Allez au contenu Allez à la navigation

Mi is az a melazma?

Share

A melazma (terhességi maszk) a hiperpigmentáció egy fajtája, amely leginkább nőknél gyakori, különösen terhesség alatt és után. Nagy, sötét, elszíneződött foltokként jelennek meg főként az arcon. Azokon a területeken alakulnak ki, amelyek leginkább ki vannak téve a napsugárzásnak: arccsont, homlok, orrnyereg, felső ajak. Szimmetrikusan helyezkednek el, szabálytalan kontúr és homályos élek jellemzik.

Összefoglaló
  1. Típusai
  2. Kialakulása
  3. A Bioderma biológiai megoldása

Típusai

A melazmának három típusát különböztetjük meg, attól függően, hogy a bőr mely rétegében helyezkedik el

·      Epidermális melazma (70%): a bőr legfelső rétegét érinti, világos barna jól elhatárolható foltok

·      Dermális melazma (10-15%): a bőr mélyebb rétegeiben kialakuló, szürkés barna, halvány kék foltok, rosszul definiált körvonalak

·      Kevert melazma (20%): A melanin pigmentek mind a két rétegben megjelennek, sötét barna pigementfoltok jellemzik. Ezt a fajtát a legnehezebb kezelni.

 

 

Kialakulása

A melazma legtöbbször a szervezetben végbemenő hormonális változás hatására alakul ki, például: terhesség, változókor (menopauza), hormonális fogamzásgátlók szedése.

További rizikó faktorok, amelyek fokozhatják a melazma kialakulásának kockázatát: napsugárzás (UV sugárzás, látható fény), nem, kor, fototípus, öröklött hajlam, bizonyos gyógyszerek, nem megfelelő kozmetikumok alkalmazása arckezeléseket követően.

A melazma kialakulásában a melanociták fokozott működése játszik szerepet, melynek során a melanin (festékpigmentek) túltermelődés következtében hiperpigmentált foltok alakulnak ki a bőrben. Ezt a túlműködést idézi elő a szervezetben megnövekedett ösztrogén szint, valamint az UV sugárzás, új tanulmányok szerint pedig a látható fény is.

 

A Bioderma biológiai megoldása

Tudj meg többet: http://www.bioderma.hu/termekeink/photoderm/m-spf-50