Az akné világszintű probléma, melyben a serdülők legalább 80%-a, a felnőtteknek pedig 40%-a érintett1. TA bőrtökéletlenségek elleni küzdelemben automatikusan krémek és különböző kezelések jutnak eszünkbe. Könnyen megfeledkezünk a mindennapi tisztításról, amely az elsődleges intézkedés a pattanások megelőzésének érdekében. Franciaországban 4-ből 1 nő2 nem mossa meg rendszeresen az arcát reggelente. A gyakran elhanyagolt bőrtisztítás első és egyben kötelező lépése az akne megelőzésének. Ez a lépés még fontosabbá vált a jelenlegi egészségügyi helyzetben, ahol a maszk viselése súlyosbítja a problémákat. A rettegett "maskne" - a "maszk" és az "akné" szavak rövidítése - a zsíros bőr új és mindennapos problémája. A zsíros, pattanásos bőr ápolása során a napi kétszeri használatra alkalmas arctisztító alkalmazása az első és legfontosabb lépés.

 

1   F. Ballanger and B. Dréno, “Acné,” EMC (Elsevier Masson SAS, Paris), Traité de Médecine Akos. pp. 2–0650, 2010
2  IPSOS, France, 12 July 2019
Nő hozzáér a pattanásaihoz

A zsíros bőrtől a pattanásokig, három kulcsfontosságú pont

A pattanásos és mitesszeres bőrproblémák három, a zsíros bőrre jellemző, együttes hatást kifejtő jelenséghez köthetőek.

Excess of sebum

1. A bőr túl sok faggyút termel

A fokozott faggyútermelődés vagy más szóval hyperseborrhoea, a zsíros bőrre jellemző tünet, ami gyakran tág pórusokkal jelentkezik. Amellett, hogy a faggyútermelődés fokozódik, minősége is romlik. Jellemzője, hogy sűrűbb és kedvező környezetet teremt a bőrproblémák kialakulásának.

Pores get clogged

2. A bőr megvastagszik

A zsíros, aknéra hajlamos bőrben a bőrsejtek hajlamosak elszaporodni (hiperkeratinizáció) és eltömíteni a pórusokat, ezáltal ideális feltételeket teremtve a mitesszerek és a pattanások kialakulásának.

 

Bacteria convert in pimples

3. Baktériumok elszaporodása

A faggyú felhalmozódása az eltömődött pórusokban, kevés oxigén mellett tökéletes környezetet teremt a Cutibacterium acnes elszaporodásához, amely a gyulladt vörös foltok kialakulásához vezet.

Nő a tükörképét nézi

A közhiedelemmel ellentétben a bőrtökéletlenségek kialakulása nem a higiénia hiányával vonható összefüggésbe. Kialakulásuk oka valójában a nem megfelelő bőrtisztítási szokásokon alapszik, mely például a túl durva, az arcbőrnek nem megfelelő szappannal történő tisztítást jelenti. A pattanások és mitesszerek számának csökkentésére a legjobb módszer, ha az orvos által előírt kezelés mellett rendszeresen alkalmazzuk a számunkra megfelelő bőrápolási rutint.A napi szintű bőrhigiénia a pattanások minden típusánál kulcsfontosságú, gyulladt pattanások esetében pedig elengedhetetlen2. Mindaddig, amíg a tisztító készítmény a zsíros, pattanásos bőr igényeihez igazodik.

A pattanások és mitesszerek elleni ideális tisztító készítményeknek amellett, hogy hatniuk kell faggyúfeleslegre, meg kell akadályozniuk a pórusok eltömődését:

  • Gyengéd tisztító hatóanyagokkal ellátott készítmény alkalmazása, amely nem irritálja és szárítja a bőrt, de hatékonyan csökkenti a faggyúfelesleget és eltávolítja a szennyeződéseket (izzadtság).
  • Keratolitikus tisztító készítmény alkalmazása, amely finomítja a bőrt és enyhén hámlasztja annak felszínét, az eltömődött pórusok kitisztulásának érdekében.

Az arctisztítás kulcsfontosságú lépés a zsíros, pattanásos bőr ápolása során. A megfelelő tisztító készítmény kiválasztása döntő fontosságú, azonban a tisztítás gyakoriságára is ügyelnünk kell. Zsíros, pattanásos bőr esetén általában a kellemetlen bőrtünetek (faggyú, csillogás, fakó bőr, egyenetlen bőrtónus...) azonnali megszüntetését tűzzük ki célul, ám gyakran túlzásba tudunk esni.  A túl intenzív vagy gyakori mosakodás károsíthatja a bőr barrier funkcióját, ezáltal érzékennyé válhat az, különösen, ha erős hatóanyagú terméket használunk

óra a fürdőszobában

A tisztító készítmények alkalmazásásnak megfelelő gyakorisága:

  • Naponta kétszer, reggel és este
  • Naponta, egy gyengéd, kifejezetten zsíros és pattanásos bőrre kifejlesztett termékkel.
  • Alkalmankénti extra ápolás, keratolitikus hatóanyagokat (AHA és BHA) tartalmazó aktív tisztító készítményekkel. Minden alkalommal, amikor az eltömődött pórusok, mitesszerek és pattanások megjelennek egészen addig amíg el nem tűnnek.