Minden, amit az aknéról tudnod kell.       

Az akne egy gyakori bőrbetegség, amely leggyakrabban az arcon, a mellkason és a háton okoz elváltozásokat. A bőrgyógyászati konzultációk 20%-át teszi ki, így gyakori problémának minősül és a serdülők túlnyomó többsége, valamint sok felnőtt találkozik vele élete során. Franciaországban a 20 és 40 év közötti megkérdezettek negyede értékelte aknéra hajlamosnak bőrét*.

*FORRÁS : Arcane Research Study France – February 2017

Mi okozza?

Mielőtt elkezdenénk feltárni a pattanások kezelésének különböző módjait, nézzük meg alaposan azokat a mechanizmusokat, amelyek hatással vannak a kialakulására. 

 

A szakemberek ezt hyperseborrheának (túl sok faggyú) és dyseborrhoeának (a faggyú rossz minősége) nevezik. Ellentétben az egészséges összetétellel, akne esetén a faggyú E-vitamin tartalma alacsonyabb és könnyen oxidálódik.

A bőr megvastagszik, a pórusok eltömődnek, így a faggyú kiürülése akadályozott.

Ezen a ponton nyílt komedó alakul ki, ismertebb nevén mitesszer. Fekete színét a faggyú levegő általi oxidációja okozza

Ez a felgyülemlett faggyú ideális hely az aknéért felelős baktérium, a Propionibacterium acnes fejlődéséhez. Kialakul a gyulladás stádiuma és zárt komedó képződik – fájdalommal járó vörös folt.

Az akne különböző fokozatai

Mitesszerek


A nyitott komedók kialakulásában szerepet játszik a felhalmozódott faggyú, az elhalt hámsejtek, a melanin és a keratin. A pórusok tágulását okozzák, ezzel lehetővé téve a faggyú oxidációját és fekete elszíneződését.

Fehér fejű komedó

A Propionibacterium acnes megtelepedése és a faggyú felhalmozódása következtében zárt komedók képződnek. A pórusok zárva maradnak, ami gyulladást okoz.

Papulák

A papula egy gyulladásos elváltozás. Ezek a pattanások gyakran vörösek, érintésre érzékenyek és fájdalmasak lehetnek.

Pusztulák

Ezek a fehér fejjel rendelkező gyulladt elváltozások különböznek a papuláktól, mivel jellemzően gennyel telítettek.

Csomók

Ez az aknés elváltozás súlyos fokozata. A csomók jellemzően a bőr alatt alakulnak ki, általában nincsenek gennyel töltve és kemény tapintásúak. 

Ciszták

A súlyos elváltozások másik típusa, amely mélyen gyulladt és gennyel telített. A ciszták tapintásra puhábbak, mint a csomók, azonban fájdalommal járnak. 

Mik az aknés elváltozások fokozatai?

A European Academy of Dermatology and Venereology a tünetek és a súlyosság szerint akne fokozatokat határozott meg. Ez az úgynevezett Global Evaluation Acne (GEA) skála.

1. fokozat: nagyon enyhe akne

Alkalmanként előforduló tünetek, melyek nők esetén a ciklus bizonyos időszakához köthetőek. 

2. fokozat: enyhe akne

Az arc bőrének kevesebb mint fele érintett nyitott vagy zárt komedókkal és esetenként papulo-pustulákkal.

3. fokozat: mérsékelt akne

Az arc bőrének több mint fele érintett nyitott vagy zárt komedókkal, esetenként papulo-pustulákkal, cisztákkal vagy csomókkal.

4. fokozat: súlyos akne

Az egész arcot papulo-pustulák, komedók, ciszták és csomók borítják.

5. fokozat: nagyon súlyos akne

Az egész arcot ciszták és csomók borítják.

A faggyúmirigyek sűrűbb elhelyezkedésének köszönhetően a homlokon és az orron átívelő T-alakú terület kiváló hely a mitesszerek és fehérfejű komedók számára. A haj vonala mentén kialakuló pattanások oka gyakran a nem megfelelő hajápoló termékek használata. 

A bőr súrlódása vagy dörzsölése következtében úgynevezett acne mechanica alakul ki. 

Az állkapocs és az áll területén gyakran hormonális rendellenességek hatására alakulnak ki bőrhibák. A T-zónán kialakuló pattanásokhoz képest ezen a területen mélyebb, nagyobb és gyulladtabb tünetek jellemzőek.

A pattanásokat súlyosbító tényezők között számolnunk kell az életkorral, hormonális változásokkal, a bőrtípussal és a genetikával.

 • Nem. Sok nőnél az akne évtizedekig fennáll, és a menstruáció előtt lángol fel. 
 • Hormonális változások. Az androgén hormonok mennyisége pubertáskorban megnő, ami a faggyúmirigyek megnagyobbodását és fokozottabb faggyútermelést okoz. A középkorban bekövetkező hormonális változások szintén fellángolásokhoz vezethetnek.
 • Bizonyos gyógyszerek. Ez magában foglalja a kortikoszteroidokat, tesztoszteront és lítiumot tartalmazó kezeléseket.
 • Stressz. A stressz nem okoz pattanásokat, azonban ha ilyen tünetekkel küzdesz súlyosbíthatja azokat.
 • Genetika: Ha a szüleid pattanásokkal küzdöttek, nagyobb az esély, hogy nálad is előfordulnak. 
 • Fokozott érzékenység a férfi hormonokra. A hormonok mind a faggyútermelést, mind a hiperkeratinizációt befolyásolják, még a lányoknál is.
 • A környezet. Összefüggést találtak az akne, a stressz, a dohányzás, az étrend és a környezetszennyezés között – nem megfeledkezve az endokrin rendszert károsító anyagoknak való kitettségről és a rosszul megválasztott kozmetikai termékekről sem.

Élelmiszerek szerepe az akne kialakulásában. A csokoládé és a zsíros ételek fogyasztása nem bizonyított, hogy hatással van a pattanások kialakulására. A sok gyümölcsöt, zöldséget és alacsony glikémiás indexú szénhidrátot tartalmazó kiegyensúlyozott étrend számos egészségügyi előnnyel jár. Egyes ételekről azt gondolják, jót tesznek a bőrnek, mivel A- és E-vitamint, antioxidánsokat és cinket tartalmaznak.
Nem a bőr szennyezettsége okozza a bőrhibák kialakuását Valójában a bőr túl erős dörzsölése vagy nem megfelelő bőrápoló termékekkel történő tisztítása irritálhatja a bőrt, és súlyosbítja a pattanásokat.
Kozmetikumok és akne A kozmetikumok nem csak negatív hatással lehetnek a pattanásokra. Válassz olyan termékeket, amik nem tartalmaznak olajat és nem komedogének/nem mitesszerképzők.

Ha a vény nélkül kapható termékek és dermokozmetikumok nem szüntetik meg a tüneteidet érdemes felkeresned orvosod. Szakorvosod erősebb gyógyszereket írhat fel, és a kezelést egyéni igényeidhez igazítja. 

Tekintettel arra, hogy az akne kiváltói okai és súlyossága széles skálán mozoghat, a kezelések is különbözőek lehetnek. Íme a European Academy of Dermatology and Venereology (EADV) által javasolt különféle kezelési protokollok.

Az EADV lokális kezeléseket ajánl, általában retinoidokat vagy benzoil-peroxidot.

Az orvosok gyakran retinoidok és benzoil-peroxid kombinációját írják elő. Ha az akne három hónap elteltével is fennáll, helyi antibiotikum-kezelést lehet alkalmazni, mielőtt áttérnénk a ciklin családból származó orális antibiotikum-kezelésre.

Ha ezek a terápiás stratégiák nem működnek, szóba jöhet az orális izotretinoin, különösen, ha nagy a hegesedés kockázata.

Izotretinoint javasolnak, különösen gyulladás esetén. 

Összetett genetikai és fiziológiai okai miatt az akne nem mindig előzhető meg. Vannak azonban egyszerű módszerek a pattanások és fellángolások előfordulásának csökkentésére.

1. Mosd meg arcod, amikor izzadsz, különösen edzés után, hogy a szennyeződés, az izzadság és az olaj ne tapadjon a bőrödhöz


2. Kerülj mindent, ami irritálhatja bőröd, a durva tisztító termékektől a bőrradírig


3. Használj kifejezetten zsíros, aknéra hajlamos bőrre ajánlott, alkoholt nem tartalmazó termékeket, például a Sébium termékcsaládot


4. Állj ellen a kísértésnek, ne nyomkodd a már kialakult tüneteket, tudatosan figyelj arra, hogy ne érj arcodhoz, csak teljesen tiszta kézzel, hiszen ez is generálhatja a gyulladást és meghosszabbíthatja a gyógyulási időt

 • Mindennapi bőrápolás

  Aknéra hajlamos bőr

  Fluidactiv™ szabadalom

  Sébium Kerato+

  Látható hatékonyság a pattanásokon, mitesszereken és a maradványtüneteken a használat 2. napjától. Magas tolerancia.

  Kinek ajánlott?

  Felnőttek, Tinik

 • BIODERMA termékfotó, Sebium Gel moussant 500ml, habzó gél zsíros bőrre
 • Lemosást igénylő tisztító

  Kombinált, zsíros bőr

  D.A.F. szabadalom

  Sébium Gel moussant

  Gyengéden tisztító gél, amely gátolja a kifényesedést és a bőrproblémák kialakulását.

  Kinek ajánlott?

  Felnőttek, Tinik

 • Éjszakai bőrápolás

  Kombinált, zsíros bőr

  Fluidactiv™ szabadalom

  Sébium Night Peel

  Gyengéden hámlasztó tisztító gél.

  Kinek ajánlott?

  Felnőttek, Tinik