Bőrápolás érzékeny bőrre

A bőröd néha bizsereg, máskor csíp, és néha úgy érzed, mintha egyenesen égne. Ezekben az esetekben először azt gondolhatod, hogy az előbb felsoroltak különböző bőrproblémák tünetei, amikre különböző krémek használata szükséges, hogy bőröd újra megynugodjon.  

Az biztos, hogy rengeteg termék létezik az érzékeny bőr ápolására. A bőrápolási márkák nagyrésze saját kategóriákat hozott létre az érzékeny bőr egyes altípusai számára. Különböző elnevezések léteznek, és a boltok polcain olyan jelzésekkel találkozhatunk, mint "érzékeny bőr", "túlérzékeny bőr" és "reaktív bőr". Még "intoleráns bőr" is létezik, amiről azt gondoljuk, hogy a bőr minden más típusú ápolást elutasít. Mindezektől csak egyre inkább összezavarodsz: "Most akkor érzékeny vagy túlérzékeny bőröm van?". "A túlérzékeny bőrre szánt ápolók elegendőek lesznek, vagy az én bőröm már intoleránsnak számít?"

De vajon tényleg ennyire különböznek egymástól ezek a kategóriák? Valójában mind ugyanannak az alapvető problémának a versengő leírásai: az érzékeny bőrnek.

Hogyan írják le az emberek világszerte az érzékeny bőrüket?

Különbséget tesznek az "irritált" és a "túlérzékeny" között?

A világ lakosságának 60%1-át érinti az érzékeny bőr problémája. Ez olyannyira elterjedt jelenség, hogy sokan megosztják tippjeiket, ötleteiket és tüneteiket az interneten. Íme egy kis ízelítő abból, hogy az emberek hogyan írják le érzékeny bőrük tüneteit az interneten egyes országokban, mint Franciaország, Japán és Dél-Korea.

Bármilyen súlyosak is, ugyanazokat a tüneteket említik újra és újra. Amit az emberek saját szavaikkal leírnak, az megfelel az érzékeny bőr hivatalos definíciójának: kellemetlen érzések, amelyek olyan ingerekre reagálva jelentkeznek, amelyeknek normális esetben nem kellene ilyen érzéseket kiváltaniuk. Ezek közé tartozik a bizsergés, feszülés, viszketés, néha égő érzés és az átmeneti bőrpír.

1 Farage MA. Az érzékeny bőr előfordulása. . Front Med 2019; 6:98.
  • Dr Michèle Sayag, allergológus

    Dr. Michèle Sayag, Orvosi Stratégiai Igazgató - BIODERMA.

    Objektíven szemlélve az "irritált", "túlérzékeny", "ultraérzékeny", "intoleráns" mind ugyanannak a bőrállapotnak a variációi: az érzékeny bőrnek. Ezek nem különböző bőrtípusok, amelyek különleges ápolást igényelnek. Egyszerűen csak ugyanazon tünetek különböző intenzitási fokozatait jelentik. És amikor a bőröd reagál, legyen az egy kisebb csípés vagy égető érzés, a reakciók mögött meghúzódó biológiai mechanizmusok is ugyanazok minden érzékeny bőr esetében.

    Dr. Michèle Sayag, Orvosi Stratégiai Igazgató - BIODERMA.

A tünet egy dolog. De mi áll a háttérben?

Az érzékeny bőr tünetei tehát a kisebb-nagyobb mértékben gyulladt bőrt jelentik. A tünetek kezelése segíthet, de nem oldja meg a problémát. Ehhez a kiváltó okot is szükséges kezelni.

Honnan ered tehát az érzékeny bőr? Az érzékeny bőrnek két kiváltó oka lehetséges. Mindkét esetben hatással van az ember életminőségére, mivel nem csak látszik, hanem erősen érezhező is a bőrön. Minden alkalommal a reakció esetén diszkomfort érzettel kell megküzdened.

Ha szeretnél többet megtudni, olvasd el cikkünket: "Mi jellemző az érzékeny bőrre és honnan ismerheted fel, ha te is ezzel küzdesz?"

Jó, ha tudod

A bőrérzékenység kialakulhat természetesen is

Előfordulhat hogy bőröd természetéből adódóan érzékeny, amely egy állandó állapot. Ebben az esetben igyekszel kezelni bőröd, hogy minél jobban kontroll alatt tarthasd állapotát.

 

A bőr érzékenysége kialakulhat külső vagy éppen belső faktorok hatására is

Ez az indukált érzékenység alkalmi és időszakos, de egyre gyakoribb világszerte. Bőröd érzékennyé válik és reagál többek között olyan külső tényezőkre, mint a környezetszennyezés, a kozmetikumok vagy a stressz. Ebben az esetben a bőröd megerősítésére érdemes törekedned.

Sensibio Defensive hidratáló érzékeny bőrre

Ha érzékeny a bőröd, számos kellemetlenséggel kell megküzdened. Nem elég hogy el kell viselned a diszkomfortérzést, még bőrápolási rutinod kiválasztásánál is óvatosnak kell lenned és sok időbe, energiába és pénzbe kerül, mire megtalálod a megfelelő készítményt, ami megnyugtatja bőröd. Frusztrálva érezheted magad, hiszen kevés ráhatásod van a bőrállapodra.

Való igaz, az érzékeny bőrre való termékek választéka széleskörű. Azonban a bőrt egy buborékba helyezve túlságosan védik azt, ahelyett, hogy segítenék alkalmazkodni és élni a természetes környezetében. A krémek a tüneteket enyhítik, ahelyett, hogy az érzékenység különböző okaival foglalkoznának. Ha mélyebbre tudnának hatolni, olyan aktív ápolással, amely kezeli az érzékeny bőr okát, hogy segítsen neki jobban megvédeni magát, akkor tartósan megnyugodna és megkönnyebbülne.

A BIODERMA, hogy segítsen neked, megalkotta a Sensibio Defensive krémet, egy aktív nyugtató terméket, amely a NAOS ökobiológiai elvein alapszik. Azáltal, hogy a bőrt egy ökoszisztémának tekintjük, és az érzékeny bőr eredetére és okaira az ökoszisztémán belül hatunk, a BIODERMA a természetesen érzékeny és valami hatására érzékennyé vált bőr számára lehetővé teszi, hogy jobban megvédje magát. A Sensibio Defensive segítségével bőröd megkapja a szükséges löketet ahhoz, hogy erősebbé váljon, és hatékonyan álljon ellen az irritációt és érzékenységet kiváltó tényezőknek, valamint segít abban, hogy harmonikusan éljen a környezetében.

A Sensibio Defensive krémmel egyetlen termékben áll rendelkezésedre a hidratálás a természetesen érzékeny és valami hatására érzékennyé vált bőröd számára, függetlenül az érzékenység eredetétől. Egyetlen krém, amely leegyszerűsíti bőrápolási rutinodat, ezáltal könnyebbé válik a választás, hogy milyen terméket alkalmazz bőrödre.

Tudj meg többet cikkünkből az új termékünkről: "Sensibio Defensive: Aktív nyugtató krém, amely megerősíti az érzékeny bőr saját védelmét"

BIODERMA termékfotó, Sensibio H2O 500ml, micellás víz érzékeny bőrre

Lemosást nem igénylő tisztító

Érzékeny bőr Normál bőr

Micellás technológia

Sensibio H2O

Tisztító és nyugtató hatású arc- és sminklemosó micellás víz, érzékeny bőrre.

Kinek ajánlott?

Felnőttek, Tinik

Lemosást igénylő tisztító

Érzékeny bőr

D.A.F. szabadalom

Sensibio Gel moussant

Micellás tisztító gél, mely tiszteletben tartja a bőr érzékenységét.

Kinek ajánlott?

Felnőttek, Tinik

Mindennapi bőrápolás

Érzékeny és érzékennyé vált bőr

Defensive Technológia

Sensibio Defensive

Nyugtató hatású krém, mely megerősíti az érzékeny és érzékennyé vált bőr védelmét a mindennapi irritáló faktorokkal szemben.

Kinek ajánlott?

Felnőttek, Tinik

Mindennapi bőrápolás

Érzékeny és érzékennyé vált bőr

Defensive Technológia

Sensibio Defensive Rich

Nyugtató hatású krém, mely megerősíti az érzékeny és érzékennyé vált bőr védelmét a mindennapi irritáló faktorokkal szemben.

Kinek ajánlott?

Felnőttek, Tinik

Mindennapi bőrápolás

Érzékeny bőr

Toleridine™ szabadalom

Sensibio Eye

Hidratáló, nyugtató kezelés a duzzadt szemkörnyék ápolására

Kinek ajánlott?

Felnőttek, Tinik

Klasszikus és barnulást elősegítő fényvédelem

Érzékeny bőr

SUN ACTIVE DEFENSE SZABADALOM

Photoderm Aquafluide SPF50+

Hidratáló, frissítő és mattító hatású, vízbázisú fényvédő.

Kinek ajánlott?

Felnőttek, Tinik

Klasszikus és barnulást elősegítő fényvédelem

Érzékeny bőr

SUN ACTIVE DEFENSE SZABADALOM

Photoderm Aquafluide SPF50+ claire

Hidratáló, frissítő és mattító hatású, vízbázisú, színezett fényvédő

Kinek ajánlott?

Felnőttek, Tinik