Woman playing with her baby

A puha, bársonyos bőrt gyakran "babapuhaságú bőrként" írjuk le. Ám ez nem mindig állja meg a helyét! A koraszülött babák kivételével minden baba bőre teljesen kifejlődik a születés idejére.

Ugyanakkor jóval vékonyabb és még nem olyan hatékonyan tölti be a gátfunkcióját, mint a felnőttek bőre.

Néhány héttel a születés után a csecsemő faggyútermelése leáll és faggyúmirigyei egészen a serdülőkorig nem aktiválódnak újra. Emiatt hidrolipid rétegük vékonyabb, tehát nem védi olyan jól a bőrüket; ami a következőkhöz vezethet:

 • Irritációt okozó, száraz bőr
 • Fertőző ágensek vagy allergének áteresztése, ami tovább súlyosbítja az irritációt
 • Dr Michèle Sayag, allergológus
  Michèle Sayag, Allergológus.

  A lányom jelenleg fogzik és kipirosodott a bőre. Parabénre allergiás, ezért olyan krémet használok ami nem termaz parabént, de ez nem működik elegendő. Mit használjak helyette?

  Cserélje ki a terméket és használjon víz bázisú kenőcsöt, felváltva egy nyugtató, regeneráló krémmel.

  Michèle Sayag, Allergológus.
 • Dr Michèle Sayag, allergológus
  Michèle Sayag, Allergológus.

  Fürdetés után minden nap kell hidratálnom a baba bőrét? 

  Ha a kisbabájának száraz bőre van, fürdetést követően ajánlatos hidratáló krémet használni, vagy alkalmanként babaolajat tenni a fürdővízbe. Még akkor is ajánlott fürdetés után hidratálni, ha gyermekének nincs különösen száraz bőre, ugyanis ezzel különleges alkalmat teremthet arra, hogy még több közös időt töltsenek együtt.

  Michèle Sayag, Allergológus.
Baby in a bath

Ráadásul egy gyermek bőrfelülete kétszer vagy háromszor akkora, mint egy felnőtté (magasabb felület/súly arány), ezért a gyermekek bőrén alkalmazott termékek könnyebben felszívódnak. A bőrön át történő felszívódást elősegíti a nedves környezet (pelenka alatti bőrfelület), a sérült bőrfelület (pelenkakiütés) és a bőrredők.


Ezért tehát létfontosságú, hogy hatékony és rendkívül gyengéd tisztító és testápoló termékeket használjunk, amelyek révén garantált:

 • A magas tolerancia szint, a gyermek bőrének különleges igényeinek figyelembe vétele mellett
 • A teljes biztonság, a szigorú kidolgozási és gyártási követelményeknek megfelelően, amelyeket kifejezetten csecsemők és babák bőrére szabtak.

Atopic Skin

Atópiás bőrgyulladás esetén gyermeked bőre nagyon száraz és durva lesz és olykor piros foltok is megjelenhetnek rajta.

A gyermek bőre feszessé válik, néha viszket, emiatt nehezen alszik el.

Az allergén-érzékenység olyan gyulladást indít be a testben, amely ekcémához vezet, ez pedig az esetek többségében súlyos viszketéssel jár.
 A vakaródzás sérüléseket okoz, amelyek tovább fokozzák a bőrirritációt. Így a bőr még inkább átereszti az allergéneket, ami új, akut gyulladásos reakciót eredményez.

 

Az atópiával kapcsolatos további információkért olvassa el ezt a cikket.

A különösen száraz, atópiás bőrt belobbanások és enyhülések egymásutánisága kíséri. Az akut gyulladásos reakciókat kiváltó környezeti allergének három fő típusa ismert:

Állat ikon
Levegőben terjedő allergének atkák, pollenek, macska- és kutyaszőr, toll, stb.;
Picto Arachide
Ételallergének és
Ásványi anyag
Kontaktallergének nikkel, illatanyagok, stb.

A pelenkakiütés általános probléma, amely olyan helyzetekben jelentkezik, mint a bőrt kidörzsölő pelenka, a túlzottan erőteljes tisztítás, a hasmenés, az étrend megváltozása, valamilyen fertőzés és a fogzás.

A pelenkakiütést legtöbb esetben olyan irritációs bőrgyulladás okozza, amelyet tovább súlyosbít a pelenkák elzáró hatása, a széklettel és a vizelettel való érintkezés, illetve a potenciális baktérium-fertőzés.

A pelenkakiütés megelőzése érdekében a pelenkák elzáró és áztató hatását kell megszüntetni. 

 

Baby - Atopic Skin

Éppen ezért szükség van néhány óvintézkedésre:

 • Gyakran tegyük tisztába a gyermeket;
 • Minden pelenkacsere után tisztítsuk meg a baba bőrét, amihez olyan enyhe, szappanmentes tisztító készítményt használjunk, amely garantáltan biztonságos és kíméletes (a túlzottan erős készítmények módosítják a bőr gátló képességét);
 • Gyengéden törölgessük szárazra a bőrt, különös figyelmet fordítva a bőrredőkre;
 • Minden pelenkacsere után alkalmazzunk vízbázisú, antibakteriális összetevőket tartalmazó kenőcsöt, amely garantáltan biztonságos és kíméletes. Ez megnyugtatja, elszigeteli és visszaépíti a baba popsijának felhámját, ezáltal segít megszabadulni a pelenkakiütéstől.
 • Ha a pelenkakiütés továbbra is fennáll, keressünk fel szakorvost.

Mi okozza a száj körüli irritációt?

A száj körüli irritációt kipirosodás, apró pöttyök és száraz, durva bőrfelület jellemzi. Ez az irritáció az ázó nyál következménye, ami a cumi, a hüvelykujj vagy a babatakaró rendszeres használata vagy a fogzás következtében lép fel.


Az amiláz, a nyálban található egyik enzim súlyosbítja az irritációt. Mivel a hideg és a szél tovább fokozza és alakítja ezeket a száj körüli bőrirritációkat, jellemzően télen tetőznek.

 • Az újszülötteket sose tegyük ki közvetlen napsugárzásnak.

 

 • A kisgyermekek bőre jellemzően magas védelmet igényel, és mindezt a lehető legjobb biztonsági garanciával.

 

Ismerd meg, milyen óvintézkedések szükségesek, amikor napsugárzás éri a gyermekeket.

Your skin - Gyermek fényvédelme

Külön figyelmet fordíts a veszélyeztetett területekre, mint például az arcra, a száj kontúrjára, a pelenka környékére és minden bőrredős területre. 
Ne engedj a kísértésnek, hogy önállóan gyógykezeld a gyermeked. Mindig egyeztess gyógyszerésszel vagy gyermekorvossal.
Ne hagyd, hogy gyapjú vagy műszálas ruha közvetlenül érintkezzen a gyermek bőrével.
Nagyon gyakran mosd a gyermek plüss játékait.

Kerüld a rongyszőnyegeket és a padlószőnyegeket.
Győződjön meg róla, hogy gyermeked környezete nem túl száraz és a szoba hőmérséklete nem haladja meg a 19-20 °C-ot.

Your Skin - Children

A fürdetés ideje különleges pillanat - hozd ki belőle a legtöbbet!

 A stressz és a kapkodás elkerülése végett minden szükséges eszközt készíts elő a fürdetéshez. Ezáltal teljes egészében a gyermekedre figyelhetsz ebben a szeretetteljes pillanatban. Minden tisztító és testápoló terméknek garantáltan biztonságosnak és kíméletesnek kell lennie.

A testre és a hajra:

Gyengéden fürdesd meg gyermeked egy rendkívül enyhe, szappanmentes tisztító készítménnyel, amely megóvja a gyermek bőrének egyensúlyát és nem csípi a szemét.
Gyengéden cirógasd szárazra gyermeked.
A gyermek fejbőrét és haját két- vagy háromnaponta mosd meg. Válassz enyhe sampont, amely nem csípi a szemet és megóvja a babák bőr- és fejbőr egyensúlyát.

Gyengéden öblítsd le a gyermek haját és figyelj arra, hogy a vizet megfelelő hőmérsékletre, a víznyomást pedig ne túl erősre állítsd. Ami a nagyobb gyermekeket illeti, miért is ne használnánk öblítésmentes, kibogozást segítő spray-t, hogy megkönnyítsük a formázást?
Minden fürdetés után hidratáld gyermeked bőrét olyan termékkel, amely táplálja a bőrét. 

Az arcra és a szemre:

Használj vattát a gyermek arcának tisztítására, amelyre enyhe, szappanmentes tisztító készítményt helyezz. Praktikus megfontolásból vagy egyszerűen csak a kemény víz elkerülése végett, válasszon bőrgyógyászati törlőkendőt vagy öblítésmentes tisztító tejet.

A kézre:
A bőrgyógyászati törlőkendőknek köszönhetően bármilyen gyakran, bármilyen helyzetben megtisztíthatod gyermeked kezét, amikor csak szükséges.

Pelenkacseréhez:
Minden egyes pelenkacsere után alaposan tisztítsd meg gyermeked popsiját. Használj gyengéd, szappanmentes tisztító készítményt, amellyel eltávolítja a szennyeződéseket, majd ezután vízbázisú kenőccsel vagy védőkrémmel kend be. Gyengéden szárítsd meg, különös figyelmet fordítva a bőrredőkre. Praktikus megfontolásból vagy egyszerűen csak a kemény víz elkerülése végett válassz bőrgyógyászati törlőkendőt vagy öblítésmentes tisztító tejet. Azok az édesanyák pedig, akik inkább kiöblíthető terméket választanának, használjanak enyhe, szappanmentes, a gyermek bőrtípusának megfelelő tisztító gélt.
 

Baby in a bath

Gyermekednek finom, érzékeny bőre van. Meg kell tanulnia, hogyan védje meg magát a külső hatásokkal szemben. A védelme érdekében tehát megfelelő hidratáló készítményt kell alkalmaznod, amely garantáltan biztonságos és kíméletes.


Ha gyermekednek normál bőre van, használj minden nap hidratáló tejet, hogy tápláld és védd a bőrét.


Szárazabb bőr esetén válassz különösen tápláló, cold krémet vagy olyan zsírosító készítményt, amely helyreállítja a bőr gátfunkcióját és azonnali kényelmet biztosít. A cold krém megnevezést sűrű, félig elzáró készítményekre használják. A cold krém kifejezés onnan ered, hogy az első ilyen típusú krémek hidegnek érződtek, amikor rákenték őket a bőrre. Manapság az új generációs cold krémek ugyanolyan zsírosító és hidratáló tulajdonságokkal rendelkeznek, mint a hagyományos cold krémek, de kellemesebb, innovatívabb szerkezetűek, ezáltal kényelmesebb a használatuk és nagyobb védelmet biztosítanak a külső hatásokkal szemben.

Baby - Mom putting cream

TIPPEK NAGYON SZÁRAZ ÉS ATÓPIÁS BŐRREL RENDELKEZŐ BABÁKHOZ

A bőrgyógyásztól kapott tanácsok kiegészítéseként az alábbi óvintézkedéseket érdemes megtenned, hogy növeld gyermeked életminőségét:

 • Minden nap vagy minden másnap fürdesd meg meleg vízben. A víz hőmérséklete ne legyen több 35°C-nál, mert a száraz bőrnek nem tesz jót a forró víz. Ne használj habfürdőt vagy fürdősót, mert ezek kiszáríthatják és irritálhatják gyermeked bőrét.
 • Enyhe, szappanmentes, illatanyagot nem tartalmazó tisztító készítménnyel fürdesd gyermeked, amely garantáltan biztonságos és kíméletes, gyengéden tisztít, enyhíti a viszketést és a bőrszárazságért felelős mikro-organizmusok elburjánzásának csökkentésével megelőzi a bőrszárazságot.
 • Nagyon óvatosan szárítsd meg gyermeked bőrét, gyengéden cirógatva, különös figyelmet fordítva a bőrredőkre.
 • Napi egyszer vagy kétszer bőségesen alkalmazz tápláló és védő készítményt, amely garantáltan biztonságos és kíméletes, nyugtat (enyhíti a viszketést), a lipidek helyreállítása révén megelőzi a súlyos szárazságot (ezzel megerősíti és újjáépíti a megváltozott bőrgátat) és csökkenti azon mikro-organizmusok elburjánzását, amelyek súlyosbíthatják az ekcémás fellángolásokat.
 • Kerüld azokat az allergéneket, amelyek ekcémás fellángolásokat okozhatnak, így például az atkákat, a polleneket, az állatszőrt és a tollat.
 • Érdemes pamut ruhába öltöztetned gyermeked, mivel más anyagok, különösen a gyapjú és a műszálasok bőrirritációt okozhatnak.
 • Lágy mosószert használj és győződj meg róla, hogy nem használsz belőle túl sokat gyermeked ruháinak mosásához. A túl sok mosószer gyengítheti a gyermekek bőrét. Ne feledkezz meg a ruhák vasalásáról sem, hiszen ettől puhábbnak érződnek.
 • Győződj meg róla, hogy az otthonod és a gyerekszoba hőmérséklete nem túl meleg (19-20°C). Egyéb esetben kiszáradhat a levegő, ami károsíthatja a gyermek bőrét.
 • Dr Michèle Sayag, allergológus
  Dra. Michèle Sayag, Allergológus.

  Hogyan lehet megelőzni és kezelni az atópiás dermatitiszt? 

  Ilyen esetekben például tudjuk, hogy a legjobb, ha az első hetekben kerüljük a macskákkal való érintkezést. Ami a kezelést illeti, az ekcémás fellángolásokat a lehető leghamarabb, helyileg alkalmazható gyulladáscsökkentő dermokortikoszteroidokkal kell kezelni. A bőrbarrierben bekövetkezett változások szükségessé teszik a mindennapos emolliens tartalmú készítmények használatát.

  Dra. Michèle Sayag, Allergológus.
 • Dr Michèle Sayag, allergológus
  Michèle Sayag, Allergist.

  A két éves fiamnak atópiás ekcémája van. Milyen bőrápoló és tisztító  termékekkel ápolhatom a bőrét? 

  1) Tisztítsa meg gyermeke bőrét szappant nem tartalmazó fürdetővel, egy rövid kádfürdő vagy zuhanyzás közben meleg vízzel;
  2) Alkalmazzon olyan helyi gyulladáscsökkentő készítményt az ekcémás területeken (általában dermokortikoszteroid), amit gyermekgyógyászati szakember vagy bőrgyógyász javasol. Ezen készítmények alkalmazása az orvos tanácsai szerint elengedhetetlen a gyermek állapotának súlyosbodásának elkerüléséhez;
  3) Naponta legalább egyszer vigyen fel bőrpuhító készítményt az egész testre (az ekcéma plakkok kivételével), és mindenképpen folytassa az alkalmazást minden nap, még a plakkok  kitisztulása után is, hogy elkerülje a visszaesést.

  Michèle Sayag, Allergist.