Az atópiás dermatitisz egy genetikai hajlamú krónikus gyulladásos bőrbetegség. A lipidek és fehérjék hiánya miatt a bőr barrier meggyengül, és már nem képes védelmet biztosítani a külső behatolókkal (allergének stb.) szemben. A bőr már nem tartja meg a vizet, ami intenzív szárazsághoz vezet. A bőr barrier megváltozik, ami irritációt, gyulladást és viszketést okoz.

 

A szövetek súrlódása az atópiás ekcémára hajlamos bőrön jelentős hatással lehet a tünetek súlyosbodására. Egyes ruhák irritálják a bőrt, és elősegítik a viszketést, amely olyan intenzív lehet, hogy felerősíti a bőrgyulladást.

Ezen kellemetlen érzések éjszaka súlyosbodhatnak. Valójában az emberek 40%-a1 állítja, hogy intenzívebb ez az érzet, amikor pihen vagy fekszik. A durva lepedő ingerelheti a száraz, irritált bőrt, fokozhatják az ekcéma fellángolását és ezáltal alvászavarokat okozhatnak.

1 L. Misery and C.Taieb. « Epidémiologie du prurit en France », Ann. Dermatol. Veneorol. Vol. 138, 2011

Milyen anyagú ruhákat hordjunk?  

A szintetikus anyagok és a gyapjú irritálhatja a bőrt és viszketést okoz. A ruhák kiválasztásakor inkább a pamut, a vászon vagy a selyemruhákat részesítsük előnyben.

A szoros ruházat nem engedi a bőrt lélegezni, és a szabása miatt jobban dörzsöli a bőrt, mint a bő ruházat. Ez további irritációhoz és izzadáshoz vezethet, és fokozza a viszketést és a diszkomfort érzetet.

2 Xhaulaire E, et al., (2006). Comment je préviens… une exacerbation de la dermatite atopique, Revue Médicale de Liège, 61 (7-8), 600 – 603.
3Ekcéma Egyesület, (2020). Az ekcéma és a ruházat.
Ekcéma Egyesület,, (2020). Ruhaválasztás ekcéma esetén.

Jó tudni

Manapság egyre több márka kínál kifejezetten az atópiás ekcémára hajlamos bőrre tervezett ruházatot a nagyobb kényelem érdekében: adaptált textilanyagok, külső varrások, címkék hiánya.

Hogyan tisztítsuk a ruháinkat?

A mosószer maradványok nélküli ruhákkal érintkező atópiás ekcémára hajlamos bőr, kevésbé hajlamos az irritációra és viszketésre. Ezért a ruhák mosásakor a folyékony mosószer használatát és a dupla öblítés lehetőségét részesítsük előnyben.

Az atópiás ekcémára hajlamos bőr számára egyes ruhákban található illatanyag-molekulák irritációt okozhatnak.  A bőrirritáció, viszketés és kellemetlen dörzsölődés kockázatának csökkentése érdekében illatanyagmentes mosószerek használata ajánlott.

Az allergénnel teli szövetek súrlódása az atópiás ekcémára hajlamos bőrön irritációt, viszketést és kellemetlenséget okozhat. Ezek a molekulák a ruhákhoz tapadhatnak, amikor azok levegőn száradnak. A szárító használata a ruhákat puhábbá és ezáltal kényelmesebbé teszi. Ez a szárítási módszer általában tavasszal és ősszel ajánlott, mivel a levegőben nagy mennyiségű allergén található.

Ekcéma Egyesület, (2020). Ekcéma és ruházat.
6 Ekcéma Egyesület, (2020). Ruhaválasztás ekcéma esetén.

Jó tudni

Ha új ruhát vásárolsz mosd ki, mielőtt viselnéd. Az új ruhák rostjaiban sok irritáló molekula található. Fontos ezeket eltávolítani, hogy csökkentsük az irritáció és a viszketés kockázatát, amikor a textíliát a bőrrel találkozik. Ne felejtsük el levágni a címkéket sem, hogy elkerüljük az irritációt a nyakon.

Atoderm Intensive balzsam

Az Atoderm Intensive balzsamon végzett vizsgálat kimutatta a termék jelentős védőhatását a szövetek súrlódásával szemben. Az Atoderm Intensive balzsam 23%-kal csökkentette a bőrön keletkező súrlódást7.

Az Atoderm Intensive balzsam alapvető szerepet játszik a betegek életminőségének javításában.  Korlátozza a bőrön lévő szövetsúrlódásokat, valamint nagyobb kényelmet biztosít a mindennapi életben.

.

716 alanyon, 1 napon át végzett felhasználói teszt

BIODERMA termékfotó, Atoderm Olajtusfürdő 1L, tusfürdő olaj száraz bőrre

Lemosást igénylő tisztító

Nagyon száraz, irritált, atópiára hajlamos érzékeny bőr

Skin barrier therapy™ szabadalom

Atoderm Huile de douche

Tápláló olajtusfürdő, 24 órás hidratáló hatást és azonnali komfortérzetet biztosít.

Kinek ajánlott?

Az egész család számára (kivéve koraszülöttek)

Mindennapi bőrápolás

Nagyon száraz, irritált, atópiára hajlamos érzékeny bőr

Skin barrier therapy™ szabadalom

Atoderm Intensive baume

Intenzív nyugtató, bőrmegerősítő balzsam viszketéscsillapító hatással, a nagyon száraz, irritált, atópiás bőr számára

Kinek ajánlott?

Az egész család számára (kivéve koraszülöttek)

Alkalmi célzott bőrápolás

Száraz, nagyon száraz, érzékeny bőr Nagyon száraz, irritált, atópiára hajlamos érzékeny bőr

Skin relief technológia

Atoderm SOS spray

Azonnali megoldás a viszkető bőrnek

Kinek ajánlott?

Az egész család számára (kivéve koraszülöttek)