A bőröd - Kezek bőrszíne

A bőrnek napfényhatástól függetlenül van egy természetes színe: ez a pigmentáció.

Ez a szín a melanocita nevű bőrsejtektől függ, amelyek abban a tekintetben egyediek, hogy a melaninként ismert pigmenteket termelik. Ez a bőrben megtalálható melanin természetes védelmet biztosít a nap által kibocsátott utraibolya (UV) sugarak ellen.

Woman checking her skin in a mirror

 Kétféle melanin létezik:

  1. EumelaninIsmertebb nevén „az igazi melanin”: fekete vagy sötétbarna, és a sötétebb bőrűekben található meg (az UV-sugaraktól véd). 
  2. Phaeomelanin
    Piros vagy vörös melaninként is ismert. Világos bőrűekben vagy vörös hajúakban van jelen. Nem véd az UV-sugarak ellen; ellenkezőleg, összetétele szabad gyököket termel, amelyek megtámadják a bőrt. 

    Ez a kétfajta melanin minden egyes emberben jelen van, változó arányban. A mennyiség határozza meg egy adott személy természetes bőrszínét, valamint azt, hogy mennyire barnul le napfény hatására.

Hogyan működik a pigmentáció?

A pigmentáció egy összetett, 4 szakaszból álló folyamat eredménye:

1.lépés

1/ Az ultraibolya sugarak és a „biológiai közvetítők” (a bőr sejtjeiben található anyagok) serkentik a pigmentációs folyamatot és így a melanocita nevű sejtek melanintermelését.

2.Lépés

2/ A melanint a melanociták termelik.

3.Lépés

3/ A termelt melanin tehát az epidermisz két rétegében oszlik el.

Step 4

4/ Ezután elvándorol a bőr felszínére az epidermisz sejtjeinek folyamatos megújulása révén.

A napfényhatással és az életkorral összefüggő foltok

Az UV-sugarak áthatolnak az epidermiszen, és serkentik a bőr festéksejtjeit (melanociták). Egyes melanociták folyton lebomlanak, és egyfolytában nagy mennyiségű melanint szabadítanak fel. A foltok akkor jelennek meg, ha a melanintermelés rendellenesen megnő, és a túltermelt melanin nem egyenletesen oszlik el a bőr felszínén. Emiatt a melanin felhalmozódik bizonyos helyeken, és csúnya foltokat hoz létre.

A napsugárzásnak való túlzott (túl intenzív vagy túl hosszú) kitettség idővel a melanin túltermelődéséhez vezet, ami pigmentfoltokat vagy lentigókat (kicsi, kerek vagy lapos, eltérő méretű foltokat) idéz elő.

Ezért van az, hogy a szabadtéri munkát végzők (tengerészeti ipar, építőipar stb. dolgozói) másoknál korábban hajlamossá válnak ilyen foltok kialakulására..

Ráadásul a hiperpigmentáció kockázata a sejtöregedéssel megnő, és általában a napsugárzásnak az idők során leginkább kitett területeket érinti (arc, nyak, kezek stb.). A napsugárzás és az életkor a pigmentfoltok két legfőbb okozója. Ezeket a foltokat vagy napfoltoknak (solaris lentigo), vagy öregségi foltoknak (senile lentigónak) nevezzük. A lentigo 50 éves kor felett a fehér emberek 90%-át érinti. Valamennyi bőrtípusnál jelentkezhet.

A terhesség vagy szájon át szedhető fogamzásgátlók szedése alatt bekövetkező hormonális változások szintén okozhatnak hiperpigmentációt.

Barna hajú (sötét bőrű) nőknél a hormonális változások hatására bőrszíntől sötétebb „maszk” alakulhat ki a bőrön, amelyet melazmának vagy más néven „terhességi maszknak” neveznek. Ez az arc felső részén megjelenő foltokra utal, a fejbőr szélét érintetlenül hagyva. Ezek a foltok nyáron hangsúlyosabbá válnak. A színük változik, és ultraibolya sugárzás hatására besötétednek. 

Ez a sokakat érintő pigmentáció hirtelen jelenik meg, majd a hormonok normalizálódása után csökken vagy megszűnik (például szülést követően). A fennmaradó pigmentáció azonban még néhány hónapig vagy esetleg évig fennmaradhat. 

Bizonyos esetekben a „terhességi maszk” terhesség vagy fogamzásgátló szedése nélkül is előfordulhat.

Egy nő gyógyszert vesz be

A fototoxikus anyagokkal és bőrkárosodásokkal összefüggő foltok

Napfény hatására bizonyos növényfajok (növényesszenciák), parfümök és gyógyszerek barna foltok megjelenését okozhatják egy fotoszenzitizációs (fototoxikus) reakciót követően.
Továbbá (égések, napégések, gyulladásos sebek, különösen aknés sebek utóhatásaként) károsodott vagy sebhelyes bőr sokkal hajlamosabb pigmentációs foltok kialakulására.

A legjobb stratégia, ha a legnaposabb hónapokban rendszeresen alkalmazunk fényvédőt a napsugárzással kapcsolatban felelős viselkedés mellett.

  • Óvd magad a napsugárzástól, hogy megelőzd a pigmentfoltok megjelenését vagy súlyosbodását. Kerüld a napsugarakat, amikor azok a legveszélyesebbek, azaz délelőtt 10 és délután 3 óra között.
  • Gondosan válaszd ki a használni kívánt fényvédő készítményt. A fényvédő faktor (SPF) legyen legalább 20-as (világos bőr esetén 30-as).
  • Szedj étrend-kiegészítőket (kapszulákat vagy tablettákat) a napsugárzásnak való kitettség előtt és után, hogy jobban felkészítsd bőröd a napfényre.

Soha ne tegyünk ki kisbabát napsugárzásnak. A bőrproblémák 80%-át a 18 éves kor előtti napsugárzásnak való kitettség okozza. Védd a gyermekeket ruházat és speciális fényvédő krémek segítségével.
 

Már fennálló pigmentációs probléma esetén is javulást tapasztalhatsz bőröd állapotában, ha kettő-öt éven át rendszeresen használsz fényvédőt az áprilistól októberig terjedő hónapokban. A pigmentációt ugyanis a napsugárzás okozza, így az UV-sugarak elleni szisztematikus védelem segíthet a helyzet megoldásában.

Bioderma - Nő, aki kézzel védi az arcát a naptól

Használj olyan bőrtisztító termékeket, amelyeket kifejezetten a pigmentációs foltokra hajlamos bőrre fejlesztettek ki.

Woman washing her face with water

A fényvédő termékek megelőző jelleggel működnek, de a meglévő foltokra is hatással lehetnek, ha elég türelmes vagy, és következetesen alkalmazod őket.

A pigmentáció csökkentése és az egyenletesebb arcbőr elérése érdekében használj depigmentáló termékeket, amelyek figyelembe veszik bőröd érzékenységét is.

Woman applying cream