ezért fontos, hogy a tüneteket fényvédővel védjük. Ezek az elszíneződött területek általában maguktól elhalványulnak, bár ez több hétig is eltarthat. Az aknés hegek ettől különböznek, maguktól nem tűnnek el, azonban bőrgyógyászati módszerekkel, például peelingekkel, lézerrel és dermabrázióval csökkenthetőek. A hegek kezeléséhez forduljunk bőrgyógyászhoz, aki ha az akne begyógyult megkezdheti a kezelést. 
   Dr Isabelle Baratte, bőrgyógyász.

Hogyan csökkenthető az aknés maradványtünetek kialakulásának esélye?

Az aknés elváltozások még akkor is nyomokat hagyhatnak, ha már nem gyulladtak. Az aknés elváltozás körüli bőr színe megváltozhat (elszíneződés). A lila, vörös vagy barna foltok maguktól fokozatosan elhalványulnak, bár ez sokáig tarthat.

 

Egyszerű lépésekkel csökkentheted a pattanások megjelenését:

 

 • Kerüld az arc rendszeres érintését és ne viselj túl sok sminket – válassz nem komedogén termékeket
 • Használj olajat nem tartalmazó fényvédőt a hiperpigmentáció megelőzésére
 • Kerüld a pattanások és mitesszerek nyomkodását

 

A célzott bőrápoló termékek, mint például a Sébium Kerato+ gél-krém, segíthetnek csökkenteni az aknés tüneteket.Ez a gél-krém az enyhe és közepesen súlyos pattanásokra hat, és segít csökkenteni a tökéletlenségeket (-18,9% a pattanások mennyisége két nap alatt és -41,1% egy hónap után*) és maradványtüneteket (-19,6% a pigmentfoltokban és nyomokban két nap alatt, -36,2 % egy hónap után*).

 

*Forrás: Bőrgyógyászati ​​ellenőrzés mellett végzett felhasználói teszt, 33, 18-42 év közötti kombinált, zsíros vagy pattanásos bőrű alanyon – Eurofins No. 20E5071

Érintés

Kerüld az arc érintését, és ne viselj sok sminket – amennyiben teheted válassz nem komedogén termékeket

Fényvédelem

Használj olajat nem tartalmazó fényvédőt a hiperpigmentáció megelőzésére

Bőrhibák

Kerüld a pattanások és mitesszerek nyomkodását

Mik az aknés hegek?

A hegek akkor keletkeznek, amikor egy aknés elváltozás károsítja a szöveteket. Ezek az aknés hegek különböző formákat ölthetnek, és különböző kezelést igényelnek.

Atrófiás hegek

Leggyakrabban az arcon fordulnak elő, az atrófiás hegek a bőr alatt helyezkednek el. Akkor alakulnak ki, amikor a seb gyógyulásakor a szervezet nem termel elegendő kollagént. Három típusa van.

Ezek a széles, U alakú hegek éles határokkal jellemezhetőek. Minél kevésbé mélyebbek, annál jobban reagálnak a kezelésekre.

Ezek keskeny, V alakú hegek, amelyek néha kis kerek vagy ovális lyukakként jelennek meg, hasonlítanak a bárányhimlős hegekhez. Nehezen kezelhetőek, mert mélyen a bőrfelszín alatt helyezkednek el. 

Ezek a széles atrófiás hegek általában lekerekített és szabálytalan élekkel rendelkeznek. 

Mielőtt elkezdené az aknés hegek kezelését, három dolgot fontos szem előtt tartani.

 • Először a pattanásokat szükséges kezelni, mivel az új pattanások új aknés hegeket okozhatnak. Ezen kívül egyes aknés hegkezelések nem kompatibilisek az akne elleni gyógyszerekkel.

 

 • A bőr tónusa hatással lehet a kezelés típusára és annak hatékonyságára. Például a mélyebbre hatoló lézeres kezelések esetén nagyobb az esély a hegesedésre és pigmentációra a sötétebb bőrtónusok esetén.

 

 • Mindig fordulj bőrgyógyászhoz vagy egészségügyi szakemberhez a legmegfelelőbb kezelés meghatározásához.

Az aknés tünetekre javasolt termékekben gyakran előforduló alfa-hidroxisavak (AHA-k) csökkentik az aknés hegek megjelenését. Az enyhe sav hámlasztóként működik, amely eltávolítja a bőr külső rétegét, az elszíneződést bőrfelszíni egyenetlenséget. 

A bőrgyógyász által végzett tejsavas hámlasztás javíthatja a bőr textúráját, megjelenését és pigmentációját, valamint halványíthatja az aknés hegeket. A patikákban számtalan tejsavas peeling, szérum és kenőcs érhető el. 

A helyi retinoidok egy másik akne kezelés, amely csökkentheti az elszíneződést és kevésbé észrevehetővé teheti a hegeket. Ne felejts el fényvédő krémet viselni, mivel a retinoidok érzékenyebbé teszik a bőrt a napsugárzásra.

A szalicilsav kitisztítja a pórusokat, csökkenti a duzzanatot és a bőrpírt, helyileg alkalmazva pedig hámlasztja a bőrt.

Dermabrázió során az egészségügyi szakemberek eltávolítják a bőr felső rétegét. 

Az otthoni vagy bőrgyógyász által alkalmazott kémiai hámlasztás erős savak segítségével távolítja el a bőr felső rétegét, hogy csökkentse a hegeket.

Az egészségügyi szakember lézerrel távolítja el a bőr legfelső rétegét, amely általában gyorsabban gyógyul, mint más bőrújító kezelés után.

Töltőanyagokat (például hialuronsavat, poli-L-tejsavat és testzsírt) fecskendeznek a bőr felszíne alá, hogy kisimítsák a hegeket. Hatásuk 6-18 hónapig tart, de vannak tartósabb megoldások is. 

A kis kézi görgő vagy „toll” tűi átszúrják a zsibbadt bőr felületét. Ahogy a bőr gyógyul, kollagént termel.

Mindennapi bőrápolás

Aknéra hajlamos bőr

Fluidactiv™ szabadalom

Sébium Kerato+

Látható hatékonyság a pattanásokon, mitesszereken és a maradványtüneteken a használat 2. napjától. Magas tolerancia.

Kinek ajánlott?

Felnőttek, Tinik

BIODERMA termékfotó, Sebium Gel moussant 500ml, habzó gél zsíros bőrre

Lemosást igénylő tisztító

Kombinált, zsíros bőr

D.A.F. szabadalom

Sébium Gel moussant

Gyengéden tisztító gél, amely gátolja a kifényesedést és a bőrproblémák kialakulását.

Kinek ajánlott?

Felnőttek, Tinik

Éjszakai bőrápolás

Kombinált, zsíros bőr

Fluidactiv™ szabadalom

Sébium Night Peel

Gyengéden hámlasztó tisztító gél.

Kinek ajánlott?

Felnőttek, Tinik