Allez au contenu Allez à la navigation

Fényvédelem mindenkinek

Ismerje meg a Nap veszélyeit, hogy jobban megóvja bőrét

Share

A Nap, ahogy mindenki szereti... Jót tesz a közérzetnek, mozgásba hoz és lehetővé teszi a szervezetnek a D-vitamin szintetizálását, amely nélkülözhetetlen a kálcium-felszívódáshoz is. A melatonin nevű, alvásért és közérzetért felelős hormon szekréciójához is hozzájárul. Ezek tehát a pozitív oldalai a Napnak. Másrészről viszont súlyos problémák okozója is lehet. A közvetlen napsugárzásnak való kitétettségnek számos káros hatása van a bőrre és az egészségre. A felelős magatartás ma már megköveteli a hatékony napvédelmet a sugárzás mértékének és a bőr típusának megfelelően. A gyermekek bőrének védelme különös odafigyelést igényel, csakúgy mint a károsodott és sérült bőr, ami könnyen leéghet a Napon. Erről bővebben itt olvashat.

Összefoglaló
 1. Hogyan működik a napsugárzás?
 2. Miért kell védeni magunkat a Naptól?
 3. Milyen hatásai vannak a különböző bőrtípusokra?
 4. Hogyan történik a barnulás?
 5. Hogyan hatnak a napozókrémek?
 6. Milyen következményei vannak a napozásnak a bőr öregedésében?

Hogyan működik a napsugárzás?

A Nap végtelen számú, különböző hullámhosszúságú fénysugarat bocsát ki, amiket a következő módon különböztetünk meg: kozmikus sugarak, gamma sugarak, röntgen sugarak, ultraviola sugarak (UV), amik UVC, UVB és UVA sugarakból állnak, a látható sugarak, az infravörös sugarak (IR) és a rádióhullámok.

A napsugárzás legveszélyesebb részét megszűri az atmoszféra. A sugárzás kétharmada éri el a Földet. A kozmikus sugárzás, a gamma sugarak, a röntgen sugárzás és az UVC sugarak  összeegyeztethetetlenek az élettel, ezek nem érik el a felszínt. A sugárzás, ami eléri a Földet (UVB, UVA, látható sugarak és az infravörös sugarak) hatással vannak a testünkre. Az infravörös sugarak hőt termelnek, ezeknek a sugaraknak köszönhetjük, hogy a bőrünkön érezzük a meleget, az UVB és UVA sugarakkal ellentétben, amelyek láthatatlanok és hidegek, de nagyon fontos biológiai hatással rendelkeznek.

Miért kell védeni magunkat a Naptól?

A napsugárzás romboló hatással van a bőrre.

Milyen hatásai vannak a különböző bőrtípusokra?

Mindegyik bőrtípus máshogyan reagál a napsugárzásra, mivel mindegyik saját fotoszenzibilitással rendelkezik a fototípusának megfelelően. A fototípus a bőr válaszképessége a napsugárzásra. Hat különböző fototípus létezik, melyeket az arcszín, a hajszín és a szeplők (vagy azok hiánya), a leégés vagy a barnulási képesség alapján határoznak meg.

 
 • Fototípus I. tejfehér, mindig leégő, sosem barnuló, erősen szeplős bőr, vörös haj
 • Fototípus II. Világos, mindig leégő, enyhén barnuló, erősen szeplős bőr
 • Fototípus III. Világos, normál bőr, gyakran leég, sokszor barnul (közepesre barnulás), kevés szeplő
 • Fototípus IV. Normál, ritkán leégő bőr (sötétre barnulás), nincs szeplő
 • Fototípus V. Barna, leégésre nem hajlamos bőr, mindig barnul (erősen sötétre barnulás), nincs szeplő
 • Fototípus VI. Fekete bőr, ami sosem ég le, nincs szeplő
 
Minél világosabb a bőre (különösen az I-es, II-es és III-as fototípus esetén), annál nagyobb szüksége van erős fényvédőfaktorú krémre.

Hogyan történik a barnulás?

A barnulás a természetes napfénynek kitett bőr adaptív és a bőrt védelmező válasza az UVB sugárzásra az erős napsugárzás ellen. Mindazonáltal fontos tudni, hogy ez nem egy leküzdhetetlen pajzs. A barnult bőr sokszor megvéd a leégéstől, de nem képes óvni minket az erős napsugárzás hosszú távú negatív hatásaitól (mint például a bőrrák). A erős napsugárzás aktiválja a melanocitákat, amik a melanint termelik, hogy az megvédje a bőrt a nap agresszív hatásától. A melanin a bőr felé halad. Ezzel egyidőben a bőr megvastagszik (megvastagítja a szaruréteget), hogy a pigmentáció mellett ezzel is védje a szervezetet. Figyelem, az UVA sugárzás azonnali pigmentációt okoz, ami csak néhány óráig tart, és ez nem barnulás, csupán a bőr oxidációja, ami csak a napon látszik. Az UVB sugarak felelősek az "igazi" barnulásért, ami 2-3 nappal a napozás után kezd látszani, és maximum 3 hétig tart.  

Hogyan hatnak a napozókrémek?

A fényvédő krémek feladata, hogy megszűrjék az UVB és UVA sugárzást, és megfelelő egyensúlyt alakítsanak ki a kettő között. A szűrőképességet a fényvédő faktorszám határozza meg, az ún. SPF (angol, Sun Protection Factor). Ezt a fényvédő faktorszámot a fototípus és a napsugárzás intenzitásának megállapításával kell kiválasztani (tengeri vagy hegyi környék, stb.):

 • SPF 6 = gyenge védelem
 • SPF 15 = átlagos védelem
 • SPF 30 = magas védelem
 • SPF 50+ = nagyon magas védelem
 
Fontos kiválasztani a termék textúráját is, hogy melyiket szeretjük a legjobban alkalmazni, hiszen minden két órában újra és újra fel kell vinni a fényvédőt a bőrre, hogy a legjobb védelmet biztosítsuk bőrünknek. Vannak vízálló formulák is, és olyanok, amelyek felerősítik a barnulási folyamatokat, hogy minél kevesebb időt kelljen a napon tölteni.
 

Milyen következményei vannak a napozásnak a bőr öregedésében?

A specialisták szerint az arc öregedésének 80 %-ban az erős napsugárzás az oka! Ezt a fajta öregedést héliodermiának nevezzük: erős ráncosodásban mutatkozik meg, valamint erősen pigmentált foltokban, visszeresedésben. A felgyorsult öregedésnek ez a fajtája a napsütésnek rendszeresen kitett területeket - az arc, a kézfejek, az alkar, a nyak - érinti legsúlyosabban. Az UVB és UVA sugarak jelentősen megváltoztatják a bőr sejtjeit, elpusztítják a kollagént és az elasztint, valamint hozzájárulhatnak a bőrrák kialakulásához. Mindegyik ok önmagában elég ahhoz, hogy józan ésszel felmérjük a kockázatokat és elkerüljük az erőteljes napsugárzást.