Az érzékeny bőr mindig is meglehetősen gyakori probléma volt. Az utóbbi időben azonban világszerte növekszik az előfordulása. Egy jelentés1 szerint világszerte a nők 60-70%-a, a férfiak 50-60%-a szenved az érzékeny bőr tüneteitől.

Az érzékeny bőr előfordulását sokáig alábecsülték. Ez általában nem olyan állapot, amely miatt szakemberrel konzultálnak az emberek. Az tünetek szubjektívek és gyakoriak. A legtöbb ember hajlamos azt gondolni, hogy nincs szükségüe orvosi segítségre.

Annak ellenére, hogy ez egy "kisebb probléma", egyértelmű, hogy az érzékeny bőrű emberek számára valódi hatással van életminőségükre. Az érzékeny bőr nagy szerepet játszik az életmódbeli döntéseikben, befolyásol abban, hogy milyen ételeket eszünk, milyen termékeket vásárolunk, milyen ruhát viselünk és még azt is, hogy hova megyünk, mivel a beltéri és a kültéri levegő hatására is reagálhat bőrünk. A következményekkel való mindennapos foglalkozás igazi teher lehet számukra.

 

Olvass többet cikkünkben: "Az érzékeny bőr mindennapi életre gyakorolt nehézségeinek mérése és enyhítése"

 

1 Farage MA. The prevalence of sensitive skin. Front Med 2019; 6:98.
Az érzékeny bőr szerepe az életmóddal kapcsolatos döntésekben

Az érzékeny bőr tünetei

Az érzékeny bőrrel küzdők  számának növekedése miatt az International Forum for the Study of Itch (IFSI)  2017-ben az érzékeny bőrt bőrgyógyászati szindrómának minősítette.

 • Dr Michèle Sayag, allergológus
  Dr. Michèle Sayag, Orvosi Stratégiai Igazgató - BIODERMA.

  Úgy definiálják, mint kellemetlen érzések fellépését olyan ingerekre adott válaszként, amelyek általában nem válthatnának ki ilyen reakciókat. A bőr normálisnak tűnhet, de előfordulhat, hogy az egyéb tüneteket átmeneti, enyhe és múló bőrpír is kíséri. Ez különbözik az olyan bőrbetegségektől, mint például a rosacea, amely állandó bőrpírral társul.

  Dr. Michèle Sayag, Orvosi Stratégiai Igazgató - BIODERMA.

Mindezek a tünetek az érzékeny bőr esetében egy-két vagy akár több órán át is tarthatnak. Azok, akik ilyen bőrreakciókkal küzdenek, arra kényszerülnek, hogy megváltoztassák bőrápolási rutinjukat, sőt életmódjuk egyes aspektusait is, hogy enyhíteni tudjanak tüneteiken. Ez a küzdelem akár egy életen át tarthat.

 • Aurélie Guyoux, NAOS Kutatási és fejlesztési igazgató
  Aurélie Guyoux, Kutatási és Fejlesztési Igazgató - NAOS.

  A bőrünk az elsődleges kapcsolódási pontunk a környezetünkkel. Folyamatosan információt szolgáltat a környezet jellegéről és a lehetséges irritációkról, ami megfelelő alkalmazkodási és védelmi reakciókat vált ki a szervezetből. Bőrünk folyamatosan alkalmazkodik a meleg hőmérséklethez az izzadás mechanizmusnak köszönhetően, de az UV-sugarakhoz is a melanin termlésével és az oxidatív védelemnek köszönhetően. Napjainkban azonban a bőrnek egyre több és különböző irritáló tényezőhöz kell alkalmazkodnia. Az érzékeny bőr ezért fokozottan reagálhat egyes külső környezeti hatásokra. Ez a fokozott érzékenység azonban szabályozható.

  Aurélie Guyoux, Kutatási és Fejlesztési Igazgató - NAOS.

Bár még folynak a vizsgálatok ennek az állapotnak a teljes megértése érdekében, a BIODERMA Laboratóriuma nemrégiben azonosította, hogy az érzékeny bőr kétféleképpen alakulhat ki:

A bőr természetéből adódóan is érzékeny lehet, amely egy biológiai diszfunkciónak köszönhető. Ebben az esetben az idegrostok bizonyos kiváltó tényezők hatására túlzott működésbe lépnek, amely a bőr nagymértékű reaktivitását okozza, és megjelennek a különböző tünetek. A természetes érzékenység általában tartós állapot.

Idegrostok

Az indukált érzékenység számos környezeti és életmódbeli tényező miatt alakulhat ki. A mai városi környezetben arcunk bőrét számos irritáló tényező éri, mint a környezetszennyezés, UV-sugárzás, stressz, stb. Védekezésképpen a bőr szabad gyököket termel. Amikor ezek a bőr számára agresszív tényezők túl soknak bizonyulnak, akkor fokozódik a szabad gyökök előállítása. Ez oxidatív stresszt okoz, ami megváltoztatja a bőr barrier funkcióját, így még több irritáló anyag hatol be. Az oxidatív stressz és a megváltozott barrier funkció együttesen gyulladáshoz és érzékeny bőrhöz vezet. A kiváltott érzékenység súlyosbíthatja a természetből adódó érzékenységet. Ez az egyén életmódjától és környezetétől függően kialakulhat majd elmúlhat, de világszerte egyre gyakoribb a probléma.

Skyline sunrise

Az érzékeny bőr mindkét esetben kibillen saját egyensúlyából, és képtelen megfelelően védekezni. Bőrünk folyamatosan küzd a normális, egészséges állapot eléréséért. Amikor fokozottan reagál, sokkal nehezebben tér vissza egészséges állapotába. Egy ördögi kör alakul ki, amely az egészség és a reakció között ingadozik, amely égő, csípő, viszkető bőrpírrel jelentkezik. Mindez annak a jele, hogy a bőr érzékennyé vált.

Mi váltja ki az érzékeny bőrt?

Az érzékeny bőrt kiváltó tényezők sokfélék lehetnek.

Szennyeződés A környezetszennyezés, a különböző illékony szerves vegyületek, nehézfémek, részecskék mind hatással lehetnek a bőrre.
UV-sugarak Az UV-sugarak szintén hatással lehetnek a bőrre.
Hőmérséklet A meleg vagy hideg hőmérséklet, a szél, a párás vagy száraz levegő, a légkondicionálás, az évszakok változása mind eredményezheti az érzékeny bőr kialakulását.
Detergensek Tisztítószerek, felületaktív anyagok negatív hatással lehetnek bőrünk állapotára.
Hormonok A terhességgel és a menstruációs ciklusokkal kapcsolatos hormonok hatással lehetnek a bőrre. A menopauza előtti nők 42%-a állítja, hogy a bőre érzékenyebbé vált közvetlenül a menstruációs ciklus előtt vagy alatt, és a menopauza utáni nők több mint 70%-a állítja, hogy a menopauza után fokozódott bőrük érzékenysége.
Életmódbeli tényezők és döntéseink Az életmódbeli tényezők és döntések, mint például a dohányzás, a fogamzásgátló tabletták szedése, a borotválkozás, a ruházat, az alvászavarok, a fáradtság és bizonyos élelmiszerek hatással lehetnek a bőrre, amelytől érzékennyé válhat.
Kozmetikai- és sminktermékek A kozmetikumok és sminktermékek irritáló molekulákat, például pigmenteket, tartósítószereket vagy szulfitokat tartalmazhatnak. Az érzékeny bőr számára elengedhetetlen egy gyengéd, nem irritáló és bőrazonos tisztítószer, amely megőrzi a barrier funkciót.
2 Farage et al. 2020, Laurent Misery et al. 2017

 • BIODERMA termékfotó, Sensibio H2O 500ml, micellás víz érzékeny bőrre
 • Lemosást nem igénylő tisztító

  Érzékeny bőr Normál bőr

  Micellás technológia

  Sensibio H2O

  Tisztító és nyugtató hatású arc- és sminklemosó micellás víz, érzékeny bőrre.

  Kinek ajánlott?

  Felnőttek, Tinik

 • Lemosást igénylő tisztító

  Érzékeny bőr

  D.A.F. szabadalom

  Sensibio Gel moussant

  Micellás tisztító gél, mely tiszteletben tartja a bőr érzékenységét.

  Kinek ajánlott?

  Felnőttek, Tinik

 • Mindennapi bőrápolás

  Érzékeny és érzékennyé vált bőr

  Defensive Technológia

  Sensibio Defensive

  Nyugtató hatású krém, mely megerősíti az érzékeny és érzékennyé vált bőr védelmét a mindennapi irritáló faktorokkal szemben.

  Kinek ajánlott?

  Felnőttek, Tinik

 • Mindennapi bőrápolás

  Érzékeny és érzékennyé vált bőr

  Defensive Technológia

  Sensibio Defensive Rich

  Nyugtató hatású krém, mely megerősíti az érzékeny és érzékennyé vált bőr védelmét a mindennapi irritáló faktorokkal szemben.

  Kinek ajánlott?

  Felnőttek, Tinik

 • Mindennapi bőrápolás

  Érzékeny bőr

  Toleridine™ szabadalom

  Sensibio Eye

  Hidratáló, nyugtató kezelés a duzzadt szemkörnyék ápolására

  Kinek ajánlott?

  Felnőttek, Tinik

 • Klasszikus és barnulást elősegítő fényvédelem

  Érzékeny bőr

  SUN ACTIVE DEFENSE SZABADALOM

  Photoderm Aquafluide SPF50+

  Hidratáló, frissítő és mattító hatású, vízbázisú fényvédő.

  Kinek ajánlott?

  Felnőttek, Tinik

 • Klasszikus és barnulást elősegítő fényvédelem

  Érzékeny bőr

  SUN ACTIVE DEFENSE SZABADALOM

  Photoderm Aquafluide SPF50+ claire

  Hidratáló, frissítő és mattító hatású, vízbázisú, színezett fényvédő

  Kinek ajánlott?

  Felnőttek, Tinik