Minden, amit az aknéról tudnod kell.       

Az akne egy gyakori bőrbetegség, amely leggyakrabban az arcon, a mellkason és a háton okoz elváltozásokat. A bőrgyógyászati konzultációk 20%-át teszi ki, így gyakori problémának minősül és a serdülők túlnyomó többsége, valamint sok felnőtt találkozik vele élete során. Franciaországban a 20 és 40 év közötti megkérdezettek negyede értékelte aknéra hajlamosnak bőrét*.

*FORRÁS : Arcane Research Study France – February 2017

Mi okozza?

Mielőtt elkezdenénk feltárni a pattanások kezelésének különböző módjait, nézzük meg alaposan azokat a mechanizmusokat, amelyek hatással vannak a kialakulására. 

 

A szakemberek ezt hyperseborrheának (túl sok faggyú) és dyseborrhoeának (a faggyú rossz minősége) nevezik. Ellentétben az egészséges összetétellel, akne esetén a faggyú E-vitamin tartalma alacsonyabb és könnyen oxidálódik.

A bőr megvastagszik, a pórusok eltömődnek, így a faggyú kiürülése akadályozott.

Ezen a ponton nyílt komedó alakul ki, ismertebb nevén mitesszer. Fekete színét a faggyú levegő általi oxidációja okozza

Ez a felgyülemlett faggyú ideális hely az aknéért felelős baktérium, a Propionibacterium acnes fejlődéséhez. Kialakul a gyulladás stádiuma és zárt komedó képződik – fájdalommal járó vörös folt.

Az akne különböző fokozatai

Mitesszerek


A nyitott komedók kialakulásában szerepet játszik a felhalmozódott faggyú, az elhalt hámsejtek, a melanin és a keratin. A pórusok tágulását okozzák, ezzel lehetővé téve a faggyú oxidációját és fekete elszíneződését.

Fehér fejű komedó

A Propionibacterium acnes megtelepedése és a faggyú felhalmozódása következtében zárt komedók képződnek. A pórusok zárva maradnak, ami gyulladást okoz.

Papulák

A papula egy gyulladásos elváltozás. Ezek a pattanások gyakran vörösek, érintésre érzékenyek és fájdalmasak lehetnek.

Pusztulák

Ezek a fehér fejjel rendelkező gyulladt elváltozások különböznek a papuláktól, mivel jellemzően gennyel telítettek.

Csomók

Ez az aknés elváltozás súlyos fokozata. A csomók jellemzően a bőr alatt alakulnak ki, általában nincsenek gennyel töltve és kemény tapintásúak. 

Ciszták

A súlyos elváltozások másik típusa, amely mélyen gyulladt és gennyel telített. A ciszták tapintásra puhábbak, mint a csomók, azonban fájdalommal járnak. 

Mik az aknés elváltozások fokozatai?

A European Academy of Dermatology and Venereology a tünetek és a súlyosság szerint akne fokozatokat határozott meg. Ez az úgynevezett Global Evaluation Acne (GEA) skála.

1. fokozat: nagyon enyhe akne

Alkalmanként előforduló tünetek, melyek nők esetén a ciklus bizonyos időszakához köthetőek. 

2. fokozat: enyhe akne

Az arc bőrének kevesebb mint fele érintett nyitott vagy zárt komedókkal és esetenként papulo-pustulákkal.

3. fokozat: mérsékelt akne

Az arc bőrének több mint fele érintett nyitott vagy zárt komedókkal, esetenként papulo-pustulákkal, cisztákkal vagy csomókkal.

4. fokozat: súlyos akne

Az egész arcot papulo-pustulák, komedók, ciszták és csomók borítják.

5. fokozat: nagyon súlyos akne

Az egész arcot ciszták és csomók borítják.

A faggyúmirigyek sűrűbb elhelyezkedésének köszönhetően a homlokon és az orron átívelő T-alakú terület kiváló hely a mitesszerek és fehérfejű komedók számára. A haj vonala mentén kialakuló pattanások oka gyakran a nem megfelelő hajápoló termékek használata. 

A bőr súrlódása vagy dörzsölése következtében úgynevezett acne mechanica alakul ki. 

Az állkapocs és az áll területén gyakran hormonális rendellenességek hatására alakulnak ki bőrhibák. A T-zónán kialakuló pattanásokhoz képest ezen a területen mélyebb, nagyobb és gyulladtabb tünetek jellemzőek.

A pattanásokat súlyosbító tényezők között számolnunk kell az életkorral, hormonális változásokkal, a bőrtípussal és a genetikával.

  • Nem. Sok nőnél az akne évtizedekig fennáll, és a menstruáció előtt lángol fel. 
  • Hormonális változások. Az androgén hormonok mennyisége pubertáskorban megnő, ami a faggyúmirigyek megnagyobbodását és fokozottabb faggyútermelést okoz. A középkorban bekövetkező hormonális változások szintén fellángolásokhoz vezethetnek.
  • Bizonyos gyógyszerek. Ez magában foglalja a kortikoszteroidokat, tesztoszteront és lítiumot tartalmazó kezeléseket.
  • Stressz. A stressz nem okoz pattanásokat, azonban ha ilyen tünetekkel küzdesz súlyosbíthatja azokat.
  • Genetika: Ha a szüleid pattanásokkal küzdöttek, nagyobb az esély, hogy nálad is előfordulnak. 
  • Fokozott érzékenység a férfi hormonokra. A hormonok mind a faggyútermelést, mind a hiperkeratinizációt befolyásolják, még a lányoknál is.
  • A környezet. Összefüggést találtak az akne, a stressz, a dohányzás, az étrend és a környezetszennyezés között – nem megfeledkezve az endokrin rendszert károsító anyagoknak való kitettségről és a rosszul megválasztott kozmetikai termékekről sem.

Élelmiszerek szerepe az akne kialakulásában.

A csokoládé és a zsíros ételek fogyasztása nem bizonyított, hogy hatással van a pattanások kialakulására. A sok gyümölcsöt, zöldséget és alacsony glikémiás indexú szénhidrátot tartalmazó kiegyensúlyozott étrend számos egészségügyi előnnyel jár. Egyes ételekről azt gondolják, jót tesznek a bőrnek, mivel A- és E-vitamint, antioxidánsokat és cinket tartalmaznak.

Nem a bőr szennyezettsége okozza a bőrhibák kialakuását

Valójában a bőr túl erős dörzsölése vagy nem megfelelő bőrápoló termékekkel történő tisztítása irritálhatja a bőrt, és súlyosbítja a pattanásokat.

Kozmetikumok és akne

A kozmetikumok nem csak negatív hatással lehetnek a pattanásokra. Válassz olyan termékeket, amik nem tartalmaznak olajat és nem komedogének/nem mitesszerképzők.

Ha a vény nélkül kapható termékek és dermokozmetikumok nem szüntetik meg a tüneteidet érdemes felkeresned orvosod. Szakorvosod erősebb gyógyszereket írhat fel, és a kezelést egyéni igényeidhez igazítja. 

Tekintettel arra, hogy az akne kiváltói okai és súlyossága széles skálán mozoghat, a kezelések is különbözőek lehetnek. Íme a European Academy of Dermatology and Venereology (EADV) által javasolt különféle kezelési protokollok.

Az EADV lokális kezeléseket ajánl, általában retinoidokat vagy benzoil-peroxidot.

Az orvosok gyakran retinoidok és benzoil-peroxid kombinációját írják elő. Ha az akne három hónap elteltével is fennáll, helyi antibiotikum-kezelést lehet alkalmazni, mielőtt áttérnénk a ciklin családból származó orális antibiotikum-kezelésre.

Ha ezek a terápiás stratégiák nem működnek, szóba jöhet az orális izotretinoin, különösen, ha nagy a hegesedés kockázata.

Izotretinoint javasolnak, különösen gyulladás esetén. 

Összetett genetikai és fiziológiai okai miatt az akne nem mindig előzhető meg. Vannak azonban egyszerű módszerek a pattanások és fellángolások előfordulásának csökkentésére.

1. Mosd meg arcod, amikor izzadsz, különösen edzés után, hogy a szennyeződés, az izzadság és az olaj ne tapadjon a bőrödhöz


2. Kerülj mindent, ami irritálhatja bőröd, a durva tisztító termékektől a bőrradírig


3. Használj kifejezetten zsíros, aknéra hajlamos bőrre ajánlott, alkoholt nem tartalmazó termékeket, például a Sébium termékcsaládot


4. Állj ellen a kísértésnek, ne nyomkodd a már kialakult tüneteket, tudatosan figyelj arra, hogy ne érj arcodhoz, csak teljesen tiszta kézzel, hiszen ez is generálhatja a gyulladást és meghosszabbíthatja a gyógyulási időt

Mindennapi bőrápolás

Aknéra hajlamos bőr

Fluidactiv™ szabadalom

Sébium Kerato+

Látható hatékonyság a pattanásokon, mitesszereken és a maradványtüneteken a használat 2. napjától. Magas tolerancia.

Kinek ajánlott?

Felnőttek, Tinik

BIODERMA termékfotó, Sebium Gel moussant 500ml, habzó gél zsíros bőrre

Lemosást igénylő tisztító

Kombinált, zsíros bőr

D.A.F. szabadalom

Sébium Gel moussant

Gyengéden tisztító gél, amely gátolja a kifényesedést és a bőrproblémák kialakulását.

Kinek ajánlott?

Felnőttek, Tinik

Éjszakai bőrápolás

Kombinált, zsíros bőr

Fluidactiv™ szabadalom

Sébium Night Peel

Gyengéden hámlasztó tisztító gél.

Kinek ajánlott?

Felnőttek, Tinik