Serdülő- és felnőttkorban a pattanások nagy hatást gyakorolnak az érzelmi egyensúlyunkra.

A mai világban, ahol a külsőségeknek nagy szerep jut, jelentősen megnehezítheti a hétköznapjainkat, ha azt érezzük, hogy megbámulnak az utcán a bőrtökéletlenségeink miatt. Ez az önbizalmunkra és az önbecsülésünkre is negatív hatást gyakorolhat.

Egy tanulmány szerint 10-ből 8 serdülő úgy gondolja, hogy "a külső megjelenés meghatározhatja a későbbi élet sikerességét1.

  • A kamaszkori bőrproblémák befolyásolhatják a személyiségfejlődés és szocializáció alakulását, ám talán egy kicsit megnyugtató a tény, hogy a serdülők többsége érintett ebben a problémában.
  • A felnőttkorban jelentkező pattanások negatívabb hatással vannak a lelki egyensúlyunkra. A bőrtökéletlenségek miatt más embernek érezzük magunkat, és igazságtalannak tartjuk, hogy miért pont velünk történik ez. Minden reggel aggódva nézünk a tükörbe, és mindent megteszünk annak érdekében, hogy arcbőrünk újra egyenletes és ragyogó legyen. Nem könnyű felnőttként megküzdeni a pattanásokkal.

 

1 IPSOS 2015
Szomorú nő tükörképe

Ha pattanásokkal küzdünk gyakran azt érezhetjuk, hogy mások csak a bőrtökéletlenségeket veszik észre rajtunk és ezért más emberként is tekintenek ránk. A problémás bőr komplexusokhoz és önbizalomhiányhoz vezethet és nehézségeket okozhat a szerelmi életünkben is. Azonban nem szabad hagynunk, hogy ez határozzon meg minket és, hogy ezek a gondolatok átvegyék az uralmat a mentális egészségünk és a lelki egyensúlyunk felett.

Manapság egyre gyakrabban tűnnek fel pattanásos problémákat feldolgozó tartalmak a közösségi médiában. Sok híresség áll ki a #bodypositive mozgalom mellett, amely a testi diszkrimináció és az ebből fakadó szorongás ellen küzd. Sokak a pattanásaikkal együtt is tökéletesen jól érzik magukat. Azonban, ha azt érezzük, hogy Nálunk más a helyzet, a legjobb módja annak, hogy visszaszerezzük a magabiztosságunkat az, hogy kezeljük a problémát. Kérjünk segítséget bőrgyógyásztól vagy a patikában, hogy a számodra megfelelő tisztító és ápoló készítményekkel kezelhessük a pattanásainkat.

man wfilming himself

A pattanásokkal való együttélést azok megfelelő kezelése könnyíti meg leginkább. Ennek különböző módjai vannak, de a célja mindnek ugyanaz: ne hagyjuk, hogy csak a tökéletlenségeink határozzanak meg minket és ne hagyjuk, hogy a pattanások körül forogjon minden gondolatunk.

  • Ne nyomjuk ki a pattanásokat! A pattanások nyomkodása egy ösztönös cselekedet, így próbálunk tenni valamit ellenük, de sajnos ez a legrosszabb megoldás. A pattanások nyomkodása ront a bőr állapotán, valamint hegesedés kockázatát is növeli.
  • Ne teszteljünk mindenféle praktikát a bőrödünkön, amit a barátainktól vagy a nagyszüleinktől hallottunk. Bízzunk a szakemberek tanácsaiban és tartsunk ki bőrápolási rutinunk mellett!
  • Ne tisztítsuk a bőrünket durva szappanokkal, bőrradírral; ezek a tisztító készítmények ugyanis jelentősen gyengítik a bőrt.
Tinédzser hozzáér a pattanásaihoz

  • Alakítsunk ki egy zsíros bőrre szabott tisztítási és ápolási rutint, amelyet minden nap kétszer végezzünk el, még akkor is, ha nem viselünk sminket!
  • A bőrtökéletlenségek elrejtésére használjunk kifinomult sminket. Ügyeljünk arra, hogy ne mitesszerképző és ne okklusszív készítményeket használjunk, melyek eltömítik a pórusokat.
  • A pattanások intenzitásától függetlenül, személyre szabott orvosi kezelésért forduljunk bőrgyógyászhoz. Tisztában kell lenni azzal, hogy a pattanások elleni küzdelem hosszú távú odafigyelést igényel. Előfordulhat az is, hogy a végleges eredmény csak hetek vagy hónapok múlva fog látszódni, viszont amennyiben követjük a bőrgyógyász által előírt rutint, a javulás első jelei gyorsan be fognak következni.
Nő sminket visz fel az aknéra hajlamos bőrére

Lemosást igénylő tisztító

Zsíros, aknéra hajlamos bőr

D.A.F. szabadalom

Sébium Gel moussant actif

Hámlasztó hatású, tisztító, habzó gél

Kinek ajánlott?

Felnőttek, Tinik

BIODERMA termékfotó, Sebium Sensitive 30ml, kezelés aknés bőrre

Mindennapi bőrápolás

Aknéra hajlamos bőr Érzékeny és meggyengült aknéra hajlamos bőr

Inflastop™ technológia

Sébium Sensitive

Akne kezelés hatására érzékennyé vált bőrre. Nyugtat, hidratál és eltávolítja a pattanásokat.

Kinek ajánlott?

Felnőttek, Tinik